KOLEJ Polish PKP Set v2.0
Czerwony, używasz jakiegoś patch'owanego OTTD, więc trudno odgadnąć przyczynę. W klasycznym OTTD autowymiana działa (z pewnymi wyjątkami*) i nie wyświetla takiego komunikatu. Podejrzewam więc raczej problem z samym patch'em...

* - nie działa autozamiana EN57 przebudowanego do poczty, ale to jest znany błąd OTTD. Autowymiana nie działa też w sytuacji opisanej przez PAtera, ale to wynika z logiki OTTD (brak wagonów do usunięcia).
Długo wyczekiwany restauracyjny Bautzen 89

Na dokładkę stara SM42 w barwach InterCity i projekt 6Dl od Newagu

EDIT: To jeszcze dorzucę repaint sypialnego Görlitz 77 - trochę wstyd, żeby Wars żył do końca świata Wink

(29-11-2015, 04:06)101ksl napisał(a): Długo wyczekiwany restauracyjny Bautzen 89

Dzięki! Wygląda dobrze. Smile Wymaga kosmetyki, np. poprawy światełek końca pociągu, ale to już zrobię sam.

Cytat:Na dokładkę stara SM42 w barwach InterCity [...] To jeszcze dorzucę repaint sypialnego Görlitz 77 - trochę wstyd, żeby Wars żył do końca świata Wink

W sensie, żeby po którymś roku zmieniały barwy?
Od 2010 roku.
(29-11-2015, 16:28)TadeuszD napisał(a): W sensie, żeby po którymś roku zmieniały barwy?

Tak, ale ten z tym 2010 rokiem nie byłbym taki pewny. WLabd był chyba wcześniej przemalowywany na IC, Stonki przemalowywali od 2009, na 99%

A teraz powiedz mi, co dalej Wink Mam zaczętą Gamę, 6Dl (SM42 po modernizacji Newagu), sypialny 305Ad, 113A i Vectrona (to chyba do drugiego setu akurat). Czy mam coś z tego dokończyć, czy proponujesz coś nowego?
(29-11-2015, 20:14)101ksl napisał(a):
(29-11-2015, 16:28)TadeuszD napisał(a): W sensie, żeby po którymś roku zmieniały barwy?

Tak, ale ten z tym 2010 rokiem nie byłbym taki pewny. WLabd był chyba wcześniej przemalowywany na IC, Stonki przemalowywali od 2009, na 99%

A teraz powiedz mi, co dalej Wink Mam zaczętą Gamę, 6Dl (SM42 po modernizacji Newagu), sypialny 305Ad, 113A i Vectrona (to chyba do drugiego setu akurat). Czy mam coś z tego dokończyć, czy proponujesz coś nowego?

Ja się morduję niemiłosiernie z ED250 Tongue a mam ogólnie mało czasu więc wątpię abym się wyrobił na 12XII.
Wracając do Bautzen'a89, to zacząłem go już adoptować w PKP Secie, ale znalazłem pewną nieprawidłowość. Kolory ścian w rzutach '/' i '_' mają ten sam odcień, zaś rzut '\' jest wyraźnie ciemniejszy (o 2 odcienie). Poprawiłem rzut '_' aby miał kolor pośredni między '/' i '\', ale zrobił się przez to nieco ciemniejszy.
Alternatywnie można zostawić ten jaśniejszy rzut '_', ale wymagałoby to rozjaśnienia wszystkich pozostałych rzutów. Niestety, przez to wagon staje się zbyt "ognisty".

Na obrazku: z lewej - poprawiony, z prawej - oryginalny 101ksl. Czy ten ciemniejszy jest OK?

Załączone pliki Miniatury

(29-11-2015, 21:38)TadeuszD napisał(a): Na obrazku: z lewej - poprawiony, z prawej - oryginalny 101ksl. Czy ten ciemniejszy jest OK?

Czy czerwony WARS ma taki sam kolor jak
Mitropa?
Kolorystycznie wydaje mi się, że zdecydowanie bardziej taki jak ten po lewej stronie.
[Obrazek: tillig_74297.jpg]
Nie wiem, jak Mitropa. Ale patrząc na to zdjęcie ( http://forum.modelarstwo.info/attachment...pg.152327/ ) można porównać, że WARS jest niewiele ciemniejszy od 'jedynki'. 'Jedynka' w PKP Secie jest dość "żarówiasta", więc albo lepsza będzie ta jaśniejsza wersja Wrdmnu, albo 'jedynkę' trzeba lekko przyciemnić Wink .
Nie wiem czy tamto zdjęcie nie jest jakieś prześwietlone. Tym bardziej patrząc na kolor jedynki.
Wydaje mi się, że tu są naturalniejsze kolory.
http://images20.fotosik.pl/88/58e22a99af9506a1gen.jpg
@Tadeusz, sorry, za tego Warsa, trudno znaleźć dobre zdjęcie tamtej wersji, a nie mam też wprawy. Wydaje mi się, że Twoje poprawki są ok, zrób jak uważasz. Cieszę się, że mogę w czymś pomóc Wink A jak InterCity? Jest ok?

EDIT: Upierdliwie się dopytuję, co dalej?
(29-11-2015, 23:00)101ksl napisał(a): EDIT: Upierdliwie się dopytuję, co dalej?

Chcesz to możesz trochę podłubać
tutaj.
(29-11-2015, 22:45)Walter Novotny napisał(a): Wydaje mi się, że tu są naturalniejsze kolory.
http://images20.fotosik.pl/88/58e22a99af9506a1gen.jpg

Hmm... Wygląda na to, że w czasach bardziej współczesnych stosowano malowanie bordowe a nie czerwone...
Ale to mi podsunęło pomysł, żeby nadać B89 malowanie bordowe/ICC, a to starze, jaśniejsze czerwone nadać B69. Byłaby wtedy między nimi bardziej zauważalna różnica, niż tylko układ okienek.

@ 101ksl:
Malowanie ICC jest w porządku.
Teraz brakuje wagonów towarowych. O ile pamiętam, to wymieniałem już gdzieś w tym wątku, jakie wagony towarowe by się przydały.
1) @Walter, nie lepiej połączyć całe PędźDoliną w jeden plik dla porządku?

2) Czy ED250 ma mieć też skosy pośrednie, jak inne wagony 26,5 metra?

3) Zajmę się teraz chyba rysowaniem chłodni Sph. Nie znalazłem jeszcze co prawda zdjęcia prawdziwego wagonu, tylko model, ale wygląda fajnie - ma budkę hamulcową
(30-11-2015, 00:31)101ksl napisał(a): 1) @Walter, nie lepiej połączyć całe PędźDoliną w jeden plik dla porządku?

2) Czy ED250 ma mieć też skosy pośrednie, jak inne wagony 26,5 metra?

3) Zajmę się teraz chyba rysowaniem chłodni Sph. Nie znalazłem jeszcze co prawda zdjęcia prawdziwego wagonu, tylko model, ale wygląda fajnie - ma budkę hamulcową
1) Nie wiem, tak nie muszę na razie przewijać kilometrów jakie zajmuje 7 wagonów.
2) Tak, bo źle by wyglądał taki długi skręcając co 45 stopni.
3) A nie jest już w secie od początku jakaś chłodnia?
Może lepiej jakieś wagony samowyładowcze? Flls z lepszym czasem rozładunku.
Przydałyby się szutrówki Fd, Fads, do przewozu żwiru i piasku. Trochę brakuje wagonów bardziej specjalistycznych,
które można bezpiecznie dołączyć do składu bez obawy, że się załaduje nie to co trzeba (przy stosowaniu autorefitu)
lub przy przewozach wielotowarowych 2-kierunkowych.
Nie mogę tego teraz znaleźć, ale z najpotrzebniejszych wagonów były wymieniane:
- pośrednia chłodnia na 100km/h, np. coś takiego: https://audiovis.nac.gov.pl/obraz/80409/ (późniejszej Ibhs można by wtedy podwyższyć V do 120km/h),
- pośrednia cysterna na 100km/h i pojemności pomiędzy 18 i 60tyś. litrów. Obecnie jest za duża przepaść między dostępnymi w secie cysternami.
W latach 50tych było wiele konstrukcji 4-osiowych na 80km/h - i taka pojemna cysterna z hamulcem pneumatycznym ma sens, jako zastępnik mało pojemnych 2-osiowych, dopasowana jest prędkością to lokomotyw, zresztą przy ropie prędkość ma mniejsze znaczenie.
Np. 20R, 63.4 m3, 20t ciężar własny, produkowany w Świdnicy od 1955, ale to chyba kopia jakiegoś poniemieckiego wagonu, więc można dać wcześniej.

Nie wiem czy jest sens na siłę podwyższać chłodniom do 120 km/h, skoro są później intermodalne.
Może raczej 2 rodzaje: chłodnie i lodownie, jedne bardziej uniwersalne do żywności, płynów, owoców, drugie do żywności i ryb (+bonus cargo_aging).
(30-11-2015, 17:47)McZapkie napisał(a): Np. 20R, 63.4 m3, 20t ciężar własny, produkowany w Świdnicy od 1955, ale to chyba kopia jakiegoś poniemieckiego wagonu, więc można dać wcześniej.

Nadawałaby się. Wink

Cytat:Nie wiem czy jest sens na siłę podwyższać chłodniom do 120 km/h, skoro są później intermodalne.

Chłodnie mają generalnie małą ładowność, dlatego większa prędkość pozwoliłaby nieco zrekompensować tę wadę. No i można by dołączać je do osobowych w celu dostarczenia żywności do miast.
Intermodalne, owszem, też są na 120km/h, ale mają ładowność blisko 3x większą, więc na pewno nie stracą na atrakcyjności.

A teraz mam pytanie - czy kolory Bautzena89 mają zmieniać się na skutek ręcznej przebudowy (refitu)? Czy też zrobić automatyczne dobieranie barw, gdy zostanie dołączony do składu IC, podobnie jak lokomotywy zmieniają barwy w zależności od rodzaju składu?
(30-11-2015, 21:43)TadeuszD napisał(a): Chłodnie mają generalnie małą ładowność, dlatego większa prędkość pozwoliłaby nieco zrekompensować tę wadę. No i można by dołączać je do osobowych w celu dostarczenia żywności do miast.
Intermodalne, owszem, też są na 120km/h, ale mają ładowność blisko 3x większą, więc na pewno nie stracą na atrakcyjności.

A teraz mam pytanie - czy kolory Bautzena89 mają zmieniać się na skutek ręcznej przebudowy (refitu)? Czy też zrobić automatyczne dobieranie barw, gdy zostanie dołączony do składu IC, podobnie jak lokomotywy zmieniają barwy w zależności od rodzaju składu?

Teraz w Polsce chłodnie nie występują, bo kontener chłodniczy ładuje się na platformę. W czasach gdy były chłodnie to 100km/h wystarczało. Zawsze można zmniejszyć pojemność kontenerów, bo przecież to nie węgiel i nawet pełen kontener nie będzie tyle ważył.
Istnieje możliwość aby malować tak jak reszta wagonów ale aby była możliwość ręcznego przemalowania?

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord