|
KOLEJ Polish PKP Set v2.0
|
Liczba postów: 1,119
Liczba wątków: 23
(15-09-2017, 11:18)TadeuszD napisał(a): To "tylko" kwestia dorysowania odpowiednio dużej liczby wariantów ładunku. Ale po co rysować, skoro te warianty już są, tyle że losowo przydzielane. Miałem na myśli, aby była opcja przyporządkowania wariantów kontenerów i paczek po towarach.
Liczba postów: 1,084
Liczba wątków: 10
(15-09-2017, 13:59)McZapkie napisał(a): Ale po co rysować, skoro te warianty już są, tyle że losowo przydzielane.
Barwy kontenerów odpowiadają barwom rzeczywistych firm przewozowym, np. MAERSK. A w każdym takim kontenerze może jechać praktycznie wszystko - od zupek chińskich aż po gotowe samochody... Byłoby to trochę to dziwne, gdyby każda z tych firm woziła tylko wybrany typ towaru.
18-09-2017, 12:38
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-09-2017, 12:39 przez McZapkie.)
(16-09-2017, 23:16)TadeuszD napisał(a): Barwy kontenerów odpowiadają barwom rzeczywistych firm przewozowym, np. MAERSK. A w każdym takim kontenerze może jechać praktycznie wszystko - od zupek chińskich aż po gotowe samochody... Byłoby to trochę to dziwne, gdyby każda z tych firm woziła tylko wybrany typ towaru. No owszem, ale moja propozycja tyczyła się opcji refitu, defaultowo byłoby randomowo, ale dlaczego nie dać userowi możliwości wyboru zależnego od towaru? Byłoby to bardzo wygodne przy wielu pociągach. Na ewentualny zarzut "prawdziwe pociągi mają mieszane kontenery" mam to:
https://i.ytimg.com/vi/sr0RVJlfSxI/maxresdefault.jpg
http://www.rynek-kolejowy.pl/img/2017090...32-490.jpg
http://www.eriksmail.de/Templates/080509...090508.jpg
więc nawet gdy ktoś zrefituje cały pociąg jednolicie, to realizm będzie zachowany (a można też zrefitować tylko początek składu a resztęzostawić random).
(18-09-2017, 12:38)McZapkie napisał(a): ...ale dlaczego nie dać userowi możliwości wyboru zależnego od towaru? I tak uważam, że lepiej byłoby stworzyć jakiś generyczny kontener bez wyraźnego logo firmy i przemalowywać go programowo na wszystkie dostępne kolory (palety CC). Obecny zestaw kontenerów 30-stopowych na platformie Sgs to tylko 10 różnych kolorów. Z oczywistych powodów wypadają kombinacje złożone z dwóch różnych kontenerów 20-stopowych.
Inna kwestia jest, czy nie byłoby sensowniej zrobić taką funkcjonalność w postaci jednego parametru dla całego setu, niż zabawa w refit każdego pojedynczego wagonu?
Kolorowane na fioletowo kontenery zrobiłem w PolRoad, jeśli uważasz że takie coś z paletą lepsze niż konkretne kolory, to mogę Ci przysłać, po poprawkach (bo z tego co pamiętam muszę je zrobić ciemniejsze, bo Twoja paleta zmienia tylko część fioletów).
Ale wspólny parametr dla całego setu to zły pomysł, lepiej niech user decyduje, jak chce to mieć zrobione. Mnie np. bardzo podobają się te losowe, ale nielosowe też chciałbym mieć
A przy okazji - w nowym FIRS pojawiły się nowe towary masowe, które są w węglarkach na fioletowo:
koks, ruda manganu, wapno, żużel, soda,, czy możesz dopisać je do listy kolorowań?
Koks, manganit i żużel mogą mieć to samo co węgiel, wapno i sodę chyba w wapniarkach i garnkowych zamiast w węglarkach?
18-09-2017, 19:45
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-09-2017, 19:54 przez TadeuszD.)
(18-09-2017, 18:58)McZapkie napisał(a): A przy okazji - w nowym FIRS pojawiły się nowe towary masowe, które są w węglarkach na fioletowo:
koks, ruda manganu, wapno, żużel, soda,, czy możesz dopisać je do listy kolorowań?
Koks, manganit i żużel mogą mieć to samo co węgiel, wapno i sodę chyba w wapniarkach i garnkowych zamiast w węglarkach? Żużel powinien być nieco jaśniejszy od węgla. Wapno już było w FIRS... Zmienili mu symbol, że teraz set go nie rozpoznaje?
Soda, czyli wodorowęglan sodu, jest produktem sypkim - powinna trafić do wapniarek.
Edit:
Sprawdziłem, zmienili. Treaz jest to QLME (Quicklime).
(18-09-2017, 19:45)TadeuszD napisał(a): Edit:
Sprawdziłem, zmienili. Treaz jest to QLME (Quicklime).  Nie nie, dodali, to co było miało symbol LIME, czyli limestone (wapień, taki kamień, z kamieniołomów) i to dalej jest, dodali quicklime czyli wapno palone.
Liczba postów: 535
Liczba wątków: 12
Ja osobiście jestem przeciwny takim malowaniom CC. Kontenery powinny wyglądać tak jak te w rzeczywistości a nie jakieś dziwne barwy. Moim zdaniem Elf też powinien mieć barwy konkretnego przewoźnika, bo tak odstaje na minus.
Do już istniejących firm dodałbym DPD
oraz kontenery kolei chińskich do każdego wagonu.
Łatwiejsze niż tworzyć sztuczne podziały ładunek-kolor kontenera, jest dodanie większej liczby malowań lokomotyw i jak ktoś będzie chciał to sobie ustawi np dla danego towaru lokomotywy ecco rail (i tu przydałaby się elektryczna GAMA), dla innego inne.
19-09-2017, 10:33
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-09-2017, 10:47 przez TadeuszD.
Powód edycji: Dodane linki
)
(18-09-2017, 20:21)McZapkie napisał(a): ...to co było miało symbol LIME, czyli limestone (wapień, taki kamień, z kamieniołomów) i to dalej jest, dodali quicklime czyli wapno palone. Tak, masz rację. W PKP Secie LIME jeździ w węglarkach i ma własną paletę. QLME trzeba przypisać do wagonu-cemenciarki (wapniarka/Uacs), podobnie jak sodę. Reszta to kwestia palet. Jako rudę manganu zapewne trzeba przyjąć braunsztyn, czyli coś czarnobrunatnego.
Co do kontenerów, to jak pisałem, mi się te ta idea przypisywania firm do towarów nie za bardzo podoba. Zawsze można "oznakować" składy mieszając je z innymi wagonami.
Kontener DPD będzie raczej trudno narysować ze względu na ilość szczegółów. CHINA RAILWAY Express będzie nieco łatwiejszy (choć to kolejny granatowy kontener - zacznie wiać nudą  ):
http://www.wnp.pl/pliki/14324_313393.html
http://www.rynek-kolejowy.pl/img/uploadp...32-490.jpg
19-09-2017, 17:57
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-09-2017, 17:58 przez McZapkie.)
Ale malowanie lokomotywy/dodanie wagonów nie zmienia tego, że chciałbym widzieć, co mi się załadowało przy okazji autorefit+take any cargo...
Ponadto mówimy tylko o opcji, defaultowo byłoby tak jak było
ED250 Pendolino
1-2
![[Obrazek: 897ED250_1_2.png]](https://openttd-polska.pl/uploads/other/897ED250_1_2.png)
3-4
![[Obrazek: 483ED250_3_4.png]](https://openttd-polska.pl/uploads/other/483ED250_3_4.png)
5-6
![[Obrazek: 974ED250_5_6.png]](https://openttd-polska.pl/uploads/other/974ED250_5_6.png)
7
![[Obrazek: 142ED250_7.png]](https://openttd-polska.pl/uploads/other/142ED250_7.png)
Od początku rysowania minęło 788 dni
Brawo!
Do 15 października będę wyłączony, ale potem spróbuję to oprogramować.
26-09-2017, 17:40
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-09-2017, 13:53 przez Walter Novotny.)
Wagon BDwxzd w malowaniu PKP IC
Co sądzicie o dodaniu Ex Odra II? Pozwoli on na szybszą wizualną identyfikację pociągu czy jest to Pospieszny czy Ekspres.
Przy okazji czy dodanie możliwości przebudowy wagonów bagażowych na wiezienie poczty (mniej niż w wagonie pocztowym) nie pozwoliłoby na bardziej elastyczne tworzenie składów? Teraz brakuje do składów pospiesznych możliwości wożenia podobnych ilości poczty co w EN57 w ramach przesyłek konduktorskich.
Impuls KD, można dodać we wszystkich konfiguracjach 3,4 i 5 członowych aby dostosować jego długość do zapotrzebowania na danej linii. Będzie pasował do EN57 w malowaniu KD, którego ciągle brakuje.
Liczba postów: 190
Liczba wątków: 0
Walter, jesteś mistrzem. Naprawdę, fantastycznie to wszystko wygląda. Jesteś mistrzem pędzla
Jeśli mam się jednak czepiać: coś jest wciąż trochę nie tak z rzutami / i \ w ED250. Reszta fantastyczna
Bagażowy - świetny
Odra II - chyba za duża fanaberia, ale jak Tadeusz się zgodzi, to oki. Tylko potrzebna by była EP08, której nie mamy.
Impuls: TAK! Wygląda obłędnie! Narysowałeś komplet sprite'ów? Jeśli tak, proszę, podeślij mi je, to zacznę robić inne malowania: Koleje Mazowieckie, Małopolskie, Zachodniopomorskie i Warmińsko-mazurskie, SKMWA oraz SKMT itd.
Pendolino ma osobno rozrysowane rzuty z początku i końca łuku toru? No no, nowa jakość
Co do kwasiarki, to jak pisałem, proponuję zrobić przedwojenną wersję z budką i powojenną bez budki.
Czy jakaś cysterna 4-osiowa z lat 40..50 jest na warsztacie? Coś było w wątku o tym.
Ja znalazłem ciekawostkę, cysternę 3-osiową produkowaną przed I Wojną przez zakłady w Sanoku:
tak że dałoby rady na całość setu PKP nałożyć 3 rodzaje cystern:
1. do ropy, paliwa, lateksu, z refitem stacyjnym
2. do chemikaliów, barwników, refit tylko w warsztatach
3. do wszystkiego innego oprócz powyższych (czyli głównie spożywcze), refit tylko w warsztatach
Jeszcze ku pamięci moje propozycje do setu:
1. ciągnik ASF - coś co nie nadaje się do jazdy (7 km/h), ale jest tanie i nie zużywa pieniędzy gdy stoi poza szopą.
Zastosowanie: organizer luźnych wagonów w szopie, aby się nie przyklejały do przypadkowych pociągów, oraz jako klon rozkładu jazdy (kopia bezpieczeństwa)
2. SM30 w malowaniu PKP Cargo, aby mogła dłużej być dostępna (teoretycznie może być zastąpiona przez drezynę, ale trzeba to robić ręcznie)
3. Powojenny wagon do przewozu żywca, Vmax 100km/h, jako rozwinięcie tego przedwojennego a także zabezpieczenie przed zapchaniem pociągu ziarnem gdy ładowane są z autorefitem obydwa towary (przydałby się też specjalizowany poprzednik tego hoppera na ziarno)
(29-09-2017, 14:15)McZapkie napisał(a): Pendolino ma osobno rozrysowane rzuty z początku i końca łuku toru? No no, nowa jakość 
Eee.. Nie taka nowa. Wszystkie wagony osobowe o długości 12 mają w PKP secie takie dodatkowe rzuty.
Co do repaintu bagażowego na IC, to pojawia się pytanie, na jakiej zasadzie miałoby się zmieniać jego malowanie? Przebudowa bagażowego na pocztę jest oczywiście możliwa. Tylko czy ma to większy sens?
30-09-2017, 20:23
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-10-2017, 13:57 przez Walter Novotny.)
(30-09-2017, 15:36)TadeuszD napisał(a): Co do repaintu bagażowego na IC, to pojawia się pytanie, na jakiej zasadzie miałoby się zmieniać jego malowanie? Przebudowa bagażowego na pocztę jest oczywiście możliwa. Tylko czy ma to większy sens?
Malowanie mogłoby się zmieniać od tego samego momentu od kiedy EU07 dostaje barwy IC na takiej zasadzie, że jeżeli jest jakiś wagon w malowaniu IC to ten też ma malowanie IC.
Wydawało mi się, że wagon pocztowy jest droższy w trzymaniu i jak ma jeździć półpusty to lepiej dać tańszy. Teraz widzę, że pasażersko-bagażowy jest tańszy a bagażowy ma tę samą stawkę, więc nic by to nie dawało.
08-10-2017, 13:57
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-10-2017, 20:48 przez Walter Novotny.)
Liczba postów: 90
Liczba wątków: 1
Witam.
Obserwuje to forum od dawna .
Korzystam naraz z PKP st 1.6 oraz 2.0 i zobaczyłem to
https://zapodaj.net/ddcfbc3ddd865.png.html O co z tym malowaniem chodzi ? https://zapodaj.net/4feaa01b4ff96.png.html Ładnie ET42 pkp cargo ^^
Wiem nie chciało mi się całego wątku czytać ale bardzo mi się podobają te malowania.
Osobiście proszę o dodanie do set'u opcji której mi zawsze w ottd brakowało.
Opcja rozłączania wagonów poza warsztatami oraz opcja kontroli prędkości pociągu.
I żeby się nie niszczyły pociągi jak przy niskiej prędkości (5-15km/h) się zderzą.
Pozdrawiam ! Paweł
Liczba postów: 458
Liczba wątków: 35
Pierwsza twoja prośba jest niemożliwa.
Druga też - ale możesz mieć tory o danej max prędkości.
trzecia też.
Technicznie jest to niemożliwe.
|
|
|
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
|
| Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność. |
| Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :) |
|