KOLEJ Polish PKP Set v2.0
Generalnie nie mam nic przeciwko zdublowanym parametrami współczesnym wagonom - jest to praktyczne w celu wyróżniania składów dla różnych relacji. Ale jak Tadeusz wspomniał, brakuje taboru towarowego oraz dawnego.

Zaczynając grać od 1918 brakuje lokomotyw - potem są kłopoty z automatyczna podmiana.
Przydał by się tendrzak, poprzednik OKl27, i jakiś lżejszy niż Tp4 parowóz towarowy.
Np. OKi1 oraz Ti12.

Cysterny przydało by się rozbić na 3 grupy:
do przewozu ropy, benzyny, kauczuku,
do przewozu chemikaliów, barwników i innych cieczy,
do przewozu alkoholu, wody, mleka itp spożywczych.

Pierwsza grupa to:
1. http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9G...985Teh5Z9C lub http://autosan.cba.pl/historia/903.jpg
2. RRh (20R), 4-osiowa od 1955, vmax 80k/h ale lepsza pojemność i hamulec pneumatyczny
3. istniejąca Zaes (406R) w malowaniu CPN

Druga grupa to:
1. kwasiarka https://encrypted-tbn0.gstatic.com/image...tqnh6GJF4Q
2. 32R (Uhs) dwuosiowa cysterna, vmax 100km/h, od 1959
3. istniejąca grafika Zaes z czerwonym pasem, od 1970

Trzecia grupa to po prostu istniejące już grafiki szarych cystern Rh i Zaes.

Ponadto proponuję dołożyć wagon 'talbot' 20W, vmax 80km/h, od 1954.
Jestem w trakcie poprawiania buga w secie, dotyczącego ilości pojazdów na platformach ( https://dev.openttdcoop.org/issues/7735 ).
Ponieważ nie grywam z ECS, więc potrzebuję pomocy przy dobraniu docelowej ilości tych pojazdów. Zdrowy rozsądek podpowiada mi max. 4 pojazdy na krótkiej i max. 6 pojazdów na długiej, czteroosiowej platformie. Dla porównania specjalny wagon do przewozu samochodów Lekqss mieści ich 7.
Czy to będzie OK?

A z innej beczki - w międzyczasie set wzbogacił się o sprite'y ZOOM_2X dla Ok1:
[Obrazek: 207Ok1.png]

Przy okazji - jak idą prace nad restauracyjnym Bautzen'em 89? Wink
Męczę się z rysowaniem tych "pośrednich" skrętów, a to na razie tylko wersja IC... WARSowa ma tylko podstawę - boki i skosy, bez otwartych drzwi
(19-10-2015, 20:34)TadeuszD napisał(a): Ponieważ nie grywam z ECS, więc potrzebuję pomocy przy dobraniu docelowej ilości tych pojazdów. Zdrowy rozsądek podpowiada mi max. 4 pojazdy na krótkiej i max. 6 pojazdów na długiej, czteroosiowej platformie. Dla porównania specjalny wagon do przewozu samochodów Lekqss mieści ich 7.
1 pojazd to 2.5 tony i przelicznik ceny/pojemności tez jest 2.5,
więc generalnie powinno się ich mieścić tyle, ile wynosi ładowność wagonu. Nie wiem ile wynosi ładowność Lekqss, ale wydaje mi się że powinno tam być więcej niż 7 (w sensie masy).
Ale jeśli chcesz trzymać te 7 bo pasuje do grafiki, no to na zwykłych platformach powinno być oczywiście mniej, nawet 2..4.
Zresztą wydajność fabryki jest bardzo mała, 87 pojazdów miesięcznie przy dostarczaniu stali, więc może nawet lepiej, gdyby się chciało przy powrocie ładować pojazdy, mieć mniejszą pojemność platform, aby długo nie czekać.
(19-10-2015, 21:39)McZapkie napisał(a): 1 pojazd to 2.5 tony i przelicznik ceny/pojemności tez jest 2.5,

Gdyby tak było, to by było OK. Ale jak ktoś zauważył - przykładowa platforma Kgns o ładowności 26 ton mieści domyślnie... 26 pojazdów. Tak jest w bieżącej wersji ECS udostępnionej na bananach (ECS.Machinery vector 1.1.2 (19 Jun 2011)R55).
Oczywiście 2 pojazdy byłyby najbardziej zgodne z rzeczywistością, ale nie chcę przegiąć w druga stronę. Trzeba to jakoś zgrać z wielkością produkcji. Grafik pojazdów na razie i tak nie ma.
Pisząc o grafikach pojazdów miałem na myśli Leeqks.
Patrząć na xUSSR, którego autor robił też ECS, to tam wagony 1-poziomowe mieszczą 10 pojazdów, 2-poziomowy 17,
ale one są trochę dłuższe.
Myślę że Leekqs powinien zabierać 10, 4-osiowa platforma 7 a 2-osiowa 3.
Skąd taka dysproporcja między 2 i 4 osiową? Raz żeby można było lepiej się dopasować do strumienia towarów jeśli się używa load full, dwa że prędkość 2-osiowej większa.
Stare platformy mogą mieć 2 albo 3 pojazdy, i tak dużej produkcji się nie rozkręci we wczesnym stadium gry,
wręcz mała pojemność jest wskazana bo kopalnie itp. potrzebują mało.
(20-10-2015, 12:45)McZapkie napisał(a): Pisząc o grafikach pojazdów miałem na myśli Leeqks.

Nie, grafiki Lekqss (4 pojazdy) nie są zgodne z jego faktyczną ładownością (7szt.). Gdzies widziałem zdjęcie analogicznego wagonu prod. czeskiej z ośmioma 'maluchami', więc moge zwiększyć pojemność do 8. Ale nie więcej, bo Lekqss jest krótki, a w dodatku przewóz pojazdów w ECS jest niezwykle dochodowy.
OK, to niech będzie np. Pdk31 2szt, Kbkks i Kgns 3szt, Res 5 szt i Lekqss 8 szt. (ewentualnie można by dorobić ciężką platformę 6-osiową 48W z 1949, na 5 szt albo stal, towary).

Jak chcesz, to mogę przerobić istniejących platform sprity i dać jakieś traktory lub spychacze z polroad, byłoby też dla ENSP.
Kłonice chyba trzeba złożyć?
(26-10-2015, 13:12)McZapkie napisał(a): niech będzie np. Pdk31 2szt, Kbkks i Kgns 3szt, Res 5 szt i Lekqss 8 szt.

OK. Zrobione. Co do pomysłu z 48W, to jest przecież 401Zb, która też była przeznaczona do przewozu ciężkiego sprzętu...

(26-10-2015, 13:12)McZapkie napisał(a): Jak chcesz, to mogę przerobić istniejących platform sprity i dać jakieś traktory lub spychacze z polroad, byłoby też dla ENSP.
Kłonice chyba trzeba złożyć?

Możesz spróbować. Jednak prawie wszystkie te wagony mają także sprite'y ZOOM_X2. Co do ENSP (i FMSP), to jak już wcześniej pisałem, te towary są wożone w skrzyniach, więc kompletne pojazdy będą tu średnio pasować.
Panowie nadal uważam, że powinniście się skupić nad istotą zmiany malowania zarówno lok jak i wagonów:

[Obrazek: 937hmmmm.jpg]

Wiem, że znowu się mądrze jak i nic nie wnoszę konkretnego ale czy naprawdę nie uważacie że gracz powinien mieć wybór odnośnie malowań poszczególnych lok jak i wagonów w PKP secie?

Moim skromnym zdaniem było by to konkurencyjne w stosunku do zwykłego seta kolejowego w OTTD jak i sprawiłoby graczom większą frajdę odnośnie malowań lok czy wagonów Wink
W tej chwili malowania w PKPsecie odpowiadają rzeczywistości i uważam, że tak powinno pozostać. Kolorowe malowanie, szczególnie historycznych wagonów będzie dla wielu wyglądać karykaturalnie. Niektóre loki/wagony mają kilka malowań do wyboru przez refit i myślę, że to wystarczy.
(31-10-2015, 04:09)KJ(KeyJey)[PL] napisał(a): Panowie nadal uważam, że powinniście się skupić nad istotą zmiany malowania zarówno lok jak i wagonów:

Wiem, że znowu się mądrze jak i nic nie wnoszę konkretnego ale czy naprawdę nie uważacie że gracz powinien mieć wybór odnośnie malowań poszczególnych lok jak i wagonów w PKP secie?

Moim skromnym zdaniem było by to konkurencyjne w stosunku do zwykłego seta kolejowego w OTTD jak i sprawiłoby graczom większą frajdę odnośnie malowań lok czy wagonów Wink

Jestem zdecydowanie przeciwny tym kolorowym malowaniom. Tak samo uważam, że ELF wygląda przez to znacznie gorzej od reszty. Moim zdaniem lepszym wyborem jest dodanie wielu malowań innych przewoźników.
Akurat zgodze sie z KJ, jako ze mimo wszystko to tylko gra a nie polska, to w originalnym secie chociażby było wiadomo ktory pociąg jest czyj, przy 10 firmach na serwerze to gdzie nie klikniesz to wszedzie sam identyczny pociag..
Dopóki pociągi nie jeżdżą po wspólnych torach (a bez patcha nie jeżdżą), to problemów nie ma.
Zresztą część rysunków albo używa kolorów zarezerwowanych dla kolorów firmy, albo używa innych palet niż kolory firmy (kolorowanie towarów, świateł końcowych itp).
Ewentualnie można by pomyśleć o możliwości kolorowania kontenerów.
Zgodnie z założeniami PKP Setu 2.0 (odziedziczonymi zresztą po PKP Secie 1.6) zamieszczony w nim tabor ma być jak najwierniejszym odtworzeniem taboru oryginalnego, z jego parametrami, malowaniem, itp. Dlatego proszę nie oczekiwać w PKP Secie możliwości przemalowywania parowozów i węglarek na różowo lub na seledynowo... Wink
Tak jak napisał McZapkie, drugi kolor CC jest już wykorzystany w PKP Secie jako normalny kolor, więc technicznie nie ma już możliwości użycia go jako CC.
A ja znów wychodzę przed szereg...

PS Bautzen prawie gotowy, do zrobienia zostały tylko "skosy skosów" WARSu.
Nie tylko platforma na samochody o której tu była dyskusja ma "dziwne" ładowności: podobnie stal, więcej jej zabiera pociąg złożony z Habbinsów niż platform Kgns - nawet jeśli tak jest w rzeczywistości, to na realia opena możnaby to lekko zmodyfikować, bo stal (chyba) raczej na platformach się przewozi.
Habbins-y to dośc uniwersalne wagony. Dzięki szeroko otwieranym ścianom bocznym można do niego załadować dosłownie wszystko, również stal w postaci odlewów, prętów lub blach. Przy czym przez blachy należy rozumieć płyty grubości 10-50mm, a nie blachę w zwojach, gdyż ta wymaga raczej specjalistycznych wagonów z odpowiednimi leżami.
Stal jest ciężka, więc w przypadku Habbins-a można go załadować aż do granicy pełnego obciążenia. Dlatego nie widzę podstaw, żeby jakoś specjalnie ograniczać to w Openie...
Witam
Przy próbie autowymiany EN57 na EN76 wyskakuje mi błąd: "Pociąg X jest za długi po wymianie"

Co może być przyczyną tego problemu ? Tym razem kibel nie miał możliwości przewozu poczty Tongue
(28-11-2015, 13:38)czerwony69 napisał(a): Witam
Przy próbie autowymiany EN57 na EN76 wyskakuje mi błąd: "Pociąg X jest za długi po wymianie"

Co może być przyczyną tego problemu ? Tym razem kibel nie miał możliwości przewozu poczty Tongue

Może masz włączoną opcję usuwania wagonów, gdy po zamianie okazuje się dłuższy niż poprzednik? Wyłączasz to w prawym dolnym rogu okienka zastępowania pociągów.

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord