KOLEJ Polish PKP Set v2.0
Ja odpadam... Nie mam sił na kolejną akademicką dyskusję. Smiley62

Sprawdzę, o co chodzi z tym ST44. Może to jakiś błąd. Pomysł ze zwiększeniem retire_early dla Tp4 i Ok1 też nie brzmi głupio.
Ale nie będę wprowadzał całkiem nowej filozofii wyliczania kosztów w zależności od awaryjności. Nie przekonuje mnie ona. Szczególnie, że awarie można wyłączyć jednym kliknięciem w 'opcjach zaawansowanych'.
No faktycznie widzę że na serwerach jest to powyłączane i się wcale nie dziwię takim cheatom, bo na duzych mapach przy defaultowym rd=20 to się w ogóle nie da grać. Mechanizm pochodzi ze starego Tycoona z małymi mapkami, powinno to być jakoś skalowalne.
Do https://dev.openttdcoop.org/projects/pkpset/files wrzuciłem kolejną wersję PKP Setu do testów.
Jakis czejndżlog?
(26-01-2014, 16:28)Damgam napisał(a): Jakis czejndżlog?

W stosunku do poprzedniej wersji testowej, głównie kosmetyka:

2.0.9
New wagons added: Eamos, Tadns, WLABd and Bh("bonanza"),
Loading_speed property changed for Eaos, Res, Sgs, Fals, Falns, Gags, SN61, EN57 and EN71,
Model_life property changed for Kddet,
Running_cost_factor property changed for Bipa,
Visual glitches fixed in Habbins,
Cargo_age_period for A/Bdnu and A/Bdhmnu differs for 1st and 2nd class,
Visual glitches fixed in SU45 and SU46,
Refit to MAIZ or CERE allowed for normal covered wagons (Kdt, Kdth, Kddet, Gags and Gbs),
Refit to MAIZ disallowed for normal self-discharging wagons (Fals, Falns),
Refit to FICR disallowed for normal open wagons (Wddo, Wddoh, Eaos)(#6706),
Bug fixed for EN76 (#6708),
New ZOOM_LEVEL_IN_2X graphics for wagon Slr,
Capacity increased for SN61, Bipa and Bh("ryflak"),
Implementation of A/Bdhmnu changed - number of parts optimized,
New Wddo, Wddoh and Eaos graphics for WDPR cargo (#6741),
Palette recolouring for rear lights implemented in A/Bhxz and Bipa,
New translations added: Croatian and Spanish (not completed).
Pewnie pytanie juz bylo, PKP Set jest kompatybilny z FIRSem ?
Z tego co testowałem i patrzyłem w źródła, to jest compatybilny z FIRS, ECS i innymi dodatkami.
Ale mam takie pytanie - czy jest mozliwe z poziomy newgrf ustawić Eamos tak, aby domyślnym
(po kupieniu wagonu) towarem była ruda żelaza?
To przebudowywanie jest męczące, zwłaszcza gdy się o tym zapomni i pociąg stoi jak głupi.
Ładunek stali chyba powinien być bez burt.
PKP Set jest z założenia kompatybilny z FIRS, ECS i innymi dodatkami, o ile korzystają z 'oficjalnej' listy towarów w OTTD: http://newgrf-specs.tt-wiki.net/wiki/CargoTypes . Co prawda niektóre z najbardziej 'egzotycznych' towarów nie mają jeszcze opracowanych dedykowanych grafik (wyświetlają się domyślne), ale nie wpływa to na ich obsługę przez wagony z setu.

(27-01-2014, 10:12)McZapkie napisał(a): ...czy jest mozliwe z poziomy newgrf ustawić Eamos tak, aby domyślnym (po kupieniu wagonu) towarem była ruda żelaza?

Ale tak to jest teraz ustawione... Smiley24
Hmm tak się zastanawiam - nie powinno być pociąg "pospieszny" zamiast "pośpieszny"? Smile
Pośpieszny. Obie formy.
(27-01-2014, 11:09)TadeuszD napisał(a):
(27-01-2014, 10:12)McZapkie napisał(a): ...czy jest mozliwe z poziomy newgrf ustawić Eamos tak, aby domyślnym (po kupieniu wagonu) towarem była ruda żelaza?
Ale tak to jest teraz ustawione... Smiley24
Szczerze powiedziawszy to zamiast odpalić openttd i sprawdzić, podglądałem źródła,
bo już wcześniej miałem o to pytać, ale nic tam takiego o rudzie nie zobaczyłem, stąd pytanie.
No ale jak już odpaliłem openttd z nowym grf, to żadnego 401zb nie widzę...
Coś robię źle?

(27-01-2014, 20:40)McZapkie napisał(a): ...żadnego 401zb nie widzę...
Coś robię źle?

Odpaliłeś grę w klimacie oraz z dodatkami (a właściwie z ich brakiem), które nie obsługują żadnego z towarów, mogących jeździć w Eamos-ie. A OTTD ukrywa takie zbędne wagony.
Coraz fajniejszy i spójniejszy ten set. Małe pytanie, platformy pod kontenery mają ograniczenie do 100/101, tak jest faktycznie?
Nie, to pewnie jakieś przeoczenie. Wagony 412z i 413z o oznaczeniu Sgs mają Vmax=120.
(27-01-2014, 21:17)wib_wk napisał(a): platformy pod kontenery mają ograniczenie do 100/101, tak jest faktycznie?

Tak. Stare 412Z miały maksymalnie 100km/h. W secie będą jeszcze nowoczesne platformy modalne Sdgmnss, które jeżdżą 120km/h.

Cytat:Wagony 412z i 413z o oznaczeniu Sgs mają Vmax=120.

Może jakieś zmodernizowane egzemplarze, po wymianie wózków na 25TN? Oryginalne 412Z były na wózkach 1XTa, a te nie mogły rozwijać więcej jak 100km/h, zarówno w stanie próżnym jak i ładownym.
OK, już widzę Eamosa, super działa pod ECS. Nie przyszło mi do głowy że węgla w ogóle nie przewozi (w sumie słusznie bo nikt tego tak nie używa).
Nasiona zbóż widzę że poprawione i są w krytych, ale jeszcze rzepak moknie w węglarkach Smile

A tymczasem, dzięki pomocy Tedeuszowego tutoriala i jego samego, kończę zieloną paskudę.
Zastosowania wielkiego nie widzę, no chyba żeby trzeba było przeciągnąć coś bez drutu:
[Obrazek: SM30EN57.jpg]

Ps. ten biały dymek to ma tak być bo tak było Smile
(27-01-2014, 21:29)TadeuszD napisał(a):
(27-01-2014, 21:17)wib_wk napisał(a): platformy pod kontenery mają ograniczenie do 100/101, tak jest faktycznie?

Tak. Stare 412Z miały maksymalnie 100km/h. W secie będą jeszcze nowoczesne platformy modalne Sdgmnss, które jeżdżą 120km/h.

Oj, no to czekam z niecierpliwością niejaką na nie, bo ciągle pełnej funkcjonalności osiągnąć nie mogę. Smiley2
(27-01-2014, 21:56)McZapkie napisał(a): ...ale jeszcze rzepak moknie w węglarkach Smile

Czy to rzepak, to mam wątpliwości, skoro rośnie na drzewach... Smiley4
A ponieważ trafia m.in. do 'Oil refinery', to jako towar przemysłowy może wg mnie jeździć w wagonach otwartych. Co najwyżej mogę dodać go także do krytych, żeby do 'Food plant' wozić go w nieco bardziej higienicznych warunkach, jak zboże.

P.S. SM-ka wydaje się trochę za duża w zestawieniu z kiblem. Smiley24
(27-01-2014, 22:17)wib_wk napisał(a):
(27-01-2014, 21:29)TadeuszD napisał(a):

Tak. Stare 412Z miały maksymalnie 100km/h.

A mógłbyś dodać na szybko 413z? El-tor podaje ich prędkość na 120km/h a optycznie są identyczne z 412z, modyfikacja polegała głównie na wymianie wózków na 25TNb, rok wprowadzenia 1974. Smiley16
Wiele późniejszych typów miało też ograniczenia do 100km/h.
(27-01-2014, 22:56)TadeuszD napisał(a): P.S. SM-ka wydaje się trochę za duża w zestawieniu z kiblem. Smiley24
Faktycznie okna ma trochę wyżej, ale może ten typ tak ma?
[Obrazek: D060418H06CS.JPG]
(ze strony http://wind.lap.pl/trk.html )

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord