Moje linie kolejowe
W ramach różnych testów, obok sprawdzania na Mapie Polski by pAter dodatku DB Set, postanowiłem wrócić w OpenTTD do prób budowania torowisk i stacji w sposób możliwie rzeczywisty. Oto przykład – Dworzec Kolejowy w Inowrocławiu.

[Obrazek: 342Adams_Co_tn._5_sty_1991_tn.jpg]

Stacja może mieć znacznie dłuższe perony, chodziło mi przede wszystkim o układ torowiska i rozjazdów. Unikam rozjazdów w układzie "X" i jednokierunkowych torów na stacjach.
Z jakiego zestawu ta nastawnia (waypoint)?
Ja mam złe doświadczenia z dwukierunkowymi torami przelotowymi, bo często mi się pociągi blokują (przy dużym natężeniu ruchu).
Nowe nastawnie i punkty obserwacyjne pojawiają się przy okazji instalacji dodatku NewStations. Budynek stacyjny, perony i nastawnia z obrazka pochodzą właśnie z tego dodatku. Ogólnie jest on bardzo ciekawy, dobrze wykonany i wzbogaca grę. Jest w nim wiele budynków stacyjnych, bogaty wybór elementów peronów – wszystko w stylistyce pasującej do naszego regionu Europy.

Dodałem poniżej linki do stron na temat tego dodatku.

https://wiki.openttd.org/NewStations
http://www.ttdpatch.de/download.html

W 2014 roku opublikowano zaktualizowaną wersję NewStations. Teraz są tam stacje osobowe i towarowe. Dodatkowo parowozownia i magazyny.
Polecam.
Stary New Stations z 2007 roku ma jakiegoś buga. U mnie w ogóle nie działa. Wcześniej było ok. Widzę je na starych save'ach, ale nie mogę już ich budować. Być może jest to kwestia wersji gry. Z nowym jest wszystko ok. Podobne waypointy są w UK Waypoints Set z tą różnicą, że przy waypoint'cie rozciągniętym na kilka torów na każdym jest osobny budynek. Btw. W New Stations nie ma stacji towarowych. (Edit: Dotyczy wersji v0.5 z 2012 roku)
Co do linii i stacji jakie budujesz... też bym tak chciał. 39 Serio! Ale gdy tylko pomyślę o cargodist'cie, z miejsca odechciewa mi się. Smiley62 Jestem po prostu zbyt pazerny na kasę, a cargodist w przypadku budowania rozległych, realistycznych sieci, zamiast powiększać zyski, zmniejsza je. Niestety.
Co do gry, ja mam obecnie 1.5.1 i dodatek działa poprawnie. NewStations używam, jeśli dobrze pamiętam, od 2013 roku i ten zestaw działał poprawnie również w poprzednich wersjach Open. Może dodatek "gryzie się" z innym albo, co bardziej prawdopodobne, ustawiłeś parametr wyświetlania okien w budynkach. Zobacz w ustawieniach na poziomie menu głównego, może o to chodzi. Jeśli nie, to być może jest to kwestia nie tyle bugu, co użytkowania tego dodatku. Budynki stacyjne dłuższe niż 1 pole, a wiele jest takich, gdy ustawisz je na fragmencie pola, które zajmuje już drugi budynek, ulegają zniekształceniu i niepoprawnie się wyświetlają.
Jak już mowa o stacjach towarowych, możliwe, że niezbyt precyzyjnie sprawę opisałem. Chodziło mi o budynki magazynowe i bocznice przemysłowe, które służą do ładowania składów towarowych. Takie są w nowej wersji tego dodatku.
Określone zostały jako stacje towarowe. Poniżej przykłady.

[Obrazek: 353Opoczno_Nowe_Transport_tn.jpg]
Witam
Skąd masz ten dodatek po polsku ? Smile W sumie bardzo ładnie to wygląda Smile
Witaj,
Dodatek NewStations w wersji z 2014 roku jest dostępny na tej stronie (link poniżej).

http://www.ttdpatch.de/download.html
Sprawdziłem. Okazało się, że miałem 3 wersje tego dodatku. Z 2007, 2012 i teraz ściągnąłem z 2014. Ta pierwsza jest właśnie niekompatybilna z najnowszą wersją gry. Natomiast ta z 2014 (v0.6) była spakowana w archiwum i niewidoczna na liście w grze, przez wersję z 2012 (v0.5), która ma tą samą nazwę jako plik, ale nie jest spakowana. Musiałem ja usunąć, aby zrobić miejsce dla najnowszej. Czyli... niezły bałagan jest z tym dodatkiem. No i rzeczywiście, najnowsza wersja ma stacje, o których napisałeś.
Wracam do tematu. Kiedyś na serwerach testowałem różne sposoby ekonomicznego budowania linii o umiarkowanej częstotliwości kursów. Były różne próby, wiele zakończyło się porażką, ale w końcu doszedłem do takiego sposobu budowania torowiska i instalowania sygnalizacji, że trasa jest przepustowa i nie ulega blokowaniu.
Prezentuję wypracowane rozwiązanie na przykładowej linii z Pragi do Wrocławia. Linia w układzie A–B–C–D. Obrazy linii poukładane według daty zapisania.

Stacja B.
[Obrazek: 613TEST_2_mar_2001_tn.jpg]

Praga. Stacja A.
[Obrazek: 551TEST_9_mar_2001_tn.jpg]

Stacja C.
[Obrazek: 252TEST_31_mar_2001_tn.jpg]

Wrocław. Stacja D.
[Obrazek: 482TEST_7_kwi_2001_tn.jpg]

Skład ICE obsługujący linię.
[Obrazek: 399TEST_19_maj_2001_tn.jpg]

Stacja C.
[Obrazek: 707TEST_30_maj_2001_tn.jpg]
Korzystasz z jakiejs mapy Niemiec?
(05-09-2015, 22:24)seriously napisał(a): Korzystasz z jakiejs mapy Niemiec?

To Mapa Niemiec, ostatnio przeniosłem się z testem składów ICE do naszych sąsiadów zza Odry.
Scenariusz "Germany" jest dostępny do pobrania z poziomu menu gry. Zmiany w ustawieniach wprowadzasz w edytorze scenariuszy.
Ogólnie rozgraniczenie dowozu może być jeszcze lepsze poprzez uwarunkowanie okręgu wokół stacji rozładunkowej, ale to jeszcze nieprzetestowana opcja przeze mnie, aczkolwiek mam ją w myślach i marzeniach jak się konkret pojawi to na pewno opiszę to na forum Smile

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord