|
KOLEJ Polish PKP Set v2.0
|
Liczba postów: 570
Liczba wątków: 9
Zrobić randomowo te malowania (ET22) chyba że macie lepszy pomysł (^ ^)
Liczba postów: 55
Liczba wątków: 1
09-07-2014, 00:28
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-07-2014, 00:29 przez Economicus.)
Tadeuszu chodzilo mi o to jesli to mozliwe to zrob to samo co z drezyna jsli chodzi o EN57 w barwach KD ..... drezyny swojego czasu nie bylo w secie
Liczba postów: 278
Liczba wątków: 8
Malowania Cargo mogłyby wchodzić później na takiej samej zasadzie, jak wchodzi żółte czoło zamiast zielonego, ewentualnie losować: po określonej dacie może się pojawić w malowaniu klasycznym, Cargo albo jeszcze jakimś innym, prywatnego przewoźnika na przykład.
Liczba postów: 535
Liczba wątków: 12
10-07-2014, 13:48
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-07-2014, 18:54 przez Walter Novotny.)
[Obrazek: 91335905145565371523.png]
Dzisiaj stałem chwilę na stacji i widziałem dwie Eu07 i pomyślałem, że fajnie byłoby je zobaczyć w secie.
Czy tylko ja daję EU07 do pociągów z kontenerami?
Od 14 grudnia na trasy wyjedzie EIC Premium Pendolino więc dobrze byłoby zrobić aby również pojawił się w secie.
Liczba postów: 1,119
Liczba wątków: 23
Malowania lepiej jakby były na zasadzie refitu a nie jakieś randomowe.
Liczba postów: 1,132
Liczba wątków: 80
Zrobić, ale bez możliwości jazdy  Nie ma dopuszczenia.
Nawet jest ładny jego rysunek na stronie IC.
Pendolino
(10-07-2014, 20:31)McZapkie napisał(a): Malowania lepiej jakby były na zasadzie refitu a nie jakieś randomowe.
Szczerze pisząc nie chciałoby mi się bawić w refit tylko po to, żeby zmienić kolorki. Jest możliwy taki wihajster, żeby malowanie zależało od rodzaju wagonów? Na przykładzie EU07: kupiona standardowo jest taka jak obecna, ale od pewnego roku (wtedy kiedy zaczęły być przemalowywane w rzeczywistości) przy kupowaniu wagonów jest 60% szansy że zmieni kolor: jeśli doczepimy wagony IC na pierwszy wariant Waltera, jeśli towarowe to na drugi (można by zwiększyć tę szansę przy kupnie nowych wagonów, tak żeby przy niebieskich węglarkach wynosiła 90%), przy innych wagonach pasażerskich mogłoby się pojawiać jedno z malowań PR.
Liczba postów: 55
Liczba wątków: 1
Walter co do pendolino to wspominalem o tym Tadeuszowi juz w sierpniu..... 2013 ale uznalismy ze wtedy jeszcze za wczesnie na pendo ..... moze faktycznie teraz jest czas zeby ponownie o tym podebatowac
Liczba postów: 1,084
Liczba wątków: 10
(11-07-2014, 09:01)qamil napisał(a): Jest możliwy taki wihajster, żeby malowanie zależało od rodzaju wagonów? Na przykładzie EU07: kupiona standardowo jest taka jak obecna, ale od pewnego roku (wtedy kiedy zaczęły być przemalowywane w rzeczywistości) przy kupowaniu wagonów jest 60% szansy że zmieni kolor: jeśli doczepimy wagony IC na pierwszy wariant Waltera, jeśli towarowe to na drugi...
Tak, można coś takiego zakodować. PKP Set juz obecnie wykorzystuje własną "klasyfikację" wagonów, więc wystarczyłoby rozwinąc ten mechanizm i uzaleznić od niego wygląd lokomotywy.
A z Pendolino to poczekajmy, aż faktycznie zacznie jeździć, bo w Polsce wszystko jest możliwe (vide EU11...)
11-07-2014, 13:41
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-07-2014, 13:45 przez Walter Novotny.)
(11-07-2014, 09:01)qamil napisał(a): przy innych wagonach pasażerskich mogłoby się pojawiać jedno z malowań PR. [Obrazek: 00913369428760457525.png]
Jakie malowanie PR?
Jak chcecie koniecznie pendolino to polecam CSD - tam jezdzi i w realu i w openttd.
Co do malowań randomowych, to miałem na myśli aby ich nie było w przypadku zespołów trakcyjnych -
to trochę bez sensu jak jeden KM, drugi KŚ a trzeci SKM.
Liczba postów: 1,084
Liczba wątków: 10
No to się Walter rozpędziił! W weekend może znajde trochę czasu, to poeksperymentuję z tą EU07.
Co do EN57, to można połączyc dwie metody - gracz może przebudowywać pomiędzy malowaniem standardowym, KD, KM czy SKM, przy czym malowanie "standardowe" może oznaczać losowo wybrane spośród kilku typowych malowań - np. żółto-niebieskie, czerwono-pomarańczowe lub czarno-bordowe...
Ma to tę zaletę, że nawet jesli gracz nic nie zrobi, to zawsze mu się ustawi coś losowego.
11-07-2014, 18:13
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-07-2014, 18:13 przez niemiec.)
Walter, nie byłoby lepiej z ciut jaśniejszym budyniem? W pozycji / i \ strasznie się miesza z dachem i przypomina mi malowanie Wiskolu. Skoro już tak się rozpędziłeś, to zrób czekoladę TS Opole. Dobra robota
(11-07-2014, 18:13)niemiec napisał(a): Walter, nie byłoby lepiej z ciut jaśniejszym budyniem? W pozycji / i \ strasznie się miesza z dachem i przypomina mi malowanie Wiskolu. Skoro już tak się rozpędziłeś, to zrób czekoladę TS Opole. Dobra robota  Jeśli chodzi o budyń to te "budyniowe" kolory są strasznie biedne i zrobienie ciemniejszych trójkątów na końcach było bardzo trudne. Próbowałem z innymi paletami ale albo są szare albo zbyt różowawe. Chyba, że można pominąć te ciemniejsze przody i zrobić całą w jednym budyniowym odcieniu.
Z tych egzotycznych to wiadomo, że można jeszcze zrobić brązową i denaturat.
Jeśli chodzi zaś o EN57 w malowaniu czerwono pomarańczowym to estetyczniej wygląda w malowaniu czerwono żółtym z Bydgoszczy. Te pomarańczowe kolory trochę się zlewają z czerwieniami i jest to problem na dużo dłuższe posiedzenie.
Chciałbym też zrobić dwa malowania dla ET21 CTL. To czarne i niebiesko pomarańczowe(żółte).
PS Wzrost aktywności i na forum i ogólnie w OpenTTD jest spowodowany masakrycznymi problemami w expieniu Chi-Ri w WoT
(11-07-2014, 16:24)TadeuszD napisał(a): Co do EN57, to można połączyc dwie metody - gracz może przebudowywać pomiędzy malowaniem standardowym, KD, KM czy SKM, przy czym malowanie "standardowe" może oznaczać losowo wybrane spośród kilku typowych malowań - np. żółto-niebieskie, czerwono-pomarańczowe lub czarno-bordowe... No, to ma sens.
A tak z innej beczki, to dopóki nie ma żadnego "nowożytnego" wagonu motorowego, czy dało by się zwiększyć żywotność SN61?
Przy cargodist są takie wagony bardzo przydatne.
Wagony motorowe zostały wyparte przez szynobusy.
Zostały wyparte w nazewnictwie (aby mniej płacić za instrastrukturę) tylko że w secie nie ma jeszcze żadnego szynobusu dostępnego. Jest tylko placeholder dla SA106.
Wagony motorowe? Po co? Można ekonomiczniej podejść do sprawy:
[Obrazek: bwixt_120a_kartuzy_2000.jpg]
W secie przydałby się Pesa218M. Wyje to strasznie jak hamuje ale tak ogólnie to prezentuje się okazale i można dowalić mu kilka malowań, bo jest popularny.
Zgłaszam drobny błąd w wagonach Wddo/Wddoh: przy oddaleniu o jeden poziom większym niż standardowe, w widoku "_" wagony bez budki są zdecydowanie jaśniejsze od tych z budką.
https://openttd-polska.pl/uploads/other/549glitch.png
|
|
|
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
|
| Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność. |
| Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :) |
|