MAPY Mapa Polski (pAter)
Miasta powiatowe byłyby najlepszym wyborem. Układem lepsze drogi wygląda najbardziej naturalnie. Na Śląsku najlepiej nastawiać najmniejsze możliwe wioski i potem je ręcznie powiększyć to się całkiem dużo zmieści oraz proponowałbym zrobić jakąś lekką przecinkę aby nie trzeba było rozwalać miliona budynków dla pociągnięcia linii kolejowej.
(11-12-2013, 20:40)Walter Novotny napisał(a): Miasta powiatowe byłyby najlepszym wyborem.
Ale wtedy byłoby ich zaledwie 66 - a przy tylu miastach, tej wielkości mapa wygląda bardzo ubogo. Dotychczas postawiłem 130 miast i myślę, że mogłoby być jeszcze ze 40 więcej. A więc na mapie będą miasta, które na obecną chwilę mają powyżej 25 tys. mieszkańców.
Siedziby powiatów (314 szt.) byłby lepszym wyjściem. Są one mniej więcej regularnie rozłożone na mapie.
Siedziby powiatów to zdecydowanie lepsze wyjście... Nawet, jeśli niektóre byłyby małe, to mapa będzie przez to lepiej grywalna (równomierne rozlokowanie miast).
Jednak ta zasada nie powinna dotyczyć Śląska. Będzie zbyt gęsto.
(12-12-2013, 20:00)Polo_Crafter napisał(a): Siedziby powiatów to zdecydowanie lepsze wyjście... Nawet, jeśli niektóre byłyby małe, to mapa będzie przez to lepiej grywalna (równomierne rozlokowanie miast).

Nie zgodzę się. Po pierwsze - wcale nie jest powiedziane, że równomierne rozłożenie miast da lepiej grywalną mapę. Wręcz przeciwnie - równomierne rozłożenie miast daje nam monotonność, przewidywalne problemy na trasie - na całej mapie, co kilka kratek, na pewno stanie nam na drodze miasto... A przecież obszary biedne w przedsiębiorstwa powinny mieć mniej rozwiniętych miast, ale za to lepsze warunki do budowania infrastruktury (więcej miejsca).

Druga sprawa - pewne obszary Polski są bardziej zamieszkałe od innych, ponieważ dają łatwiejszy rozwój ze względu np. na lepsze gleby, rzeki, czy surowce (gdzie jest węgiel, tam mogą być kopalnie i tam ludzie zamieszkują, bo jest praca). A więc w tych obszarach powinno być więcej miast.
Jest to wyważenie poziomu trudności - duża liczba mieszkańców zachęci gracza do tworzenia transportu pasażerów, a więc na tym obszarze pasażerowie będą "konkurowali" z węglem - będą nawzajem sobie przeszkadzali. I to właśnie daje lepszą grywalność, bo urozmaica rozgrywkę.

Trzecia sprawa to taka, że 314 miast na mapie 1024x1024 jest to zdecydowanie za dużo. Spróbujcie sobie wygenerować tyle miast i sami zobaczcie jak to wygląda...
Ok, mnie przekonałeś Smile
1:0 Big Grin
Wygenerowałem sobie taką i... Mam jedno wielkie miasto Big Grin
Z pozdrowieniami dla Petr CZ Wink

[Obrazek: EnDOZwcm.png]

[Obrazek: ZayMApHm.png]

PS. Nazwy czeskich miast są spolszczone (wg Wikipedii).
(19-12-2013, 23:21)pAter napisał(a): Z pozdrowieniami dla Petr CZ Wink

[Obrazek: EnDOZwcm.png]

[Obrazek: ZayMApHm.png]

PS. Nazwy czeskich miast są spolszczone (wg Wikipedii).

je to super jen ty názvy českých měst bych dodal já. Jinak mám jedinou připomínku. Iglawa - je Jihlava to ostatní je možné dát do hry. Moc děkuji za Pardubice.
Chciałbym zachować konsekwencję - jeśli miałbym zostawić czeskie nazwy miast w języku czeskim, to tak samo bym musiał zrobić np. dla Ukrainy - a tego nie chcę. Nie potrafię czytać cyrylicy i gra na takiej mapie stwarzałaby mi nieco problemów.
I na tej mapie będzie Brzeg o powierzchni 14.6km^2 a nie będzie Oławy która ma powierzchnię 27.4km^2 i są w niej zakłady tworzyw sztucznych i plastiku, huta, zakłady produkujące AGD... Brzeg ni ładny ni fajny Sad
Jak się nie obrócisz - dupa z tyłu. Czy też jak kto woli - jeszcze się taki nie urodził, coby każdemu dogodził. Zawsze będzie potrzebny jakiś kompromis.

Kibicuję całemu projektowi! Big Grin
Kiedy jakieś beta testy Big Grin
Pater - dla ukrainy możesz zrobić wersje fonetyczną - tak jak się słyszy. Na google maps masz na górze nazwę napisaną w cyrylicy, a na dole fonetycznie(Kyiv na przykład)
(21-12-2013, 14:42)Walter Novotny napisał(a): I na tej mapie będzie Brzeg o powierzchni 14.6km^2 a nie będzie Oławy która ma powierzchnię 27.4km^2 i są w niej zakłady tworzyw sztucznych i plastiku, huta, zakłady produkujące AGD... Brzeg ni ładny ni fajny Sad

Nie postawiłem jeszcze wszystkich miast - brakuje większości z zakresu od 25 do 36 tys. mieszkańców, także Oława będzie Smile

(22-12-2013, 02:13)cryo[PL] napisał(a): Kiedy jakieś beta testy Big Grin

Myślę, że za kilka dni Wink Zostały mi wspomniane wyżej miasta w Polsce oraz miasta na Słowacji i być może Austrii (jeszcze nie wiem, czy i ile większych miast jest przy granicy z Czechami. A i jeszcze kilka jezior.

(22-12-2013, 12:28)Malix napisał(a): Pater - dla ukrainy możesz zrobić wersje fonetyczną - tak jak się słyszy. Na google maps masz na górze nazwę napisaną w cyrylicy, a na dole fonetycznie(Kyiv na przykład)

Dla mnie lepiej byłoby czytać Lwów, niż Lviv, Czerwonogród, niż Chervonohrad (na Google Maps te nazwy są napisane fonetycznie ale nie dla języka polskiego). Jest to mapa Polski, a nie Europy Centralnej/Wschodniej, głównie tworzona dla Polaków - moim zdaniem w takim wypadku wszelkie nazwy powinny być spolszczone.

[Obrazek: TUvez7im.png]

[Obrazek: f31bcOBm.png]
Z racji tego, że ma to być mapa Polski, to ja bym ograniczył ilość zagranicznych miast tylko do tych największych. I oczywiście podpisał je po polsku.
pAter, jak będzie rozmieszczał przedsiębiorstwa? Będą losowe czy mniej więcej ważne ośrodki przemysłowe będą odwzorowane na mapie?
Gdzieś wcześniej w tym temacie była mowa o tym iż pierwsza wersja mapy zostanie wypuszczona tylko z miastami a przedsiębiorstwa będą losowe, natomiast w miarę wolnego czasy twórcy zostaną dodane ośrodki przemysłowe itp...

Nie wiem tylko czy to nadal aktualne czy pAter zmienił plany.
(22-12-2013, 13:38)TadeuszD napisał(a): Z racji tego, że ma to być mapa Polski, to ja bym ograniczył ilość zagranicznych miast tylko do tych największych. I oczywiście podpisał je po polsku.

Nareszcie ktoś mnie poparł w tych nazwach Wink Tylko w Czechach jest w jednym miejscu ścisk i tak bym chciał to zostawić. Reszta sąsiadów ma mniej więcej taką gęstość miast jak widać we fragmencie z Ukrainą - czyli malutko (np. na Białorusi i Litwie tylko po 3 miasta).

(22-12-2013, 13:38)niemiec napisał(a): pAter, jak będzie rozmieszczał przedsiębiorstwa? Będą losowe czy mniej więcej ważne ośrodki przemysłowe będą odwzorowane na mapie?

Tak jak wspomniałem gdzieś wyżej - pierwsza beta będzie bez przedsiębiorstw, więc trzeba będzie losować. Po prostu nie chcę Was skazywać na czekanie kolejnych miesięcy na pełną mapę, dam Wam się pobawić wcześniej Wink

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord