KOLEJ Polish PKP Set v2.0
Super że set się rozwija w przód, ale tyłu brakuje.
Jak się gra od 1918, to przez 40 lat nie ma żadnego postępu w kwestii taboru do ruchu lokalnego.
W lutym zrobiłem "kowbojki" i ciągle mam nadzieję, że znajdą się w secie, szczególnie że pozwolą one na lepsze
wykorzystanie lokomotyw typu Ok1 lub Ol49.
Dodatkowo dorobiłem powojenny dwuosiowy wagon pocztowy typu 5G (seria Gmw), którego prędkość dopuszczalna 100km/h pozwala nawet na stosowanie go w pociągach dalekobieżnych (co było stosowane w rzeczywistości) - przy Pt47 tracimy 10km/h ale zyskujemy wagon który się mieści w składzie z długim parowozem,
a po zastąpieniu parowozu przez krótszy diesel lub elektryk, można też zastąpić 2-osiowego przez 4-osiowy.
[Obrazek: 5g.png]
Wersja testowa grf ze źródłami.

Jeszcze przy okazji poczty - czy przypadkiem wagony w secie PKP nie mają 2x mniejszej ładowności poczty niż powinny mieć?
Taki Pdn ma 18 ton ładowności, a cargo poczty z tego co wiem, waży 250 kg, więc powinno się mieścić 72 "worki" a nie 36.
Zresztą przy zakupie widać: masa 37t (46t) czyli ładowność tylko 9 ton zamiast 18.
Jak się to poprawi, to powinno polepszyć proporcje wagonów pocztowych do pasażerskich.
(27-07-2014, 22:38)McZapkie napisał(a): ...czy przypadkiem wagony w secie PKP nie mają 2x mniejszej ładowności poczty niż powinny mieć?
Taki Pdn ma 18 ton ładowności, a cargo poczty z tego co wiem, waży 250 kg, więc powinno się mieścić 72 "worki" a nie 36.

Według OTTD 1 tona = 1000 litrów = 2 skrzynie/paczki = 4 pasażerów. Czyli zgodnie z tym przelicznikiem Pdn może pomieścić tylko 18*2=36 paczek poczty. Ale jak pisałem wcześniej - zamierzam poprawić ten przelicznik. Już w ostatniej wersji testowej PKP Setu zwiększyłem pojemność wagonów pocztowych o 50%. Ale na razie nie mam feedback'u w tym temacie. Wink
Inna sprawa, że te informacje w oknie zakupu są faktycznie dość bzdurne. Zrobiłem testowy wagon, który ma pojemość 5t węgla / 10 paczek poczty / 20 pasażerów, a w menu zakupu pokazuje... 19t (21t). Smiley57
(28-07-2014, 19:23)TadeuszD napisał(a): Według OTTD 1 tona = 1000 litrów = 2 skrzynie/paczki = 4 pasażerów.
Owszem, 1 tona węgla zajmuje tyle miejsca co 2 paczki poczty lub 4 pasażerów,
ale tu chodzi o miejsce a nie wagę.
Zobacz na wagon pasażerski dla 80 pasażerów - tara i brutto różni się o 5 ton.
Jeden pasażer waży 1/16 tony, a paczka poczty 1/4 tony - a zajmuje więcej miejsca niż tona węgla z oczywistych względów - mniejsza gęstość.
Też się zastanawiałem, czy w newgrf nie przerobić poczty na lżejszą, ale nie trzeba - wystarczy poprawić ładowność wagonów pocztowych PKP, bo jest 2x za mała.
(28-07-2014, 19:58)McZapkie napisał(a): Jeden pasażer waży 1/16 tony, a paczka poczty 1/4 tony - a zajmuje więcej miejsca niż tona węgla z oczywistych względów - mniejsza gęstość.
Też się zastanawiałem, czy w newgrf nie przerobić poczty na lżejszą, ale nie trzeba - wystarczy poprawić ładowność wagonów pocztowych PKP, bo jest 2x za mała.

Sprawdziłem sobie na testowym newgrf, i chyba masz rację. W obecnej wersji OTTD istnieją dwa przeliczniki - inny przelicznik capacity w menu zakupu, a inny podczas wyliczania rzeczywistej wagi brutto wagonu... Ciekawe, w której wersji to zmienili... Wink
Z resztą, teraz to już nieistotne. Ważne, że wpisuje się to w moje plany zwiększenia pojemności wagonów pocztowych. Spokojnie mogę ustawić 2x.
4 pasażerów nie waży jedną tonę tylko 250 kg, tak jest w openttd, damgam proszę nie siać dezinformacji.
Tu jest dowód:
https://docs.openttd.org/cargo__const_8h_source.html czwarty parametr to masa w jednostkach 1/16 tony.
Czy na pewno dobrze działa "obniżona ładowność towarów innych niż sypkie" dla Eaosa? Wartościowo owszem, jest przewożone mniej ton drewna niż węgla, ale i tak pociąg składający się z 5 kratek Eaosów zabiera 405 ton drewna, a Resów - 392t. Owszem, przy 5 kratkach to 2 wagony różnicy dla Eaosa przy tej samej długości, ale nadal czerwone ostrzeżenie o obniżonej ładowności traci sens Smile
(03-08-2014, 21:35)qamil napisał(a): ...ale nadal czerwone ostrzeżenie o obniżonej ładowności traci sens Smile

Jakieś propozycje, co w zamian? Wink
Co do zasady, modyfikacje istotnych parametrów powinny być jakoś komunikowane graczowi, żeby nie było zdziwień (kupujesz wagon 50t, a on wozi 45t)... Może inny kolor ostrzeżenia?
Nie wiem natomiast, jak Ci wyszło 405t i 392t? Pojemność Eaos'a została wyliczona tak, że składy identycznej długości (5xEaos i 4xRes) wożą identyczną ilość ładunku (z dokładnością wynikającą z zaokrągleń). Oprócz zmniejszonej pojemności, Eaos ma także zmniejszoną prędkośc ładowania, bo w przypadku drewna i desek nie można stosować załadunku grawitacyjnego.
Najlepiej by było zrobić informację, ile wagon załaduje innych towarów. Ładowność i info na co można przebudować są standardowo w Openie, poniżej powinna pojawiać się ładowność dla innych typów ładunków, tak jak chociażby przemysłowe tramwaje w HEQS (can be refitted to: wypisane możliwości przebudowy na inną ładowność). Czyli w Eaosie powinno to wyglądać: "Ładowność: 50 ton węgla (przebudowywalny), można przystosować do: drewno, ruda żelaza, węgiel; Opcje przebudowy: 45 ton drewna, 50 ton rudy". Problem pojawia się z FIRSem, gdzie towarów jest tyle, że menu nie będzie nadawało się do przeglądu...

Faktycznie, 8 Resów i 10 Eaosów ma taką samą ładowność i długość (5 kratek) - różnica pojawiła się gdy jeden wagon zamieniłem na lokomotywę (skład z resami ma 4.9 kratki, z eaosami 5.0, wtedy też pojawiła się ta drobna różnica). Z brakiem sensu ostrzeżenia chodziło mi o to, że skoro pociągi tej samej długości mają taką samą ładowność, to gdzie tu obniżona ładowność? Wink

Swoją drogą, ten sam problem dotyczy seta pojazdów (mniejsza ładowność drewna niż pokazuje menu), a dodatkowy bałagan pojawia się gdy jeden ładunek można wozić różnymi wagonami - chyba najprostszą opcją do sprawdzenia w czym wozić towary jest kupno każdego rodzaju wagonów, stworzenie z każdego z nich składu i wybór najbardziej pojemnego Smile
szkoda ze w tym secie nie zrobili ep 07 lub ep08 jak mi wiadomo te lokomotywy były w ruchu po naszych torach
(08-08-2014, 22:48)martin71621 napisał(a): szkoda ze w tym secie nie zrobili ep 07 lub ep08 jak mi wiadomo te lokomotywy były w ruchu po naszych torach
Były, są i będą.
Osiągi EU07 są właściwie identyczne z EP07 dlatego lokomotywy te są jako jedna lokomotywa i będzie posiadać jedynie alternatywne malowania. Lokomotywa EP08 pojawiła się w bardzo małej serii i nie wnosi nic nowego względem EP05.
Jest wiele konstrukcji mających dużo większy priorytet.
(26-07-2014, 17:08)TadeuszD napisał(a): Zrobiłem ED72. Obecnie jej prędkość jest "podrasowana" do 130km/h, ale to temat do dyskusji. ED72 jest na razie tylko w malowaniu klasycznym.
Dodałem do SM42 malowanie Cargo oraz dorzuciłem do EN-ów malowanie czerwono-żółte. We wszystkich lokomotywach założyłem blokadę, żeby nie dało się zmieniać ręcznie malowań przed 1993r. - do tego czasu obowiązują malowania klasyczne.

Dodatkowo zrobiłem małą, acz pomocną rzecz. W oknach informacji pojawia się teraz pełen widok pojazdów wieloczłonowych (ENxx, ED72), zamiast dotychczasowych "ogryzków":

[Obrazek: 495ed72_advert.png]

Nową wersję można pobrać z linku: http://dev.openttdcoop.org/attachments/d...2.0.11.grf

Jeśli już zwiększyłeś szybkość maksymalną ED72 do 130, to czy nie lepiej jej obniżyć do 120 i nazwać to jako ED73? Tylko data produkcji jest inna.
Widzę, że masa problemów z tą ED72. Jeśli będzie się grać na NuTracks z 120km/h to niehistoryczne zwiększanie prędkości jest moim zdaniem bezcelowe.
EP09 Cargo
[Obrazek: 89501418801212597434.png]
ST45 PKP Cargo
[Obrazek: 43452314190572371006.png]
Chyba jest ok?
Bmnopux
[Obrazek: 89930114435504620235.png]
Na razie mało zaawansowane prace nad tym wagonem. Czy mam je kontynuować?
Wagon otrzymał wymiary jak 152a.
(20-08-2014, 18:38)Walter Novotny napisał(a): Bmnopux
[Obrazek: 89930114435504620235.png]
Na razie mało zaawansowane prace nad tym wagonem. Czy mam je kontynuować?
Wagon otrzymał wymiary jak 152a.
[Obrazek: 62617922044103031204.png]
Brakuje jedynie tych dziwnych rzutów. Wagony wychodzą mi w nich trochę koślawe.
Tadeusz, od czego zależy możliwość przebudowania Bipy?
Tadeusz chyba na urlopie.
Bipe musisz zaznaczyć, aby ją przebudować, jesli jest ona z innymi wagonami, analogicznie trzeba zaznaczyć te wagony aby je np. na 1 klase przebudować jeśli jest też Bipa dołączona.
Na początku, dziękuję adminom za szybką reakcję na moją wiadomość w tej sprawie.
Może wgrana została starsza wersja PKP Set niż była przed odświeżeniem serwera Mapa Polski?
Okazało się, że na Mapie Polski jest starsza wersja PKP.
Ponownie pojawił się problem starszego PKP Set-u na serwerze Mapa Polski. Sprawa wygląda tak, jakby restart serwera powodował wgranie starszej wersji tego dodatku.

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord