Witam mam pytanie odnośnie tego jak zrobić stację przelotowo końcową dla miasta obsługującego duże miasto z 5-6 peronami aby wszystko działało płynie pociągów około 20 30
Czy to jest możliwe ??
Jeśli tak może ktoś podrzuci jakieś fotki i rozwiązania albo save z przykładami
Witaj
Najprosciej (a przynajmniej ja tak robie) jest połaczyć dwa schematy, czyli stacje RoRo i stacje przelotową.
Plusy:
- Przepustowość dla pociagów kończących bieg (Zastosowanie schematu RoRo)
- Dwa kierunki jazdy ( Stacja przelotowa)
- W mairę prosta budowa.
Minusy:
- Nie mzoę powstać na szlaku jednotorowym (pociagi oczekujace na wyjazd blokują stacje)
- Pociagi przejeżdżajace przez stacje potrafią zablokować perony (Pomaga dodanie torów przelotowych (bez peronów) obok stacji)
No to chyba na tyle z chęcią zobacze co maja do powiedzenia inni forumowicze
(20-03-2015, 13:38)Kacper9 napisał(a): Witaj
Najprosciej (a przynajmniej ja tak robie) jest połaczyć dwa schematy, czyli stacje RoRo i stacje przelotową.
Plusy:
- W mairę prosta budowa.
Minusy:
- Nie mzoę powstać na szlaku jednotorowym (pociagi oczekujace na wyjazd blokują stacje)
- Pociagi przejeżdżajace przez stacje potrafią zablokować perony (Pomaga dodanie torów przelotowych (bez peronów) obok stacji)
Pracuję nad tym cały czas
Próbuje różne sposoby i w końcu coś się wymyśli ciekawego
Jedno jest pewne opanowałem rozkład jazdy i jest bardzo fajnie
20-03-2015, 18:25 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-03-2015, 14:51 przez SL1ght3r.)
(20-03-2015, 14:18)truman78 napisał(a):
(20-03-2015, 13:38)Kacper9 napisał(a): Witaj
Plusy:
- W mairę prosta budowa.
Minusy:
Pracuję nad tym cały czas
Próbuje różne sposoby i w końcu coś się wymyśli ciekawego
Jedno jest pewne opanowałem rozkład jazdy i jest bardzo fajnie
Cześć
Podsunę ze swojej strony, takie o to rozwiązanie które popełniłem rozwiązując swój problem. Polegał on na tym, że posiadałem składy brutto: 4 loki + 60 wagonów i specjalnie zaprojektowaną do tego stację. Problem pojawił się w momencie gdy składy brutto wjeżdżały na dworzec pasażerski, zamiast na bocznicę towarową. Co za tym idzie, nie mieściły się na dworcu i blokowały cały szlak. Najprostszym rozwiązaniem byłoby postawić obok siebie dwie stacje, jednak zależało mi na tym, żeby cały ruch na szlaku obsługiwała ta jedna stacja.
Udało mi się rozwiązać problem poprzez zastosowanie posterunków
Tak wygląda to w praktyce. Przed wjazdem na bocznicę Cargo postawiłem posterunek dla wszystkich peronów i wszystkie towarowe mają w rozkazach przejazd bez zatrzymywania.
Pozostałe pociągi, które obsługują stację pojadą domyślnie na wprost (najkrótszą trasą, na wolny tor na stacji).
Tak będzie wyglądać rozkaz dla takiego pociągu.
Odnośnie "przelotu" przez stację. Wcale nie trzeba stawiać dodatkowych torów. Wystarczy dobrze rozplanować rozjazdy przed i za stacją, a w rozkazach składów dać "idź non-stop do X". Chyba że, na Twojej stacji jest tak duże natężenie składów i stacja najzwyczajniej nie nadąża z ich obsługą. W takiej sytuacji można puścić dodatkowy tor przelotowy.
(20-03-2015, 18:25)SL1ght3r napisał(a): ... zastosowanie posterunków [/font]
Rozwiazanie dość ciekawe, chyba sam spróbuje
(20-03-2015, 18:25)SL1ght3r napisał(a): Odnośnie "przelotu" przez stację. Wcale nie trzeba stawiać dodatkowych torów. Wystarczy dobrze rozplanować rozjazdy przed i za stacją, a w rozkazach składów dać "idź non-stop do X". Chyba że, na Twojej stacji jest tak duże natężenie składów i stacja najzwyczajniej nie nadąża z ich obsługą. W takiej sytuacji można puścić dodatkowy tor przelotowy.
Pozdrawiam[/font]
Ten tor przelotowy to na przyszłosc - zwiekszenie ilosći pociagów.
Skoro temat jest o działaniu stacji to jak działaja u Was stacje węzłowe?
20-03-2015, 22:00 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-03-2015, 22:07 przez truman78.)
(20-03-2015, 20:46)Kacper9 napisał(a):
(20-03-2015, 18:25)SL1ght3r napisał(a): ... zastosowanie posterunków [/font]
Rozwiazanie dość ciekawe, chyba sam spróbuje
(20-03-2015, 18:25)SL1ght3r napisał(a): Odnośnie "przelotu" przez stację. Wcale nie trzeba stawiać dodatkowych torów. Wystarczy dobrze rozplanować rozjazdy przed i za stacją, a w rozkazach składów dać "idź non-stop do X". Chyba że, na Twojej stacji jest tak duże natężenie składów i stacja najzwyczajniej nie nadąża z ich obsługą. W takiej sytuacji można puścić dodatkowy tor przelotowy.
Pozdrawiam[/font]
Ten tor przelotowy to na przyszłosc - zwiekszenie ilosći pociagów.
Skoro temat jest o działaniu stacji to jak działaja u Was stacje węzłowe?
Ps: Fajna dyskusja z tego wychodzi
na razie bawię się w tworzenie stacji zrobiłem sobie taką wersję jak w załączniku obsługuje 17 pociągów z tego kilka wjeżdża z lewej kilka z prawej (dwie stacje) i dwa są przelotowe - korzystają bezpośrednio z torów między peronami ale boję się że się wszystko zapcha przy większej ilości ale też odległość między stacjami mała a docelowo mają być to stację na mapie polski więc tam troszkę większe odległości
może ktoś ma rady jak usprawnić taką stację
21-03-2015, 10:27 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-03-2015, 14:53 przez SL1ght3r.)
Pierwszą rzeczą, która zwróciła moją uwagę są rozjazdy przed i za stacją. Jest ich moim zdaniem za dużo.
Pociąg głupieje. Zamiast mieć prostą drogę wyjazdową z peronu na szlak i cały czas przyśpieszać, to nie potrzebnie krąży.
Ja stosuję takie proste rozjazdy
Skład nie pokonuje dwóch zakrętów w tę samą stronę, co za tym idzie wektor przyśpieszenia cały czas rośnie.
Ma to szczególne znaczenie dla przepustowości takiej stacji. Składy opuszczające stację nie ociągają się.
Usprawnić stację można na kilka sposobów, w zależności od zapotrzebowania oraz planów.
Na chwilę obecną dodałbym tory rozbiegowe/zjazdowe dla stacji.
Pociągi zatrzymujące się na stacji pojadą nimi, pozostały ruch będzie odbywał się środkiem.
Oczywiście takie rozwiązanie można zastosować tylko na stacji przelotowej.
Pociągi nie będą miały możliwości zakończenia biegu i zmiany kierunku jazdy.
W przypadku większej stacji, gdzie pociągi będą również kończyły swój bieg można zastosować tunele.
Owymi tunelami (pod stacją) będzie odbywał się regularny ruch na szlaku, pozostałe pociągi
będą mogły swobodnie zjechać na stację. Rozwiązanie dobre jeżeli szlak obsługuje 50+ składów, ale stacja do 20-30.
Moje stacje węzłowe nie wywołują jakiegoś szczególnego podziwu. Standardowy szlak dwu-torowy, po dwa perony
na stronę bez możliwości zawracania. Typowa stacja przesiadkowa dla ruchu pasażerskiego.
Zazwyczaj stacje te obsługuje nie więcej niż 20 składów regularnych + kilka pociągów specjalnych (zaopatrzenie w towar + przewóz złota jeżeli jest możliwy).
Moja uwaga raczej skupia się na ruchu towarowym i głównie dla bardzo długich składów brutto są przeze mnie projektowane magistrale, stacje i węzły.
Huta Katowice - obecnie najbardziej ruchliwy (no poza kompleksem elektrowni Bełchatów) fragment mapy.
Sama stacja jest obsługiwana przez 130 składów, ale docelowo ma być ich 200.
Oczywiście na torach dojazdowych do stacji jest kilka posterunków kontrolnych, które kierują składy na odpowiednie tory.
Ten zabieg został zastosowany, żeby ułatwić składom późniejszy wyjazd ze stacji.
Jednak moim małym skarbem, tak naprawdę jest Południowy węzeł CMK.
Obecnie przejeżdża przez niego ok. 650 składów brutto + 100 składów pasażerskich.
Projektowany przez długi czas, kilkakrotnie rozbudowywany i remontowany.
Sądzę że "wytrzyma" ruch wielkości do 1000 składów długości 22 kratek (średnio 44 pojazdy).
21-03-2015, 15:09 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-03-2015, 15:49 przez truman78.)
(21-03-2015, 10:27)SL1ght3r napisał(a): Pierwszą rzeczą, która zwróciła moją uwagę są rozjazdy przed i za stacją. Jest ich moim zdaniem za dużo.
Pociąg głupieje. Zamiast mieć prostą drogę wyjazdową z peronu na szlak i cały czas przyśpieszać, to nie potrzebnie krąży.
Skład nie pokonuje dwóch zakrętów w tę samą stronę, co za tym idzie wektor przyśpieszenia cały czas rośnie.
Ma to szczególne znaczenie dla przepustowości takiej stacji. Składy opuszczające stację nie ociągają się.
Usprawnić stację można na kilka sposobów, w zależności od zapotrzebowania oraz planów.
Na chwilę obecną dodałbym tory rozbiegowe/zjazdowe dla stacji.
Pociągi zatrzymujące się na stacji pojadą nimi, pozostały ruch będzie odbywał się środkiem.
Oczywiście takie rozwiązanie można zastosować tylko na stacji przelotowej.
Pociągi nie będą miały możliwości zakończenia biegu i zmiany kierunku jazdy.
W przypadku większej stacji, gdzie pociągi będą również kończyły swój bieg można zastosować tunele.
Owymi tunelami (pod stacją) będzie odbywał się regularny ruch na szlaku, pozostałe pociągi
będą mogły swobodnie zjechać na stację. Rozwiązanie dobre jeżeli szlak obsługuje 50+ składów, ale stacja do 20-30.
Moje stacje węzłowe nie wywołują jakiegoś szczególnego podziwu. Standardowy szlak dwu-torowy, po dwa perony
na stronę bez możliwości zawracania. Typowa stacja przesiadkowa dla ruchu pasażerskiego.
Zazwyczaj stacje te obsługuje nie więcej niż 20 składów regularnych + kilka pociągów specjalnych (zaopatrzenie w towar + przewóz złota jeżeli jest możliwy).
Moja uwaga raczej skupia się na ruchu towarowym i głównie dla bardzo długich składów brutto są przeze mnie projektowane magistrale, stacje i węzły.
Huta Katowice - obecnie najbardziej ruchliwy (no poza kompleksem elektrowni Bełchatów) fragment mapy.
Sama stacja jest obsługiwana przez 130 składów, ale docelowo ma być ich 200.
Oczywiście na torach dojazdowych do stacji jest kilka posterunków kontrolnych, które kierują składy na odpowiednie tory.
Ten zabieg został zastosowany, żeby ułatwić składom późniejszy wyjazd ze stacji.
Obecnie przejeżdża przez niego ok. 650 składów brutto + 100 składów pasażerskich.
Projektowany przez długi czas, kilkakrotnie rozbudowywany i remontowany.
Sądzę że "wytrzyma" ruch wielkości do 1000 składów długości 22 kratek (średnio 44 pojazdy).
Pozdrawiam
Witam zrobiłem coś podobnego do pierwszej propozycji co pisałeś ale korkuję się przy pociągach przelotowych a chciałbym aby te pociągi miały pierwszeństwo przy wyjeździe ze stacji
Widać jak mały pociąg stoi i czeka aż przejedzie duży
zrobiłem jeszcze taką opcję jak na drugim załączonym obrazku z mostami ale też ma wadę pociągi przelotowy muszą czekać na wolny tor a jak chcę aby taki miał pierwszeństwo bezwzględne
(21-03-2015, 15:09)truman78 napisał(a): Witam zrobiłem coś podobnego do pierwszej propozycji co pisałeś ale korkuję się przy pociągach przelotowych a chciałbym aby te pociągi miały pierwszeństwo przy wyjeździe ze stacji
Widać jak mały pociąg stoi i czeka aż przejedzie duży
zrobiłem jeszcze taką opcję jak na drugim załączonym obrazku z mostami ale też ma wadę pociągi przelotowy muszą czekać na wolny tor a jak chcę aby taki miał pierwszeństwo bezwzględne
Rozwiazaniem może byc semafor wymieniony nizej na wjeździe
Może ktos na stacjach juz uzywał pragrammable signals (programowalny semafor) ze Spring 2013 patchpack?
21-03-2015, 22:30 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-03-2015, 14:54 przez SL1ght3r.)
truman jak odpowiadasz na post, staraj się cytować wybrany fragment postu, którego będzie dotyczyć odpowiedź.
Nie potrzebnie tylko forum się rozjeżdża jak cytujesz całość
Rozwiązaniem z pierwszeństwem może być zastosowanie dwóch typów sygnalizacji.
Dla toru przelotowego użyj PBS'a, natomiast dla wyjazdowych ze stacji zwykłego odcinkowego.
Choć u Ciebie rozwiązanie problemu jest jeszcze bardziej banalne. Ustaw sygnalizację na tej samej wysokości.
Mały pociąg czeka ponieważ dojeżdżał do sygnalizacji, w momencie gdy drugi skład już ją dawno minął opuszczając peron
Pamiętaj tylko, że na torach dojazdowych do peronów może stać tylko jeden sygnalizator na torze dwu-kierunkowym (pomiędzy rozjazdem a stacją).
Jeżeli poustawiasz ich więcej, pociągi zgłupieją albo dojdzie do kolizji.
Poniżej przykłady poprawnego rozmieszczenia sygnalizacji. Pamiętaj, że Pre-sygnały i PBS należy umieszczać tuż przy samych rozjazdach, żeby działały ze 100% efektywnością.
Dodatkowo - poniżej - masz ten sam układ ale z zastosowaniem pre-sygnałów.
Odnośnie programowalnych semaforów. Do zaprogramowania takich, wymagane są podstawy elektroniki z zakresu działania bramek logicznych (AND, OR, NOR itd.). No i oczywiście sama umiejętność programowania. Dla mnie jako absolwenta wydziału elektronicznego nie sprawiłoby to większego problemu, jednak z braku czasu.. Zainteresowanych odsyłam do >> lektury <<.
Jednak jakby tak głębiej się zastanowić, to taki rodzaj sygnalizacji odbiera ducha symulacji/gry. Przeciętny Kowalski już tego nie użyje, gdyż musiałby zdobyć wiedzę. Sama funkcja jest i tak w fazie rozwoju (nie znalazłem oficjalnej-pełnej wersji sygnalizatora). Poza tym był już poruszony temat na tym forum, niestety bez odzewu
22-03-2015, 14:25 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-03-2015, 15:06 przez truman78.)
Witam zrobiłem jak pisałeś z tymi sygnałami 21 pociągów jeździ sobie bez problemu przelotowe mają pierwszeństwo czasami się zdarza że stoi ale sporadycznie jeśli akurat pociąg jest na rozjazdach
Dzięki za radę teraz pobawię się z tymi pre-sygnałów.
Nie mogę idealnie przenieść tego Twojego schematu w rzeczywistość motają się pociągi kręcą w koło Możesz podesłać save ? To info w sprawie pre-sygnałów.
Niestety nie dysponuję żadnym sejwem, z takiej racji że nie korzystam z pre-sygnałów.
Od momentu kiedy pojawiły się PBS, moje magistrale są oparte głównie na nich.
Przy pre-sygnałach jest taki minus, że na rozjazdach może znajdować się tylko jeden skład.
Kiedy to PBS umożliwiają wjazd kilku składom ze względu na rezerwację ścieżki, którą skład będzie się przemieszczał.
Odsyłam do WIKI.
Masz tam dokładnie opisane jak działają pre-sygnały i jak je stosować
SL1gHT3r gościu dzięki za pomysł i stacje ogółem. Mam wreszcie rozwiązanie nad którym ostatnio się głowiem, jak zwiększyć sobie ruch na magistrali. thx jeszcze raz.
23-03-2015, 19:40 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-03-2015, 19:50 przez truman78.)
Udało mi się zrobić taką stację z przeróbkami obsługuje 33 pociągi w sumie po równo 11 z A do B 11 z B do C i 11 z A do C jako przelotowe wszystko działa dobrze jedynie lekko się korkuje gdy czekają na wjazd na pojedynczy tor z podwójnego i zjazd z podwójnego na pojedynczy
Ciekawe czy jakoś można temu zaradzić
Chodzi mi o poprawienie płynności jazdy pociągów na stację i wyjazdów z niej
Do tego jest zdjęcie stacji
Ale pojawił się taki problem
Czy można jakoś na stacji zrobić tak aby pociągi wolniejsze przepuszczały te szybsze albo żeby jakoś te szybsze miały rezerwowany wyjazd ??
Albo jak to poza stacją zorganizować aby uniknąć tego co jest na drugim zdjęciu Na zdjęciu widać jak trzy pomarańczowe wolne składy zablokowały składy mega szybkie i jest korek można temu zaradzić jakimiś mijankami itp. ? albo układem stacji, semaforami ?
23-03-2015, 19:57 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-03-2015, 20:18 przez Kacper9.)
(23-03-2015, 19:40)truman78 napisał(a): ...
Czy można jakoś na stacji zrobić tak aby pociągi wolniejsze przepuszczały te szybsze albo żeby jakoś te szybsze miały rezerwowany wyjazd ??
Albo jak to poza stacją zorganizować aby uniknąć tego co jest na drugim zdjęciu Na zdjęciu widać jak trzy pomarańczowe wolne składy zablokowały składy mega szybkie i jest korek można temu zaradzić jakimiś mijankami itp. ? albo układem stacji, semaforami ?
Można na stacji z torami przelotowymi po środku wystarczy w obrębie stacji (tory przelotowe) nie dawać sygnalizacji= tor zarezerwowany od sygnalizatora wjazdowego.
Edit1:
Po krótkich testach (dwa rodzaje stacji i pociagi Husarz z dwoma wagonami) wyszło, że układ stacji nie ma znaczenia przy takim ustawieniu sygnalizacji PBS,
Witam zorganizowałem tory przelotowe w tunelu i teraz pytanie czy da się lewą stronę stacji jakoś udoskonalić ze względu na tunel ? czy w prawej coś poprawić ??
Czy coś się da zrobić aby zwiększyć przepustowość ?
Obecnie 20 pociągów kursuje po 5 w każdej opcji
A- B, A-C, B-C, A-B-C i w miarę płynie ale czy można coś więcej wycisnąć z tej stacji
truman dlaczego zrobiłeś tunel na tak małym odcinku? Polecam zrobić na całą długość stacji,a dlaczego?:
1. Pociągi nie zwalniają (długa linia na jednym poziomie)
2. Możliwość stworzenia torów przelotowych pod każdym torem stacyjnym.
Minusy:
1. Brak sygnalizacji tunelach (odpowiedni patch rozwiązuje ten problem)
24-03-2015, 16:14 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-03-2015, 16:41 przez truman78.)
Tunel pod stacją dla pociągów przelotowych (z dwoma pociągami )
Drugi obrazek(trzy pociągi to druga opcja która obsługuje 30 pociągów
Ale nie wiem czy o oto chodziło ??
Czekam na poprawki czy wszystko dobrze umieściłem ?
nadal wąskie gardło na wlocie i wylocie z całości czyli na skrzyżowaniu kierunków
Myślę że w tym przypadku przydałyby się posterunki aby pojazdy na stację nie jechały dołem. I poza tym dobrą rzeczą byłby warsztat przed rozjazdem(jeśli break-downy włączone są).