Problem z multiplayer
Witam

Na początku przepraszam jeśli ten problem już został opisany (ale nie udało mi się go zlokalizować)
Mam problem z multiplayer. Już dwa razy zdarzyło mi się nie móc wrócić do gry na serwerze (PKP SET). Zabezpieczałem konto hasłem. Firma przynosiła zyski.

Dla przykładu: grałem wieczorem, potem rano udało mi się pograć a popołudniu już nie było mojego nick w grze.

Z czego to może wynikać i jak temu zaradzić?
Na serwerze PKP Set jest włączona opcja automatycznego usuwania nieaktywnych firm. Zapewne za długo Cię nie było w efekcie czego firma została usunięta. Bądź trafiłeś na restart.
Dzięki. A jeszcze z ciekawości zapytam. Jaki czas jest tam ustawiony (ile może mnie niebyć na serwerze abym został wywalony)? Czy mogę sam to jakoś sprawdzać?
http://openttd-polska.pl/Og%C5%82oszenie-Nasze-serwery
W sekcji PKP SET na samym dole:
Usuwanie firm bez pojazdów po miesiącu.
Usuwanie nieaktywnych firm bez hasła po 100 miesiącach (~1,5 h).

Zauważ, że te 100 miesięcy może trwać nawet 4h, jeśli np na serwerze nikogo nie ma to włacza się pauza i czas/miesiące nie lecą.
a jak firma ma hasło to jest usuwana czy nie? (tak wiem ze jest napisane BEZ HASŁA Wink)
Muszę sprawdzić, ale chyba hasło się usuwa po 90 miesiącach gry.
Hmm, to faktycznie krótko. Bo to chyba mogła u mnie być taka sytuacja, że w ciągu dnia ktoś grał i jak wieczorem chciałem zagrać to już minęło 90 miesięcy dla ochrony hasłem i po kolejnych 10 miesiącach firma się skasowała. A może by ustawić dłuższe okresy? Tak żeby można sobie np. pograć wieczorem a następnego dnia znów wieczorem po powrocie z pracy?
(10-04-2014, 13:59)banan33 napisał(a): ...żeby można sobie np. pograć wieczorem a następnego dnia znów wieczorem po powrocie z pracy?

To o tyle nie ma sensu, że w przeciągu jednej doby mija ok. 96 lat w grze, a po 100 latach następuje restart serwera...
A tak przy okazji, czy są jakieś skrypty, które stopują serwer w określonych godzinach, tak że można się zalogować, ale jest permanentne pause?
Chodzi mi o to, aby serwer był samoczynnie zapauzowany np. w godzinach późno-nocnych.
Nie ma takich skryptów ale jest ustawienie pauzy, gdy nie ma żadnych graczy w firmach. Jeśli podłaczysz się i będziesz jako spectacor, to gra jest zatrzymana. Jeśli będziesz w firmie, to automatycznie pauza się wyłączy - o ile nikogo innego w innych firmach nie będzie.
O tym ustawieniu to wiem i tak robię. Chodzi o to, aby niezależnie od tego czy ktoś jest zalogowany czy nie, serwer był zapauzowany.
Po pierwsze ze względów zdrowotnych Wink a po drugie - czasem ktoś się zapomni wylogować
i wisi afk przez cała noc rozwalając sesję, rano nie ma już co zbierać.
Jak jest zalogowany to jak chcesz pause robić? Jak wróci za godzinę u dalej będzie grał to co?
Jedynie z reki można zrobić w konsoli pause/unpause. Wchodzisz na serwer o np 22:00 dajesz przez rcon pause, potem rano unpause i gotowe. Automatu nie ma.
W zasadzie można takie coś napisać albo jako gamescript w squirell,
albo jako skrypt on_server_connect.scr - ale gotowców żadnych nie znalazłem.
Innym rozwiązaniem jest min_active_clients = 2 - wtedy gra jest odpauzowana, gdy jest minimum 2 graczy -
no w końcu ma być multiplayer, czyż nie? Do tanga trzeba dwojga.
Zaletą byłoby to, że można się zalogować i na spokojnie ulepszać rozkłady jazdy, optymalizować sieć itp sprawy dozwolone przy pauzie.
Wadą jest to, że jak chce się coś zbudować, to trzeba czekać na resztę graczy albo się logować podwójnie.

Generalnie nie podoba mi się usuwanie firm dlatego, że ktoś się w porę nie zalogował.
Ale może dlatego, że jestem przyzwyczajony do grania przy takich ustawieniach, że firmy porzucone padają same z siebie.
Jak jest zalogowany to jak chcesz pause robić? Jak wróci za godzinę u dalej będzie grał to co?
Jedynie z reki można zrobić w konsoli pause/unpause. Wchodzisz na serwer o np 22:00 dajesz przez rcon pause, potem rano unpause i gotowe. Automatu nie ma.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pauzu udělám že ze mě bude vizitor, u nás v čechách tak hráme buď buduješ či jsi vizitor, ale nickname na afk neměníme. je to pro nás pravidlo. Jen na serverech bez grafik, to neplatí tam se firmy mažou. Jde o to že na serverach s grafikama hrajou lidi a ne nooby.

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord