Komunikacja miejska
Cześć,

Mam pytanie odnośnie rozwożenia ludzi po mieście a w zasadzie taktyki jak się do tego zabrać. Załóżmy że mamy na początku miasteczko z ilością ludzi 1000 czyli 3 ulice na krzyż.
Ja w tej chwili stawiam przystanek autobusowy w centrum jakieś 2, 3 troszkę dalej i dociągam ulice i przez jakiś czas krążą na "pusto" a potem jest coraz więcej oczekujących ludzi aż w końcu ludzi jest tak dużo że kolejka autobusów jest tak duża że więcej czasu stoją niż jadą.
Czyli w skrócie jak podejść do komunikacji miejskiej żeby to miało ręce i nogi Smile
pytam bo z węglem jest prościej i do tej pory tylko towary woziłem Smile

Pozdrawiam
Rafał
Jeśli próbujesz obsłużyć wszystkich pasażerów, to może być problem Smile Nie wiem czy jest to wykonalne za pomocą autobusów. Dodatkowo, grając z Dystrybucją Towarów, autobusy niekoniecznie przewożą pasażerów pomiędzy najbliższymi przystankami (pasażerowie "deklarują", na który przystanek chcą jechać i czasem "zapychają" autobusy, które nie odciążają obleganych przystanków).

Moja metoda jest taka, że najpierw buduję 5 przystanków: jeden pośrodku i 4 po każdej stronie świata Smile Buduję 4 autobusy, po dwa na dwie krzyżujące się trasy (np. dwa jeżdżą ze wschodu na zachód i dwa pozostałe z północy na południe). Potem, w miarę rozrostu miasta, wydłużam te trasy o 2-4 przystanki (tak, żeby te trasy były w miarę długie), a jeszcze później robię ich rozwidlenia - cały czas dokupując kolejne autobusy (po 2 na każdy nowy przystanek). Kolejnym etapem jest łączenie "ramion" powstałej "gwiazdy", tak, żeby utworzyć "pajęczą sieć". Poniżej przykład z tramwajami:

[Obrazek: hhciuzlm.png]

Nie jest to metoda idealna - np. nie rozwiązuje to problemu przepełnionych przystanków, szczególnie w samym środku sieci, gdzie tworzy się ogromny kocioł. Ale działa pozytywnie na rozwój miasta, a i moje pojazdy godziwie zarabiają (staram się, żeby dochód nie spadał poniżej 60 tys. PLN).

Najbardziej dochodowe autobusy to te, które jeżdżą przez całe miasto.

Polecam też budowanie długich przystanków - jeśli przystanek będzie miał długość np. 3 kratek, to pomieści jednocześnie 6 autobusów, a nie 2 Smile
Ok dzięki mniej więcej rozumiem i podobnie postępuję tylko ta liczba ludzi czekających na przystankach idąca w tysiące mnie przeraziła.
A odnośnie tramwajów to poruszają się one po drogach czy wycinasz budynki ?
tak źle w sumie i tak nie dobrze Smile
ps. do takich rozmiarów nie udało mi się rozwinąć miasta fajnie to wygląda Smile
(07-12-2015, 15:34)raf_79 napisał(a): A odnośnie tramwajów to poruszają się one po drogach czy wycinasz budynki ?

Budujesz torowiska na drogach Smile Oczywiście musisz wgrać sobie odpowiedni NewGRF - polecam Polish Tram set.
Jemu pewnie chodzi o to, czy linie tramwajowe po istniejących drogach, czy w miejscu budynków.
Jak jest w dużym mieście tłok, to czasem wyburzam budynki i robię linię tramwajową równolegle do drogi,
aby autobusy nie kolidowały z tramwajami (do tramwajów używam rozkładu jazdy, a autobusy dokładam uzupełniająco i jeżdżą jak chcą).
Zależy, jaki układ dróg, jak 3x3 to linia równoległa w miejsce budynków, albo po drodze ale z zablokowanymi wjazdami na przystanki (równoległa przecznica jest wtedy dla autobusów), 2x2 fatalne, drogi swobodne - lepiej puścić jako metro, bo osobna nitka 'zarasta' drogami.
no właśnie tylko że jak puszczę tramwaj po drogach to staje on w korkach spowodowanych przez autobusy a budynków szkoda Smile
a "puścić jako metro" znaczy tunele drążyć czy jest jest NewGRF metrowy ?
Chodziło mi o tunele dla tramwajów, wtedy tracisz 3 kratki na przystanek+wloty.

Albo odwrotnie, można budować wiadukty nad ulicą (wzdłuż ulic jak w Chicago) a w miejscu przystanku nasyp z ulicą w tunelu.
Wtedy nie zabiera się miejsca budynkom (mogą się odbudować na zboczu nasypu).

Najprościej jednak zablokować autobusom wjazd na przystanki tramwajowe (droga jednokierunkowa nie działa na tramwaje).
Najlepiej to działa dla układu 3x3, bo jest miejsce między skrzyżowaniami na zakaz wjazdu, przystanek i drugi zakaz.
(07-12-2015, 12:00)pAter napisał(a): Jeśli próbujesz obsłużyć wszystkich pasażerów, to może być problem Smile Nie wiem czy jest to wykonalne za pomocą autobusów. Dodatkowo, grając z Dystrybucją Towarów, autobusy niekoniecznie przewożą pasażerów pomiędzy najbliższymi przystankami (pasażerowie "deklarują", na który przystanek chcą jechać i czasem "zapychają" autobusy, które nie odciążają obleganych przystanków).

[Obrazek: hhciuzlm.png]

Gdzie można znaleźć w grze tą opcję, która pokazuje linie pomiędzy przystankami ?
(13-01-2016, 14:38)speed_cars napisał(a): Gdzie można znaleźć w grze tą opcję, która pokazuje linie pomiędzy przystankami ?

"Legenda przepływu towarów"

[Obrazek: 6SZHxp2m.png]
Dziękuję za pomoc Smile
Sám bududuju městkou dopravu, ale mám nastaveno, že město se rozrůstá pouze na městkých silnicích. Takže na propojení 2 měst používám stanice vedle města s pomocí CTRL. ale pokud je město uzavřeno, dá se jezdit s tramvajemi či autobusy bez příkazů jezdí po městě náhodně a na stanicích zastavují a nakládají i vykladají. Potom město může mít i 1000 stanic při správným počtu vozidel se to dá obsloužit vše.

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord