Mam pytanie czy poza skrzyżowaniami które są bezkolizyjne w tej grze ale wymagają mostów lub tuneli( i ogromu planszy co czasami jest nie możliwe) istnieje jakaś rozsądna forma budowanie skrzyżowań, rozjazdów i zjazdów zbliżonych do rzeczywistości ?
Pytanie w tym temacie bo wiadomo przed dużą stacją z reguły sporo linii dochodzi i jakoś trzeba zrobić aby w rozkładzie było "o czasie" a nie "opóźniony"
Na obrazku przykład CMK z rozjazdem do Krakowa a także wjazdem z protezy Koniecpolskiej do CMK oraz z protezy do trasy na Kraków
a także z CMK na Kielce
Czy da się coś takiego zrobić bez mostów i tuneli aby płynnie działało np. za pomocą sygnalizacji świetlnej
26-03-2015, 12:16 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-03-2015, 12:18 przez McZapkie.)
Nie rozumiem, czemu nie zrobić wiaduktu na linii której mniej ten wiadukt przeszkadza (w tym wypadku z EN57)?
Sztuka dla sztuki? Z tego co widzę, ruch jest możliwy tylko na krzyż (ewentualnie z lewej w górę, zakładam 90deg turn disabled).
O sygnalizatorach była już mowa - na głównej linii powinny być bardziej oddalone od rozjazdów,
na lokalnej tuż przy rozjeździe.
Wtedy dalekobieżny rezerwuje sobie ścieżkę zawczasu.
A nawet jak nie zdąży zarezerwować i przepuści lokalny, to zarezerwuje ją zaraz po przejeździe tego lokalnego, zanim następny lokalny zdąży dojechać do swojego PBS.
Dodatkowo na głównej linii warto zagęścić semafory odstępowe tuż przed PBS, odwrotnie niż na lokalnej (z powodów jak wyżej).
Cenne uwagi wprowadziłem w życie w nowym skrzyżowaniu i teraz działa jak chciałem
w załączeniu obrazek do tego
teraz musze sobie pomyśleć nad tym jak np. na długiej linii na 100 200 300 kratek ( mapa polski 2048x2048 - odległość między Krakowem i Warszawą ) pociągi szybsze 230 km/h mijały na trasie pociągi wolniejsze 160 km/h bo często się tak zdarzy czy do tego wystarczą dodatkowy tory o określonej długości czy jakieś inne rozwiązania ??
(26-03-2015, 13:08)truman78 napisał(a): pociągi szybsze 230 km/h mijały na trasie pociągi wolniejsze 160 km/h bo często się tak zdarzy czy do tego wystarczą dodatkowy tory o określonej długości czy jakieś inne rozwiązania ??
Zdaje się że już pisałem o tym na forum.
Ja często stosuję wspólną linię dla towarowych i pasażerskich i wolniejsze pociągi kieruję do lokomotywowni położonej na szlaku: [Obrazek: overtake3.png]
co daje szansę na wyprzedzanie przez szybsze (a dodatkowo wolniejsze mają większy spadek niezawodności dla tej samej odległości, szybsze nie muszą tak często korzystać z warsztatów).
Przed wjazdem do lokomotywowni warto zrobić ze dwa tory postojowe, aby trzy towarowe jeden za drugim nie zablokowały szlaku.
Zwracam tez uwagę na ustawienie PBS na wyjeździe.
W przypadku 160 i 230 nie wiem czy opłaca się kierować do warsztatów - długo trwa wjeżdżanie i wyjeżdżanie. W takim przypadku lepszy jest tor z posterunkiem i konfiguracja semaforów jak powyżej.
Takie mijanki (wyprzedzanki) służą ku temu, aby szybki skład, który już zdążył dogonić i się wlecze, miał szansę wyprzedzić.
Więc nie trzeba długich torów, wystarczą takie aby szybki wlokący się z tyłu zdążył pierwszy dojechać do semafora.
Dodatkowo mając nutrack itp można te wolniejsze trochę jeszcze spowolnić (ale tylko na środku tego szlaku, aby nie blokowały ogony głównego).
Witam mam pytanie jakie muszę zrobić oznaczenia w rozkładzie jazdy aby nie zaznaczać po kolei wszystkich stacji na trasie pociągu tylko aby kliknąć pierwszą i ostatnią a pociąg będzie się zatrzymywał na każdej stacji zaznaczam jedno że są stacje które mają przelotowe perony. Jeśli jest takowy to przez taką stację pociąg bez zaznaczenie w rozkładzie zawsze przejedzie bez zatrzymania, a chodzi mi o to aby za jednym zamachem zaznaczyć takie coś przykład stacja Włoszczowa Północ przelotowa dla Pendolino a do zatrzymania dla innych
Truman, a masz w rozkładzie cos takiego(xxx - nazwa stacji):
Idź do xxx
Jeśli tak to musisz zaznaczać wszytskie stacje, a jesli masz cos takiego:
Idź non-stop do xxx
To po lewej jak zaznaczysz na biało polecenie masz wcisnięty non-stop odznacz go i powinno działać
Uwaga!!! Prawdobodnie nie działa to na typie stacji z środkowi torami przelotowymi.
To wiem ale robiąc rozkład dla IC 83104 ŚWIATOWID Szczecin Przemyśl który ma w rozkładzie ponad 30 stacji razy dwa to sporo klikania ale cóż poradzę sobie skoro nie ma innej opcji
Tak czy owak są różne typy skrzyżowań większość wychodzi podczas samej gry ciężko jest opracować dokładnie schematy bo zależy jak zaczniemy co, gdzie i jakimi składami przewozimy. Ja na przykład rozróżniam 2 style: monolityczne (jedna magistrala jedno dobro przemysłowe) i nie monolityczne (gdzie magistrala służy do przewozu wielu dóbr przemysłowych jednocześnie). Zarówno jeden jak i drugi styl budowy ma swoje mocne i słabe strony. Chciałbym wam podać dokładne typy, ale jest to trudne gdyż w grze tak naprawdę trzeba wszystkiego pilnować, a skrzyżowania i mijanki opracowywać na bieżąco wraz z proporcjonalnym obciążaniem magistrali nowymi składami. Także podsumowując magistralę trzeba budować, przebudowywać i wywarzać dokładnie składami, jeżeli tego nie robimy to o korki na trasie i przestoje jest bardzo łatwo. Nic tylko uczyć się na własnych próbach ja przynajmniej nadal tak robię bo nie zawsze mi wszystko wychodzi
I zacząłem grać i tworzyć sieć kolejową opartą na torach z których korzysta PKP INTERCITY i robić takowe połączenia
Największa stacja kolejowa WARSZAWA
W załączenie widok stacji i rozkład jazdy z Warszawa stacja obecnie obsługuje 106 pociągów ale nie ma jeszcze w rozkładzie wszystkich ze Szczecina, Poznania nie ma zagranicznych oraz łączących wschód, południe z zachodem i północą Myślę, że spokojnie będzie 200
(03-04-2015, 13:40)truman78 napisał(a): I zacząłem grać i tworzyć sieć kolejową opartą na torach z których korzysta PKP INTERCITY i robić takowe połączenia
Największa stacja kolejowa WARSZAWA
W załączenie widok stacji i rozkład jazdy z Warszawa stacja obecnie obsługuje 106 pociągów ale nie ma jeszcze w rozkładzie wszystkich ze Szczecina, Poznania nie ma zagranicznych oraz łączących wschód, południe z zachodem i północą Myślę, że spokojnie będzie 200
(10-11-2015, 21:08)speed_cars napisał(a): Czy kolega może przesłać save z tej gry ?
Skrzyżowania bywają różne. Zazwyczaj są proste schematycznie, ale nie zawsze, wybacz, że się wtrącam w save z gry kolegi, ale zawsze gdyby on nie odpowiedział jest masę różnych do pobrania z liku mojej sygnatury