Dziękuje za info.
Ogólnie z NU tracks korzystam i jest spoko.
A można by wąskotorówki wprowadzić ?
Trzeba by nowe tory dać (większa rozdzielczość grafik konieczna)
Jeździły by po nich słabe lokomotywy ciągnąca 2 max 4 wagoniki.
Były by tanie w utrzymaniu ale miałyby dosyć małą siłe pociągową i prędkość.
Pozdrawiam ! Niemożliwy paweu xD
(13-10-2017, 07:11)PawelKolejarz napisał(a): Dziękuje za info.
Ogólnie z NU tracks korzystam i jest spoko.
A można by wąskotorówki wprowadzić ?
Trzeba by nowe tory dać (większa rozdzielczość grafik konieczna)
Jeździły by po nich słabe lokomotywy ciągnąca 2 max 4 wagoniki.
Były by tanie w utrzymaniu ale miałyby dosyć małą siłe pociągową i prędkość.
Pozdrawiam ! Niemożliwy paweu xD
Istnieje osobny dodatek, nazywa się 600mm Narrow Gauge Railways i możesz go pobrać z menu gry (zerknij na wątek na ten temat u nas na forum). Wprowadza też dodatkowy typ torów. Na pewno Ci przypadnie do gustu
15-10-2017, 17:25 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-10-2017, 17:26 przez seriously.)
Frapuje mnie troche niemoznosc jazdy ukrotnionej Elfami. Po pewnym czasie az sie prosi o zestawienie trzech zamiast dwoch jednostek, a w rzeczywistosci nie byłoby ku temu przeciwskazan. Tak ma byc czy gra nie pozwala na stworzenie mozliwosci polaczenia trzech jednostek? Byłoby tez wspaniale, gdyby była mozliwosc przy powstajacych 37we i obecnych juz EZT konfiguracji liczby czlonow (zalozmy od 2-5) ze zmiennymi kosztami eksploatacji. Jesli potrzebna jest do tego krecia robota, to chetnie sie podejme, tylko trzeba mi wyjasnic co i jak.
Ograniczenie dotyczące jazdy ukrotnionej Elfów to ograniczenie w secie, poza tym sam Elf niezbyt do niego pasuje wizualnie (posiada malowanie CC).
Dokończyłem w końcu EN57AP, który w bardzo łatwy sposób można przemalowywać na inne EN57Ax. Tym samym przypominam propozycję, która kiedyś gdzieś się już pojawiła: stworzenie nowego pojazdu w menu zakupu (nazwa: "EN57A", Vmax=120 km/h, moc=1000 kW). Jako ikona w purchase menu już w 2006 roku powinien się pojawić SPOT w bordowym malowaniu PR, którego musielibyśmy sztucznie upgrade'ować do wersji asynchronicznej. Następnie na przestrzeni kolejnych lat w opcjach przebudowy będą się pojawiać kolejne malowania (KM, SKM, KŚ, łódzkie PR, KW, pomorskie PR itd.), które nie będą jednak zmieniać parametrów pojazdu (jak w zwykłym EN57). Klasyczny kibel powinien taki sposób zniknąć z menu zakupu około roku 2008-2010. Co sądzicie o takim pomyśle?
16-10-2017, 21:44 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-10-2017, 23:27 przez Walter Novotny.)
(15-10-2017, 17:25)seriously napisał(a): Frapuje mnie troche niemoznosc jazdy ukrotnionej Elfami. Po pewnym czasie az sie prosi o zestawienie trzech zamiast dwoch jednostek, a w rzeczywistosci nie byłoby ku temu przeciwskazan. Tak ma byc czy gra nie pozwala na stworzenie mozliwosci polaczenia trzech jednostek? Byłoby tez wspaniale, gdyby była mozliwosc przy powstajacych 37we i obecnych juz EZT konfiguracji liczby czlonow (zalozmy od 2-5) ze zmiennymi kosztami eksploatacji. Jesli potrzebna jest do tego krecia robota, to chetnie sie podejme, tylko trzeba mi wyjasnic co i jak.
Impuls może jeździć z innym Impulsem, Elf z innym Elfem a EN57 z inną EN57 albo EN71 ale nie może z EN57A. Mieszanie ich z sobą jest niemożliwe, bo nie są ze sobą kompatybilne.
Ja bardzo popieram dodanie EN57A i byłbym szczęśliwy, gdybym mógł je wypuścić w trasę.
Trzecia generacja składów piętrowych: EU47 + Twindexx
PS Wagon sterowniczy jest zrobiony jako zwykły wagon kończący. Czy byłaby możliwość zrobienia aby jechał z przodu np jako lokomotywa bez napędu? Tak, że aby wyjechać potrzebowałby napędu ale mógłby jechać na przedzie składu?
PS2 zauważyłem, że EU07 nigdy nie jeździ w składach towarowych z tym starym czerwono-jasnym malowaniem PKP Cargo, które jest dostępne np dla EP09.
17-10-2017, 07:34 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-10-2017, 14:40 przez 101ksl.)
(16-10-2017, 21:44)Walter Novotny napisał(a): Impuls może jeździć z innym Impulsem, Elf z innym Elfem a EN57 z inną EN57 albo EN71 ale nie może z EN57A. Mieszanie ich z sobą jest niemożliwe, bo nie są ze sobą kompatybilne.
Czy Impuls w rzeczywistości naprawdę daje się sprzęgać z Elfem? Bo fakt, widziałem film, na którym SA139 i jakis szynobus Pesy grzecznie jechały razem, ale o współpracy między EZT nie słyszałem
(16-10-2017, 21:44)Walter Novotny napisał(a): Ja bardzo popieram dodanie EN57A i byłbym szczęśliwy, gdybym mógł je wypuścić w trasę.
W takim razie postaram się zrobić "pierwsze" malowanie, czyli SPOTa.
(16-10-2017, 21:44)Walter Novotny napisał(a): PS Wagon sterowniczy jest zrobiony jako zwykły wagon kończący. Czy byłaby możliwość zrobienia aby jechał z przodu np jako lokomotywa bez napędu? Tak, że aby wyjechać potrzebowałby napędu ale mógłby jechać na przedzie składu?
Przede wszystkim to muszę Ci powiedzieć, że narzuciłeś niesamowite tempo w rysowaniu, zachowując jednocześnie świetny poziom, ogromne propsy Co do Twojej koncepcji, to tak, jest to możliwe, takie rozwiązanie jest obecne w czeskim secie. Po prostu wagon sterowniczy jest pojazdem szynowym o napędzie spalinowym, o mocy = 0 kW, z wyłączonymi efektami wizualnymi (brak spalin)
(16-10-2017, 21:44)Walter Novotny napisał(a): PS2 zauważyłem, że EU07 nigdy nie jeździ w składach towarowych z tym starym czerwono-jasnym malowaniem PKP Cargo, które jest dostępne np dla EP09.
Tak samo biało-czerwono-granatowego schematu nie mają w secie SU46, ST44 I ET22, warto nad tym pomyśleć
Pomysł ze wstawianiem wagonu sterowniczego na początek składu jest taki trochę średni - po dojechaniu do stacji końcowej skład się odwróci tak że znowu sterowniczy będzie na początku, a chodzi o to, żeby w jedną stronę był na początku, a w drodze powrotnej na końcu
To się da zrobić, ale chyba najwygodniej byłoby potraktować EU07+piętrusy+sterowniczy jak zespół trakcyjny. I tak nie jeżdżą oddzielnie. Refitem można by ustalać ilość wagonów środkowych.
(17-10-2017, 16:11)McZapkie napisał(a): Pomysł ze wstawianiem wagonu sterowniczego na początek składu jest taki trochę średni - po dojechaniu do stacji końcowej skład się odwróci tak że znowu sterowniczy będzie na początku, a chodzi o to, żeby w jedną stronę był na początku, a w drodze powrotnej na końcu
To się da zrobić, ale chyba najwygodniej byłoby potraktować EU07+piętrusy+sterowniczy jak zespół trakcyjny. I tak nie jeżdżą oddzielnie. Refitem można by ustalać ilość wagonów środkowych.
Właściwie to piętrowe KM jeżdżą tylko z Traxxem, Gamą i kiedyś z EU07. Taka mechanika z potraktowaniem lokomotywy z wagonami jako zespołu trakcyjnego nie będzie niezrozumiała dla użytkowników?
OTTD generalnie nie wspiera składów push-pull.
Niektóre sety (np. kolei kanadyjskich) stosują jednak różne triki, aby to zasymulować. Ale triki te są możliwe tylko wtedy, gdy wszystkie pojazdy (lokomotywy, wagony) w składzie mają identyczną długość. W PKP Secie nie dość, że wagony mają różną długość, to jeszcze są zwykle wieloczłonowe o różnych ID. To praktycznie uniemożliwia zaimplementowanie wspomnianych trików. Coś za coś...
(18-10-2017, 13:28)TadeuszD napisał(a): OTTD generalnie nie wspiera składów push-pull.
Niektóre sety (np. kolei kanadyjskich) stosują jednak różne triki, aby to zasymulować. Ale triki te są możliwe tylko wtedy, gdy wszystkie pojazdy (lokomotywy, wagony) w składzie mają identyczną długość. W PKP Secie nie dość, że wagony mają różną długość, to jeszcze są zwykle wieloczłonowe o różnych ID. To praktycznie uniemożliwia zaimplementowanie wspomnianych trików. Coś za coś...
Oj, co do tej długości to bym się sprzeczał. W SBB Secie lokomotywa Re 460 ma długość 0,5, natomiast wagon piętrowy IC2000 (piętrowy i sterowniczy) 0,7 Przy okazji zarówno wagony, jak i sama lokomotywa mają możliwość przebudowy, czyli zmiany malowania. Bez problemu działa w tym przypadku zamiana sprite'ów po dojechaniu do stacji końcowej i zmianie kierunku jazdy, pociąg jest prawie wzorcowym Push-Pullem - jedynie wagony w środku zmieniają położenie.
A np jak trudne byłoby zaimplementowanie takiego mechanizmu dla ED250? On jest jednolitym składem i przy tym każdy wagon się różni od siebie. Czy działałby przy sprzężeniu dwóch EZT?
Tadeusz ma rację, zapomniałem o problemie z długimi wagonami.
ED250 ma ten sam problem pod tytułem "wagon dłuższy niż 8 jednostek", wagony składają się z 2 części z czego jedna niewidzialna, więc odbicie lustrzane tego nie wchodzi w grę.
Akurat ED250, będący pojazdem jednolitym i w pełni symetrycznym, mógłby zachowywać ten sam układ członów pomimo zmiany kierunku jazdy, podobnie jak Ty2, który wraca tendrem do przodu.
Trochę rzeźby będzie, ale jeszcze bez przekraczania granic absurdu...
(18-10-2017, 19:35)McZapkie napisał(a): "wagon dłuższy niż 8 jednostek", wagony składają się z 2 części z czego jedna niewidzialna,
Aha... no to chyba już rozumiem dlaczego set PKP wyraźnie mocniej obciąża grę niż pozostałe sety.
Pytanie, czy warto tak wszystko komplikować, dążyć do "realizmu" kosztem grywalności.
@Walter: Wszystko piękne, Pendolino cudne stworzyłeś, ale... po co ta Odra? I EP08? O ile się doczytałem dobrze, wagon ten mieści 24-40 pasażerów. Przecież to w warunkach gry do niczego się nie nada. Z tym EP to też trochę średnio. Gdyby ceny i koszty lokomotyw były bardziej zróżnicowane może to i miałoby sens. Ale jeśli ta lokomotywa będzie kosztowała tylko 30tys. zł mniej od EP05 i koszty miała niższe o ledwie 2-3tys. bo taniej się już nie da, to kto to kupi? Kolejny pociąg tylko dla idei? Owszem fajnie by było mieć większy wybór, ale niech to ma jakieś ręce i nogi.
(20-10-2017, 00:54)LaChupacabra napisał(a): @Walter: Wszystko piękne, Pendolino cudne stworzyłeś, ale... po co ta Odra? I EP08? O ile się doczytałem dobrze, wagon ten mieści 24-40 pasażerów. Przecież to w warunkach gry do niczego się nie nada. Z tym EP to też trochę średnio. Gdyby ceny i koszty lokomotyw były bardziej zróżnicowane może to i miałoby sens. Ale jeśli ta lokomotywa będzie kosztowała tylko 30tys. zł mniej od EP05 i koszty miała niższe o ledwie 2-3tys. bo taniej się już nie da, to kto to kupi? Kolejny pociąg tylko dla idei? Owszem fajnie by było mieć większy wybór, ale niech to ma jakieś ręce i nogi.
Przyglądając się ujęciom z wnętrza widać, że w 2 klasie są standardowe 8 osobowe przedziały. Wagon z nawiewem, których wtedy było bardzo mało wskazuje na nagranie wykonane w składzie omawianym w materiale. https://youtu.be/UyTK6_vhY9M?t=3m22s
EP08 może znacznie mocniej się różnić od EP05 zachowując istotną odmienność od EU07 niż np lokomotywy spalinowe ST43 i ST44 albo SP45 i SU45.
Czy jest teraz sens przyczepiać EP05 do składu z warsem? Zyskujemy względem EU07 15km/h a płacimy za wzrost prędkości o 35km/h. W takim zestawieniu koszt jest nieproporcjonalny do zysków.
Warto przypomnieć, że EP08 jest produkcji polskiej a EP05 to wyprodukowana w Czechach EU05 ze zmienioną przekładnią.
(20-10-2017, 08:26)Walter Novotny napisał(a): EP08 może znacznie mocniej się różnić od EP05 zachowując istotną odmienność od EU07...
Możesz to jakoś pokazać na konkretnych liczbach? W OTTD nie poszalejesz i nie odtworzysz prawdziwej, dynamicznej charakterystyki lokomotywy. Przy uproszczonych algorytmach OTTD zależność Fpoc.=f(v) dla EU07 i EP05 jest praktycznie taka sama (żółta i czerwona krzywa na wykresie):
EP08 będzie więc po prostu EU07 z nieznacznie podniesioną prędkością. Pomijam na razie fakt, że powstało zaledwie 15 egzemplarzy EP08, bardziej w ramach eksperymentu (część była na łożyskach ślizgowych) niż regularnej przebudowy.