KOLEJ Polish PKP Set v2.0
Sprawa nr 1. Czy ED72 będzie w wersji fabrycznej, czy od razu w zmodernizowanej, tzn. ED72A? Moim zdaniem powinien być od razu w tej drugiej, jeśli ma stanowić unowocześnienie zarówno techniczne, jak i wizualne dla dostępnych EN57 i EN71.
Sprawa nr 2, od kiedy składy typu ED72 i ED74 będą dostępne w grze?
Ogólnie – ostatnia zapowiedź zmian w PKP Set 2.0 jest ciekawa.
Ad.1. Będa wyglądały jak klasycze ED, ale prędkość prawdopodobnie będą miały "podrasowaną" (120km/h), aby lepiej wpisywały się w ciąg ulepszeń.
Ad.2. Daty będą odpowiadały datom faktycznego rozpoczęcia produkcji - 1993, 2007.
SM42 PKP Cargo [Obrazek: 35791250634715032872.png]

Informuję, że w najbliższym czasie z powodu braku dostępu do kompa wszelkie prace z mojej strony zostaną wstrzymane.

PS Czy jest ktoś kto mógłby wyręczyć/wspomóc Tadeusza w robieniu dodatku do PKP setu? (kodowanie)
(23-07-2014, 10:40)niemiec napisał(a): BTW raczej nie stosuje się EU44 - fachowa seria to 5 370.
Skąd masz takie rewelacje? Kto stosuje ów ciąg cyferek?
Choćby same oznaczenia na Husarzach. Ewentualnie ES64U4.
OT
To chyba się nie dogadaliśmy, na pudłach owszem, są oznaczenia takie, jak napisałeś. Niemniej pracownicy kolei zwykle używają właśnie EU44 - takiego oznaczenia używa się na wykazach pracy maszynistów, raportach z jazdy, analizach dla dyżurnych ruchu itd. Oczywiście papiery papierami, zaś najczęściej spotykanym np. przeze mnie żargonowym określeniem jest po prostu "Siemens" Wink
/OT
(24-07-2014, 12:05)niemiec napisał(a): ...Ewentualnie ES64U4.

ES64U4 to oznaczenie typu, nadane przez producenta. Zaś EU44 to oznaczenie serii nadane przez PKP.
Na tej samej zasadzie, co lokomotywy typu 4E, 303E, 303Eb i 303Ec, które jeżdżą pod wspólnym oznaczeniem serii PKP EU07.
Wciąż proponuje zastanowienie się nad Traxxem, bo w obecnym kształcie nie ma on swojej niszy w secie.
(23-07-2014, 09:40)TadeuszD napisał(a): Do setu dojdą tylko planowane wcześniej pojazdy: ED72, ED74, SM31 i ET42. Z wagonów - bohun. I na tym planuję (wreszcie!) zakończyć PKP Set w wersji 2.0.
Tak jak pisałem - wszelkiej maści prywatni przewoxnicy to temat na albo całkiem nowy set, albo na PKP Set 2.1.

W sprawie lokomotywy typu "Traxx", jak i pozostałych pomysłów taborowych na przyszłość PKP Set-u powinniśmy podyskutować, ale w nowym wątku, skoro Tadeusz wyraźnie powiedział, że projekt PKP Set 2.0 planuje zakończyć w niedługim czasie.
(25-07-2014, 19:13)gustlik napisał(a):
(23-07-2014, 09:40)TadeuszD napisał(a): Do setu dojdą tylko planowane wcześniej pojazdy: ED72, ED74, SM31 i ET42. Z wagonów - bohun. I na tym planuję (wreszcie!) zakończyć PKP Set w wersji 2.0.
Tak jak pisałem - wszelkiej maści prywatni przewoxnicy to temat na albo całkiem nowy set, albo na PKP Set 2.1.

W sprawie lokomotywy typu "Traxx", jak i pozostałych pomysłów taborowych na przyszłość PKP Set-u powinniśmy podyskutować, ale w nowym wątku, skoro Tadeusz wyraźnie powiedział, że projekt PKP Set 2.0 planuje zakończyć w niedługim czasie.

Chodzi mi raczej o zbalansowanie jej parametrów Smile Tadeusz również wspominał o tym że nie ma sensu tworzenia lokomotyw nie mających zastosowania w secie <chyba Big Grin>. Po prostu jako lokomotywa pasażerska lepiej sprawuje się EU44, a jako towarowa już nawet ET22 jest lepsza.
[Obrazek: 48636785100927452075.png]

Moja pierwsza niewielka próba rysowania – model EN57 zmodernizowanej w ramach SPOT. Zmieniłem ścianę przednią i tylną.
Coś spaprałeś nie ma obrazka Wink
U mnie wyświetla się tak, jak należy, ale mogę dodać jeszcze raz.
Dajj na inny hosting może.
Teraz lepiej?
Działa Smile
Zrobiłem ED72. Obecnie jej prędkość jest "podrasowana" do 130km/h, ale to temat do dyskusji. ED72 jest na razie tylko w malowaniu klasycznym.
Dodałem do SM42 malowanie Cargo oraz dorzuciłem do EN-ów malowanie czerwono-żółte. We wszystkich lokomotywach założyłem blokadę, żeby nie dało się zmieniać ręcznie malowań przed 1993r. - do tego czasu obowiązują malowania klasyczne.

Dodatkowo zrobiłem małą, acz pomocną rzecz. W oknach informacji pojawia się teraz pełen widok pojazdów wieloczłonowych (ENxx, ED72), zamiast dotychczasowych "ogryzków":

[Obrazek: 495ed72_advert.png]

Nową wersję można pobrać z linku: http://dev.openttdcoop.org/attachments/d...2.0.11.grf
Tadeusz, nie lepiej spowolnić ED72 do 120 km/h, ale zwiększyć jakość podróży? Nie tyle co składy wagonowe, ale ciut mniej.
(26-07-2014, 18:14)niemiec napisał(a): Tadeusz, nie lepiej spowolnić ED72 do 120 km/h, ale zwiększyć jakość podróży?

"Jakość podróży" ED72 już teraz jest o 27% lepsza niż w zwykłym wagonie. Tak w przybliżeniu wychodzi z proporcji miejsc 1 i 2 klasy.
Zawsze można sobie ograniczyć ową prędkość we własnym zakresie poprzez "Zmień limit prędkości" w zakładce "Rozkład" danego pociągu - tyle, że to trochę pracochłonne, jeśli pociąg ma na liście dużo punktów. Można także dołączyć EN57 i prędkość maksymalna nie przekroczy 111 (?) kph.

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord