FIRS brak towarów na stacji
Panowie mam problem z FIRS. Dopiero co zacząłem grać na dodatkach i nie mogę rozkminić jednej rzeczy.... Smiley29

Wybudowałem ruda - huta, kopalnia - huta i wszystko hulało potem patrzę huta już produkuje więc zabiorę stal. A tu za nic w świecie nie widzę stali na stacji pomimo, że w hucie jest produkcja.... pomyślałem, że potrzeba złomu, który jest od razu w produkcji bez dostarczania towarów. No i tak pociąg jeździ a stacja nie posiada surowcówSmiley33Smiley33. Co jest grane??? niech ktoś pomoże....
Czy wagon masz przebudowany na transport stali? Jeśli masz na przykład ustawione drewno to stal nie zacznie zbierać się na stacji.
(16-07-2014, 22:18)chocisz napisał(a): No i tak pociąg jeździ a stacja nie posiada surowcówSmiley33Smiley33. Co jest grane??? niech ktoś pomoże....

Pewnie pociąg nie jest przebudowany do przewozu stali. To, że wagony miały napisane, że mogą wozić stal, nie oznacza, że będą to robić automatycznie... Wyślij pociąg do Warsztatów, kliknij przycisk przebudowy (takie dwie brązowe kostki) i wybierz stal jako przewożony towar.
Panowie dziękiBig Grin Trochę ukryta ta ikonkaSmile Ile ja się namęczyłem z tym....
taki już urok OTTD Smile trzeba troche pograć by to wszystko ogarnąć Smile
Przy okazji, bo temat podobny - bardzo mi brakuje tego, żeby przy używaniu filtrowania według typu towarów kupowane wagony były automatycznie przebudowywane na taki typ, jaki jest ustawiony w filtrze, i miały pokazaną rzeczywistą ładowność tego typu, a nie domyślnego. Że o informacji z długością wagonu nie wspomnę Tongue
qamil pisz do tych to sie grą zajmują Smile (bo chyba jest kilka osób odpowiedzialnych za rozwój gry)
(17-07-2014, 19:15)qamil napisał(a): Przy okazji, bo temat podobny - bardzo mi brakuje tego, żeby przy używaniu filtrowania według typu towarów kupowane wagony były automatycznie przebudowywane na taki typ, jaki jest ustawiony w filtrze, i miały pokazaną rzeczywistą ładowność tego typu, a nie domyślnego. Że o informacji z długością wagonu nie wspomnę Tongue
Chyba jest taki patch:
https://www.tt-forums.net/viewtopic.php?f=33&t=35805
Mógłby mi ktoś powiedzieć jak to wgrać? Big Grin pierwszy raz widze plik .patch

ok mam. potrzebne jakieś programy... ja nie zamierzam sie w to bawić. jak ktoś ma to co potrzebne i mógłby taki paczyk skompilować to byłbym bardzo wdzięczny Smile
A pomogłoby to na zmianę wagonu pasażerskiego z 1 klasy na 1 klasę podczas zamiany na nowsze?
Bardzo to jest irytujące, ręcznie wszystko trzeba a przy okazji ludzie wyparowują podczas przebudowy...
Zagrałem sobie z cargodist i mam problem... Przykładowo autobus dowozi ludzi z miasta do stacji przesiadkowej za miastem, potem pociągiem do drugiej stacji a z niej znowu autobusem do drugiego miasta. Wszystko pięknie wygląda ludzie jeżdżą, ale autobusy generują ogromne straty choć we właściwościach widać że przewożą ładunek przetransferowany o dość dużej wartości... gdzie to znika?? Czym jest to spowodowane??
a co trzeba zrobić by mieć dostęp do tych łatek? ja po prostu pobrałem open ttd stabilne na oficjalnej stronie, jeszcze coś muszę "załadować do gry"? : )
zależy co chcesz miećSmile cargodist możesz włączyć poprzez ustawienia zaawansowane, reszta poczytaj na forum jest dodatków sporo....
a co do cargodist ustawiłem 50 % za wpływy z transferu i dalej czasami tramwaje generują straty ale już nie tak bardzo a wy jak macie ustawione???
To są pozorne straty związane z nierównomiernym rozliczaniem transferu - ale summa summarum nic nie tracisz, bo zarabiasz tyle, ile wynosi odległość między etykietami stacji, niezależnie czy transportowane z przesiadką czy bez.
Tracić możesz, gdy odległość między stacjami jest mała, ale połączenie jest możliwe tylko drogą okrężną.
Natomiast bardzo duże ujemne przychody występują, gdy zostaną zmienione strumienie towarów i zamiast na odległą stację, trafią na bliższą.
Generalni mechanizm jest taki, że pojazd dostaje tak jakby przedpłatę za przewiezienie z A do B, jeśli dowieziemy do C, to musi część przedpłaty zwrócić - stąd pozorna strata (ale inny pojazd coś zarobił więc bilans jest OK).

Jeśli chodzi o pliki patch, to są to łatki na kod źródłowy. Wymaga kompilatora c++ i systemu kontroli wersji (SVN, Hg).

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord