Pytanie o działanie stacji
Jak ktoś ma dużo miejsca, można postawić i takie coś.

Za dużo miejsca zajmuję ale pokazała mi coś ważnego Smile co mi pomogło w zaprojektowaniu wjazdów Smile
(24-03-2015, 22:08)truman78 napisał(a): Za dużo miejsca zajmuję ale pokazała mi coś ważnego Smile co mi pomogło w zaprojektowaniu wjazdów Smile
Pokaż co wymyśliłeś Wink
Coś takiego Smile

stacja obsługuje 30 pociągów Smile
po 10 w kierunkach A-B, B-C, A-C SmileSmile

posiada jak widać 6 peronów i tunel którym się poruszają składy A-C Smile

Może ktoś pomoże jak to jeszcze udoskonalić Smile

Załączone pliki Miniatury

Długi tunel, może blokować całą linie. Poza tym, możesz skrócić o jedno pole tunel i postawić tam sygnały, zawsze jeden pociąg mniej.

Edit: Dawno nie budowałem i wychodzą mi różne dziwne twory Wink

Jeśli pociąg zmieniają kierunek, to niekorzystne są układy takie jak powyżej, ponieważ pociąg przejeżdża "w poprzek" blokując tory.
Co prawda często buduje się tak dworce czołowe, ale to z powodu oszczędności miejsca, gdy trzeba się "wbić" do centrum miasta.
Jeśli jednak jest miejsce, to lepiej zrobić stację z osobnymi peronami dla każdego kierunku, a zawracanie zrealizować za pomocą lokomotywowni.
Tu jest mały przykładzik takiej stacji - część pociągów się zatrzymuje i jedzie dalej, część zawraca:

Warto jest dla pociągu zawracającego zdefiniować dyrektywę "nie ładować" przed wjazdem do lokomotywowni.
Wtedy będzie krócej czekał przed wjazdem (tylko rozładunek) i po wjeździe (tylko załadunek) a także nie będzie "marnował" ładunku siedząc w lokomotywowni.
Przy większej ilości peronów warto rozważyć więcej lokomotywowni i bardziej bezkolizyjne wjazdy do nich.
Cenna uwaga z tymi zjazdami do warsztatów na końcu poza stacją Smile

Już znalazła zastosowanie Smile

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord