KOLEJ Polish PKP Set v2.0
@gustlik: SM42, którą zrobiłem była właśnie na bazie tej obecnej już w secie. Na razie przestałem się nią zajmować, bo podobno bardziej się przyda SU42 - tego nie jestem chyba w stanie zrobić.

Moim zdaniem należy raczej pomyśleć nad nowymi wagonami - między zielonymi 111A a nowymi InterCity i EuroCity jest zbyt duży przeskok. Na tę chwilę mam zrobiony projekt wagonu 141A, ale jest on mocno niedopracowany. Chciałem zrobić 111Arow (ten z miejscami na rowery), ale nie mogę znaleźć dobrych zdjęć. Będę musiał chyba wyruszyć z aparatem w plener...
Trwają prezentacje zmodernizowanych wagonów PKP Intercity, które mają obsługiwać połączenia w relacji Przemyśl-Szczecin.
Podam Ci linki, może będą przydatne.

http://inforail.pl/zobacz-zmodernizowane...75135.html
http://inforail.pl/pokaz-wagonow-w-przem...75172.html
No dobra, ale co to jest za seria wagonów?
Z powodu niedoboru współczesnych wagonów pasażerskich (moim zdaniem), zrobiłem "na szybko" wagon 141A w malowaniu IC. Trochę danych dla kodujących (dla mnie to czarna magia Smiley19):
  • Oznaczenie literowe: B10nouz
  • Długość: 24,50 m
  • Liczba miejsc siedzących: 80 (10 przedziałów po 8 miejsc), po modernizacji 10x6 - nie wiem, która powinna być zakodowana
  • Vmax: 160 km/h
  • Masa: 38 t
  • Lata produkcji: 1989-92
  • Wagon 2 klasy

Warto by było zrobić 111A w malowaniu IC i jakiś sypialny z Vmax 200 km/h, żeby można go było puszczać z EU44 na trasach typu EIC.

Druga sprawa: grając w OpenTTD mam na stałe włączone trzy sety kolejowe: Polish PKP Set 2.0, Czech Railways Set+EXTRA i SBB v 1.0e. PKP Set bije je wszystkie na głowę pod względem staranności i dokładności wykonania taboru (nigdzie nie ma otwieranych drzwi w wagonach), ale w jednej rzeczy ustępuje CRS. W CRS znaczna część lokomotyw i EZT ma wgrane własne pliki dźwiękowe, np. Husarz (tam Taurus) przy wjeździe do tunelu zachwyca pięknym, oryginalnym Rp1. To samo można zauważyć przy m.in. Skodzie 163, Skodzie 640 (RegioPanter), czy też szybkiej 380 (tzw. Messerschmidt). Moje pytanie brzmi: ile czasu zajęłoby zakodowanie czegoś takiego w PKP Set, czy jest trudne, a przede wszystkim czy jest możliwe i ma sens? Taki feature dodałby mu z pewnością charakteru i wyjątkowości. Wyobraźcie sobie siódemkę, która przy każdym przejeździe kolejowym daje Rp1... Smiley2

Załączone pliki Miniatury

(08-08-2015, 15:30)101ksl napisał(a):
  • Długość: 24,50 m
  • Liczba miejsc siedzących: 80 (10 przedziałów po 8 miejsc), po modernizacji 10x6 - nie wiem, która powinna być zakodowana
  • Vmax: 160 km/h
  • Masa: 38 t
Z całym szacunkiem, ale ten wagon nie wnosi nic nowego do setu, poza innym kolorem. To w sumie jest dalej 11A, tylko po lekkim liftingu... Wink

Odnośnie dźwięków, to ich zakodowanie nie jest specjalnie trudne. Jednak podobnie jak ze sprite'ami - 99% trudności polega na pozyskaniu ich w dobrej jakości. Są też ograniczenia techniczne. O ile dobrze pamiętam, muszą to być pliki nieskompresowane (PCM), mono 8 lub 16bit, o wielkości nie większej niż 64kB.
@TadeuszD, wiem, że niewiele się różni, ale o wiele bardziej zgodne z rzeczywistością będzie wysłanie pociągu klasy TLK z takimi wagonami, a nie z samymi zielonymi 111A lub nowiutkimi InterCity lub EuroCity z Vmax 200 km/h. Poza tym zrobienie czegoś, co by zmieniało stare 111A zasugerował mi Walter, a było to coś, co jestem akurat w stanie zrobić.

Nie wiem, wydaje mi się, że taki wagon powinien się znaleźć w secie z racji, podkreślam po raz kolejny, zbyt dużego przeskoku między pozostałymi.

EDIT: Ha, PCM nieskompresowany o rozmiarze do 64 kB? Niezłe wyzwanie Wink
Bardzo ładnie pomalowane wagony.
W oparciu o istniejący EZT "Elf", zacząłem opracowywanie składu "Dart" dla PKP IC. Brakuje dużo, nie mam czoła składu, podwozia wagonów wymagają poprawek, to samo z dachem. Inna sprawa, że od czegoś trzeba zacząć. Liczę na krytyczne uwagi i ewentualną pomoc w dalszej pracy.

[Obrazek: 26513335408069596644.png]

Układ okien wykonałem na podstawie tego zdjęcia – poniżej jest link.
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:...ny_1_4.jpg
Co sądzicie o ED250?
[Obrazek: 883dziobak.png]

Będę potrzebował pomocy w rzutach ukośnych. Zająłbym się również dokończeniem Twindexxa KM (Słoneczny). Niestety w drugim secie nie ma nikogo chętnego do kodowania Smiley6
Walter, bardzo ładny skład. Pełne uznanie.Smiley20

Tymczasem "Dart" ma już czoło i malowanie. Niedługo zacznę walki z dachem i instalacjami na nim.
[Obrazek: 43422195397275708817.png]
(18-08-2015, 14:46)gustlik napisał(a): Walter, bardzo ładny skład. Pełne uznanie.Smiley20

Tymczasem "Dart" ma już czoło i malowanie. Niedługo zacznę walki z dachem i instalacjami na nim.

Tylko nie wiem czy mojemu przodowi coś nie dolega. Męczyłem się z nim bardzo długo i nie wiem czy jest kształtny.

Dart ładnie wygląda. Myślisz, że nie zdołają go na tyle odchudzić aby zakryć mu brzuch jak na starszych wizualizacjach.
(18-08-2015, 14:52)Walter Novotny napisał(a): Tylko nie wiem czy mojemu przodowi coś nie dolega. Męczyłem się z nim bardzo długo i nie wiem czy jest kształtny.
Chyba jest nieco przy krótki (sam dziób), bo trochę bardziej Elfa przypomina, ale to może być wina skali.
Jak dla mnie czoło w ED250 jest ok. Może dziób jest trochę przykrótki, ale to przez skalę. Ważne, że ma lekko garbate czoło. To charakteryzuje nową serię tych EZT-ów od Alstom.

Według tego, co czytałem na forach i w wiadomościach, ED161 "Dart" nie będzie miał osłon podwozia. Burza była wokół tej sprawy – ludzie byli oburzeni – "Jak on może nie mieć osłon?!". Tymczasem ja uważam, że wygląda bardzo dobrze z podwoziem bez osłon i realizacja wizualizacji, którą przedstawiłeś będzie koszmarnym zepsuciem dobrego stylistycznie, lekkiego składu. Na żywo wygląda jeszcze lepiej niż na zdjęciach (widziałem człony w trakcie montowania, odstawione koło Dworca PKP Bydgoszcz Gł.). O wizualizacjach nawet nie wspominam, bo są z czasów, gdy "Dart" był tylko w fazie projektu komputerowego.
Może Dart w rzeczywistości źle nie wygląda. Talgo za to jest szkaradne zawsze (widziałem w Berlinie).
Właśnie trochę dziób jest gruby tylko przesuwając wózek, tył staje się krótszy. Smiley33 Obniżając nie da się go połączyć z dachem reszty. W sumie trzeba pamiętać, że rzut w OpenTTD jest z góry, więc widać bok jak i górę dziobu. Przez to staje się on grubszy. 28,2m to dużo.
To pchać wózek dalej czy tak zostawić?

Baza do rysowania
Zostaw jest dobrze Wink
[Obrazek: 843takietam.png]
6 odpada, bo przesunięcie wszystkiego w bok psuje jego układ okien względem innych wagonów.
@Walter, moim zdaniem czwórka. A tak ogólnie mówiąc, gratulacje, to wygląda fantastycznie Smile
Trojka jest dobrym kompromisem pomiedzy dziobem a wygladem ambfibii Smile
W ramach relacji z prac nad "Dartem", kolejna aktualizacja.
Poprawione czoło (wymaga jeszcze nadania cienia), wykonane kolejne wagony – tj. od 6 do 8.

[Obrazek: 70188507951114718319.png]

Do wykonania zostało jeszcze: ostatni wagon nr 5, cieniowanie czoła, dach i elementy podwozia.
Później zostaną do wykonania rzuty skośne składu. To już większy problem.
Wstępna wersja Gamy w malowaniu IC (SU-160 albo 111Db). Narysowane na spricie takim samym, jak Husarz, czyli (2+8)/8. Miałem spory problem ze zrobieniem czoła w taki sposób, aby było ono widocznie uwypuklone - rozwiązaniem tymczasowym było usunięcie górnego zderzaka. Kolor na screenie w tle jest zielony, bo te niebieskie kolory IC się zlewają z przezroczystym z palety OpenTTD. Czekam na uwagi i propozycje.

EDIT: W drugim załączniku fotomontaż

Załączone pliki Miniatury

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord