Czy można połączyć/scalić dwie firmy w jednej grze ?
Było coś wcześniej o łączeniu dwóch firm ale z różnych serwerów co jest raczej niewykonalne.
A czy da się połączyć dwie firmy w jednej grze ? Np. dwóch kolegów rozpoczyna grę na serwerze ... jeden z nich po paru godzinach musi skończyć zabawę bo np. obowiązki  domowe ... i chce kumplowi oddać swoją firmę pod opiekę ... ale takie prowadzenie to jest raczej bez sensu wiec logiczniej byłoby je połączyć ...no ale ...czy się da ... jest jakaś magiczna komenda co by połączyła dwie firmy ? a może ktoś potrafiłby napisać taką komendę/skrypt który by to wykonał ? Jak się dało napisać komendę do usunięcia firmy to może się da napisać do scalenia dwóch ? Smile
(02-05-2016, 00:22)Tocznet napisał(a): Było coś wcześniej o łączeniu dwóch firm ale z różnych serwerów co jest raczej niewykonalne.
A czy da się połączyć dwie firmy w jednej grze ? Np. dwóch kolegów rozpoczyna grę na serwerze ... jeden z nich po paru godzinach musi skończyć zabawę bo np. obowiązki  domowe ... i chce kumplowi oddać swoją firmę pod opiekę ... ale takie prowadzenie to jest raczej bez sensu wiec logiczniej byłoby je połączyć ...no ale ...czy się da ... jest jakaś magiczna komenda co by połączyła dwie firmy ? a może ktoś potrafiłby napisać taką komendę/skrypt który by to wykonał ? Jak się dało napisać komendę do usunięcia firmy to może się da napisać do scalenia dwóch ? Smile

Można tak zrobić, ale już tych firm nie rozdzielisz. Musisz doprowadzić firmę prawie do bankructwa. Wówczas pozostałe firmy otrzymają komunikat o wykupieniu firmy za koszt bankrutującej firmy. Wówczas firma naciska przycisk "Tak".
Niestety, sposób związany jest z dużym ryzykiem gdyż firma może zbankrutować (a więc zostać bezpowrotnie usunięta) bez wysyłania pytania o wykupienie firmy.
Innego sposobu nie znam.
Co z drugiej strony moze sie okazac bezsensowne jako zeby byl bankrut firma musi generowac strate, generujac strate nie wiem kto by chcial taka firme w swoich szeregach..
Zatrzymujesz wsxystkie pojazdy, wykupujesz bankruta, uruchamiasz pojazdy spowrotem
Ten sposób przejęcia przez bankructwo to znam ... liczyłem na coś bardziej profesjonalnego Sad
Nie możesz przełączać się między 2 spółkami za pomocą passów? Troche niewygodne, no ale cóż... Wink
(02-05-2016, 23:00)shoter napisał(a): Nie możesz przełączać się między 2 spółkami za pomocą passów? Troche niewygodne, no ale cóż... Wink

No nie, bo wtedy nie połączysz torów jednej firmy z torami drugiej firmy. To znaczy połączysz, ale nic tamtędy nie pojedzie.

A teraz słowniczek
Big Grin
Passy = cheaty
Da se užívat kolejí /toru/ mezi hráči. Je tu jedna verze hry, kde to jde.Dokonce se dá nastavit i platba za půjčení kolejí ipd. ale to verze open ttd IS /infrastructure sharing/
http://bundles.openttdcoop.org/is2/IS2.1.1/
jesli sie wszystkie udzialy (shares) wykupi w firmie, to ja przejmujesz. niewiem czy graczy sie da wykupic, niestety
(27-07-2016, 20:50)Gwolfski napisał(a): jesli sie wszystkie udzialy (shares) wykupi w firmie, to ja przejmujesz. niewiem czy graczy sie da wykupic, niestety

Niestety, ale to tak nie działa. Ponoć w dawnych wersjach gry po wykupieniu wszystkich udziałów miało się kontrole nad daną firmą i można było w niej budować lub dodawać pojazdy, ale to wciąż były dwie osobne firmy. Obecnie wykupywanie udziałów jest ograniczone do 75% wartości firmy (na forumowych serwerach taka możliwość jest w ogóle wyłączona). Ogólnie to jest to takie bardzo (zdecydowanie za bardzo) uproszczone wykupywanie akcji. Wygląda to tak, że np. kupując akcje małej, prężnie rozwijającej się firmy, można sporo zarobić na późniejszej sprzedaży tych akcji, gdy wartość firmy wzrośnie. Dodatkowo, jeśli zachowasz w portfelu akcje jakiejś firmy, wartość twojej będzie większa o jej wartość x ilość udziałów.

W całym tym wykupywaniu akcji jest jednak pewna istotna niespójność, ponieważ w rzeczywistości, po pierwsze: to firma sama decyduje o emisji swoich akcji - nie można jej wykupić ot tak; po drugie i najistotniejsze: owa emisja akcji służy pozyskaniu funduszy na dalszy rozwój firmy, czyli jeśli ktoś decyduje się na sprzedaż akcji swojej firmy, powinien na tym zarabiać; po trzecie: posiadacze akcji otrzymują za ten fakt dywidendy, czyli udziały z zysku netto; no i po czwarte: w rzeczywistości wykup wszystkich akcji oznacza de facto przejęcie danej firmy. Gdyby te cztery zasady obowiązywałyby w grze, ten cały fjuczej z wykupem akcji byłby naprawdę ciekawym jej elementem. Niestety autorom gry jakoś nie chciało się tego rozwinąć, no i zostało w niej takie niewiadomoco, robiące więcej zamieszania niż jakiegokolwiek pożytku, a szkodaSad
Emisja akcji nie implikuje wypłacania dywidendy przez emitenta.
(27-07-2016, 23:46)shoter napisał(a): Emisja akcji nie implikuje wypłacania dywidendy przez emitenta.

Smiley5 ... Emisja nie, ale zakup i posiadanie już takWink Chyba nie ma na rynku akcji bez prawa do dywidend? To by nie miało sensu, przynajmniej w grze.
Grając kiedyś na botach wykupywałem firmy do 100% i wtedy przechodziły do mnie, więc nie tylko w starych wersjach.
(28-07-2016, 12:15)P_I_T_E_R napisał(a): Grając kiedyś na botach wykupywałem firmy do 100% i wtedy przechodziły do mnie, więc nie tylko w starych wersjach.

ja tesz ostatnio gralem z ai, i moglem wykupic 100 % i wtedy dostalem firme. wersja 1.6.1

po sprawdzeniu wiki: nie mozna wykupic firmy innego gracza w multiplayerze. Ale moze jesli na singleplayera sie wlaczy, to moze wtedy...
@Gwolfski i   P_I_T_E_R: Sprawdziłem (offline) i faktycznie da się wykupywać firmy w całości. Ale coś mi się zdaję, że to od niedawna jest taka możliwość(?)  92 , albo to w grze online jest tylko to ograniczenie do 75% - tam to w sumie ma sens. Grę znam od wersji1.4.4. Innym razem to jeszcze sprawdzę.
(30-07-2016, 23:03)LaChupacabra napisał(a): @Gwolfski i   P_I_T_E_R: Sprawdziłem (offline) i faktycznie da się wykupywać firmy w całości. Ale coś mi się zdaję, że to od niedawna jest taka możliwość(?)  92 , albo to w grze online jest tylko to ograniczenie do 75% - tam to w sumie ma sens. Grę znam od wersji1.4.4. Innym razem to jeszcze sprawdzę.

Od dawna można było wykupywać firmy na singleplayer - na multi to byłoby bez sensu.
Nowa firma zaczyna grę, a za chwilę ktoś wykupuje 100% akcji i po grze.
Chłopaki, trochę odeszliście od tematu ... Bardziej liczyłem na to, że ktoś powie, iż istnieje możliwość napisania takiego skryptu albo magicznej komendy (jak nap !resetme , której przecież nie ma normalnie w grze), która łączy dwie firmy. Oczywiście trzebaby przyjąć, że ta dołączana firma nie ma ustawionego hasła. (no wiadomo dlaczego... ). Da się coś takiego w ogóle napisać .... ?
No wiadomo, mozesz doprowadzic do bankructwa jedna firme i pozniej ja wykupic przez druga , na serwerze Zapkiego czesto to widac Smile
(27-07-2016, 22:48)LaChupacabra napisał(a): Niestety autorom gry jakoś nie chciało się tego rozwinąć, no i zostało w niej takie niewiadomoco, robiące więcej zamieszania niż jakiegokolwiek pożytku, a szkodaSad
Historycznie wykupowanie firm zostało wprowadzone pomiędzy TT a TTD jeszcze zanim stały się Open. W TT ciężko było doprowadzić AI do bankructwa, często zostawały na mapie firemki z pojedynczymi liniami, których ruszyć się nie dało. Zdarzało się też, że AI brało nieograniczony kredyt-do dziś nie wiem czy był to bug czy feature. Funkcja wykupu akcji w TTD umożliwiła przejmowanie tych firm.
Rzeczywiście szkoda, że nie zostało to rozwinięte ale w TT zawsze chodziło głównie o budowanie a nie finanse, jak np. w serii Railroad Tycoon, gdzie giełda, udziały, obligacje, rady nadzorcze itp. są ważnym elementem zabawy.
Te wszystkie akcje w TTD to jakaś totalna porażka.
W miarę prawdziwe akcje to były w Railroad Tycoon (pierwsza gra pod DOSa, w sequele nie grałem więc nie wiem czy to rozwninięto czy zwinięto).
Zarówno wycena akcji była bardziej realna, jak i kurs akcji zależał od ich ilości na rynku (wykupienie ponad 50% pakietu kontrolnego w celu przejęcia firmy wymagało olbrzymich zasobów gotówki bo kurs pikował w górę), były splity akcji,
dywidendy (ich wysokość polepszała ocenę firmy ale drenowała finanse).
Również bankructwa firmy były lepiej kalkulowane.

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord