KOLEJ Polish PKP Set v2.0
czy chodzi o ten?
54440103
Tylko kwestia mam autoodnowę i już jest nowy pojazd i w nowych barwach (tym razem cały, bez kłopotu)

ET41 też już widzę całą niebieską
Tadeusz, przejęcie AWT przez Cargo wpłynie na tabor w PKP Secie? http://www.rynek-kolejowy.pl/55259/pkp_c...ln_zl.html
(31-12-2014, 16:16)niemiec napisał(a): Tadesz, przejęcie AWT przez Cargo wpłynie na tabor w PKP Secie? http://www.rynek-kolejowy.pl/55259/pkp_c...ln_zl.html
Ja oczywiście popieram dodanie lokomotyw posiadanych przez AWT.
Okularnik jest dodatkowo w posiadaniu PKP IC. 181 jest bardzo popularna na polskich torach. Lokomotywa E189 już była chyba używana przez każdego polskiego przewoźnika.
A Gama?
(29-12-2014, 10:39)pablo7602 napisał(a): czy chodzi o ten?
54440103

Nie, chodzi o te niżej - Wersja oraz Kompatybilność z wersją min.

Cytat:Tadeusz, przejęcie AWT przez Cargo wpłynie na tabor w PKP Secie?

Nie sądzę. To nie jest przejęcie, tylko wykupienie iluśtam procent udziałów. AWT będzie dalej odrębną firmą.
Moje stanowisko znacie - jeśli ktoś kocha te pstrokate paskudztwa, niech stworzy nowy set pt. "Prywatni przewoźnicy" i kropka. Te 'nowe' lokomotywy nic nie wniosą do setu. Przykładowo, 181 to stary rupieć bity o głowę przez ET22. Tyle że w 'nowoczesnym' malowaniu.

A tak btw - Szczęśliwego Nowego Roku! :-)
Tak odbiegną od tematu ale nie za daleko. Wydaje mi się, ze straciłem możliwość dodawania NEWGRF podczas gry. Patrzyłem na kliku save'ach. i widnieją tylko "aktualne" bez dolnego okna umożliwiającego dodanie.
(02-01-2015, 15:09)pablo7602 napisał(a): Tak odbiegną od tematu ale nie za daleko. Wydaje mi się, ze straciłem możliwość dodawania NEWGRF podczas gry. Patrzyłem na kliku save'ach. i widnieją tylko "aktualne" bez dolnego okna umożliwiającego dodanie.

http://openttd-polska.pl/Temat-mapa-pols...4#pid16314
Dzięki pomogło. Ale tak się zastanawiam jak się to przestawiło nie grzebałem w tym pliku
(02-01-2015, 15:33)pablo7602 napisał(a): ...nie grzebałem w tym pliku

Ale OTTD regularnie 'grzebie' w tym pliku. Wink Zapisuje ustawienia przy każdym wyjściu z gry...
Może zrobiłeś jakiś upgrade i nadgrałeś go?
Na https://dev.openttdcoop.org/attachments/...2.0.11.grf wrzuciłem kolejną wersję PKP Setu 2.0.11 (kompilacja 116).
Wykończyłem już bohuna ze wszystkimi 16-toma widokami w dwóch malowaniach (klasyczne+IR), poprawiłem pozycjonowanie dodatkowych pośrednich widoków, zwiększyłem Vmax Pt47 do 120km/h, aby była konkurencją dla Pt31.
Przyczyn błędu z niewłaściwymi malowaniami członów nie znalazłem...
Mam mieszane uczucia co do podrasowywania Pt47 (może lepiej dać np. niższe koszty zakupu i eksploatacji - wiadomo, 300% normy), ale potestujemy i zobaczymy.
Wspaniale że jest zastępca SN61, sprawdzałem, da się podmieniać również ryflaki na 120A.
Przydało by się, aby 120A były oliwkowe przez 1989, a także zmieniały kolor gdy są z SA:
http://pkm.cba.pl/gl/kolej-polska/sa106/...e-139.html
Pt47 trochę podrasowałem, bo po rezygnacji z Pm36 w secie do 1965r nie pojawia się nic, co by było w stanie wykorzystać potencjał wagonów pośpiesznych. A jakiś postęp technologiczny w secie powinien być.
Z podobnego powodu zastanawiam się nad podrasowaniem SM31 do 90km/h, bo jakoś głupio to wygląda, że jest wolniejsza niż wibrator.

SA106 może też ciągać bohuny, ale z wyłączeniem klimatu arktycznego, bo wymagają ogrzewania: http://rail.phototrans.eu/14,31137,0,PES...6_001.html
Kiedyś przy okazji bonanza dostanie malowanie oliwkowe. Przed malowaniem "firmowym" raczej się wzdragam, ale przyznaję, że przez chwilę przyszło mi ono do głowy. Wink Malowania "firmowe", czyli regionalne ( http://pkm.cba.pl/gl/kolej-polska/sa106/...e-139.html ) byłyby o tyle uzasadnione, że te wagony mają własne ogrzewanie i są przystosowane do całorocznej eksploatacji z SA106.

Z innych zmian, o których chyba nie napisałem, to pogorszenie sprawności i wycofywanie EP05 i ET40 ok. 2007r. Za to ET42 nadałem wyższą niezawodność, taką samą jak ST44.
Cytat:Z podobnego powodu zastanawiam się nad podrasowaniem SM31 do 90km/h, bo jakoś głupio to wygląda, że jest wolniejsza niż wibrator.
Ale za to jest silniejsza i ma większą max. siłę pociągową.

Mnie się nie podoba sztuczne podrasowywanie lokomotyw.
SM31 jest odrobinę krótsza i ta odrobina pozwala na zmieszczenie 10 Eaos i 1 Es na długości 6 kratek, a z ST44 taki skład ma 6.1. Co prawda SM42 pozwala na doczepienie pełnowymiarowej węglarki, ale przy tej długości pociągu trochę zdycha pod górę (przynajmniej w moich ustawieniach nachyleń).
A właśnie - wielka prośba aby Es nie ekspirował (podobne wagony przerabiane z chłodni są wciąż dostępne w realu).

Prosiłbym też o ponowne rozważenie Leksów do przewozu towarów.
Obawy o wożenie aut z tartaku są płonne, wystarczy zostawić pojemność taką jaka jest - wagon nie będzie konkurencyjny w stosunku do innych, chodzi o możliwość podpięcia do szybkiego pasażerskiego pociągu, żeby trzymać ciągły dopływ towarów + ranking stacji.

Z zauważonych bugów - EN57 refitowany do poczty nie chce się dać odnowić (np. skład 27 u mnie na serwerze).
Węglarki 3W/L były produkowane (przebudowywane z wycofanych chłodni) w krótkich seriach do 2000r. Mogę przedłużyć ich dostępność do np. 2003r., ale potem to już raczej wskazane jest używanie Falns-ów lub innych wagonów specjalistycznych, które rozwijają 120km/h. Epoka dwuosiowych węglarek powinna się kończyć podobnie jak epoka parowozów. Wink

Lekqss jest moim zdaniem zbyt specjalistycznym wagonem, żeby go tak potraktować. Ewentualnie mogę rozważyć jakiś dodatkowy parametr w secie, który wymusi wożenie towarów w Lekqss i Uacs (domyślnie wyłączony). Niech się wypowiedzą jeszcze inni.

Błąd z EN postaram się zdebugować i ewentualnie poprawić, ale obawiam się, że to może być 'niedomaganie' OTTD, który nie jest w stanie zreplace'ować tak skomplikowany pojazd z tyloma aktywnymi opcjami przebudowy... Sad
(07-01-2015, 17:41)TadeuszD napisał(a): potem to już raczej wskazane jest używanie Falns-ów lub innych wagonów specjalistycznych, które rozwijają 120km/h. Epoka dwuosiowych węglarek powinna się kończyć podobnie jak epoka parowozów. Wink
Falnsy są ok do długich dystansów, ale jak potrzebuję z okolicznych kopalń 6-kratkowe pociągi do stacji "rozrządowej" to potrzebne są czasem nawet pojedyncze węglarki 2-osiowe do dopełnienia składu. Szczególnie jak nie elektryfikuję lokalnej linii albo nie używam torów o dużych prędkościach.

(07-01-2015, 17:41)TadeuszD napisał(a): Lekqss jest moim zdaniem zbyt specjalistycznym wagonem, żeby go tak potraktować.
Dlaczego? Służy do wożenia aut, które są dobrami konsumpcyjnymi jak każdy inny towar.
Niektóre inne sety mają taką opcję (wagony do przewozu aut wożą goods) i znajduję ją przydatną.

Co do błędu z EN, to chyba trzeba będzie zakomentować refit do poczty do czasu aż ktoś poprawi ten autorenew.

Jeszcze co do podrasowanej Pt47 - może po prostu wprowadzić Pm2 ?
Ma mniejszą moc i znacznie mniejszą siłę pociągową, za to prędkość 130 km/h.
(09-01-2015, 13:32)McZapkie napisał(a): ...z okolicznych kopalń [...] potrzebne są czasem nawet pojedyncze węglarki 2-osiowe do dopełnienia składu

Ale na tej zasadzie to można też płakać za TKh1, która była wyjątkowo krótka i tania... W czasach bardziej współczesnych takie feeder'y lepiej chyba realizować ciężarówkami, które są już wystarczająco pojemne i szybkie, a w dodatku lepiej podnoszą rating stacji dzięki wyższej częstotliwości kursowania.

(09-01-2015, 13:32)McZapkie napisał(a): Co do błędu z EN, to chyba trzeba będzie zakomentować refit do poczty do czasu aż ktoś poprawi ten autorenew.
Jeszcze co do podrasowanej Pt47 - może po prostu wprowadzić Pm2 ?

EN57 zostawię jak jest. Poczta to feature, który jest domyślnie nieaktywny. Lepiej pomysleć nad patchem do OTTD, który doda obsługę wielu towarów przy autorenew. Kiedyś pisaliśmy o wagonie bagażowym do przewozu poczty/towarów. Brak obsługi takich wagonów w OTTD stawia pod znakiem zapytania podobne pomysły. Możesz zerknąć pod tym kątem do kodu OTTD, skoro coś już tam dłubałeś? Wink

Pt47 jest bardziej rozpoznawalna, no i przede wszystkim już narysowana. Prędkość wyższa o 9% to niemal kosmetyka. Bardziej mnie niepokoi EP05, która pojawia się stosunkowo wcześnie i ma na tyle dobre parametry, że nie oopłaca się ją wymieniać na EP09. Chyba jeszcze bardziej ją 'zepsuję' - podwyższę koszty/obniżę sprawność/wcześniej wycofam*. (* - niepotrzebe skreślić)

Co do Lekqss, to na razie nikt inny się nie wypowiedział...
Prezent na ferie. Wink Na http://dev.openttdcoop.org/attachments/d...2.0.11.grf wrzuciłem kolejną wersję PKP Setu (kompilacja 123).
W tej wersji, po obserwacji zmagań na serwerach, skorygowałem niektóre pojemności wagonów towarowych oraz ich prędkości ładowania (głównie na korzyść). Zwiększyłem też średnio o 30% prędkość ładowania wszystkich wagonów osobowych. Najwięcej zyskały wagony/jednostki podmiejskie, ale dalekobieżne też ładują się nieco szybciej. Skorygowałem też parametry EP05 i ET40. Poprawiłem parę błędów zauważonych w niektórych sprite'ach.

Dodatkowo dorobiłem eksperymentalnie parametr, który pozwala wozić w Sdw, Uacs i Leqkss towary. Ale podkreślam - eksperymentalnie. Dla mnie jest to trochę bez sensu.
Czy ja wiem? Może w polskiej wersji faktycznie dziwnie to wygląda, ale oryginalna nazwa tego towaru to Goods - jakby nie patrzeć samochody czy materiały budowlane są dobrami (wg wikipedii dobra to w ekonomii wszystkie środki, które mogą być wykorzystane, bezpośrednio lub pośrednio, do zaspokojenia potrzeb ludzkich), i ich wwożenie do dużych miast ma taki sam sens jak desek z tartaku czy surowców powstałych w rafinerii Smile Upierając się na realizm, wystarczy do fabryki przywozić samą stal (przebranżowienie z produkcji konserw na samochody Tongue) i już mamy odpowiedź na pytanie dlaczego powstają w ten sposób auta.

Jeśli ktoś nie chce czegoś takiego, może sobie nie włączać tego w parametrach - wtedy set będzie działał tak jak do tej pory Smile

Inna sprawa, to zasadność tylu rodzajów wagonów i możliwości wyboru między różnymi wagonami do przewozu jednego ładunku - jeśli ktoś nie chce się bawić w jakieś ładnie wyglądające składy, zawsze będzie korzystał z tego typu wagonów, które zabierają najwięcej ładunku w danym zakresie prędkości. Zastanawiałem się, czy nie dałoby się tego jakoś urozmaicić? I ułatwić sprawdzanie który rodzaj wagonów zabierze najwięcej towaru (przez różną ich długość za każdym razem buduję pociąg z każdego dostępnego typu, przebudowuję i dopiero wtedy patrzę na ładowność)?
(17-01-2015, 11:01)qamil napisał(a): Inna sprawa, to zasadność tylu rodzajów wagonów i możliwości wyboru między różnymi wagonami do przewozu jednego ładunku - jeśli ktoś nie chce się bawić w jakieś ładnie wyglądające składy, zawsze będzie korzystał z tego typu wagonów, które zabierają najwięcej ładunku w danym zakresie prędkości.

Oczywiście nie ma obowiązku używanie wszystkich wagonów naraz, ale czasem konieczne jest kombinowanie, żeby złożyć optymalny skład. Wink W PKP Secie każdy wagon jest nieco inny. Maja one różną długość, pojemność, prędkość ładowania.
Podpytałem kiedyś ludzi na forum angielskim, dlaczego używają PKP Setu? I otrzymywałem m.in. odpowiedź, że właśnie ze względu na zróżnicowanie wagonów, na dodatek autentycznych. Spora część innych setów ma co prawda ziliony lokomotyw, ale wagony są zwykle ograniczone do kilku 'generycznych' modeli. Więc ta cecha PKP Setu jest jednak doceniana. Smiley16

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord