INNE Projekt polskie budynki
wrocławski manhattan?
[Obrazek: 454141.jpg]

kurza noga
[Obrazek: z12846914Q.jpg]
Dzięki za wszystkie sugestie. Jednak wszystkie one są bardzo unikalne i jedyne w swoim rodzaju. Wiadomo: kukurydze - Katowice, manhattan i słupolinowiec - Wrocław, itp.
Ale tym razem szukam przykładów uniwersalnych budynków, typowych dla całej Polski. Takich, które mogą pojawić się w jednym mieście w ilości kilka(naście) sztuk i nie będzie to wzbudzać podejrzeń. Smiley57

P.S.
A swoją drogą jeśli ktoś ma chęć, to może narysować żyletę lub kukurydzę, to trafi do setu. Wink
Na szybko narysowałem coś, co ma reprezentować uniwersalny biurowiec z czasów PRL. Pojawia się w 3 kolorach - czerwonym, niebieskim i zielonym:

[Obrazek: 134BiurowiecPRL.png]
Co to za budynek z kolumnami?
(09-08-2015, 17:06)niemiec napisał(a): Co to za budynek z kolumnami?

Prototyp gmachu Ministerstwa Wyznań Religijnych i Oświecenia Publicznego, obecnie MEN:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/c...cznego.JPG
No no, coraz lepiej i reaniej to wygląda! Uniwersalny biurowiec to strzał w dziesiątkę moim zdaniem.
Myślę że dodanie jeszcze paru uniwersalnych budynków to dobry pomysł.
Np w "erze współczesnej" jeden blok ale z losowymi kolorami elewacji.

Ale mam jedną uwagę. Trochę w tym wszystkim za dużo szarego betonu. Niektóre budynki powinny mieć jakieś drzewko aby było bardziej zielono. Pomijając wspomniany pomysł by przy blokach (przed/za nie obok) pojawiały się place zabaw, placyki z zielenią itp
(10-08-2015, 15:30)Sojita napisał(a): Ale mam jedną uwagę. Trochę w tym wszystkim za dużo szarego betonu. Niektóre budynki powinny mieć jakieś drzewko aby było bardziej zielono.

Wszystkie szare bloki są zaczerpnięte wiernie z Twojego setu. Wink Myślę, ze przede wszystkim w części z nich można podmienić grunt na trawnik zamiast betonu, bo w PRL faktycznie było w sumie sporo zieleni wokół domów. Place zabaw - jak już pisałem - są wykonalne, trzeba je narysować...

A z innej beczki, w secie wyraźnie brakuje jeszcze jednej istotnej epoki - wczesnego PRL z jego socrealistyczną architekturą, w postaci np. warszawskiej MDM lub jej wrocławskiego odpowiednika - KDM. Obecnie wygląda to trochę mało realistycznie, gdy betonowe biurowce wyrastają wprost spomiędzy XIX-wiecznych kamienic... A wśród tego samotny PKiN, również otoczony ceglanymi domami, zupełnie jak z innej bajki...
Ten budynek rządowy w zamierzeniach miał być jednym z przedstawicieli tej epoki, ale brakuje jeszcze innych budynków w tym stylu, wyglądających mniej więcej jak te (warszawski pl. Konstytucji):
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/c...a_1952.jpg
i zdjęcie współczesne:
http://batida.pl/wp-content/uploads/2013...24x751.jpg
ładnie wykonaneSmile
A jo mam takie pytanie. A co ze stacjami benzynowymi, budynkami poczty, policji itp?
Poczta i straż była w starym zestawie (pomarańczowego żuka trzeba by podmienić na mniejszego z polroad), stację benzynową właśnie rysuję.
Hymm... tak sobie pomyślałem odnośnie tych stacji benzynowych i poczty. W FIRS i ECS jest wiele różnych dodatkowych towarów. Może warto by było przypisać niektórym budynkom ich akceptowalność? Jak na przyład paliwa dla stacji benzynowych. Nie wiem, może piszę o oczymś oczywistym. Jeśli tak, to jednak dodałbym, że warto by było dodać to jako włączoną opcję, ponieważ bywa tak, że zbyt gęsto rozsiani po mapie odbiorcy towarów mogą za bardzo ułatwiać grę. To samo myślałem odnośnie Towarów - fajnie by było, gdyby opcjonalnie akceptowały je tylko niektóre budynki jak rynek, supersam, czy hipermarket, albo wręcz nie akceptowały go żadne budynki. Narazie nie ma to większego sensu, ale jeśli powstałby dodatek np. ze sklepami akceptującymi ograniczoną ilość towarów (zależną np. od populacji) wtedy już jak nabardziej ta opcja będzie miała sens.
Jeśli chodzi o pocztę, przyszedł mi do głowy pomysł, aby Budynki poczty jako jedyne produkowały ten towar. Dodałoby to nieco realizmu. Ale tutaj jest jedno zasadnicze pytanie: Czy możliwe by było uzależnienie tej produkcji od populacji miasta i np. podzielenie jej losowo między poszczególne poczty? Albo przypisanie większej produkcji i określenie ilości takich budynków wobec populacji miasta? Jeśli nie ma takiej lub podobnej opcji, rozwiązanie w zasadzie nie miałoby większego sensu.
Innym, alternatywnym rozwiązaniem odnośnie poczty jako budynku oraz towaru jest jej opcjonalne wyłączenie. Budynki wtedy zamiast poczty produkowałyby Pracowników, których celem byłyby wszelkie zakłady pracy. Co oczywiste byłaby to opcja dedykowana współpracy z Manpower'em. Rozwiązałaby ona problem z "Kiepskim" Cargodistem, który pracy nie bardzo chce uznawać jako coś wartego uwagi Smile Co do samej poczty mogłaby ona stać się częścią Manpower'a gdzie budynki poczty wzorem wysypisk z FIRS'a posiadałyby produkcję zależną od wielkości miasta (losowy podział zasobu między poszczególne poczty na terenie miasta), albo populacji w danym promieniu (jeśli jest taka możliwość).
Inny pomysł dotyczy ilości pasażerów oraz poczty jaką produkują budynki. Chodzi o to, aby w opcjach można było zredukować (albo zwiększyć) niekiedy wręcz oblężenie stacji. Taka opcja jest w secie Canadian City Buildings, gdzie można to regulować procentowo.

Jeszcze mały (choć nie do końca) offtop do poprzedniego posta Wink
Sklepy z ograniczoną akceptowalnością towaru (szybkością ubywania) mogłyby być częścią Manpower'a. To ile towaru mogłyby przyjąć sklepy na terenie miasta, zależałyby od procentu bezrobocia czyli ilości Pracowników dostarczonych do zakładów pracy.
Jedna sprawa dotycząca akceptacji - nie ma sensu bazować na akceptacji od pojedynczego budynku, bo ten można wyburzyć lub może być usunięty przez miasto.
Akceptacja powinna być tworzona 'en masse'.
Druga rzecz - akceptacja powinna być stabilna - bardzo irytują mnie stacje benzynowe w TTRS, które 'wędrują' wraz z rozwojem miasta, bo tworzone są tylko na obrzeżach.
Stąd mój pomysł, aby pewne typy budynków się grupowały, tworząc albo osiedla mieszkaniowe, albo usługowo/handlowo/przemysłowe
(stacje benzynowe, warsztaty, hurtownie, targi, supermarkety itp), coś jak w Simcity - raz aby zerwać z homogenicznym dokładnym przemieszaniem budynków, dwa aby łatwiej zlokalizować stacje wyładowcze.
Znalazłem chwilkę by narysować prototypy "budynków" które powinny być przed blokami:
Plac zabaw, jakieś ławeczki, drzewka i takie. Na razie 5 sztuk:

http://www.mediafire.com/view/7njt6z2v7g...ybloku.PNG
Tak fajnie wygląda a ciekawe jak będzie wyglądało z połączeniem bloków Smile
Czy jest szansa, żeby udostępnić na forum obecną, niechby nawet testową wersję GRFa? Przyłapałem Tadeusza, że na jednym ze screenów miał włączoną grę z działającymi polskimi budynkami znacznie nowszymi od tych, które są dostępne w dodatkach online.
Siema , mam pytanie czy jest jakiś patch lub grf z budynkami ?? Chodzi mi o to że chciałbym zbudować osiedle ( chodzi o te szare wieżowce) ale jak dodaje miasto to są pojedyncze sztuki jest jakaś opcja ich z klonowania lub dodanie jako obiekty np te wieżowce lub bloki ??? Proszę o odpowiedź Wink

EDIT ogarnołem ! Wink

ale mam problem kiedy chce stawiać bloki wyskakuje mi komunikat , da sie to jakoś obejsc ??? [Obrazek: 2rrat0w.png]
Ty masz jakiegoś patcha? Nie widzę u siebie tej opcji...
(09-08-2016, 12:00)jakubg1 napisał(a): Ty masz jakiegoś patcha? Nie widzę u siebie tej opcji...

a no mam , mowie sobie wgram pobawie sie w budowanie bo mnie zlapala zajawka i patrze ze sam problem sie odkrył z tymi blokami ale nadal nie kminie jak ,,sadzic'' same blokowiska i narazie straciłem wene ;p 

patch : https://www.tt-forums.net/viewtopic.php?f=33&t=66892

ps . moze ty rozkminisz jak je sadzic Wink))
Jest taki patch, zresztą najnowsza wersja JGRPP też to ma.
(09-08-2016, 12:21)McZapkie napisał(a): Jest taki patch, zresztą najnowsza wersja JGRPP też to ma.

a wiesz jak rozwiązac moj problem ??

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord