Oficjalny komunikator ottd ;)
Ot ciekawostka.
Zrobiłem mały wywiad i okazało się, że gracze openttd dość niechętnie podchodzą do gadu-gadu.
Wiele osób używa multikomunikatorów (np. pidgin) w konfiguracji gg+jabber, tlen+gg, tlen+jabber.

Generalnie króluje jabber. Dość miłe zaskoczenie.

Mały poradnik dla powiększenia listy kontaktów.

1. Mam konto jabberowe.

To fantastycznie. Na tę chwilę potwierdziłem następujących użytkowników sieci XMPP:
mouse, rysh, key jey, legalnycyklista, mike, numlock, google, tj+.

Generalnie dodaję do kontaktów każdego, kto często gra na serwerze.

2. Mam pocztę na wp.pl lub gmail.com ale nie mam jabbera.

Niespodzianka: masz konto sieci jabber.

wp - zaloguj się do poczty i po lewej stronie włącz usługę webspik.
email: jacek@wp.pl
jid: jacek@jabber.wp.pl

gmail - zaloguj się do poczty i po lewej stronie włącz usługę czat.
email: jacek@gmail.com
jid: jacek@gmail.com

3. Używam tylko oficjalnego komunikatora gadu-gadu lub tlen.

Pech. Do niczego zmuszać nie będę, a zwłaszcza to instalowania kolejnego programu i zakładania konta "gdzieśtam".
Jeżeli jesteś zadowolony z tego co masz to nie ma sensu na siłę kombinować.

4. Używam AQQ

Tu jest problem. AQQ od wersji 2.00 działa jak zwyczajny serwer sieci jabber.
Niestety od pewnego czasu są problemy z połączeniami s2s (serwer2serwer) i nie można rozmawiać z użytkownikami innych serwerów.
Proponuję gnić autorów na oficjalnym forum - może naprawią.
(16-03-2009, 00:08)Mike napisał(a): 3. Używam tylko oficjalnego komunikatora gadu-gadu lub tlen.

Pech. Do niczego zmuszać nie będę, a zwłaszcza to instalowania kolejnego programu i zakładania konta "gdzieśtam".
Jeżeli jesteś zadowolony z tego co masz to nie ma sensu na siłę kombinować.
Tlen otwiera się na komunikację z innymi serwerami (s2s) w ramach XMPP:
http://osnews.pl/tlen-7-dla-windows-rozm...go-loginu/
Zawsze to o jedno konto mniej.
Czy ktoś z AQQ może powiedzieć jaki jest status s2s w tej sieci?
Aktualizacja.

W ramach XMPP można rozmawiać (w ramach S2S) pomiędzy:
- WPspik
- GoogleTalk
- AQQ
- Tlen7 (chwilowo klient pod linuxa, macos)

Do tej listy można dodać dowolny inny serwer sieci Jabber:
http://aqq-pomoc.info/monitor-jabber
http://www.jabberpl.org/Serwery/

Wystarczy tylko jedno konto na dowolnym z powyższych serwerów.

Jakby nie patrzeć, mamy piękną opozycję dla GG.
Zrezygnowałbym całkiem z gg jeśli reszta kontaktów przeszłaby na inny protokół (~30 kontaktów :/)
Mouse: Kiedyś miałem też gg/tlena wystarczy eksportować listę kontaktów na serwer, potem np w aqq zimportować kontakty z serwera i powinieneś mieć wszystko. Jak tak robiłem Tongue
Ale "problem" pozostaje. Masz 3 konta (aqq, gg, tlen) w tych 3 różnych sieciach.
Teraz będziesz mógł mieć dwa (gg + dowolne JID).
Co więcej, skończą się przepychanki co jest lepsze: aqq, tlen, wpspik - gdyż mając konto w dowolnej z nich pogadasz z resztą.

Z samym gg pewnie nic się nie zmieni. Dalej będą zapatrzeni w siebie. Może wydarzą kolejną wersję ociężałego klienta. Oczywiście cały czas trwać będzie maraton padających serwerów.
Pawilonek, cały czas rozchodzi się o konta - tak jak powiedział Mike. Od dawna nie korzystam z programu GG ale konto muszę mieć żeby porozmawiać z innymi przez ten protokół...

Btw: Pawilonek, oczekuję na autoryzację
Na każdym serwie Jabber trzeba mieć osobne konto? Dobrze rozumiem? Jak tak to mi pozostaje @aqq.eu i @gmail.com
(05-09-2009, 19:03)niemiec napisał(a): Na każdym serwie Jabber trzeba mieć osobne konto? Dobrze rozumiem? Jak tak to mi pozostaje @aqq.eu i @gmail.com
Nie.
Jabber działa mniej więcej jak email. Posiadając konto na jednym serwerze możesz kontaktować się z użytkownikami innych serwerów.
Oczywiście zarówno Twój (na którym masz konto) oraz docelowy serwer powinny wspierać S2S.
Na szczęście z punktu widzenia polskiego użytkownika wszystkie ważniejsze serwery wspierają S2S (tlen od niedawna, aqq trochę wcześniej, gmail od kilku lat, wpspik od zawsze(?)).

Tu jest ładny obrazek:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Jabber

ps.
Punkt trzeci z pierwszego posta jest jak najbardziej aktualny. Co prawda nie dot. już sieci tlen.
AQQ w sieci Jabber umożliwia rozmowę w czasie rzeczywistym(RTT) i zwrócenie uwagi rozmówcy. Jednak, aby RTT działało, druga osoba również ową opcje musi mieć włączoną(Ustawienia > Rozmowa > Rozmowa na żywo).

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord