|
KOLEJ Polish PKP Set v2.0
|
Liczba postów: 190
Liczba wątków: 0
Chodzi mi tylko o front. Dach zaokrąglony, ale czoła nie zrobiłeś pochylonego. Zostawiłeś też widoczną przednią szybę, a przecież w turbokiblach szyba nie zachodzi na boczne ściany. Jak wrócę do domu, to wyślę Ci EN57AP. Wydaje mi się, że trochę bardziej kiblowo mi wyszedł (przepraszam za brak skromności)
@Walter
Tak, wiem, że EN57AP i EN57AL to nie to samo, jednak bryła, którą zrobiłeś w Tygrysku zupełnie nie przypomina moim zdaniem turbokibli. Nie widzę tu żadnej pochyłości, a klimatyzator jest dziwnie malutki. Samo malowanie bardzo dobrze odwzorowałeś, natomiast kształt jest - powtarzam, moim zdaniem - do poprawienia.
Liczba postów: 535
Liczba wątków: 12
12-07-2016, 20:56
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-07-2016, 21:01 przez Walter Novotny.)
Przód ok niech będzie trochę bardziej nachylony, teraz zmierzyłem że ma 16 stopni ale klimatyzatory zajmują 2/3 szerokości dachy a nie cały. Moim zdaniem powinny być mniejsze i wyglądają na zbyt z góry. Rzut powinien być trochę niżej. Jakby te duże zmniejszyć na dole o 1 to byłoby moim zdaniem lepiej.
PS Jakby ktoś chciał zrobić E189 to odsyłam do instrukcji na stronę 43.
Czy chodzi Ci o coś takiego?
(12-07-2016, 21:11)101ksl napisał(a): Czy chodzi Ci o coś takiego?
Tak moim zdaniem tak zdecydowanie lepiej wygląda.
Liczba postów: 1,084
Liczba wątków: 10
(12-07-2016, 10:14)Walter Novotny napisał(a): Dlaczego EN57 ma bufory? O to trzeba Tadeusza zapytać.
To nie są bufory, lecz ten pług z przodu jednostki. Po prostu w tej skali trudno to inaczej narysować.
Liczba postów: 134
15-07-2016, 20:54
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-07-2016, 22:08 przez gustlik.
Powód edycji: błędy w treści
)
Cześć, dawno tu nie zaglądałem, a widzę zmiany, został poruszony wątek taboru. Proponowałem EN57 w zmodernizowanej wersji jakiś czas temu, odbyła się długa dyskusja na temat zasadności tego typu składów w polskim dodatku taborowym, czy nastąpiła zmiana stanowiska w sprawie?
Co do ED161, pracowałem nad tym składem, dzięki za pozytywny odbiór. Obecnie prace zatrzymałem. Publikując w sierpniu i wrześniu 2015r. obrazy z postępu prac liczyłem na większe zainteresowanie i ewentualną pomoc. Dlaczego? Dlatego, że często pojawiały się komentarze i wpisy z zapytaniami o nowy tabor. Pomyślałem, że będzie to wspólny projekt, który dzięki wspólnej pracy zrealizujemy w większym gronie, a co za tym idzie szybciej. Dogadajmy się, jak ma wyglądać dalej praca przy nowych EZT i kto, co wykonuje. Tak będzie szybciej.
W sprawie ED250, gratuluję sumiennego i solidnego wykonywania projektu, robi wrażenie. Mam tylko jedną wątpliwość dot. długości składu docelowego, czyli liczącego siedem członów, jak w rzeczywistości. Porównując to z wielkością miast i wymiarami stacji w OpenTTD wychodzi, że EZT będzie liczył 5 kratek. Dodam, że wypada, aby stacja była minimalnie dłuższa względem składu zatrzymującego się na niej. Podsumowując, uważam, że ED250 powinien być krótszy niż 5 kratek, gdyż skład będzie zbyt duży, aby używać go na mniejszych mapach. Jednocześnie, aby nie był podobny wymiarami do EN57, czy EN71, proponuję skrócenie go kosztem realizmu do długości 4,5. Wówczas EZT będzie mieścił się na stacji liczącej 5 kratek bez wrażenia, że jest zbyt wielki.
W temacie EN57, zaproponowany EN57AP przypomina w chwili obecnej dostarczonego na Pomorze zmodernizowanego EZT EN57AL-1786, dlatego proponuję przy dodawaniu go do polskiego dodatku wpisanie "AL", a nie "AP". Technicznie w zasadzie nie ma różnicy, literka "P" oznacza tylko zamawiającego/właściciela – Województwo Pomorskie. Poza tym EN57AP-1435 i pozostałe trzy składy "AP" w skali OpenTTD nie różnią się w zasadzie niczym od wymienionego na początku EZT. Tyle jeśli chodzi o nazwę. Proponuję w przypadku składów "AL" zastosować jasne wózki oraz pług w kolorze pudła wagonu – te szczegóły są rozróżnialne w skali OpenTTD. Jestem za wprowadzeniem po 2000 roku klasycznego EN57 z lekko zmienionymi parametrami technicznymi – np. podwyższona żywotność, oraz w minimalnie zmodyfikowanym malowaniu dla rozróżnienia (proponuję bliskie klasycznemu malowanie Województwa Pomorskiego – ze srebrnym paskiem pod linią okien).
Mam jeszcze pomysł odnośnie SZT. Mogę spróbować stworzyć SA131/132 na bazie obecnego SA106. Można pomyśleć o SA103 jako następcy SA106. Różnice? Zastosowanie innych parametrów technicznych. Przykłady: większa niezawodność, podwyższona żywotność. Wizualnie: różnica w malowaniu i kolorystyce czoła, które w "103" jest nowocześniejsze niż w "106".
16-07-2016, 10:06
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-07-2016, 11:46 przez Walter Novotny.)
ED250 zabiera aż 402 pasażerów. Jego odpowiednik czyli Husarz i 1 wagon 1 klasy i 5 wagonów 2 klasy zajmuje 5,2 pola. Z WARSem 5,9 pola. Stacja o długości 6 pól nie jest wcale taka duża. Należy pamiętać, że w rzeczywistości skład ma długość 187,4 m czyli wymaga 200m peronu. Długość około 5,3 pola pasuje skalą do pozostałych składów. Skład o wysokim komforcie i dużej prędkości zabierający ponad 400 osób i krótszy od 5 pól byłby moim zdaniem zdecydowanie przegięty. To jest skład dalekobieżny i nie staje na wioskach więc jak miałby się nie mieścić? Na dużych zaś mapach gdzie można budować perony nawet na 11 pól będzie możliwe uruchamianie podwójnego ED250 analogicznie do ICE w Niemczech.
W rzeczywistości ED250 jest dość duży (porównywanie go z EN57 jest bezcelowe) i w secie powinno to być zachowane.
Liczba postów: 430
Liczba wątków: 14
16-07-2016, 13:45
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-07-2016, 13:52 przez LaChupacabra.)
(09-07-2016, 20:50)TadeuszD napisał(a): Co do kolejnych wersji, to jest już wersja testowa 2.0.12 zawierająca wagony bagażowe i restauracyjne - http://dev.openttdcoop.org/projects/pkpset/files
Ktoś to w ogóle testował?...
Hej Tadeusz. Testowałem, no i wniosek wyszedł mi taki, że lepiej, aby każdy model wagonu restauracyjnego był dostępny osobno. A to ze względu na to, że przy wymianie lokomotyw i pozostałych wagonów na szybsze, te restauracyjne pozostaną niezmienione, czyli wymiana de facto nic nie daje, zaś wycofywanie starych pociągów i "ręczne" zastępowanie ich nowymi może być baaardzo zajmujące, gdy ma się kilkanaście czy też kilkadziesiąt połączeń. No i lepiej gdyby te wagony dawały trochę większy bonus, bo na razie zbyt wielkiego pożytku z nich nie ma. Tz. nie ma dla nich uzasadnienia jeśli chodzi o zyski.
(16-07-2016, 10:06)Walter Novotny napisał(a): ED250 zabiera aż 402 pasażerów. Jego odpowiednik czyli Husarz i 1 wagon 1 klasy i 5 wagonów 2 klasy zajmuje 5,2 pola. Z WARSem 5,9 pola. Stacja o długości 6 pól nie jest wcale taka duża. Należy pamiętać, że w rzeczywistości skład ma długość 187,4 m czyli wymaga 200m peronu. Długość około 5,3 pola pasuje skalą do pozostałych składów. Skład o wysokim komforcie i dużej prędkości zabierający ponad 400 osób i krótszy od 5 pól byłby moim zdaniem zdecydowanie przegięty. To jest skład dalekobieżny i nie staje na wioskach więc jak miałby się nie mieścić? Na dużych zaś mapach gdzie można budować perony nawet na 11 pól będzie możliwe uruchamianie podwójnego ED250 analogicznie do ICE w Niemczech.
W rzeczywistości ED250 jest dość duży (porównywanie go z EN57 jest bezcelowe) i w secie powinno to być zachowane.
![[Obrazek: 404ED250.png]](https://openttd-polska.pl/uploads/other/404ED250.png)
Masz rację w sprawie rzeczywistych danych i wymiarów ED250, ale ja sprawdziłem, jak będzie prezentować się ten EZT w wersji skróconej i proponuję przygotowanie osobnego dodatku tylko z jednym EZT – właśnie ETR610, ale w skróconej wersji i z możliwością stworzenia składu w różnych długościach. Tzn. kupujesz czoło i osobno dokupujesz wagony. Takie rozwiązanie zastosowali autorzy dodatku, o którym już kiedyś wspominałem. Wtedy będzie można grać z użyciem "Pendolino" w wersji bardzo zbliżonej do rzeczywistej, a jednocześnie osobnej, poza polskim zestawem, w wersji konkurencyjnej do istniejącego dodatku ETR680. Może być takie rozwiązanie? Sam zobaczysz, że ten krótszy skład nie jest wcale taki zły, jak ten, który zaprezentowałeś powyżej. Chodzi o możliwość stworzenia składu dużych prędkości na bazie ETR610, a jednocześnie nie będącego tylko i wyłącznie wersją 7-członową dla PKP. Dla przykładu podam składy 4-członowe ETR610 używane w Hiszpanii. Skróciłem ED250 nieznacznie, więc w wersji dla PKP i tak ma trochę ponad 5 kratek.
17-07-2016, 20:33
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-07-2016, 22:23 przez gustlik.
Powód edycji: braki w treści
)
Wstawiam wykonywane latem 2015r. EZT EN57. Nie są skończone, ale mogą się przydać. Braki: niezmodernizowane czoła, brak cieniowania.
Próby wykonania zmodernizowanego czoła EN57. Również nie są nowe, trochę czekały na "odkopanie".
Liczba postów: 40
18-07-2016, 21:50
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-07-2016, 19:51 przez Hunter3000.)
Edit: Zamieszczam swoją skompilowaną wersję PKP setu z nowymi lokomotywami: - ST45 (modernizowana SU45)
- SP32
- SP47
- BR285 (Traxx spalinowy)
- SA139 (Szynobus)
- EP03
- CD 163 (Skoda 163)
- ET23 (Skoda 31E)
- EP08
- EP23 (Prototypowa ET22 do przewozów pasażerskich)
- EM10 (Manewrowa elektryczna)
- EU47 (Traxx KM, 160km/h)
Dostosowane do klimatu arktycznego.
[Obrazek: ZhXUY6Y.png]
Podziękowania należą się również do grafików niektórych modeli: Walter Novotny, matfre96 i innych o których mogłem zapomnieć.
UWAGA! Ten GRF nie będzie działał na aktualnych mapach, tylko gra od nowa, więc zalecam backup poprzedniej wersji.
Fix: Naprawiłem SA139, można używać, pojemność 250 pasażerów, prędkość 120km/h
pkpset-unofficial-fix.zip (Rozmiar: 497.33 KB / Pobrań: 165)
19-07-2016, 20:44
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-07-2016, 20:46 przez 101ksl.)
@Hunter, jesteś w stanie zakodować też wagony?
@Tadeusz, błagam, jeśli nie masz wolnego czasu, to chociaż udostępnij Hunterowi kod źródłowy wersji setu z restauracyjnymi tak, aby mógł skompilować wszystko, co do tej chwili przygotowaliśmy. Niech set nie stoi w miejscu
Z wagonami to nie wiem, bo męczyłem się dość długo z SA139 żeby mu poprawnie podać pojemność pasażerów, puki co wszystko bazowane jest na secie z jednym restauracyjnym z tego co widzę więc faktycznie nie ma na https://dev.openttdcoop.org/projects/pkpset zaktualizowanego źródła o nowe rzeczy.
Jak ktoś ma skończone GFX to postaram się dodać i zakodować. Tadeusz chyba R.I.P. ostatnio na forum bo tylko ja coś ostatnio nowego "wydaje"
20-07-2016, 11:58
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-07-2016, 11:59 przez TadeuszD.)
Nie jestem R.I.P.  Zwyczajnie pracuję, a w dodatku jestem świeżo po przeprowadzce, więc mam dodatkowe kłopoty na głowie.
Co do PKP Setu, to jestem lekko skonsternowany, jak z zacięciem godnym lepszej sprawy tworzycie pojazdy, które nie pasują kompletnie do idei PKP Setu. 
Te wszystkie Śkody i BR285 to tabor prywatnych przewoźników, którzy nawet nie stali obok PKP. Ich miejsce jest moim zdaniem tu: http://openttd-polska.pl/Thread-Kolej-Po...al-company . Zaś pozostałe pojazdy są albo eksperymentami, które nigdy nie wyszły z fazy prototypu (np. SP47, EP23), albo króciutkimi seriami po kilka sztuk, zwykle też próbnymi, które raczej nie zdominowały polskich torów (np. EP03, EP08, EM10).
Z powyższej listy tylko SP32 jest faktycznie ciekawą propozycją do wprowadzenia do 'oficjalnego' PKP Setu jako pasażerskiej alternatywy dla SM31 i dość słabej SM/SP42. Tu jestem zdecydowanie na TAK, o ile oczywiście Hunter udostępni jej sprite'y.
Natomiast jeśli chodzi o takie mutacje jak SU45/ST45, to ta sprawa ma dwa aspekty. Po pierwsze, te lokomotywy z punktu widzenia OTTD niewiele się różnią, a nawet ST45 jest nieco gorsza od SU45, bo ma tą samą moc, ale mniejszą masę, a co za tym idzie - mniejszą siłę pociągową. A po drugie, skoro bawimy się w taki poziom szczegółowości, to analogicznie powinno się też rozdzielić w PKP Secie przynajmniej 4(!) odmiany Ty23 (z osią Adamsa lub półwózkiem Bissela, z 4 lub 5 rzędami płomienic, pompą Knorra lub inżektorem na parę odlotową), które różniły się między sobą sprawnością, mocą kotłową i awaryjnością. O dziesiątkach mutacji innych parowozów nie wspominając. Tylko kto by się wtedy połapał w tym wszystkim...?
Jakiś czas temu (post #1,833) nakreśliłem plany dla PKP Setu. W najbliższym czasie powinien być dodany ED74, Dart, Pendolino, SA137/138, Vectron, a z wagonów towarowych - węglarka od McZapkie i cysterna 20R. Potencjalnie następna w kolejce miała być spalinowa Gama, choć na razie więcej stoi niż jeździ... Dlaczego nikt nie rysuje pojazdów z tej listy? Rozumiem, że najprościej jest zrobić repaint'a z istniejącego pojazdu, ale to krótkowzroczna metoda...
@Hunter3000:
Skoro ogarnąłeś programowanie GRF, to może zabrałbyś się za ten planowany dodatek prywatnych przewoźników? Jest tam sporo gotowych loków i ich odmian, które czekają na zakodowanie. Roboty jest tam multum... Te twoje Śkody idealnie by tam pasowały.
Pozostałaby tylko do ostatecznego rozstrzygnięcia kwestia, co zrobić z tymi wszystkimi odmianami 'kibli' (KM, KD i innych województw) - czy traktować je jako prywatnych przewoźników, czy jako kontynuacja PKP?
@LaChupacabra:
Za wyjątkiem Bautzen'a89 wszystkie restauracyjne są osobnymi wagonami. Czy chodzi ci oto, żeby obie odmiany Bautzen'a (czerwoną i IC) zrobić również jako osobne wagony?
EP23 jest zdecydowanie zbyt OP w porównaniu do innych lokomotyw. EM10 nigdy żadnej roli na kolei nie odegrała.
EN57 województw są kolejnym etapem rozwoju PR które przechodzą likwidację restrukturyzację. Dolnośląskie żółte EN57 należą w znacznej większości do PRów a nie do KD (o czym już wspominałem).
Pendolino jest w toku. Rozpocząłem robienie otwartych drzwi.
Tadeusz jaka istnieje spalinowa lokomotywa towarowa jako alternatywa dla TRAXXa F140DE? ST48? Czy jestem skazany na latanie z dwoma lokami po 2000 roku? Chyba, że ta GAMA w malowaniu IC będzie latać z węglarkami.
Co do lokomotyw to jestem za tym aby były w secie uzupełniającym ale EN57 chyba lepiej niech będzie tutaj.
20-07-2016, 12:24
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-07-2016, 12:27 przez Hunter3000.)
Jeśli chodzi o "mój" pkp set to robię go dla siebie hobbystycznie, a że mało się ostatnio działo na aktualizacji to postanowiłem się podzielić moją "twórczością", zważywszy na to że jeszcze nie ogarnąłem jak wydzielić tylko moje "dodatki" żeby działały odrębnie zamieściłem je tutaj.
Co do SP32 to tutaj jest GFX:
A tutaj kod:
Kod: // This is part of Polish PKP Set 2.0 NewGRF.
// Don't include any headers inside this file!
// (c) Tadeusz Domagalski, licence: GPLv2
/* SP32 sprites */
spriteset(sset_sp32_purchase, "gfx/sp32.png") { tmpl_sprite_purchase(4, 60) }
spriteset(sset_sp32, "gfx/sp32.png") { tmpl_sprite_train10(4, 20) }
spriteset(sset_sp32_rev, "gfx/sp32.png") { tmpl_sprite_train10(4, 80) }
/* SP32 switches */
switch(FEAT_TRAINS, SELF, switch_sp32_articulated, extra_callback_info1) {
1: return item_sp32;
return CB_RESULT_NO_MORE_ARTICULATED_PARTS;
}
switch(FEAT_TRAINS, SELF, switch_sp32_length, position_in_vehid_chain % 2) {
1: return 1;
return 8;
}
switch(FEAT_TRAINS, SELF, switch_sp32_graphics_normal, position_in_vehid_chain % 2) {
0: return sset_sp32;
return sset_dummy;
}
switch(FEAT_TRAINS, SELF, switch_sp32_graphics_rev, position_in_vehid_chain % 2) {
0: return sset_sp32_rev;
return sset_dummy;
}
switch(FEAT_TRAINS, PARENT, switch_sp32_graphics, vehicle_is_reversed) {
1: return switch_sp32_graphics_rev;
return switch_sp32_graphics_normal;
}
switch(FEAT_TRAINS, SELF, switch_sp32_visual_effect_normal, position_in_vehid_chain % 2) {
0: return visual_effect_and_powered(VISUAL_EFFECT_DIESEL, -1, DISABLE_WAGON_POWER);
return visual_effect_and_powered(VISUAL_EFFECT_DISABLE, 0, DISABLE_WAGON_POWER);
}
switch(FEAT_TRAINS, SELF, switch_sp32_visual_effect_rev, position_in_vehid_chain % 2) {
0: return visual_effect_and_powered(VISUAL_EFFECT_DIESEL, 1, DISABLE_WAGON_POWER);
return visual_effect_and_powered(VISUAL_EFFECT_DISABLE, 0, DISABLE_WAGON_POWER);
}
switch(FEAT_TRAINS, PARENT, switch_sp32_visual_effect, vehicle_is_reversed) {
1: return switch_sp32_visual_effect_rev;
return switch_sp32_visual_effect_normal;
}
switch(FEAT_TRAINS, SELF, switch_sp32_add_text, IS_HEATING_CLIMATE ) {
1: return string(STR_PURCHASE_DESCR_2L, string(STR_HEATING_ELECTRIC_MID_TEXT), string(STR_ENGINE_PASSENGER));
return string(STR_ENGINE_PASSENGER);
}
ENGINE_RUNNING_COST_SWITCH(SP32)
/* Define the actual train */
item(FEAT_TRAINS, item_sp32) {
property {
/* common properties */
name: string(STR_SP32_NAME);
climates_available: PKP_CLIMATES;
introduction_date: date(1985, 1, 1);
model_life: VEHICLE_NEVER_EXPIRES;
vehicle_life: 20;
reliability_decay: 20;
CARGO_LOCOMOTIVES_DEFINITION
loading_speed: 5;
cost_factor: PURCHASE_COST_SP32;
// running_cost_factor: RUNNING_COST_SP32;
/* train properties */
sprite_id: SPRITE_ID_NEW_TRAIN;
speed: 100 km/h;
misc_flags: bitmask();
refit_cost: 0;
track_type: RAIL;
ai_special_flag: AI_FLAG_PASSENGER;
power: 1015 kW;
running_cost_base: RUNNING_COST_DIESEL;
dual_headed: 0;
ENGINE_CAPACITY_PROPERTY
weight: 74 ton;
ai_engine_rank: 0; // not intended to be used by the ai
engine_class: ENGINE_CLASS_DIESEL;
extra_power_per_wagon: 0 kW;
tractive_effort_coefficient: 0.310;
air_drag_coefficient: 0.07;
length: 8;
extra_weight_per_wagon: 0;
visual_effect_and_powered: visual_effect_and_powered(VISUAL_EFFECT_DEFAULT, 0, DISABLE_WAGON_POWER);
extra_weight_per_wagon: 0 ton;
bitmask_vehicle_info: 0;
}
graphics {
purchase: sset_sp32_purchase;
additional_text: switch_sp32_add_text;
default: switch_sp32_graphics;
articulated_part: switch_sp32_articulated;
length: switch_sp32_length;
visual_effect_and_powered: switch_sp32_visual_effect;
can_attach_wagon: switch_normal_can_attach;
start_stop: switch_normal_start_stop;
ENGINE_CAPACITY_CALLBACKS
ENGINE_RUNNING_COST_CALLBACKS(SP32)
}
}
Oczywiście trzeba dodać to jeszcze w dwóch plikach w src źródła SP32 i ustawić ogrzewanie elektryczne ale to sobie dasz radę.
Jeśli chodzi o te dodatkowe grafiki i wersje to o ile ogarnę jak to działa to dodam do setu, ale nic nie obiecuję.
No i jeśli możesz, zaktualizuj source o twoje beta wagony restauracyjne bo tam nadal wiszą pliki dość stare.
Zdecydowanie popieram Waltera, wszelkie kible itd. powinny zostać w podstawowym secie. Wtedy na tej samej zasadzie wrzucamy do PKP Setu nowe EZT typy Elf, niezależnie od tego, czy jest on z PRów, czy z KW.
Nie ma sensu robić dwóch malowań Bautzena jako dwóch oddzielnych wagonów. Jeśli komuś bardzo zależy na prawdziwym wagonie restauracyjnym na 200 km/h, to można przygotować Z1AWR lub 407A.
Liczba postów: 430
Liczba wątków: 14
(20-07-2016, 11:58)TadeuszD napisał(a): Za wyjątkiem Bautzen'a89 wszystkie restauracyjne są osobnymi wagonami. Czy chodzi ci oto, żeby obie odmiany Bautzen'a (czerwoną i IC) zrobić również jako osobne wagony? Dokładnie, inaczej niestety byłby problem podczas automatycznej wymiany pociągów.
Co do tych lokomotyw z Additional Company uważam, że chyba jednak lepiej by było je włączyć do jednego wspólnego setu i dać możliwość włączenia lokomotyw z tego dodatku w ustawieniach. Np. Lokomotywy prywatnych i zagranicznych przewoźników: włączone/ wyłączone. Tak samo mogło by być z tymi prototypowymi i niskoseryjnymi lokomotywami - szkoda by było czyjejś pracy jeśli już takie powstały, a poza tym zawsze dzięki temu można by było tworzyć nieco alternatywną i ciekawszą historię polskiej kolei w grze i to wcale nie tak bardzo oderwaną przecież od rzeczywistości
(20-07-2016, 12:24)Hunter3000 napisał(a): Co do SP32 to tutaj jest GFX:
Przejrzałem sprite'y SP32 i niestety są w nich błędy. Widoki '\' oraz '/' są zwykłymi lustrzanymi odbiciami, więc nie zachowują światłocienia (w OTTD światło świeci z kierunku godziny 4-tej). W dodatku część z tych widoków dla jazdy "przodem" jest ciemniejsza od tych dla jazdy "tyłem". Rzutom bocznym '_' też przydałaby się korekta, bo cień kabiny jest raz z lewej, raz z prawej strony. Pewnie też robiłeś lustrzane odbicia... 
Możesz to jeszcze poprawić?
Źródeł na razie nie zaktualizuję, bo cała moja infrastruktura wraz z serwerem NAS leży jeszcze w kartonach...
@ LaChupacabra, 101ksl:
Robienie dwóch Bautzenów trochę mija się z celem. Może faktycznie zrobić osobno Bautzen i 407A? Ktoś jest chętny do narysowania 407A we wszystkich 16 rzutach?
|
|
|
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
|
| Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność. |
| Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :) |
|