|
KOLEJ Polish PKP Set v2.0
|
Liczba postów: 5
Liczba wątków: 1
18-01-2015, 16:41
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-01-2015, 16:57 przez mocu.)
Czy jest możliwość podmiany na off-line'owym savie PKP Setu 2.0.11 na najnowszy (2.0.11 komp. 123) z 17 stycznia?
U mnie, jeśli usunę w NewGRF starszy set i dodam nowszy to wychodzą cuda, lokomotyw stają się wagonami, wagony zamieniają się w inne etc. Jest jakiś myk, żeby podmienić sety?
Liczba postów: 1,084
Liczba wątków: 10
(18-01-2015, 16:41)mocu napisał(a): Czy jest możliwość podmiany na off-line'owym savie PKP Setu 2.0.11 na najnowszy (2.0.11 komp. 123) z 17 stycznia?
Nie, nie ma takiej możliwości. Generalnie publikując wersje developerskie nie gwarantuję kompatybilności wstecz. W oknie NewGRF masz informację "Kompatybilność z wersją min.: 120".
Ewentualnie, jeśli jesteś naprawdę bardzo zdesperowany, to możesz wysłać wszystkie pociągi do warsztatów, sprzedać je wszystkie, podmienić set na build 123, a na koniec kupić wszystkie pociągi od początku...
Nikt nie zgłasza uwag. Rozumiem, że mogę już powoli przygotowywać wersję do wrzucenia na oficjalne serwery?
Mam jeszcze tylko 2 pytania:
1) Czy dodać do SA106 obsługę poczty, jak w SN61 lub EN57? Myślę, że przydałoby się, bo do szynobusu nie podczepimy pocztowego.
2) OTTD dolicza losowo 0-2 lat do teoretycznej daty wdrożenia nowego typu lokomotywy. Losowo modyfikowany jest też czas dostępności danego modelu. Ostatecznie, rzeczywista data wycofania danego typu lokomotywy przypada ok. 0-4 lat później niż zaplanowana.
a) Czy skrócić czas dostępności lokomotyw o 2 lata?
b) Zostawić jak jest, ale zrobić, żeby przez te 4 ostanie lata wyraźniej rosła awaryjność?
Liczba postów: 1,119
Liczba wątków: 23
Czekaj chwilę, jestem w trakcie przemalowywania SM30 bo brakuje zastępnika za TKh1.
Co do 1, to i tak nie działa autorenew i autoreplace więc jest to bezużyteczne.
Już prędzej do 120A dorobić pocztę, zresztą tam w pierwszym "przedziale" faktycznie wożono przesyłki.
Co do 2, głosuję na b.
(20-01-2015, 12:18)McZapkie napisał(a): Co do 1, to i tak nie działa autorenew i autoreplace więc jest to bezużyteczne.
Już prędzej do 120A dorobić pocztę, zresztą tam w pierwszym "przedziale" faktycznie wożono przesyłki.
Bonanza z przesyłkami byłaby bardziej zgodna z rzeczywistością. Tyle że do bonanzy doczepisz zwykłą pocztę, a do SA106 nie.
Co do autorenew, to jest to ewidentne niedomaganie OTTD. Zgłosiłem to na bugs.openttd.org. Chłopaki zakwalifikowały to jako błąd, więc pewnie w którejś wersji OTTD zostanie to poprawione. W każdym razie poczta w kiblach to feature, którego jeśli się nie wykorzysta, to wszystko działa bez problemu.
20-01-2015, 17:27
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-01-2015, 17:28 przez McZapkie.)
(20-01-2015, 12:45)TadeuszD napisał(a): Bonanza z przesyłkami byłaby bardziej zgodna z rzeczywistością. Tyle że do bonanzy doczepisz zwykłą pocztę, a do SA106 nie. Ale do SA106 doczepisz bonanzę.
Ponadto skoro wycofany jest ten 2-osiowy wagon pocztowy, to taki 120A z opcją poczty też byłby przydatny przy zwykłych pociągach, nie zawsze potrzebny jest cały wagon.
A przede wszystkim nie byłoby problemu z autorenew bo wagony emu nie podlegają (nie wiadomo kiedy naprawią ten bug).
(20-01-2015, 17:27)McZapkie napisał(a): Ale do SA106 doczepisz bonanzę.
OK, masz rację.  Ja zafiksowałem się na jednostkę, bo SN61 miał dedykowany przedział bagażowy.
Trzeba by tylko zrobić coś, żeby skład np. 10*120A nie deklasował normalnego pocztowego. Albo pojemność musiałaby być odpowiednio niska, albo należałoby zrobić blokadę, że tylko jedna bonanza w składzie może wozić pocztę (tylko jeden przedział konduktorski, jak w rzeczywistości). Druga opcja wydaje mi się o tyle lepsza, że już krótki skład SA106+120A miałby pełną funkcję przewozu poczty.
No i dla porządku trzeba by przerobić SN61 z ryflakiem, żeby działały na podobnej zasadzie.
Po prostu zajęcie jednego przedziału na pocztę powinno zmniejszać pojemność pasażerów.
23-01-2015, 12:03
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-01-2015, 23:32 przez TadeuszD.)
Po małej burzy mózgów do PKP Setu zostaną wprowadzone następujące zmiany:
- SN61 nie będzie miał opcji przewozu poczty (przynajmniej do czasu rozwiązania w OTTD problemu auto-odnowy pojazdów)
- opcja przewozu poczty zostanie za to dodana do "ryflaka" i "bonanzy". Ładowność nie będzie szokująca: 12 paczek poczty zamiast 24 pasażerów. Ale powinno to wystarczyć do rozwoju małego miasta.
Pojawił się też pomysł dwóch sprecjalistycznych wagonów, mających na celu szybkie rozwożenie do miast małych ilości towarów, w celu podtrzymania ich rozwoju. Szczególnie przydatne przy włączonym CargoDist dla towarów.
Wagon pocztowo bagażowy Fg:
Ładowność: 16 paczek poczty + 12 skrzyni towarów
Wagon osobowy z przedziałem bagażowym BD:
Ładowność: 32 pasażerów + 24 skrzynie towarów
Zdjęcie Fg pochodzi ze strony http://www.dcc24.eu , zaś grafika BD ze strony http://bautzen.cal.pl
Kolejna wersja PKP Setu (build 126): https://dev.openttdcoop.org/attachments/...2.0.11.grf
A w nim SM30 oraz opisane w poprzednim poście zmiany i nowe wagony.
Liczba postów: 423
Liczba wątków: 32
26-01-2015, 03:10
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-01-2015, 03:10 przez Daniel94.)
Teraz patrze na ten wagon Rowerowy i sobie przypomniałem że kiedyś były mniej więcej takie same ale jako (pocztowe)
Daniel, ten rowerowy to raczej miał malowanie oliwkowe jak zwykłe 2giej klasy.
Tadeusz, super że jest nowy set, niedługo wrzucę na serwer do przetestowania.
Szkoda że ten bagażowo-pocztowy się późno pojawia, można by go dać od początku,
ale brak hamulca, aby nie nadużywać w zwartych składach.
Albo vmax 80 i potem zastąpić przez 4-osiowy bagażowo-pocztowy:
http://www.dcc24.eu/sites/default/files/...G_5825.JPG
26-01-2015, 18:18
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-01-2015, 18:22 przez TadeuszD.)
(26-01-2015, 14:46)McZapkie napisał(a): Szkoda że ten bagażowo-pocztowy się późno pojawia, można by go dać od początku, ale brak hamulca, aby nie nadużywać w zwartych składach.
Obecna data jest zgodna z rzeczywistością. Oczywiście można ją nieco nagiąć. Ale nie dawałbym od samego początku, gdyż wagon ten nabiera sens dopiero przy rozleglejszej sieci połączeń, już po uruchomieniu łańcucha wytwarzania towarów.
Odnośnie składów zwartych, to niska pojemność wagonu raczej nie będzie go czyniła wysoce atrakcyjnym w przewozach masowych. Moge też nieco zwiększyć koszty utrzymania (potrzebne dwie obsady załogi), aby korzystanie tylko z jednej połowy wagonu było mniej opłacalne.
Oczywiście jeśli ktoś się uprze, to i tak puści taki skład, podobnie jak EP09 z węglem...
Cytat:Albo vmax 80 i potem zastąpić przez 4-osiowy bagażowo-pocztowy:
http://www.dcc24.eu/sites/default/files/...G_5825.JPG
Myślałem o czymś podobnym. Ale takie kombinowane wagony w OTTD są raczej przydatne tylko na lokalnych liniach, gdzie ruch jest niewielki. Do składów pośpiesznych na głównych liniach to raczej jakiś 3F lub 209C by pasował. Mógłby jeździć 160km/h ale za to wozić tylko ~50 skrzyń towarów. To połowa z tego, ile zabiera krótszy od niego Gags.
Pytanie, czy taki wagon bagażowy jedynie dla towarów miałby sens? Oczywiście na pewno znajdą się tacy, co zaczną puszczać "ambulanse bagażowe" przez całą planszę.  Choć z drugiej strony - czy to źle, skoro w rzeczywistości istniały "ambulanse pocztowe"?
Liczba postów: 157
Liczba wątków: 4
26-01-2015, 19:29
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-01-2015, 19:30 przez FrontierPharmacist.)
Tak z ciekawości spytam: czy w OTTD wykonalna jest logika, która zwiększałaby o pewien % dochody z przewozu pasażerów po dołączeniu do składu np. wagonu restauracyjnego? Coś takiego funkcjonowało w starym railroad tycoon 2 i uważam, że było fajnym pomysłem - nie opłacało się na krótkich trasach (jak w rzeczywistości), ale na dużych dystansach, przy długich składach, lepiej było dodać taki wagon niż kolejny osobowy. Gdyby było to wykonalne to wagon bagażowy też mógłby działać na tej zasadzie. Może nawet znalazłoby się wtedy w secie miejsce na takie cudaki
http://dziecko.trojmiasto.pl/Plac-zabaw-...59963.html
(26-01-2015, 19:29)FrontierPharmacist napisał(a): Tak z ciekawości spytam: czy w OTTD wykonalna jest logika, która zwiększałaby o pewien % dochody z przewozu pasażerów po dołączeniu do składu np. wagonu restauracyjnego?
Teoretycznie by się dało. Ale ten mechanizm wykorzystują już obecnie wagony 1kl. oraz sypialny, więc restauracyjny niewiele by zmienił.
Chodzi o to, że obecność takiego wagonu zwiększała by dochody z całej reszty wagonów?
Ciekawy pomysł, ale dosyć karkołomny w realizacji, ponieważ wagony w openttd nic nie wiedzą o sobie, a jedynie o lokomotywie.
Lokomotywa musiała by zmieniać jakiś parametr, np. ciut mniejszą moc (taki wagon chyba jest zasilany?),
a wtedy inne wagony mogłyby ten parametr sprawdzać i sobie zwiększać cargo_aging?
Liczba postów: 95
Liczba wątków: 1
A ja mam takie pytanie. Czy obecnie jeżdżą pociągi pocztowe? Bo szczerze powiedziawszy nigdy na żywo nie widziałem pociągów pocztowych
27-01-2015, 00:49
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-01-2015, 01:11 przez TadeuszD.)
(26-01-2015, 23:47)McZapkie napisał(a): Ciekawy pomysł, ale dosyć karkołomny w realizacji, ponieważ wagony w openttd nic nie wiedzą o sobie, a jedynie o lokomotywie.
To akurat dałoby się idealnie zrobić za pomocą bitmask_consist_info. 
Co do efektu, to w sporej mierze pokrywałby się z efektem przebudowy 1<->2 klasa. I tak samo bardzo trudny do oszacowania, zależny od długości składu i długości trasy...
Cytat:A ja mam takie pytanie. Czy obecnie jeżdżą pociągi pocztowe?
Nie, juz nie jeżdżą. Poczta Polska posłała praktycznie wszystkie wagony pocztowe do kasacji. 
Ale kiedyś jeździły między dużymi miastami tzw ambulanse pocztowe, rozwożące pocztę po kraju. Wagony pocztowe były również doczepiane do zwykłych składów. Oprócz przewozu poczty pełniły też rolę ruchomej sortowni poczty. Ciekawostką na dzisiejsze czasy jest fakt, że wagon pocztowy pełnił również rolę... mobilnego Urzędu Pocztowego. W ścianie wagonu była wrzutnia, do które można było wrzucić list jak do normalnej skrzynki. Każdy wagon miał swój własny stempel, stąd przesyłki nadawane bezpośrednio w wagonie są niezłym kąskiem filatelistycznym.
Jeszcze niedawno jeździły jakieś niedobitki, Kraków - Szczecin:
https://www.youtube.com/watch?v=B9iSmfWAJzM
ale teraz już nie ma.
W openttd musza jeździć, bo nie ma uwzględnionego internetu i smsów.
A co do ambulansów bagażowych, to owszem były takie:
[Obrazek: bagazowyx2.jpg]
Liczba postów: 157
Liczba wątków: 4
(26-01-2015, 23:47)McZapkie napisał(a): Chodzi o to, że obecność takiego wagonu zwiększała by dochody z całej reszty wagonów? Dokładnie tak
(27-01-2015, 00:49)TadeuszD napisał(a): Co do efektu, to w sporej mierze pokrywałby się z efektem przebudowy 1<->2 klasa. Prawie, chociaż nie do końca. Wagon restauracyjny sam z siebie nie powinien zabierać pasażerów (ładowność 0) a jedynie dodawać pewien bonus do pozostałych wagonów w składzie (zarówno klasy II, II, jak i sypialnych), może właśnie na zasadzie modyfikowania parametru cargo_aging. Na pewno, o ile w ogóle jest to wykonalne, wymagałoby to zbalansowania, tzn:
- do składu powinno dać się dołączyć tylko jeden wagon restauracyjny lub bonus powinien doliczać się tylko raz, niezależnie od ich ilości
- modyfikator powinien działać tylko na wagony dalekobieżne, a nie podmiejskie, gdyż w połączeniu z piętrusami mógłby być źródłem nadużyć.
- wagon powinien mieć stosunkowo wysoką cenę i koszt utrzymania, tak aby nie opłacało dołączać się go do każdego pociągu, a jedynie do długich składów dalekobieżnych
- dla długiego składu dalekobieżnego zysk z dołączenia takiego wagonu powinien przekraczać zysk z dołączenia kolejnego wagonu osobowego
To wszystko może być trudne do wyważenia ale od czego mamy serwer eksperymentalny?  Pytanie, czy w ogóle coś takiego jest wykonalne? Rozumiem, że wspomniany bitmask to ironia, gdyż chyba w którejś wersji powodował desynchronizację...
|
|
|
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
|
| Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność. |
| Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :) |
|