22-04-2015, 21:43 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-04-2015, 22:08 przez matfre96.)
Nazwę zmieniłem aby zachować standardy zachowane na forum.
Czy ktoś może mi wyjaśnić jak narysować węgiel na węglarce? Otworzyłem sobie grafikę węglarki z PKP Setu i widzę jakieś fioletowe ciapki. Czy to jest celowe?
Przygotowałem węglarkę typu 5Ww o oznaczeniu Wddx. Jest to węglarka znormalizowana, która stanowiła razem z 6Ww trzon taboru do przewozu materiałów sypkich do czasu pojawienia się transporterów w latach 70. Produkcja rozpoczęła się w 1959 roku. Jeszcze szybko przygotuję węglarkę 60W z hamulcem i trzeba będzie się za Px48 wziąć
(23-04-2015, 22:49)matfre96 napisał(a): Przygotowałem węglarkę typu 5Ww o oznaczeniu Wddx.
Ekhmmm... A ja tam widzę moją Wddo tylko ścięta o jeden px i bez kółek. Nawet pixele ładunku są w sporej części wprost skopiowane.
Nie chcę być źle zrozumiany, ale skoro tak intensywnie wykorzystujesz czyjąś pracę, to wypadałoby przynajmniej napisać, że grafiki są "based on". W PKP Secie każda osoba, która miała jakikolwiek wkład w sprite'y setu jest wymieniona jak współautor.
A wracając do samej węglarki, to powinieneś ją jeszcze zwęzić w rzutach /, _ oraz \. Kiepsko wygląda też to podwozie w postaci jednolitej belki. W miejscach, gdzie powinny być koła, zrób kilka ciemniejszych pixeli, sugerujących, że coś tam jest innego.
24-04-2015, 11:32 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-04-2015, 13:11 przez McZapkie.)
Słuszna uwaga Tadeusza, ekipa openttd bardzo restrykcyjnie podchodzi do spraw licencji, mimo że są one darmowe (jest to rodzaj d...chronu prawniczego). Osobiście mnie to męczy to cał zawracanie głowy z kopyrajtami i kopyleftami, ale z drugiej strony żałuję że np. nie zabezpieczyłem np. projektu Maszyny w konkretne licencje.
Co do węglarki, to można by jeszcze pomyśleć o plandece dla ładunków chronionych (CC_COVERED) typu cement, nawozy itp,
która by się pojawiała po skończonym załadunku (tak jak to mam w secie drogowym).
Jeśli byłyby problemy ze skalowaniem, to można by zrezygnować z grubości burt (usunąć piksele oznaczające wierzch burty).
Czy te węglarki nie miały czasem budki hamulcowej?
24-04-2015, 21:53 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-04-2015, 21:55 przez matfre96.)
Przepraszam za to zachowanie, oczywiście powinienem wpisać że bazowałem na grafikach TadeuszaD. Poprawki zrobię, a co do plandeki to raczej w tamtych czasach nikt o tym nie myślał, przynajmniej żadnych zdjęć nie widziałem. Co do budki hamulcowej to akurat ten wagon hamulca nie posiada.
Znalazłem ciekawą stronę, gdzie są zdjęcia lotnicze różnych wąskotorówek i nie tylko: http://www.lotnicze-zdjecia.com/rogow2/
może się przyda jako inspiracja.
14-07-2015, 18:37 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-07-2015, 18:38 przez matfre96.)
Może pomogło Dłubię sobie parowóz Px48. Mam pewnien dylemat. Parowóz jest narysowany na spricie 5/8 a tender na 4/8. Czy opłaca się to rozdzielać czy mam narysować ten zestaw na spricie 9/8?
Panowie, mam wrażenie że projekt 'umarł'. Ostatnio również męczy mnie brak kolejek wąskotorowych w rozgrywce, więc moje pytanie brzmi: Czy da się jakoś pomóc w 'przebudzeniu' projektu?
17-12-2016, 22:15 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-12-2016, 22:18 przez Sikoreł.)
Przedstawiam wam wagon Bxhpi 1Aw produkcji Fabryki Wagonów w Świdnicy. Jest to mój pierwszy rysunek, nie bijcie . Na jego podstawie postaram się zrobić motoraka MBxd1 (161-169). Jeśli do zakodowania potrzebne będą parametry typu Vmax, pojemność itp. dajcie znać.