26-09-2013, 16:48 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-09-2013, 16:52 przez Motorniczy.)
Witam Was
Zalogowałem sie specialnie aby zadać/pokazać kilka stacji.
Przeglądałem wiele poradników i nigdzie nie zauważyłem takiej stacji jakiej ja uważam że, bardzo dobrej.
Stacja nr 1 ( tu jest błąd na obrazku - z dolnego toru również na wprost można wjechać - tak ja na 2 i 3 )
Stacja końcowa ( pociągi nie mogą zawracać ) wiec każdy wjeżdza na obowiązkowy serwis do depotu po czym wraca do trasy.
Używam ylko takich stacji do towarów które sie ładuje. Jako że nie widziałem nigdzie podobnych stacji ( końcących sie depotem ) pytam dlaczego nie widziałem ? wszystkie zakończone na ostro ( niczym ) ew przelotowe z depotami na trasie.
Stacja nr 2
Używam tylko do pasażerów jak muszę sie wpasować w ciasne miasto
Stacja nr 3
Często widziałem na zdjęciach takie rozwiązanie ale właśnie nie wiem dlaczego - czym sie różni od mojej 1 ?
Stacja nr 4
Używam czegoś takiego do rozładunku ( ale nie wiem gdzie depoty )
Stacja " Wyjazd "
Co myślicie o takim wyjeżdzie ? każdy pociąg zjeżdza do depotu OBOWIĄZKOWO do tego PBS pozwala na jednoczesny wjazd i wyjazd ( mijanka ) wiec przepustowość jest duża - Takich używam do wielkich stacji do ROZŁADUNKU - żeby po wyładunku przeszły serwis i jechały po towar - a tam gdzie towar stacja nr 1.
Ad. Stacja 1. Nie zrobiłbym takich depotów, bo pociągi czasem stają na stacji (prędkość maleje do 0), nagle się namyślają na serwisowanie, ruszają, wjeżdżają do zajezdni, by potem znów się zatrzymać na stacji.
Ad. Stacja 2. Często robiłem podobny wariant, lecz gdy nie było jeszcze PBSów, to potrzebowałem jednej kratki torów między stacją a skrzyżowaniem (tam stały światła).
Ad. Stacja 3. Prawie to samo, co Stacja 2.
Ad. Stacja 4. Dwa zakręty 45 st. pod rząd to niezbyt dobry pomysł - pociąg znacznie zwalnia, więc lepiej byłoby skrócić ten zakręt zaraz za wyjazdem ze stacji.
Ad. "Wyjazd". Coś podobnego stosują gracze z tego forum, ale według mnie lepiej byłoby te zajezdnie robić przed stacją, bo pociągi czasem "wolą" się serwisować niż wyładowywać załadunek. Efekt bywa taki, że pociąg zamiast zarobić pieniądze, robi dodatkowe kółko, na całej długości trasy
26-09-2013, 19:21 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-09-2013, 19:22 przez Motorniczy.)
Ad - Stacja 1 - nigdy nie zauważyłem takiego zjawiska - zawsze jest tak że sie zatrzymuje - ładuje ( bo takie stacje stosuje jako łaadunkowe ) po załadunku serwis i bezpośresnio wyjazd z serwisu bez zatrzymywania sie ( wszystkie polecenia mam NON-STOP i to może dlatego )
No własnie lepiej stosować Stacja 2 czy 3 ?
Stacja 4 - rozumiem że, lepiej jest jak 1 skład nie wykonuję jednocześnie dwóch zakrętów 45 stopni ?
" Wyjazd " No zgadza się ale czy to nie zmiejszy profitów kiedy jedzie z towarem do stacji wyładunkowej i zawsze przed wyładunkiem sie serwisuje ?
Również nie zauważyłem sytuacji żeby z ładunkiem przejechał stacje bez wyładunku do depotu i robił kolejne " kółko "
Wniosuje że jak ustalam sobie max 10 pol cały skład to najlepszym rozwiązaniem jest zakręt 10 pól na wprost i kolejny zakret ? ( gram na przyspieszenie realistyczne )
(26-09-2013, 19:21)Motorniczy napisał(a): Ad - Stacja 1 - nigdy nie zauważyłem takiego zjawiska - zawsze jest tak że sie zatrzymuje - ładuje ( bo takie stacje stosuje jako łaadunkowe ) po załadunku serwis i bezpośresnio wyjazd z serwisu bez zatrzymywania sie ( wszystkie polecenia mam NON-STOP i to może dlatego )
A no właśnie - dajesz polecenie, by pociąg jechał do zajezdni? To zmienia postać rzeczy, bo gdyby automatycznie miał stwierdzać czy potrzebuje serwisowania, czy nie, to takie sytuacje są możliwe.
(26-09-2013, 19:21)Motorniczy napisał(a): No własnie lepiej stosować Stacja 2 czy 3 ?
Moim zdaniem 2 lepsza, bo po wyjeździe z zajezdni wjeżdża na bliższy peron, nie blokując przy tym dojazdu do drugiego peronu tak jak to ma miejsce w przypadku 3 (zablokowanie toru przy wyjeździe z zajezdni).
(26-09-2013, 19:21)Motorniczy napisał(a): Stacja 4 - rozumiem że, lepiej jest jak 1 skład nie wykonuję jednocześnie dwóch zakrętów 45 stopni ?
" Wyjazd " No zgadza się ale czy to nie zmiejszy profitów kiedy jedzie z towarem do stacji wyładunkowej i zawsze przed wyładunkiem sie serwisuje ?
Również nie zauważyłem sytuacji żeby z ładunkiem przejechał stacje bez wyładunku do depotu i robił kolejne " kółko "
Wniosuje że jak ustalam sobie max 10 pol cały skład to najlepszym rozwiązaniem jest zakręt 10 pól na wprost i kolejny zakret ? ( gram na przyspieszenie realistyczne )
Zajezdnie przed stacją zmniejszą profity, bo będzie dłuższy czas transportu, ale tak jak napisałem - mnie nie raz zdarzyła się sytuacja, gdzie pociąg zamiast rozładować, jechał za stację się serwisować. Może wypowiedzą się jeszcze ci, którzy stosują taki wariant depotów, bo ja nie wymuszam serwisowania
(26-09-2013, 19:32)pAter napisał(a): A no właśnie - dajesz polecenie, by pociąg jechał do zajezdni? To zmienia postać rzeczy, bo gdyby automatycznie miał stwierdzać czy potrzebuje serwisowania, czy nie, to takie sytuacje są możliwe.
No własnie nigdy nie daje do rozkazów depotów bo ja już pisałem stosuje Stacja nr 1 ( gdzie pociąg poprostu w nim zawraca ) i również przymusowy " Wyjazd "
Dlatego nie dawałem do rozkozów serwisu bo i tak musi do niego wjechać.
Jedyny minus jaki jest przy Stacja nr 1 jest to że jak jakiś pociąg jest nowo kupiony to przy wyjeżdzaniu z depotu i ładunku rezerwuje tor wyjazdowy przez co blokuje inne które chcą wjechać - ale nauczyłem sie że, ja daje nowego to czekam aż przyjedzie kolejny i robie mu w rozkazach pomiń.
(26-09-2013, 19:32)pAter napisał(a): Moim zdaniem 2 lepsza, bo po wyjeździe z zajezdni wjeżdża na bliższy peron, nie blokując przy tym dojazdu do drugiego peronu tak jak to ma miejsce w przypadku 3 (zablokowanie toru przy wyjeździe z zajezdni).
Racja - wydaję sie to lepszym rozwiązaniem
(26-09-2013, 19:32)pAter napisał(a): http://wiki.openttd.org/Game_mechanics (a gdzieś tu na forum jest to po polsku) - pod "Trains" jest tabelka z prędkościami na zakrętach.
Zajezdnie przed stacją zmniejszą profity, bo będzie dłuższy czas transportu, ale tak jak napisałem - mnie nie raz zdarzyła się sytuacja, gdzie pociąg zamiast rozładować, jechał za stację się serwisować. Może wypowiedzą się jeszcze ci, którzy stosują taki wariant depotów, bo ja nie wymuszam serwisowania
Jak będe miał dobrze rozbudowaną stacje to będe to obserwował i wyciągał wnioski, jak już pisałem nie spotkałem sie z czym takim i muszę to zobaczyć żeby uwierzyć
Dziękuje za link.
Może jeszcze jedno pytanie - Ja zawsze stosuje metode pełnego załadunku przy średio 5-6 wagonowym składzie zazwyczaj na 1 trasie jeżdzą dwa żeby zawsze jakiś był na stacji i sie ładował. Zastanawiam sie czy nie lepszym roziązaniem jest 3x4 wagony zamias 2x6. Na co muszę zwrócic uwage żeby dobrze dostosowac ilość wagonów.
Wiem że tam są dane w procentach - chyba " przetransportowano " ale tu chodzi o żywotność fabryki czy stosunek mojego wywozu do produkcji ?
Chodzi o stosunek wywozu do produkcji. Wynika on z oceny stacji, a ta bezpośrednio z regularnych "odwiedzin" pociągów po dany towar.
Osobiście staram się tak dobrać ilość składów, by zawsze przynajmniej jeden stał na stacji załadunkowej. Wychodzi zazwyczaj tak, że stoi 1, a drugi dojeżdża przy ~70% i czeka na swoją kolej Efekt - ocena stacji >90%
28-09-2013, 16:14 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-09-2013, 16:15 przez TadeuszD.)
Wracając do tematu stacji...
(26-09-2013, 16:48)Motorniczy napisał(a): Stacja nr 1 [...] Jako że nie widziałem nigdzie podobnych stacji ( końcących sie depotem ) pytam dlaczego nie widziałem ? wszystkie zakończone na ostro ( niczym ) ew przelotowe z depotami na trasie.
Ta stacja ma podstawową wadę - pociąg, który wjedzie do zajezdni może zostać tam zablokowany przez inny pociąg oczekujący na wjazd. Gdy tylko zwolni sie peron, ten oczekujący pociąg wjedzie na niego i uniemożliwi wyjazd pociągowi w depocie.
Jak szukasz kompaktowego rozwiązania z "nawrotką" w zajezdni, to przeanalizuj poniższy układ:
(28-09-2013, 16:14)TadeuszD napisał(a): Wracając do tematu stacji...
(26-09-2013, 16:48)Motorniczy napisał(a): Stacja nr 1 [...] Jako że nie widziałem nigdzie podobnych stacji ( końcących sie depotem ) pytam dlaczego nie widziałem ? wszystkie zakończone na ostro ( niczym ) ew przelotowe z depotami na trasie.
Ta stacja ma podstawową wadę - pociąg, który wjedzie do zajezdni może zostać tam zablokowany przez inny pociąg oczekujący na wjazd. Gdy tylko zwolni sie peron, ten oczekujący pociąg wjedzie na niego i uniemożliwi wyjazd pociągowi w depocie.
Jak szukasz kompaktowego rozwiązania z "nawrotką" w zajezdni, to przeanalizuj poniższy układ:
No właśnie przy wiekszym natężeniu zauważyłem problem ( wcześniej stosowałem dłuższe pociągi np 10 wagonów ) ale ostatnio zdecydowałem sie na mniejsze ale wiecej. Sprawa wyglądała tak ze nawet 2 pociągi czekały w depocie na wyjazd i nie mogły wyjechać ponieważ gdy załadowany zjeżdzał do depotu wjeżdzający dostaje wcześniej światło a przy pełnym załadunku daje to spore opożnienia. Myslałem o tym roziązaniu jednak zawsze zabiera to trochę wiecej miejsca. Jeżeli ono jest to jak najbardziej - dobre wyjście.