|
MAPY Mapa Polski (pAter)
|
Liczba postów: 318
Liczba wątków: 19
Takie drobne propozycje aby sie lepiej gralo na serwerze:
- dostepne samoloty i statki, w rozsadnych ilosciach oczywiscie
- wylaczyc drzewa, mapa w pozniejszych latach jest strasznie duza i ciezko ja pobrac niektorym
Oczywiscie to tylko pomysly, poddaje pod dyskusje
Liczba postów: 859
Liczba wątków: 22
Drzewa to jest pierwsze do zrobienia , zdecydowanie za duzo
Liczba postów: 41
Liczba wątków: 10
nie moge znalezc, gdzie jest link do mapy polski ale takiej w ktorej jest juz przemysl? bo widze bete ktora posiada tylko miasta.
Liczba postów: 1,132
Liczba wątków: 80
Liczba postów: 602
(06-03-2014, 19:26)piotrekgal napisał(a): nie moge znalezc, gdzie jest link do mapy polski ale takiej w ktorej jest juz przemysl? bo widze bete ktora posiada tylko miasta.
Nie od razu Polskę zbudowano  Na razie zrobiłem betę, a nad kolejną wersją pracuję w wolnym czasie (czyli powoli).
Liczba postów: 41
Liczba wątków: 10
aaaa ok  czytalem komentarze i odnosilem wrazenie po ich przeczytaniu, ze jest gotowa, ok dzieki za odp
Liczba postów: 1,119
Liczba wątków: 23
Mam taką uwagę odnośnie tworzenia map z bitmap wysokościowych.
Otóż przy tak małej ilości poziomów nie wystarczy użyć bitmapy wprost,
warto nad nią popracować w jakimś programie graficznym, ewentualnie już w edytorze pododawać jakieś górki.
Otóż mapa jest super tylko strasznie płaska z wyjątkiem Sudetów i Karpat - bo niewielkie górki są uśrednione.
Góry więtokrzyskie mizerne, wyżyna Krakowsko-częstochowska płaska jak stół, to samo z morenami na Pomorzu.
Tymczasem nie tyle jest istotna realna wysokość, tylko jej względne zmiany.
Czy dałoby rady poprawić to w edytorze?
Druga sprawa to brak dolin rzek. W starej wersji doliny były za głębokie, teraz w ogóle ich nie ma,
więc most robi hopkę. Ponieważ nikt nie lubi hopek, to ludzie po prostu kasują rzekę.
To jest sabotaż w stosunku do linii żeglugowych.
A tak na marginesie, to przy graniu na realnych mapach dobrze jest mieć basecost mod.
Przykładowo usuwanie rzek powinno kosztować jakieś 200kfuntów.
Formowanie terenu też droższe, aby nie przebijali się (przynajmniej na początku) tanim kosztem przez Tatry.
@McZapkie: moja mapa wysokości nie kłamie, nie rysowałem jej ręcznie z GIMPie. Poza tym wygenerowanie odpowiedniej mapy wysokości wiąże się z pewnymi kompromisami - w końcu w OTTD nie zrobi się chociażby spiczastych wierzchołków gór, a ląd przy samym morzu nie może być płaski.
Z tą wyżyną nieco przesadziłeś - teren nie jest płaski, a "na brzegach" wręcz zróżnicowany. Oczywiście nie tak pięknie jak w Tatrach, ale nie wiem czemu miałbym sztucznie kopać tam dołki. Skalę bitmapy dobrałem tak, żeby góry nie były ścięte, a to, że na jakichś wyżynach wydaje się być płasko, to już kwestia tego, że w tamtych miejscach są za małe różnice, żeby były widoczne przy tej skali.
Nie zamierzam ingerować w ten teren, bo jest to moim zdaniem bez sensu.
Doliny rzek? Tam gdzie miały być, tam są - np. na zachód od Krakowa. W innych miejscach znowu istnieje kwestia skali mapy. Nie zawsze rzeki płyną w głębokiej dolinie, a czasem doliny są tak wąskie, że w grze to praktycznie nie ma znaczenia, nie jest to widoczne.
(05-04-2014, 11:35)McZapkie napisał(a): A tak na marginesie, to przy graniu na realnych mapach dobrze jest mieć basecost mod.
Przykładowo usuwanie rzek powinno kosztować jakieś 200kfuntów.
Formowanie terenu też droższe, aby nie przebijali się (przynajmniej na początku) tanim kosztem przez Tatry.
Tu masz rację i coraz bardziej jestem za tym, żeby ten dodatek zastosować. Widziałem już kilka rozgrywek na tej mapie i nic mnie tak nie irytuje jak ścięte góry na 150 kratek wzdłuż  Dodatkowo zwiększyłbym koszt usunięcia skał (granic).
---
Jeszcze tak odbiegając nieco od tematu Twojego posta. Rewolucją w tworzeniu map byłby taki dodatek: http://www.tt-forums.net/viewtopic.php?p...6#p1055366
Teraz muszę szukać na mapach odpowiednich przedsiębiorstw, by je stawiać na mojej mapie w odpowiednich miejscach. Z powyższym dodatkiem zakreśliłbym teren, na którym dane przedsiębiorstwo może występować i wtedy przy każdej grze to miejsce byłoby losowane. Wtedy nie byłoby problemu z dyskusją o tym, że kopalnia powinna stać tu, a nie tu.
Na uwagę zasługuje jeszcze to, co jest tematem przewodnim w wątku pod tym linkiem - oprócz generowania heightmapy - byłaby możliwość zapisania lub wczytania odpowiednich "warstw" bitmap dla rzek, dróg itp. Z takim dodatkiem tworzenie map to byłaby po prostu bajka
Liczba postów: 570
Liczba wątków: 9
jeśli po użyciu tego...
Cytat:Jeszcze tak odbiegając nieco od tematu Twojego posta. Rewolucją w tworzeniu map byłby taki dodatek: http://www.tt-forums.net/viewtopic.php?p...6#p1055366
...mapa bedzie dzialala na normalnym openie to JESTEM JAK NAJBARDZIEJ NA TAK!!!
Liczba postów: 1,119
Liczba wątków: 23
Mapa wysokości nie kłamie odnośnie bezwzględnej wysokości,
ale przekłamuje wysokości względne.
Załóżmy dla uproszczenia, że odwzorowujemy teren od 0 do 1600 mnpm.
Więc wyżyna z urozmaiconą rzeźbą terenu pomiędzy 180 a 290 mnpm
będzie reprezentowana jako płaski placek przecięty na brzegach dolinami.
Lepiej jest oszukać i dołożyć wzgórza 300 mnpm, bo dla pociągu bardziej istotne jest to, że jest wzgórze, niż to, na jakiej jest wysokości.
Generalnie, trzymanie się skali wcale nie musi wyjść na dobre mapie,
zwłaszcza że w Openttd nie ma czegoś takiego jak skala.
Np. skala wysokości - zależy od tego, ile procent zdefiniujemy nachylenie.
Inny przykład - rzeki - co z tego, że w skali mapy (w sensie granic) są prawidłowe -
w porównaniu z budynkami i statkami to jakieś strumyki, patrz na Warszawę -
warto by Wisłę i Odrę poszerzyć na 2 kratki.
Teraz to nawet nie bardzo są spławne, np. Wisła zarosła między Krakowem i Tarnobrzegiem.
Jakby można było poprawić infrastrukturę w miastach, np. skasować mosty i drogi prowadzące do nikąd, to byłoby miło, bo zaczyna być męczące kolejny raz użerać się o to z władzami miasta
Co do stawiania przemysłu, to na razie jedynym rozwiązaniem jest napisanie game-script, który by losował jakąś lokację z zawężonego obszaru i próbował tam stawiać przemysł (wtedy można zrobić zależnie od daty).
(13-04-2014, 19:57)McZapkie napisał(a): Co do stawiania przemysłu, to na razie jedynym rozwiązaniem jest napisanie game-script, który by losował jakąś lokację z zawężonego obszaru i próbował tam stawiać przemysł (wtedy można zrobić zależnie od daty).
Jest tu na forum ktoś, kto byłby w stanie taki skrypt napisać?
Liczba postów: 1,132
Liczba wątków: 80
pAter, jak będziesz dłubał przy mapie, to zmień nazwę miejscowości Valašské Meziříčí na Wałaskie Międzyrzecze, skoro spolszczasz nazwy.
(23-04-2014, 19:21)niemiec napisał(a): pAter, jak będziesz dłubał przy mapie, to zmień nazwę miejscowości Valašské Meziříčí na Wałaskie Międzyrzecze, skoro spolszczasz nazwy.
Dzięki. Zostało jeszcze kilka czeskich nazw, ale nie znam się za bardzo i nie wiem jak je spolszczyć.
Liczba postów: 12
Liczba wątków: 2
Witam ma może ktoś mape Polski wraz z przedsiębiorstwami ? ( chodzi mi o te najwazniejsze miasta ) ja sam robie ale zawsze cos mi nie pasuje moze ktos ma i by mi ja uzyczył ?
(19-05-2014, 13:04)Buli napisał(a): Witam ma może ktoś mape Polski wraz z przedsiębiorstwami ? ( chodzi mi o te najwazniejsze miasta ) ja sam robie ale zawsze cos mi nie pasuje moze ktos ma i by mi ja uzyczył ?
Jeszcze takiej nie ma chyba że mapa pirahni
Liczba postów: 12
Liczba wątków: 2
Liczba postów: 55
Liczba wątków: 1
czy mapa jest zgodna z cargodistem i czy dziala pod 1.4.1 ??
Cargodist: co za pytanie. jest. 1.4.1. no czy ja wiem. Chyba działa -_-
|
|
|
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
|
| Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność. |
| Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :) |
|