|
wymiana pojazdów
|
Liczba postów: 11
Liczba wątków: 3
Witam jak mam wymienić wszystkie autobusy naraz? wysłałem je do zajezdni dałem zastąp wszystkie i nic się nie dzieje
a ustawiłeś co na co ma się wymieniać?
kasa jest?
tak ustawiłem, kasy mam w pierona i nic
Liczba postów: 1,356
Liczba wątków: 114
(23-08-2009, 14:11)Siara_nh napisał(a): wysłałem je do zajezdni dałem zastąp wszystkie i nic się nie dzieje
Najpierw daj wymianę a później wyślij pojazdy do serwisu. Nie wymienią się jeśli stoją w depocie a potem dasz wymianę.
no tak robię , na początek zaznaczam wymiana pojazdów i zastąp a potem wysyłam do zajezdni,(bo jak klikam wyślij do serwisu to nic się nie dzieje)
to daj save 
Az nie moge uwierzyc
prosze tu jest save http://www.sendspace.com/file/g716q5
jakbyś mógł to popatrz też na pociągi bo jest to samo
Liczba postów: 57
Liczba wątków: 2
Siema,
Zapoznałem się z Twoim savem i wnioskuję, że chodzi Ci o wymianę autobusów ze względu na wiek, a nie na inny model. Jeżeli tak, to musisz włączyć w opcjach zaawansowanych autoodnawianie pojazdów, a następnie wysłać wszystkie autobusy do zajezdni na serwisowanie. Aby włączyć autoodnawianie należy wejść w opcje zaawansowane (ikona z szarym płaskim kluczem) następnie z otwartego menu wybrać Pojazdy ---> Autoodnawianie ---> Autoodnawiaj pojazdy gdy stają się stare (WŁĄCZONE lub ON). Opisana ścieżka może trochę się różnić, mam angielską wersję ottd i jest to moje luźne tłumaczenie. Myślę, że nie będziesz miał problemów z wysłaniem ich wszystkich na serwisowanie, jest to sąsiadująca opcja z wysłaniem ich do depotów. To powinno rozwiązać Twój problem. Pzdr.
Potwierdzam, chodziło mu o wymianę starych pojazdów na nowe a nie o zmianę modelu.
Jeśli zrobisz to co napisał tj+ to wszystkie pojazdy się wymienią sukcesywnie przy 1 wizycie w depocie.
Liczba postów: 1,132
Liczba wątków: 80
A nie trzeba było jeszcze ustawić min/max kwoty do autoodnawiania?
Jest tylko kwota minimalna - ile kasy zabezpieczyć dla gracza.
dziękuje bardzo właśnie o to mi chodził
Liczba postów: 2
Liczba wątków: 0
Witam
A ja mam pytanko troszkę z innej beczki
Gdy mija kilkadziesiąt latek chciałbym wymienić linie kolejowe na nowsze. To akurat udaje się bez problemu ale jak wymienić szybko tabor na dostosowany do np lini MagLev a mając go np w elektrycznym ??? ręcznie jest z tym kupa roboty gdy infrastruktura rozwinięta. jest jakiś sposób ???
Liczba postów: 1,370
Liczba wątków: 52
Jeśli dobrze Cie zrozumiałem to odpowiedź brzmi nie. Kiedy ostatnio grałem musiałem sam ręcznie wszystko zmieniać. Być może wprowadzili jakieś ułatwienie, ale wątpię.
Liczba postów: 2
Liczba wątków: 0
Rysh myślę że dobrze mnie zrozumiałeś :) bo z teg co zauważyłem to po zamianie torowiska na np. ML, depotu w którym są pociągi nie można zmienić na inny typ więc pozostaje postawić nowy depot z adekwatnej linii i tam kopiować - cóż męczące ale opłacalne :)
dzięki za szybką odpowiedź
pozdrowionka....
Było już parę razy na forum. Nie ma automatycznej wymiany.
1. wysyłasz wszystkie pociągi do serwisu.
2. zmieniasz tory na nowsze (UWAGA! Serwisy si ę nie zmienią bo są tam pociągi)
3. budujesz serwisy obok starych.
4. otwierasz nowy serwis, budujesz pociąg z wagonami jak w starym
5. kopiujesz rozkład ze starego pociągu żeby nie przepisywać
6. sprzedajesz stary pociąg.
7. zapętlić to z liczbą pociągów
Liczba postów: 5
Liczba wątków: 1
03-07-2011, 11:27
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-07-2011, 11:37 przez smykulfc.)
Autorenew nie działa, albo robię coś nie tak...
A więc: W opcjach "Advanced-Vehicles-Autorenew" opcję "autorenew vehicle when it gets old" mam na "ON".
Niżej jest opcja "Autorenew whe vehicle is 12 before/after max age"
Z kasą jest 600,000 ale mam parę miliardów już złotych...
Więc wchodzę do listy wszystkich pojazdów, rozwijam "manage list" i wybieram "send for servicing", żeby do tej zajezdni wjechały, wjeżdżają i wyjeżdżają tak samo stare jak były....
Liczba postów: 1,132
Liczba wątków: 80
Liczba postów: 14
Liczba wątków: 1
(03-07-2011, 11:27)smykulfc napisał(a): Autorenew nie działa, albo robię coś nie tak...
A więc: W opcjach "Advanced-Vehicles-Autorenew" opcję "autorenew vehicle when it gets old" mam na "ON".
Niżej jest opcja "Autorenew whe vehicle is 12 before/after max age"
Z kasą jest 600,000 ale mam parę miliardów już złotych...
Więc wchodzę do listy wszystkich pojazdów, rozwijam "manage list" i wybieram "send for servicing", żeby do tej zajezdni wjechały, wjeżdżają i wyjeżdżają tak samo stare jak były....
a czy na pewno dane pojazdy jeszcze są dostępne? Czy możesz go kupić? jeśli nie to ta opcja też nie zadziała.
|
|
|
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
|
| Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność. |
| Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :) |
|