MAPY Mapa Polski (pAter)
Pierwsza beta gotowa! Zapraszam do pobierania i testowania Smile

[Obrazek: DWXpx7gm.png] [Obrazek: qdEiiwQm.png]
[Obrazek: 8kkFWW8s.png] [Obrazek: 7tZB1WEs.png] [Obrazek: Cqs8hLks.png] [Obrazek: QZleTrZs.png] [Obrazek: iU10lxxs.png]

Pobieranie (wersja beta, bez przedsiębiorstw):

Mapa Polski (pAter), beta 1

Informacje:

- wymiary: 1024x1024
- klimat umiarkowany
- start: 1950 r.
- liczba miast: ok. 170 w obrębie granic Polski
- liczba rzek: 7 najważniejszych w obrębie granic Polski

Wymagane dodatki NewGRF:

- Polish PKP Set 2.0.8 (polish_pkp_set_2.0-2.0.8\pkp-set-2.0.8.grf)
- Polish building set v4 (PLbuildingset140w.GRF)
- Polish Road Set v5 (polish_road_set05\plroadsetv5w.grf)

---

Jeśli kogoś to interesuje, kilka informacji na temat procesu tworzenia mapy:

- liczbę ludności w miastach dzieliłem przez 100, biorąc dane z Wikipedii na rok 1950 (jeśli nie znalazłem danych, to obecną ilość dzieliłem przez 3)
- niektóre miasta leżą tak blisko siebie, że musiałem użyć spatchowanej wersji gry
- "środek" (nazwa + liczba mieszkańców) Świnoujścia jest nieco przesunięty od zabudowań, bo nie mogłem ominąć limitu odległości miasta od krawędzi mapy

---

Wszelkie sugestie mile widziane Wink

Wesołych Świąt i miłej zabawy Smile
szczerze mówiąc trochę się zawiodłem... rzeki jakiś pocięte bez połączeń a mapa zbyt mała jak na mój gust. min 2000 kratek powinno być
(25-12-2013, 21:00)KOZACKI BOHUN napisał(a): szczerze mówiąc trochę się zawiodłem... rzeki jakiś pocięte bez połączeń a mapa zbyt mała jak na mój gust. min 2000 kratek powinno być

Co to znaczy "pocięte rzeki"? W którym miejscu? Jeśli chodzi o źródła rzek, no to bezsensem byłoby umieszczanie tak szerokiej wody (1 kratka), gdzie strumyk normalnie ma 1 m szerokości. Dlatego na ich początkach zazwyczaj stawiałem kilka uciętych fragmentów, co ma symbolizować to, że ta rzeka gdzieś mniej więcej w tych miejscach zaczyna być istotna.

O wielkości mapy ciężko tu dyskutować. 2048x2048 to w ogóle jest za duża mapa na rozgrywkę sieciową (mała konkurencyjność, mniejsza grywalność), nie wspominając o problemach gry na tabletach przy takich rozmiarach. Ja po stworzeniu tej mapy, po postawieniu wszystkich miast i rzek, zdecydowanie potwierdzam, ze 1024x1024 to był doskonały wybór.
Ładna mapa Smile

Sugestie:
-Chrzanów jest miastem powiatowym (małopolska) o ludności podobnej do Oświęcimia (ok. 40 tys.),
a nie ma go na mapie, a to bardzo fajne miasto Big Grin
-Obok Chrzanowa jest Trzebinia (20 tys. ludności) znajduje się tam elektrownia (polecam)
-Łódź nie powinna być większa od Krakowa (na mapie: ~6000 i ~4000)

Nie mogę się doczekać, aż dodasz przedsiębiorstwa Smile

Pozdrawiam,
Ćlimak
(25-12-2013, 21:52)Ćlimak napisał(a): -Chrzanów jest miastem powiatowym (małopolska) o ludności podobnej do Oświęcimia (ok. 40 tys.),
a nie ma go na mapie, a to bardzo fajne miasto Big Grin

Ajj no rzeczywiście, niechcący pominąłem to miasto. Również w innym miejscu ktoś mi podpowiedział, że brakuje Czeladzi. Poprawię w następnej wersji Smile Dzięki za sugestię.

(25-12-2013, 21:52)Ćlimak napisał(a): -Łódź nie powinna być większa od Krakowa (na mapie: ~6000 i ~4000)

W 1950 roku Łódź miała 620 273, a Kraków 343 638 mieszkańców.
Witam pobralem mape i nie moge jej otworzyc wyskakuje jakis blad ? Czy trzeba specjalnej wersji Openttd ja uzywam Openttd HardPack Chcialbym tez sie przyczynic do stworzenia czegos dobrego ;-)
Nasza szklana kula się zepsuła żeby wiedzieć, jaki błąd Ci wyskakuje. Mapa działa na wersji 1.3.3.

Jako, że miasta na mapie już jest, chciałbym zaproponować kilka znanych mi ważnych ośrodków przemysłowych. Huta w Dąbrowie Górniczej, Trzyńcu, Ostrawie (tam są dwie huty) i Legnicy. Rafineria w Czechowicach Dziedzicach, gdzieś w Trójmieście też jest oraz Piekarach Śląskich. Największe elektrownie w Polsce i oczywiście liczne kopalnie na Śląsku oraz w Karwinie.
Nasza szklana kula się zepsuła żeby wiedzieć, jaki błąd Ci wyskakuje. Mapa działa na wersji 1.3.3.

Jako, że miasta na mapie już jest, chciałbym zaproponować kilka znanych mi ważnych ośrodków przemysłowych. Huta w Dąbrowie Górniczej, Trzyńcu, Ostrawie (tam są dwie huty) i Legnicy. Rafineria w Czechowicach Dziedzicach, gdzieś w Trójmieście też jest oraz Piekarach Śląskich. Największe elektrownie w Polsce i oczywiście liczne kopalnie na Śląsku oraz w Karwinie.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
No to idealně průmysly do Firsa. Jen nevím jak zbudujete pivovary/browary/ v českých městech???? To každý město v čechách musí mít pivovar??? Myslím pouze ty na mapě?? Plzeň má 2 pivovary České Budějovice taky. Praha má 4 pivovary. Těžko pAter udělá 100%mapu průmyslu dle reality.
Ja mam pytanie, jak zamierzasz rozwiązać problem elektrowni wodnych? Będzie poprostu na brzegu stała czy coś innego?
(27-12-2013, 17:56)lordvjadropl napisał(a): Ja mam pytanie, jak zamierzasz rozwiązać problem elektrowni wodnych? Będzie poprostu na brzegu stała czy coś innego?

Jest wiele pytań, na które w tym momencie ciężko odpowiedzieć Smile Mamy przecież mnóstwo rodzajów przedsiębiorstw w Polsce, a w grze jedynie kilka - trzeba szukać kompromisów. W przypadku elektrowni wodnych trochę bezsensem byłoby dowożenie do niej węgla. Stąd pytanie, czy jest sens je w ogóle stawiać. Tym bardziej, że tej energii potem nie musimy dostarczać do miast... Trochę by nam ta elektrownia odbiegała od rzeczywistości Wink
Co do elektrowni wodnych - zostaw miejsce na nią i opisz że tu powinna stać. Może kiedyś wprowadzą coś takiego Tongue
Albo można jakiś budynek z obiektów postawić.
Bugi:
-Rzeszów jest za mały (mniejszy od Przemyśla, co kompletnie mija się z prawdą)
-Brak Sandomieża
-Napis "San" na ziemi, obok Tarnobrzegu

edit: Brak połączenia zalewu wiślanego z bałtykiem
(27-12-2013, 18:56)lordvjadropl napisał(a): -Rzeszów jest za mały (mniejszy od Przemyśla, co kompletnie mija się z prawdą)

Przypominam, że gra zaczyna się w 1950 r., a więc trzeba patrzeć na dane z tego okresu:
- http://pl.wikipedia.org/wiki/Ludno%C5%9B%C4%87_Rzeszowa
- http://pl.wikipedia.org/wiki/Ludno%C5%9B...my%C5%9Bla

(27-12-2013, 18:56)lordvjadropl napisał(a): -Brak Sandomieża

Sandomierz ma mniej niż 25 tys. mieszkańców.

(27-12-2013, 18:56)lordvjadropl napisał(a): -Napis "San" na ziemi, obok Tarnobrzegu

Tutaj masz rację, zauważyłem to dopiero wczoraj przy pierwszej dłuższej grze. Wcześniej niechcący San narysowałem mniej więcej w miejscu tego napisu. Po korekcji zapomniałem usunąć Smile

(27-12-2013, 18:56)lordvjadropl napisał(a): Brak połączenia zalewu wiślanego z bałtykiem

Mapa wysokości wygenerowała Cieśninę Piławską w ten sposób jak to jest teraz na mapie. Z tego, co można wyczytać na Wikipedii, to dopiero w latach 60. XX wieku została porządnie powiększona. No nie wiem co z tym zrobić - to kwestia obniżenia jednego punktu...
No, wreszcie po kilku latach pograłem z dwoma kumplami, którym obiecałem mapę Polski Big Grin

Oto efekt naszej ponad 17-godzinnej gry:

[Obrazek: 01iNtugs.png] [Obrazek: JOYmfj9s.png] [Obrazek: bONfyGGs.png] [Obrazek: dEojdSts.png] [Obrazek: aK8vefys.png] [Obrazek: YP40gpws.png] [Obrazek: IghRmrKs.png]

Jeśli chodzi o infrastrukturę kolei, nie trzymaliśmy się zbytnio rzeczywistości - ogólny plan był taki aby przyłączyć wszystkie miasta do głównej sieci.

I jak widać po liniach przepływu towaru na mapie, nie idzie nam jeszcze gra z CargoDist Big Grin Włączyliśmy też World Airlines Set, więc mieliśmy problemy finansowe z samolotami - też nie wiedzieliśmy na jakie dystanse wysyłać samoloty, aby były rentowne. Moim kumplom pozostał niedosyt PKP Setu, gdy prędkości pociągów skończyły się na 201 km/h. Największą wadą tej rozgrywki był jednak brak przedsiębiorstw...

Ogólnie bardzo fajna zabawa - gra towarzyska na mapie Polski potrafi wciągnąć na wieeeele godzin. Polecam każdemu Wink
(30-12-2013, 03:45)pAter napisał(a): Moim kumplom pozostał niedosyt PKP Setu, gdy prędkości pociągów skończyły się na 201 km/h.

Zawsze można wyłączyć ograniczenia prędkości wagonów. Najszybsza lokomotywa ma Vmax=230km/h. Wink
(30-12-2013, 21:45)TadeuszD napisał(a):
(30-12-2013, 03:45)pAter napisał(a): Moim kumplom pozostał niedosyt PKP Setu, gdy prędkości pociągów skończyły się na 201 km/h.

Zawsze można wyłączyć ograniczenia prędkości wagonów. Najszybsza lokomotywa ma Vmax=230km/h. Wink
ale to nie maglev zapiiiiiilający 600km/h Tongue
Dawać na jakis serwer testowac będziemy Smile
Świetny projekt.
Taka drobna uwaga: czy na wschód od Krakowa można prosić o małą wioskę o wdzięcznej nazwie Mogiła?
Jako że gra startuje od 1950 (szkoda że nie od 1945, byłoby ciekawiej), to nie było jeszcze Nowej Huty.
Jeśli gracz będzie chciał i będzie taka możliwość włączona, to sobie hutę postawi i się ta wioska rozwinie.
Jeśli nie, to zostanie wchłonięta przez Kraków jak Swarzędz przez Poznań.

Druga sprawa - czy drzewa da się jakoś zagęścić w miejscach gdzie są znane puszcze, Parki Narodowe itp?
Nie tylko lepiej by to wyglądało, byłby większy realizm, bo utrudniłoby budowę czegokolwiek w tym miejscu (wycinka drzew kosztuje pieniądze i reputację).
W okolicy Gorzowa Wlkp, Białegostoku oraz Brześcia można by zrobić bagna (pewną ilość jedno-polowych jeziorek):
http://www.rzekipolski.info/mapa-polski-rzeki.html

Mogę pomóc w rozwoju mapy, np. powyższe pomysły i przemysł pod ECS.
(10-01-2014, 12:50)McZapkie napisał(a): Taka drobna uwaga: czy na wschód od Krakowa można prosić o małą wioskę o wdzięcznej nazwie Mogiła?

Wolałbym nie stawiać tak małych miejscowości. Każde duże miasto wchłania takie miasta/wsie, a w grze negatywnie to wpływa na jego rozwój.

(10-01-2014, 12:50)McZapkie napisał(a): Jako że gra startuje od 1950 (szkoda że nie od 1945, byłoby ciekawiej), to nie było jeszcze Nowej Huty.
Jeśli gracz będzie chciał i będzie taka możliwość włączona, to sobie hutę postawi i się ta wioska rozwinie.
Jeśli nie, to zostanie wchłonięta przez Kraków jak Swarzędz przez Poznań.

Startując w 1945 roku mielibyśmy miasta po 10-20 mieszkańców, szczególnie na zachodzie Wink Tworzenie takiej mapy to sztuka kompromisów. Np. w 1950 r. mieliśmy inne granice na wschodzie niż obecnie, ale nikt przecież w 1951 roku nie będzie ręcznie zmieniał granic Wink

Nawiązując do Nowej Huty - pytanie - po co? Skoro dzisiaj jest to dzielnica Krakowa, to można albo postawić tabliczkę z napisem "Nowa Huta", albo nic nie robić, bo znowu musiałbym w ten sposób podpisywać każdą dzielnicę w większych miastach. Robi się przez to zbyt duży bałagan, a trzeba pamiętać, że nie jest to symulator miast Wink

(10-01-2014, 12:50)McZapkie napisał(a): Druga sprawa - czy drzewa da się jakoś zagęścić w miejscach gdzie są znane puszcze, Parki Narodowe itp?
Nie tylko lepiej by to wyglądało, byłby większy realizm, bo utrudniłoby budowę czegokolwiek w tym miejscu (wycinka drzew kosztuje pieniądze i reputację).
W okolicy Gorzowa Wlkp, Białegostoku oraz Brześcia można by zrobić bagna (pewną ilość jedno-polowych jeziorek):
http://www.rzekipolski.info/mapa-polski-rzeki.html

Drzewami jeszcze się nie zajmowałem, ale tutaj masz rację - tam, gdzie w rzeczywistości zalesienie jest duże, tam w grze powinny być też drzewa.

BTW, zanim opublikowałem betę 1 mapy, usunąłem podpisy rezerwatów przyrody i parków narodowych, bo podpisałem je tylko w górach (chciałem szybko wypuścić betę na świat, a tak to musiałbym całą Polskę opisać). Tak więc był np.: Tatrzański Park Narodowy, czy rezerwat przyrody Czantoria.

Brakuje jeszcze kilku większych jezior, ale z tymi bagnami to dobry pomysł. Wezmę to pod uwagę przy aktualizacji.

(10-01-2014, 12:50)McZapkie napisał(a): Mogę pomóc w rozwoju mapy, np. powyższe pomysły i przemysł pod ECS.

Myślę, że możesz się jeszcze wstrzymać, bo mam już kilka rzeczy do poprawek (brakujące miasta, niepotrzebny napis itp.). Na razie prawdopodobnie wstrzymam się z aktualizacją mapy, do czasu aż na studiach zakończę sesję.
Polecam teraz zagrać sobie na luzie, budując transport pasażerów i podłączając nowo-powstające przedsiębiorstwa do swojej sieci kolei Wink
Jest taka możliwość, aby scenariusz zapisywał się bez ustawień? Na serwerze strasznie komplikuje to rozgrywkę, bo aby cokolwiek zmienić, trzeba edytować scenariusz:/ Sprawdzane na 1.4.0-beta3.

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord