KOLEJ Polish PKP Set v2.0
Aaaa rety... Przepraszam za pomylke ale myslalem, ze to blad z tym obracaniem sie Ty2, a to celowo zrobione. Na tej wielkiej stacji nie dalem sygnalizatora od strony wjazdu, a tor laczy sie z wyjazdem, i w momencie, gdy glowny wyjazd jest zapchany, to pociag obraca sie i jedzie pod prad, a lokomotywa juz tak ustawiona zostaje. Jeszcze raz PRZEPRASZAM za pomylke Sad . ### Co do setu torow, to jest to NuTracks.
(12-07-2013, 21:39)Ziomo105 napisał(a): Aaaa rety... Przepraszam za pomylke...

Nic sie nie stało. Wink Tak myślałem, że o to chodzi... Big Grin
Mam taką uwage odnośnie "skrzyń towarów":

Np: 100 T rudy zostaje przetwożone na 56 T stali, a te na 38 skrzyń. Wynika z tego, że dla systemu 1 tona i 1 skrzynia to - to samo. Absurdalne w tym odniesieniu są wagony o ładowności np.; 100 skrzyń - albo trzeba je wozić niegodziwie krótkim pociągiem, albo dokładać do pociągu który przynosi straty z powodu rocznych postoi.

Podobny problem dotyczy żałośnie ładownwego wagonu do przewozu drewna - pociągi są długie i lekkie, a ich ilość przy wzroście produkcji lasu do ponad 500 T/j.m.c. powoduje zapychanie najbardziej przepustowych szlaków (stosuję 9-o polowe odbiegi przy 7-o polowych składach).

ok. 50 T ładowności dla każdego towaru jest w sam raz (gagarin z węglarką 600 T netto)
Przydałbym się może do czegoś w projekcie? Najlepiej kodowanie, ale narysować też coś mogę, choć gorzej mi to idzie.
(15-07-2013, 20:41)Zozo napisał(a): ...Wynika z tego, że dla systemu 1 tona i 1 skrzynia to - to samo.

Niezupełnie. W OpenTTD do wyznaczenia ładowności wagonów i samochodów stosowany jest przelicznik: 1 tona = 2 skrzynie = 4 pasażerów = 1000 litrów. Czyli 1 skrzynia to 0,5 tony. Tak więc te 100 skrzyń powinno bez problemu wejśc do Gags-a o ładowności 50t. Wink
Natomiast inną sprawa jest to, jak OTTD "wytwarza" te towary. I tu bym nie oczekiwał zbyt zaawansowanej logiki, bo o ile wiem, to stal można wyprodukować nawet z samego węgla... Wink

(15-07-2013, 22:56)p0358 napisał(a): Przydałbym się może do czegoś w projekcie? Najlepiej kodowanie, ale narysować też coś mogę,

Kodowanie już praktycznie zakończone. Jest jeszcze parę wagonów do narysowania. Ale biorąc pod uwagę dotychczasowe doświadczenia, to wolałbym, żeby sprity przygotowywały osoby, które już to wcześniej robiły - chodzi o zachowanie identycznego stylu grafik.
(15-07-2013, 22:56)p0358 napisał(a): Przydałbym się może do czegoś w projekcie? Najlepiej kodowanie, ale narysować też coś mogę, choć gorzej mi to idzie.

Przydałbyś się w innych projektach. Potrafisz zakodować tory, semafory, stacje lub fabryki ?

Pozdrawiam
(16-07-2013, 09:31)TadeuszD napisał(a): Niezupełnie. W OpenTTD do wyznaczenia ładowności wagonów i samochodów stosowany jest przelicznik: 1 tona = 2 skrzynie = 4 pasażerów = 1000 litrów. Czyli 1 skrzynia to 0,5 tony. Tak więc te 100 skrzyń powinno bez problemu wejśc do Gags-a o ładowności 50t. Wink
Natomiast inną sprawa jest to, jak OTTD "wytwarza" te towary. I tu bym nie oczekiwał zbyt zaawansowanej logiki, bo o ile wiem, to stal można wyprodukować nawet z samego węgla... Wink

...czyli 1 skrzynia to tak jak 1 paleta: palet można załadować 20 x 2 x 2 warstwy składowania... razem... jakieś 80 szt. Macie rację Macieju.

btw: bardziej podoba mi się produkowanie tych palet z ropy naftowej, a najbardziej - typowa przypadłość każdej gry o tematyce kolejowej, wrodzony debilizm pasażerów (tata opowiadał jak na hucie miał brygadzistę, co zawsze wracał ze zmiany nawalony jak ruski plecak ...i wsiadał do 1. pociągu, który zobaczył na stcji, by wieczorem budzić się w różnych dziwnych stacjach).

Ale wiem! z tym się nie da nic zrobić

Pozdrawiam
(16-07-2013, 11:05)Zozo napisał(a):
(15-07-2013, 22:56)p0358 napisał(a): Przydałbym się może do czegoś w projekcie? Najlepiej kodowanie, ale narysować też coś mogę, choć gorzej mi to idzie.

Przydałbyś się w innych projektach. Potrafisz zakodować tory, semafory, stacje lub fabryki ?

Pozdrawiam

Tory - może się i uda, jest to opisane w dokumentacji
Semafory - raczej nie, są one takie same dla wszystkich torów (chyba, że ktoś umie w NFO pisać, to napisze)
Stacje - dodatkowe na pewno nie, ale grafiki mogę podmienic Wink
Fabryki - też nie będzie większego problemu.
TadeuszD, mam kilka pytań.
PS. Przepraszam za tak wielkie zdjęcia Whistle
Ad. 1. Planuję nowsze malowanie, ale osobiście wolę "jajecznicę" ( http://antygaleria.hostit.pl/details.php?image_id=1232 ) Wink . I raczej będzie to tak, jak obecnie w wagonach Bdnu - kupione po określonym roku od razu będą w nowym malowaniu.
Ad. 2. Jeszcze się nie zastanawiałem...
Ad. 3. To, co pokazałeś, to wagon 120A. "Ryflak" będzie znikać ok. 1990 roku, więc się już nie będzie łapał na nowe malowanie. Natomiast 120A będzie miał stare i nowe malowanie.
Jeśli mogę wtrącić.
2 - Proponuję malowanie tradycyjne. O ile tradycją można nazwać coś, co ma ledwie ponad 10 lat, to najbardziej rozpoznawalne było moim zdaniem malowanie zielone z pomarańczowymi wstawkami.
3 - W kwestii formalnej: ryflaki jeździły dużo dłużej i miały też nowe malowanie Wink Ale to było ledwie kilkanaście sztuk. Były przypisane do stacji w Chojnicach, Białogardzie i Olsztynie.
PKP Set 2.0.7 jest już w Dodatkach Online.

P.S.
"Pstrokate" ryflaki już sobie podaruję. Wink Szczególnie, że obecnie bardziej znane są te pojedyncze sztuki w malowaniu muzealnym. Ale przy okazji - w którym dokładnie roku rozpoczęto intensywne wycofywanie ryflaków z ruchu planowego?
A co z kolorem firmowym ? Ja bym sobie życzył lokomotywy w moim kolorze (lub choćby z moim paskiem), tak samo wagony. Nie każdy chce jeździć w kolorach muzeum (żaden przewoźnik tak nie robi) :-(
(18-07-2013, 11:39)Zozo napisał(a): A co z kolorem firmowym ? Ja bym sobie życzył lokomotywy w moim kolorze (lub choćby z moim paskiem), tak samo wagony. Nie każdy chce jeździć w kolorach muzeum

Tabor w PKP Secie jest w kolorach PKP. To oczywiste. Wink Jeśli komuś to nie pasuje, to może zmienić set na np. 2CC Train Set...
A nie dałoby się zrobić malowania lokomotywy po jej przebudowaniu?(Tak jak się przebudowywuje wagony żeby woziły inne towary). Po prostu byłaby opcja - malowania pkp(domyślne), lub własne.
Jeśli lokomotywa nie obsługuje żadnego ładunku np. przesyłek konduktorskich (Big Grin) to dałoby się dodać nową opcję do menu przebudowy i pewnie przemalować też po kolorach.
EDIT: Łatwiej będzie jako parametr tak jak w Dutch Train Set.
Tadeuszu czy w przyszlosci planujesz dodanie mechanizmu "latwych zakretow" do wiekszej ilosci wagonow i czy pojawia sie nowinki w stylu impuls, marathon i dragon ????
(23-07-2013, 08:50)Economicus napisał(a): ...planujesz dodanie mechanizmu "latwych zakretow" do wiekszej ilosci wagonow

Co przez to rozumiesz? Dodatkowe widoki (16 zamiast 8)? Jeśli tak, to odpowiedź brzmi - nie. To jest dość rozbudowany i obciążający grę mechanizm, dlatego będzie zaimplementowany tylko w najdłuższych wagonach.

Cytat:...i czy pojawia sie nowinki w stylu impuls, marathon i dragon ????

Impulsa nie będzie, bo jest już ELF, którego jeździ znacznie więcej egzemplarzy. Zaś Marathona i Dragona formalnie nie kupiła jeszcze żadna spółka PKP. Z tego co wiem, to zakończyło się jedynie na testach...
W PKP Secie 2.0 mam zarezerwowany jeden slot na "wszelki wypadek". Ale z tego co obserwuję, to ten slot prędzej zajmie Pendolino, niż któraś z wymienionych przez Ciebie lokomotyw...
dzieki bardzo za odpowiedz ..... co do marathona lub dragona moze ktos sie w koncu zdecyduje je kupic ......
A czy planujesz dodać malowania lokomotyw w innych niż PKP spółkach ? CTL, stare PCC (obecnie DB), nie chodzi mi o to by robić kolekcję barw bocznic, tylko dużych przewoźników "z tradycjami". Np.; CTL w zalelżności od epok ma różne barwy (zielone Maczki Bór, niebieskie '90 '00, szare obecne)

...i ciągle brakuje Tamary (48) najbardziej kultowej maszyny prywatnej i Trumny (31) najbardziej kultowej przestawkowej PKP

Pozdrawiam

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord