A mnie nurtuje inna kwestia - jak to jest, że u Was kopalnie węgla robią takie wydobycie, że głowa mała? U mnie zanim kopalnia załaduje 4-5 węglarek mija kilka minut, ponieważ jest bardzo wolne/małe wydobycie. A jak patrzę na osiągnięcia serwerowych kolegów, to tam skład za składem podjeżdża, po kilkanaście węglarek na składzie i żadna nie czeka na załadunek tyle ile u mnie. Ba, tam jest produkowane kilkaset ton w kilka sekund!
Jak to się kuźwa dzieje?
(04-09-2013, 02:14)loony napisał(a): A mnie nurtuje inna kwestia - jak to jest, że u Was kopalnie węgla robią takie wydobycie, że głowa mała? U mnie zanim kopalnia załaduje 4-5 węglarek mija kilka minut, ponieważ jest bardzo wolne/małe wydobycie. A jak patrzę na osiągnięcia serwerowych kolegów, to tam skład za składem podjeżdża, po kilkanaście węglarek na składzie i żadna nie czeka na załadunek tyle ile u mnie. Ba, tam jest produkowane kilkaset ton w kilka sekund!
Jak to się kuźwa dzieje?
Prosta mechanika OTTD - im wiecej wywozisz tym wieksza produkcja.
Żeby zwększyć szybko produkcje trzeba zrobić 3 rzeczy :
-Pociągi które przewoża towar muszą być najszybszymi dostępnymi
-należy zbudować statue w mieście do którego należy stacja
-wymieniać co rok pociągi.
(02-09-2013, 17:59)pAter napisał(a): Główna trasa musi być długa (na mapie 512x512 najlepiej z jednego końca na drugi) i podwójna (a nawet poczwórna - po 2 tory w jedną stronę oraz miejsca do wyprzedzania się), a jeździć po niej może kilkadziesiąt albo i ponad setka pociągów. Można też zbudować osobną trasę do zboża/żywca i osobną do towarów.
Mam pytanie jak zrobić taką trasę albo jak zmusić pociągi żeby się wyprzedzały a te wolniejsze nie pakowały się na tor do wyprzedzania?
06-09-2013, 13:06 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-09-2013, 13:07 przez pAter.)
(06-09-2013, 12:53)raf_79 napisał(a):
(02-09-2013, 17:59)pAter napisał(a): Główna trasa musi być długa (na mapie 512x512 najlepiej z jednego końca na drugi) i podwójna (a nawet poczwórna - po 2 tory w jedną stronę oraz miejsca do wyprzedzania się), a jeździć po niej może kilkadziesiąt albo i ponad setka pociągów. Można też zbudować osobną trasę do zboża/żywca i osobną do towarów.
Mam pytanie jak zrobić taką trasę albo jak zmusić pociągi żeby się wyprzedzały a te wolniejsze nie pakowały się na tor do wyprzedzania?
Hmm ja robię wyprzedzajki co jakieś 10 kratek na oba pasy (kiedy mam 2 pasy w jedną i 2 pasy w drugą stronę). Nie zawsze to dobrze działa, ale się zbytnio nie przejmuję. Możesz też zrobić punkty kontrolne na trasie (jest taka ikonka w menu budowania torów) - stawiasz 2 takie punkty gdzieś za skrzyżowaniem i dodajesz jeden z nich w poleceniach wolniejszych pociągów, a drugi dla szybszych. I tak np. wolniejsze będą jeździły na zewnętrznym torze, a szybsze na wewnętrznym. Oczywiście rezygnujesz wtedy z wyprzedzajek.
Hmm ja robię wyprzedzajki co jakieś 10 kratek na oba pasy (kiedy mam 2 pasy w jedną i 2 pasy w drugą stronę). Nie zawsze to dobrze działa, ale się zbytnio nie przejmuję. Możesz też zrobić punkty kontrolne na trasie (jest taka ikonka w menu budowania torów) - stawiasz 2 takie punkty gdzieś za skrzyżowaniem i dodajesz jeden z nich w poleceniach wolniejszych pociągów, a drugi dla szybszych. I tak np. wolniejsze będą jeździły na zewnętrznym torze, a szybsze na wewnętrznym. Oczywiście rezygnujesz wtedy z wyprzedzajek.
Mógłbyś podać jakieś obrazy lub save dotyczący tych mijanek oraz z punktami kontrolnymi. Z chęcią się bym zapoznał z tego typu rozwiązaniami.
(07-09-2013, 16:49)d0mi3l napisał(a): Mógłbyś podać jakieś obrazy lub save dotyczący tych mijanek oraz z punktami kontrolnymi. Z chęcią się bym zapoznał z tego typu rozwiązaniami.
Pozdrawiam.
Jeśli chodzi o punkty kontrolne to tak sobie to wyobrażam:
W załączniku save z "quicka" na holenderskim serwerze BTPro. Ale jak widać save jest z 1976, a 11 lat na tym serwerze to już i tak późno Nie pamiętam czy udało mi się tam zbudować taką poczwórną trasę w mniej niż 6 lat.
07-09-2013, 20:42 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-09-2013, 20:49 przez d0mi3l.)
Dzięki za save. Teraz już widzę jak to jest zrobione.
Natomiast zauważyłem, że nie masz wjazdów porobionych do depotów w kształcie litery Y, przez co pociągi nie wjeżdżają do nich. Jak w takim razie jest u Ciebie z kondycją tychże pociągów?
Poza tym,w trakcie poszukiwań na forum głównym OTTD, znalazłem programmable waypoints. Nie znam się jednak w wypisywaniu definicji programowych do takowych rzeczy.
(07-09-2013, 20:42)d0mi3l napisał(a): nie masz wjazdów porobionych do depotów w kształcie litery Y, przez co pociągi nie wjeżdżają do nich. Jak w takim razie jest u Ciebie z kondycją tychże pociągów?
W grze serwisowanie jest ustawione domyślnie na co kilkadziesiąt dni (chyba 90 dla pociągów). Stawiam depoty na całej długości trasy i jeśli któryś pociąg "ma ochotę" na serwisowanie, to wjeżdża do najbliższego depotu. Nie lubię wymuszać serwisowania, bo nie zawsze jest to konieczne z każdym wyruszeniem w trasę. Napiszę inaczej - jedni lubią wymuszać wjeżdżanie do zajezdni zaraz za stacją, a inni stawiają depoty do dyspozycji na całej długości trasy
Czemu wydluza sie lista rozkazow...? Ustawiasz tylko rozkaz poczatkowy i koncowy, depotow nie dodajesz do rozkazow, pociag sam wjedzie jesli bedzie tego potrzebowal, natomiast jesli jeszcze nie nadejdzie jego termin serwisowanie to zwyczajnie przejedzie obok jadac do stacji docelowej.
Zapraszam ktoregos wieczoru na serwer (najlepiej PKP) to zobaczysz jak to wyglada w praktyce.
Dużo zależy od gustu i upodobań, ale o jednej rzeczy trzeba pamiętać - pociągi pozostawione same sobie w temacie serwisowania czasem "głupieją". Dzieje sie tak, gdyż algorytm wyszukiwania najbliższego depotu przeszukuje wszystkie depoty, a nie tylko te leżące wzdłuż trasy przejazdu danego pociągu. Tak więc pociąg, któremu nagle "zechce się" serwisu, może niespodziewanie zjechać z trasy do jakiegoś innego depotu, który akurat w tym momencie uznał za najbliższy, a potem długo kluczyć w poszukiwaniu drogi powrotnej.
Ja wymuszam depoty, ale w sposób logiczny, a nie fizyczny. Tzn. umieszam depoty na liście rozkazów i nie tworzę połączeń "Y" wymuszających wjazd każdego przejeżdżającego pociągu. Takie rozwiązanie jest jednak dobre tylko na mniejszych planszach.
09-09-2013, 10:47 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-09-2013, 10:49 przez raf_79.)
Chodziło mi o dodawanie punktów przejazdowych dla szybszych i wolniejszych pociągów. Jeżeli jeszcze pociągi nie jadą bezpośrednio a przed jakieś większe skrzyżowania i za każdym skrzyżowaniem chcemy go kierować na szybsze tory to kilka pozycji przybędzie. Ale wydaje mi się że lepiej stosować zawsze najszybsze pociągi to wtedy nie ma problemu z wyprzedzaniem się.
A na serwer zamierzam wejść od dłuższego czasu ale nie ma jakoś sposobności :/
A jeszcze odnośnie wymuszania wjazdu do dipotu to w poradnikach raczej chyba piszą żeby je wymuszać na trasie i stawiać je przed wjazdem na stacje
Ja osobiscie robie tak ze stawiam depoty przed i za stacja, przy czym te za stacja sa wymuszone a te przed stacja dobrowolne i potem wzdluz calej trasy co okolo 100 kratek, te na trasie robie wumuszone co 2 stacje serwisowa. Jak narazie dziala mi to bez problemow i nie widze zeby mi pociagi glupialy i jechaly gdzies gdzie niepotrzeba. Hmm... chcesz dobry przyklad tego to w dziale REKORDY wczoraj zglaszalem rekord i jest tam save podpiety, pobierz go sobie i zobacz jak to mniej wiecej wyglada (czerwona firma "niemiec Transport"), tylko tam chyba na trasie wszystkie depoty juz mialem wymuszone... Pod koniec gry na tej trasie jezdzilo okolo 250 pociagow.
09-09-2013, 11:11 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-09-2013, 11:15 przez TadeuszD.)
(09-09-2013, 10:47)raf_79 napisał(a): Chodziło mi o dodawanie punktów przejazdowych dla szybszych i wolniejszych pociągów. Jeżeli jeszcze pociągi nie jadą bezpośrednio a przed jakieś większe skrzyżowania i za każdym skrzyżowaniem chcemy go kierować na szybsze tory to kilka pozycji przybędzie.
To zależy, jak masz zaprojektowaną sieć. Jeśli tory "szybkie" i "wolne" łączą się ze sobą w wielu miejscach, to tak - przybędzie Ci trochę tych waypoint'ów. Jednak bardziej optymalne byłoby budowanie osobnych skrzyżowań dla obu magistral, żeby szybkie pociągi nie wpadały co chwilę w "korek", spowodowany wolniejszymi pociągami. Wtedy wystarczy tylko jeden waypoint na samym wjeździe na magistralę.
Co do depotów, to tu jest pokazane fajne rozwiązanie z depotem na końcu linii: http://www.tt-forums.net/viewtopic.php?f...&start=156
Mi osobiście bardzo się podoba, bo wygląda bardzo realistycznie, prawie jak na prawdziwej kolei.