INNE Projekt polskie budynki
(07-11-2016, 20:54)TadeuszD napisał(a):
(03-11-2016, 03:22)pAter napisał(a): Pierwszy mój rysunek... Jest to neogotycka Katedra Opieki Najświętszej Maryi Panny w Radomiu.
Jest ZAJEBISTA. Smiley29
Na 100% pojawi się w secie. Tylko wydaje się trochę za mała w porównaniu z innymi budynkami. Nie krępuj się - możesz ją podwyższyć, aby górowała nad okolicznymi domami. Aby tylko nie była wyższa od Marriota... Wink

Dzięki, nie spodziewałem się takiej opinii Smile

Zrobiłem dwie wersje katedry - jedna 2x2, druga 3x2 (dodatkowo wydłużona). Przy okazji podwyższyłem cały budynek oraz dodatkowo dzwonnice (w sumie o 10 px). Kopuły dzwonnic są teraz zielone, a nie czarne. Wokół narysowałem kratkowany chodnik, chociaż tutaj się zastanawiałem czy nie dałoby się, żeby we wcześniejszych latach było standardowe podłoże, a dopiero np. po 2000 roku pojawił się chodnik (da się tak zrobić?). Jakby co, można to zrobić po prostu losowo.

Co do sprite'ów - również pierwszy raz to robiłem i również nie wiem czy dobrze to robię - trochę nie ogarniam Wink

PS. Udostępniłeś gdzieś wersję setu z nowymi budynkami?
(14-11-2016, 04:09)pAter napisał(a): Zrobiłem dwie wersje katedry - jedna 2x2, druga 3x2 (dodatkowo wydłużona). Przy okazji podwyższyłem cały budynek oraz dodatkowo dzwonnice (w sumie o 10 px). [...]
Co do sprite'ów - również pierwszy raz to robiłem i również nie wiem czy dobrze to robię - trochę nie ogarniam Wink

Bardzo ładna. Niestety, jeśli chodzi o wymiary katedry, to w OTTD nie ma budynków 3x2. Maksimum to 2x2. W dodatku im większy budynek, tym gorzej "wpasowuje się" w istniejące otoczenie. Dlatego dla katedry pierwotnie przewidziałem wymiar 2x1. Jeśli więc możesz, to spróbuj jednak przyciąć budynek do takiego wymiaru.

Co do sprite'ów, to nie musisz tym się zajmować. Ja i tak dzielę to na warstwy a potem wrzucam w szablony pod GIMP'em, które "kroją" mi rysunek na sprite'y. Jeśli też pracujesz na warstwach pod GIMP'em, to możesz mi podesłać wersję źródłową - będę miał mniej roboty... Wink
Tak, robiłem to w GIMPie. Podeślę wieczorem .xcf z poprawkami na priv.
Miałem chwilę czasu więc dorobiłem coś czego mi brakowało. Rzeczy do miast są spoko ale przecież wciąż nie ma w secie takich oto, zabytkowych dworków!
[Obrazek: 0v6xxeol2nxkttpzg.jpg?size_id=2]

jak ktoś ma pomysły to zrobię jeszcze kilka innych. Narazie wpadłem tylko na taki.
Myślę aby pojawiały się wraz z mapą i zostawały na stałe jak starówka. Tylko czy obrośnięte nowoczesnym miastem nie wyglądały by dziwne?
Niby mogły by być wtedy traktowane jako muzeum. Ale to kwestia do dyskusji.

Teraz planuję (prócz dodatkowych rzeczy z socrealizmu) zabrać się za coś jakże współczesnego a czego mamy pełno w różnych rodzajach - galerie handlowe! Ostatnimi laty chyba każde miasto ma jakaś jak nie kilka! (pojawiały by się w "erze współczesnej" blisko centrów miast)
O takim dworku kiedyś tu dyskutowaliśmy chyba, miało to być remedium na małe miasta których się nie da rozruszać albo wręcz karlejące do zera.
Taki dworek (max 1) miałby 100% akceptacji pasażerów, generowany na starcie w bardzo małych (np. poniżej 50 mieszkańców) miastach.
Moim zdaniem nie ma problemu aby pozostał na zawsze, takie rzeczy się spotyka (np. dworek Białoprądnicki w Krakowie i wiele innych obrośniętych nowoczesnymi osiedlami).
Zauważyłem że budynki te nie działają na klimatach arktycznych i tropikalnych, wiem że do nich trzeba by było dorysować wersje zimową ale może byłaby możliwość włączenia takiej możliwości by również pokazywały się na innych klimatach?
(20-11-2016, 17:29)Hunter3000 napisał(a): Zauważyłem że budynki te nie działają na klimatach arktycznych i tropikalnych, wiem że do nich trzeba by było dorysować wersje zimową ale może byłaby możliwość włączenia takiej możliwości by również pokazywały się na innych klimatach?

Taka możliwość jest już dostępna w testowej wersji stworzonej jakiś czas temu przez TadeuszaSmile

Można ją pobrać stąd.
(20-11-2016, 17:29)Hunter3000 napisał(a): Zauważyłem że budynki te nie działają na klimatach arktycznych i tropikalnych, wiem że do nich trzeba by było dorysować wersje zimową ale może byłaby możliwość włączenia takiej możliwości by również pokazywały się na innych klimatach?

Muszę wyjaśnić osobiście tą sprawę.
Obecnie jest dostępna tylko moja (stara) wersja stworzona w niepraktycznym GRFmakerze.
To wszystko co teraz rysujemy jest przygotowywane do nowej wersji która wyszła jako skromna wersja testowa (w której obecnie jest mniej budynków niż w mojej starej) i oficjalnie nie jest dostępna.
Dlatego zachęcam do tworzenia budynków aby ta nowa wersja, działająca w każdym klimacie doczekała się oficjalnego wydania bo jest/będzie dużo lepsza.

Na otarcie łez nieco bardziej zbalansowana i poprawiona stara wersja z GRFMakera (w niej na przykład mniej parków, duże kamienice nie zostają na zawsze choć wciąż działa tylko w umiarkowanym od roku 1920).

DOWNLOAD tej wersji (nie mylić z wspomnianą nową która dopiero powstaje!):
https://www.mediafire.com/?agqxjg2s2tdqdzj
(20-11-2016, 19:15)Sojita napisał(a): ...w niej na przykład mniej parków.

Ich czasami nadmierna ilość wcale nie musiałaby być wadą, gdyby ich grafik byłoby kilka różnych i byłyby dobierane tak jak budynki np. w jednym kwartale czyli tak aby tworzyły jakiś ciąg lub większą całość. Wszak nawet większe parki w centrach miast wcale nie są rzadkością. Co do populacji, uważam, że parki jednak powinny ją zwiększać. Co prawda bezpośrednio w samych parkach zbyt wiele osób nie mieszka, ale mają one przecież wpływ na to, że ludzie chcą mieszkać w danej okolicy czy nawet mieście, więc wyburzenie parku czy też jego powstanie w widoczny sposób wpływające na populację miasta nie będzie czym nielogicznym. Samo sadzenie drzew w centrum miasta nie da efektu parków miejskich, bo jest tylko kwestią czasu kiedy zostaną one zabudowaneSad
Takie parki mogłyby powstawać m.in. np. wokół takich wspomnianych wyżej dworków. No i najprędzej na terenach wcześniej niezabudowanych.

[Obrazek: 151Park_szwedzki.png]

A przy okazji mam pytanie: czy "budynki" miejskie mogą posiadać pochyłe fundamenty?
Dworek bardzo ładny. Tylko dach można zrobić w innym kolorze, bo już dużo tego czarnego... Wink Nie nadawałbym jednak dworkowi "niewyburzalności" (jak rynek miast), tylko ustawił mu długi minimalny czas istnienia, np. 50 lat. Wtedy gra sama go nie wyburzy, ale gracz będzie mógł to zrobić.
Kwestię wymierających miast można natomiast łatwo rozwiązać, nadając takim obiektom jak parki, pomniki i fontanny, które pojawiają się dość obficie w pewnym okresie czasu, akceptację pasażerów na poziomie zbliżonym do 100%. Np. 7/8, żeby sama fontanna nie była traktowana jako miasto... Można też blokować stawianie parków i fontann w miastach mniejszych niż np. 50 mieszkańców.

(21-11-2016, 01:56)LaChupacabra napisał(a): A przy okazji mam pytanie: czy "budynki" miejskie mogą posiadać pochyłe fundamenty?
Technicznie mogą. Tylko oznacza to konieczność narysowania tylu wersji budynku, ile będzie kombinacji pochyłości. Coś takiego zrobiłem kiedyś tu: http://openttd-polska.pl/Thread-Kolej-Po...?pid=11937

[Obrazek: 707watertower.png]
Dorobiłem trochę innych wersji dworka aby nie było że każdy jest taki sam.
Dodatkowo inny placyk i placyk z fontanną. Drzewka na nim czy inne bajery typu jakiś pomnik albo zmiana dróżki na brukowaną
zrobić wedle uznania :p
To są tylko przykładowe placyki.

[Obrazek: yt5zaw32c232gtczg.jpg?size_id=3]

Galerii jeszcze nie ma bo postanowiłem ją przerobić by upchnęła się w 2x1 lub 1x2

A co do parków/placyków/pomników/fontann nie powinno być tak że całe centrum może być nimi zawalone ale że jest tak góra 4-6 obok/blisko siebie i jak wspomniano obiekty te powinny przyciągać pasażerów.
Patrze na te rysunki wasze i sobie myślę... ładne piękne, nie musi to być takie trudne, dam rade... efektu nie pokażę z wiadomych "przyczyn" dlatego tez szacuneczek Panowie
(21-11-2016, 22:50)Sojita napisał(a): Galerii jeszcze nie ma bo postanowiłem ją przerobić by upchnęła się w 2x1 lub 1x2

Galerie są rozległe, więc raczej nie powinny zajmować mniej niż 2x2 pola. Szczególnie, że nawet takie budynki z twojego setu jak szkoły i TESCO mają wymiary 2x2.
Galerie stoją głównie poza centrum miast, więc rozmiar 2x2 w ich przypadku nie będzie aż taki bolesny.
(22-11-2016, 12:39)TadeuszD napisał(a):
(21-11-2016, 22:50)Sojita napisał(a): Galerii jeszcze nie ma bo postanowiłem ją przerobić by upchnęła się w 2x1 lub 1x2

Galerie są rozległe, więc raczej nie powinny zajmować mniej niż 2x2 pola. Szczególnie, że nawet takie budynki z twojego setu jak szkoły i TESCO mają wymiary 2x2.
Galerie stoją głównie poza centrum miast, więc rozmiar 2x2 w ich przypadku nie będzie aż taki bolesny.

Zgadzając się z powyższym narysowałem galeryjkę 2x2 i mimo to jest dość mała ale chyba da radę w klimacie OTTD.

[Obrazek: 342ebvhwps56ucfzg.jpg?size_id=2]

Podłożem na wszystkich 4 polach może być szary beton chyba że ktoś ma lepszy pomysł, ale wiele miejsca budynek nie zostawia.
Jest to taka no przeciętna, domyślna galeria, planuję aby było kilka rodzajów, co następny to bardziej wymyślny.
Jeśli ta się podoba i nic nie będzie trzeba zmieniać, dorysuję etapy budowy aby można było dodać do setu.

A to "Tesco" w zamierzeniu jest wielkim hipermarketem a nie trochę większą biedronką.

Ps. Jak ktoś ma painta to da radę tworzyć budynki :p Dla pomocy mogę zamieścić plik zbiorczy z moimi budynkami jako wzór i podstawa do przerabiania.
(22-11-2016, 20:15)Sojita napisał(a):
(22-11-2016, 12:39)TadeuszD napisał(a):

Zgadzając się z powyższym narysowałem galeryjkę 2x2 i mimo to jest dość mała ale chyba da radę w klimacie OTTD.

[Obrazek: 342ebvhwps56ucfzg.jpg?size_id=2]

Podłożem na wszystkich 4 polach może być szary beton chyba że ktoś ma lepszy pomysł, ale wiele miejsca budynek nie zostawia.
Jest to taka no przeciętna, domyślna galeria, planuję aby było kilka rodzajów, co następny to bardziej wymyślny.
Jeśli ta się podoba i nic nie będzie trzeba zmieniać, dorysuję etapy budowy aby można było dodać do setu.

A to "Tesco" w zamierzeniu jest wielkim hipermarketem a nie trochę większą biedronką.

Ps. Jak ktoś ma painta to da radę tworzyć budynki :p Dla pomocy mogę zamieścić plik zbiorczy z moimi budynkami jako wzór i podstawa do przerabiania.

Wielkość tej galerii jest podobna do tej:

[Obrazek: 385610.jpg]
(Jakąś musiałem dać do porównania wielkości.)

Więc może w pobliżu centrum miast być postawiona co zresztą jest w przypadku tej galerii.
Ja niestety nie znam się na programowaniu grf-ów więc niestety nie pomogę. Sad Ale za to macie przykład dla galerii tych mniejszych. Smile
(21-11-2016, 11:02)TadeuszD napisał(a): ...akceptację pasażerów na poziomie zbliżonym do 100%. Np. 7/8, żeby sama fontanna nie była traktowana jako miasto...

Pytanie tylko po co właściwie to rozdrabnianie akceptowalności pasażerów i poczty? W miastach praktycznie nie ma to znaczenia, bo i tak akceptacja jest w zasadzie wszędzie. Problem za to powstaje w małych miejscowościach gdzie czasami przy wyłączonej możliwości fundowania budynków nic się nie da zrobić. Ta funkcja miałaby jeszcze jakiś sens, gdyby określała ilość akceptowanych pasażerów, ale tak przecież nie jest. Dla cargodista ten parametr też raczej nie ma znaczenia (?). Moim zdaniem wszystkie budynki powinny mieć pełną akceptację przynajmniej pasażerów, nawet parki czy pomniki - wszak to też mogą być cele podróżyWink

(21-11-2016, 22:50)Sojita napisał(a): A co do parków/placyków/pomników/fontann nie powinno być tak że całe centrum może być nimi zawalone ale że jest tak góra 4-6 obok/blisko siebie...

Myślę, że najlepiej by było ograniczyć ich ilość poprzez ustalenie maksymalnych proporcji pól parków, pomników wobec innej zabudowy (np. do 10% i do 5%). Maksymalnej wielkości jednego parku nie ograniczałbym z góry do 4-6 pól. To dobrze by wyglądało w średnich miejscowościach rzędu 5-15k mieszkańców, ale gdy niekiedy miasta osiągają przeszło 100k, to stają się one niezauważalne. Ten na screenie ma nieprzerwaną powierzchnię 15 pól i wcale nie wygląda na jakiś nadzwyczajnie wielki. Co do samej generacji parków, myślę, że najlepiej, aby mogły one powstawać niemal wyłącznie na obrzeżach miast, na wolnych polach i wyjątkowo rzadko w miejscu jakiegoś budynku. Możliwość zastąpienia parku innym budyniem powinna być bardzo ograniczona.
Co do grafik parków, mogłyby je tworzyć same sieci ścieżek z ławkami, fontannami, placami zabaw itp. Podłoże stanowiłaby oryginalna trawa (/śnieg) z danego klimatu bądź setu (na screenie jest ta z Japan set: Lanscape). Tak samo byłoby z drzewami, które byłyby oryginalne albo z używanego setu. Położenie drzew na każdym polu byłoby określone, rodzaj byłby losowy, ale jednakowy dla całego parku. Dzięki takiemu rozwiązaniu łatwo można byłoby stworzyć wiele wariantów tych ścieżek (mógłbym się tym zająć), które za każdym razem tworzyłyby niepowtarzalną sieć i wygląd całego parku. No i przy tym nie byłoby problemu niedopasowania setu do reszty otoczenia.

Odnośnie galerii i innych sklepów, co sądzicie o tym, aby mogły występować nie tyle jako budynki, co jako przemysł? Pisałem o tym w innym wątku. Chodzi o to, aby można było tworzyć takie gry, gdzie nie można byłoby upychać całej produkcji jakiejś mega fabryki w jednej jedynej małej mieścinie tylko dlatego, bo leży odpowiednio daleko. Takie budynki-przedsiębiorstwa mogłyby sprawić grę ciekawszą. Obecnie nigdzie, w żadnym secie nie ma czegoś takiego.

Tak by to mogło wyglądaćSmile
[Obrazek: 845Przedsi_biorstwa_miejs.png]
(22-11-2016, 20:15)Sojita napisał(a): Jest to taka no przeciętna, domyślna galeria, planuję aby było kilka rodzajów, co następny to bardziej wymyślny.
Całkiem fajna. Bardzo przypomina kino z twojego pierwszego setu... Smiley16 Ciekawe, czy udałoby ci się przenieść na rysunki jakieś istniejące budynki? Wink
Co do innych pomysłów, to kiedyś chciałem narysować warszawski "Smyk" oraz katowicki DH "Zenit" ( http://photos.wikimapia.org/p/00/03/18/65/26_full.jpg ). Oba pasowałyby do wymiaru 2x1.

Na przyszłość mała uwaga - OTTD ma tę wadę, że pozwala na oprogramowanie tylko max. 256 budynków. To oznacza, że aby oszczędzić miejsca w secie, staram się na jednym ID kodować kilka budynków o takich samych parametrach, przeznaczeniu i wymiarach. Tylko wybitnie niepowtarzalne budynki, takie jak "Mariott" lub PKiN są osobnymi budynkami z własnymi ID.
Dlatego rysując coś, dobrze jest od razu mieć na uwadze, czy dałoby się ten rysunek wpasować w istniejącą już w secie kategorię budynków lub czy w ewentualną nową grupę budynków da się włączyć więcej niż jeden wariant budynku.

Odnośnie jeszcze dyskusji o parkach i akceptacji pasażerów - mechanizm akceptacji jest ogólnym mechanizmem OTTD. Po to go wymyślono, aby stacje musiały swym zasięgiem obejmować większą część miasta, a nie tylko 1 mały domek samym narożnikiem pola zasięgu. I każdy set powinien się do niego dostosować. Park nie może mieć takie samej akceptacji jak potężny biurowiec. Co najwyżej można ograniczyć częstotliwość występowania parków, skoro przeszkadzają.
A co do pięknych kompleksów parkowych, to zamiast wymyślać mega algorytmy stawiania parków przez generator, wystarczy wgrać sobie jakiś set z obiektami rekreacyjno-ozdobnymi i budować sobie parki w miastach wg własnego uznania.

Budynki-przedsiębiorstwa oferuje ECS, np. sklepy. Zaś aby utrudnić upychanie całej produkcji z mega fabryki do jednej małej mieściny na mapie wystarczy włączyć CargDist dla towarów.
(23-11-2016, 16:07)TadeuszD napisał(a): ...co do pięknych kompleksów parkowych, to zamiast wymyślać mega algorytmy stawiania parków przez generator, wystarczy wgrać sobie jakiś set z obiektami rekreacyjno-ozdobnymi i budować sobie parki w miastach wg własnego uznania.

No fakt, okodowanie tego pomysłu raczej nie byłoby zbyt prosteSad Niestety takiego setu z parkami za bardzo nie ma. City Objects coś tam niby ma, ale to nie są elementy parków. A nawet gdyby był taki set, to też nie do końca chodzi o to, aby były "piękne". Chodzi o to, aby miasta nie wyglądały tak jednolicie, jak to ktoś chyba na angielskim forum trafnie określił "jak porozrzucane krowie placki". Poza tym budowanie w ten sposób, obiektami, byłoby zbyt zajmujące. Mało komu by się chciało w to bawić. To może inaczej... Co myślisz Tadeusz o tym, aby grafiki były gotowe, a nie składane. Pojedynczych pól w różnych wersjach dla każdego z klimatów i pochylenia terenu byłoby pewnie kilkadziesiąt, może ponad sto. Pytanie czy dałoby się te wszystkie grafiki ująć na jednym szablonie / z jednym ID? No i czy da się jakoś łatwo przypisać co z czym może leżeć obok siebie, tak aby w efekcie ścieżki w parkach były odpowiednio połączone? Jeśli byłbyś w stanie i chęciach to zakodować, mógłbym zająć się tymi grafikami + opisem "co z czym"

(23-11-2016, 16:07)TadeuszD napisał(a): Co najwyżej można ograniczyć częstotliwość występowania  parków, skoro przeszkadzają.

Może nie tyle ograniczyć częstotliwość występowania, co możliwość budowy w miejscu już zabudowanym. Nieraz widziałem jak miasta wręcz wyludniały się przez to, że budynki masowo były zastępowane parkami. Dotyczyło to okresu po 1990-2000 roku.

(23-11-2016, 16:07)TadeuszD napisał(a): mechanizm akceptacji jest ogólnym mechanizmem OTTD. Po to go wymyślono, aby stacje musiały swym zasięgiem obejmować większą część miasta, a nie tylko 1 mały domek samym narożnikiem pola zasięgu. I każdy set powinien się do niego dostosować. Park nie może mieć takie samej akceptacji jak potężny biurowiec.

No i w ten sposób wracamy do punktu wyjścia, czyli problemu z akceptacją pasażerów w najmniejszych miejscowościach mających 1,2,3 domy, które przez jej brak nie mogą się rozwijać, a czasami - zwłaszcza, gdy jest używany jakiś skrypt - wręcz całkiem wymierają. Nie upieram się przy tym, bo to w 90% nie ma znaczenia, ale jeśli miałoby się coś w tym temacie zmienić na lepsze, to nie widzę lepszego i prostszego rozwiązania. Nie widzę też niczego złego w tym, aby na przystanku oddalonym o kilka kratek od zabudowy mogli wysiadać pasażerowie. Co za różnica czy 10 000 pasażerów miesięcznie będzie wysiadało w centrum wioski, czy trochę na uboczu wielkiego miasta? Realistyczne to? Faktem jest za to to, że bardzo często stacje czy przystanki zwłaszcza na wsiach znajdują się w znacznej odległości od zabudowań - to nie przeszkadza ludziom, gdy nie mają innej możliwości transportu. To rozwiązanie miało sens kiedyś, gdy jeszcze nikt nie wiedział co to cargodist, który znacznie lepiej i precyzyjniej określa tą "akceptację". Inne alternatywne rozwiązanie to ustalenie budynku (budynków o tym samym ID), który musi być w każdej małej miejscowości i "wymierałby" jako ostatni. Mógłby mieć przypisane różne grafiki, które zmieniałyby się względem populacji miasta.

(23-11-2016, 16:07)TadeuszD napisał(a): Budynki-przedsiębiorstwa oferuje ECS, np. sklepy. Zaś aby utrudnić upychanie całej produkcji z mega fabryki do jednej małej mieściny na mapie wystarczy włączyć CargDist dla towarów.

Tyle, że są one niekompatybilne z innymi setami przemysłowymiSad Cargodist coś "utrudnia"? Brutalna prawda jest taka, że budujesz połączenie A-B i masz w dupie całe to niedorobione ustrojstwo. Trzeba mieć jakieś masochistyczne skłonności, aby świadomie tego używać dla transportu towarów. Sory, ale po prostu wkurza mnie ten dodatek, bo jego obejście jest wręcz idiotycznie proste. On niczego nie utrudnia i nie urozmaica, bywa za to wyjątkowo irytujący. Sprawia, że budowanie rozległych sieci połączeń jest nieopłacalne - to jest absurd i właśnie dlatego zależy mi na tym, aby taki set z przedsiębiorstwami miejskimi o ograniczonej możliwości odbioru towarów mógł powstać. Obecnie nie wiem, czy w ogóle jest sens tworzenia takiego setu, skoro te towary i żywność i tak będzie można bez limitu dostarczać do samego miasta. Nie wiem czy inny dodatek może wpływać na akceptowalność opisaną w innym secie. Jeśli nie może, kluczowym by było chociaż dodanie opcji wyłączającej tą akceptację. Ta opcja byłaby też przydatna dla niektórych skryptów, które liczą tylko te dostawy do sklepów (np. Real City Growth). Co do idei, aby to set budynków zawierał również przemysł (opcjonalnie), chodzi o to, by uniknąć sytuacji gdzie jedne sklepy (te z dodatkowego setu) akceptowałyby towary, a inne (z budynków), bardzo podobne nie.

(22-11-2016, 20:15)Sojita napisał(a): Dla pomocy mogę zamieścić plik zbiorczy z moimi budynkami jako wzór i podstawa do przerabiania.

Pomysły mam, chęci niby też, talentu raczej brak i czasu jak na lekarstwo (zwłaszcza, że jeden piksel od podstaw na gotowo rysuję ok. godziny), ale kto wie. Z pewnością mogą być przydatneSmile
(24-11-2016, 00:35)LaChupacabra napisał(a): A nawet gdyby był taki set, to też nie do końca chodzi o to, aby były "piękne". Chodzi o to, aby miasta nie wyglądały tak jednolicie, jak to ktoś chyba na angielskim forum trafnie określił "jak porozrzucane krowie placki".
To jest wina algorytmu generowania miast w OTTD, który stawia losowe domy w losowych miejscach, kierując się wyłącznie tzw. strefami - stąd kształt "placka". Żaden GRF tego nie zmieni, bo nie ma wpływu na sposób działania generatora miast w OTTD.
W nowszym PLB secie jest obecnie zrobiona blokada, że dwa obiekty takie jak park, pomnik lub fontanna nie mogą być bliżej siebie niż w odległości 2 kratek. To już skutecznie zapobiega nadmiernemu "wyludnianiu" miast. Dalsze kombinowanie przy parkach jest o tyle wątpliwe, że może skończyć sie tym, że parki całkiem przestaną pojawiać się w centrach miast, a przecież nie o to chodzi...
Budynki-przedsiębiorstwa to ciekawy pomysł ale... Jakby to miało działać w tym secie? Przecież galerie i hipermarkery istnieją od stosunkowo nie dawna. Ikea w 1926 roku? Czy Galeria handlowa w 1944? Tak, dom towarowy... Który by przetwał do współczesności? Albo podczas PRL?
No w PRL to Pewex ale co z nim po 89? Budynki-przedsiębiorstwa znikałyby około któregoś roku? I co wtedy z inwestycją? Moim zdaniem za dużo zachodu. Budynki to budynki, przedsiębiorstwa to przedsiębiorstwa. Po co komuś utrudniać robotę. (ale może kiedyś :p)

Co do parków. W opublikowanej wersji setu budynków było niedopatrzenie. Otóż budynki "współczesne" z racji nieco innych założeń miały inne parametry i niższą szansę na pojawienie się a parki się nie zmieniały. Toteż po PRL Parki miały większą szansę na pojawienie się i przez to często zajmowały większość centrum. Zostało to poprawione w wersji do której link powyżej.

Jeszcze coś o blokach jeśli się coś zrobi by bloki w danym "sektorze" były ustawione w ten sam sposób powinno to dać zadowalający efekt przypominający rzeczywistość:
[Obrazek: zb349tllaomncw7zg.jpg?size_id=4]

A i na koniec kolejny budynek socrealistyczny:

[Obrazek: 0c6cghsk0u8kx5uzg.jpg?size_id=1]

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord