|
Stacje kolejowe pośrednie (koncepcje budowy)
|
Liczba postów: 525
Liczba wątków: 48
20-04-2015, 02:53
Witam,
Założyłem topik z myślą o stacjach pośrednich kolejowych, które mogą znacząco poprawić wydajność magistrali jak i przychodu po wprowadzeniu Cargo Dista w samej grze. Można powiedzieć, że stacja pośrednia jest stacją ani typu ro-ro ani bez ro-ro jest po prostu przelotówką.
Prezentuję wam właśnie taką stację, którą można rozbudowywać jak i w prosty sposób modyfikować (transport przepływowy pasażerów, poczty i przemysłówki może być grf NuTracks 2r247, ale niekoniecznie, chociaż z tym grf'em możecie modyfikować szybkość poszczególnego składu dojeżdżającego do stacji bądź omijającego stację pośrednią):
Stacja pośrednia Lwów
Stacja również może nadawać się w tym wypadku do odbioru zboża i żywego inwentarzu jak i załadunku towarów, pokazuje jedną z opcji jej przerobienia:
Stacha pośrednia Lwów + przemysł
Oczywiście w ramach np. powiększenia ruchu trzeba ją odpowiednio modyfikować tak aby nie było na trasie kroków do wyboru do koloru
Stacja pośrednia Lwów + przemysł przy większym ruchu
Jak widać na załączonych obrazkach jest to tylko sama stacja, co do budowy trakcji dalej i kombinacji na niej sugeruje depoty i mijanki przed stacjami resztę pozostawiam wyobraźni każdego z was  Dodam na koniec, że samą trasę podczas gry trzeba wyważać na bieżąco gdyż za mała liczba składów powoduje jej pustkę, za duża korki
Co do liczby kratek torów trochę ta fabryka wadziła i nie jest idealnie, ale przedstawiłem wam moją myśl budowy stacji pośredniej macie jakieś Swoje lub chcielibyście podyskutować na ten temat to zapraszam, zawsze świeże podejścia do tematu się przydadzą podczas gry
Liczba postów: 1,356
Liczba wątków: 114
Dodałbym waypoint'y przy torze do omijania stacji, żeby czasem coś nie wjechało na stację i nie zakorkowało. Wtedy przeleci sobie prosto skład bez czekania.
Znaczy testowałem opcję tej stacji bez przemysłówki  wydaję mi się, że wystarczy rozkład dobrze ustawić i będzie si ka la fą  Chociaż z waypoint'ami jest dobry myk też wezmę to pod uwagę
Liczba postów: 1,119
Liczba wątków: 23
WP nie potrzeba jak są PBS, one dają duży opór pathfinderowi.
A ja mam pytanko, jak zrobić ciąg sygnalizatorów blokowych 1-kierunkowych? Jak robię z CTRL to robią się 2-kierunkowe.
Swoją drogą przy włączonych kosztach infrastruktury robienie co 1 kratkę szybko przestanie się opłacać (zwłaszcza jak po drodze są mosty czy tunele). Ja stosuję co 8 kratek i też działa, mimo ruchu mieszanego, tylko przed stacjami zagęszczam.
Liczba postów: 1,132
Liczba wątków: 80
Budujesz jeden jednokierunkowy i przeciągasz.
05-05-2015, 01:42
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-05-2015, 08:55 przez Rysh.)
Liczba postów: 115
Liczba wątków: 0
Coś tu nie pasuje... Są 3 wjazdy a tylko 1 zjazd. I jak pociąg z południa zostawi towar i wyjedzie na południe?
Kurde faktycznie tam przy rafinerii semafory powinienem obrócić w drugą stronę, mój błąd poprawie jak będę miał trochę czasu.
Poprawka
Liczba postów: 375
Liczba wątków: 28
Ja zazwyczaj takich stacji nie robię, tylko najczęściej robię oddzielone od głównej linii, budując łączniki do stacji.
(08-05-2015, 16:38)Tomasz333333 napisał(a): Ja zazwyczaj takich stacji nie robię, tylko najczęściej robię oddzielone od głównej linii, budując łączniki do stacji.
To dodaj jakąś Swoją koncepcje budowy, tylko stacja musi być przelotowa
Liczba postów: 12
Liczba wątków: 3
Hym. Mam pytanie. Może nie na miejscu. Co to te żółte obok stacji i jaki to newgrf?
Liczba postów: 602
Liczba wątków: 19
(29-08-2015, 09:56)xZeref napisał(a): Hym. Mam pytanie. Może nie na miejscu. Co to te żółte obok stacji i jaki to newgrf?
Ten NewGRF nazywa się Industrial Stations Renewal i służy do podmiany standardowego wyglądu stacji. Masz tam wiele typów stacji (inne do węgla, inne do ropy itp.), a to żółte to część stacji do załadunku towarów (goods).
Liczba postów: 1,356
Liczba wątków: 114
To żółte to suwnica, jest na stacji i pochodzi z NewGRF Industrial stations renewal
Liczba postów: 859
Liczba wątków: 22
(07-05-2015, 00:44)KJ(KeyJey)[PL] napisał(a): Poprawka 
Jesli tam ma byc jeszcze podjecie towaru z fabryk itp to stacja bezsensu
Natomiast jesli same rozladunki to spoko aczkolwiek wydaje mi sie ze 5x10 x2 by sie bardziej sprawdzily... zwlaszcza w teorii 250pociagow
Przepustowość samej stacji można jeszcze zwiększyć gdyby składy krążyły w około, ale tą perspektywę zdradzę wam jak będę miał więcej czasu na projekt samej myśli o której marze
Przykład wykorzystania stacji pośredniej w grze typy rollercoaster z wykorzystaniem modyfikacji, przerobienie dwóch peronów wewnętrznych na odbiór towarów jadących w dwóch przeciwnych kierunkach
Screen z wykorzystaniem rollercoaster'a
Także jest wiele możliwości przerobienia rollercoaster'a według potrzeb w zależności na jakich ustawieniach gramy w tym przypadku zrzut z ekranu z serwera openttd-polska Mapa Polski by pAter, gdzie teraforming jednej kratki terenu wynosi 1,7mln zł, ale jakoś się wpasowałem  Jest to czasochłonne, ale przy odpowiednim natężeniu ruchu na magistrali daje niesamowity efekt  Save z samej gry ->
serwer MAPA POLSKI (drewno,towary)
Jak będę miał trochę czasu jeszcze to przedstawię bardziej zwariowany projekt
Liczba postów: 375
Liczba wątków: 28
Liczba postów: 430
Liczba wątków: 14
(12-09-2015, 00:56)KJ(KeyJey)[PL] napisał(a): Przepustowość samej stacji można jeszcze zwiększyć gdyby składy krążyły w około, ale tą perspektywę zdradzę wam jak będę miał więcej czasu na projekt samej myśli o której marze  Chętnie zobaczę...
Też tego typu stacji raczej nie robię, choć rozwiązanie ciekawe. W sumie chyba nie najgorzej mogłoby się sprawdzać jako stacja pasażerska. Jednak w przypadku jednoczesnego rozładunku surowców i załadunku towarów i to jeszcze rozwożonych w kilku kierunkach, takie rozwiązanie jest baardzo marne... dosłownie
Gdyby to była tylko jedna stacja, a nie dwie jak w tym przypadku, pociągi towarowe mogłyby zablokować wszystkie jej tory. Na screenie widać natomiast, że jedyne dwa dostępne tory załadunkowe zostały zajęte przez pociągi zmierzające w kierunku Kowna, przez co te chcące zabrać towar do Pragi, nie mogą tego zrobić. I nawet gdyby tych torów było 6, również mogłoby dojść do podobnej sytuacji. Są trzy skuteczne rozwiązania: 1.Budowa nonsensownie wielkiej stacji, która pomieści wszystkie pociągi towarowe - na polskich serwerach niewykonalne (max 10x10), 2. Przemyślane rozkazy pociągów bez pełnego załadunku a z warunkowy skokiem poleceń, 3. Użycie punktów kontrolnych do rozdzielenia torów dla pociągów jadących w różnych kierunkach.
Przy okazji wrzucę kilka moich rozwiązań. Niektóre dość stare ,ale nadal aktualne. 
Stacja pasażerska przelotowo-końcowa. Perony są dedykowane dla różnych połączeń. Jedne pozwalają jechać dalej, inne są dla pociągów kończących swój bieg. Są też tory omijające stację - pociągi pośpieszne mijające stację zawsze mają pierwszeństwo i nigdy nie zostaną zatrzymane przez te, które opuszczają stację. Poza okablowaniem (może być np. Wired), ważne jest użycie odpowiednich sygnalizatorów.
Również stacja pasażerska - dla pociągów regionalnych i pośpiesznych mijających stację. Dość popularne rozwiązanie. Tutaj jednak tory dla pociągów pośpiesznych również mają zarezerwowaną drogę. Nie działa to tak dobrze jak powyższe rozwiązanie, ale i tak pozwala upłynnić nieco ruch. W tym przypadku odpowiadają za to jedynie właściwie dobrane sygnalizatory - sygnalizator wejścia dla toru podporządkowanego i podwójny(!) sygnalizator wyjścia na torze głównym. Przed wjazdem do tunelu również musi być postawiony sygnalizator (dowolny).
Z ostatniej gry na serwerze mapy Polski - stacja pośrednia łącząca w układzie gwiazdy 13 w większości największych miast na mapie. Miesięcznie przewijało się przez nią ok. 27 000 niewolników. Układ stacji (de facto 5 oddzielnych) jest wymuszony ograniczeniami wielkości stacji.
Jak widać rozwiązanie jest całkiem wydajne.
Cytat:LaChupacabra
Ładne cudeńka pokazałeś  Szczególnie ten wariant z "celami" jak przypuszczam działa na zasadzie transferów  Ogólnie jakbyś miał save'a z tej gry to z chęcią oblukam
|
|
|
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
|
| Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność. |
| Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :) |
|