Budowanie stacji w wielkich miastach
Witam,

w OpenTTD gram już dłuższego czasu (tylko singleplayer), ale wciąż męczę się z pewnym problemem -- może coś poradzicie? Mianowicie: jak budować stacje w wielkich miastach? Czasem gram na mapach (np. England & Wales), gdzie największe miasta są tak wielkie, że nie mieszczą się na jednym ekranie. Żeby zgarnąć subsydium, stację powinienem wybudować blisko centrum miasta (9 kratek od napisu jeżeli dobrze pamiętam). W wielkich miastach to nierealne -- trzeba by wyburzyć kilkadziesiąt kratek (chyba, że ma się miliony na wyburzanie, łapówki, wyburzanie, łapówki i tak w kółko). No właśnie, da się to jakoś zrobić zakładając, że nie mam milionów na łapówki?

pzdr
szeryf

PS. to mój pierwszy post, nie bijcie jeżeli już o tym było...
Nie no, teren pod dworzec trzeba wyburzyć. Ewentualnie zadowolić się autobusami/tramwajami. Najlepiej to buduj linie olewając subsydia. Jak będziesz miał miliony na łapówki lub drzewa, to wtedy zacznij burzyć miasta i robić tam dworce.
Dokładnie, łapówka, masa drzew, wyburzanie i tak w kółko... Możesz zbudować stację obok centrum i ją rozszerzyć 8 kratek w kierunku centrum. Dowożenie autobusem to też sposób (transfer) ale licz się z tym, że będą na minusie. Za to pociągi będą miały więcej pasażerów i na pewno się zwróci Wink
są 3 metody:

stacje można wybudować w centrum burząc sporą część miasta ale wg mnie to złe rozwiązanie bo i tak nie będziesz w stanie zgarnąć wszystkich ludzi z miasta przez brak zasięgu na obrzeżach a stacjia bardzo szybko się zakorkuje bo stacja w centrum miasta raczej nie będzie duża - szkoda tak dużo burzyć

wybudowanie stacji pod miejscowością i przeworzenie do niej z całego miasta pasażerów autobusami bądz tranwajami to dobre rozwiązanie ale to ma minusy na pewno nie osiągniesz 100% w ocenie działalności przez małe zarobki minimalne autobusów/tranwajów a drugi to prawdopodobne zakorkowanie miasta co jest do bani przy transportowaniu innych dóbr samochodami

możesz też budować kilka stacji w mieście tak by ogarniały one zasięgiem całe miasto tylko ta opcja zajmuje największy obszar miasta i wtedy dopiero trzeba będziesporo burzyć
możesz także zwiększyć zasięg łączenia stacji(domyślnie 12) na np 30(może spowolnic gre) i wtedy stacja bedziesz mogl daleko sieeegnac Tongue
Możesz wybudować przy mieście duże lotnisko ( taki sposób widziałem na innym forum lub w jakimś poradniku ) i do niego dobudować stacje.

Możesz " podzielić " miasto na dzielnice , które będą miały swoje stacje transferowe ( do nich zwozisz autobusami ) i z tych stacji transferowych zwozisz do głównej stacji wyjazdowej.
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Nie pomyślałem, że transferując też można złapać subsydium, będę musiał wypróbować Smile

Pozostałe sposoby mniej lub bardziej już stosowałem, ale większość z nich niestety nie pozwala złapać subsydium, a ja to lubię Smile

Co do otaczania miasta stacjami, to najczęściej właśnie tak robię, bo peryferia nie są tak gęsto zabudowane i łatwiej postawić stację w dobrym otoczeniu.

Jeden sposób, o którym nikt nie wspomniał, to wyburzyć kilka budynków i postawić stację, a tory wyprowadzić tunelem (lub tunelami) poza miasto. Ja wiem, że taka stacja ma tendencje do korkowania się, ale lepszy rydz niż nic, więc jak się da to tak robię. Z czasem można poprawiać infrastrukturę, jak już nastawienie władz miasta się polepszy Smile
stolica:

[Obrazek: nowyobrazmapybitowejkp.png]
Nikt nie wspomniał bo wszyscy myślą o efektywnych rozwiązaniach. Zrobisz 2 tunele dojazdowe, zaraz za nimi stacje i przy 5 składach masz korek... My się bawimy w obsługiwanie stacji przez 20 i więcej składów w taki sposób, żeby żaden skład nie czekał przed stacją.
(15-01-2010, 13:16)KOZACKI BOHUN napisał(a): stolica:

ooooo, ja też chcę taką ładną mapę Polski... skąd można zassać? Smile
(15-01-2010, 13:18)mouse napisał(a): Nikt nie wspomniał bo wszyscy myślą o efektywnych rozwiązaniach. Zrobisz 2 tunele dojazdowe, zaraz za nimi stacje i przy 5 składach masz korek... My się bawimy w obsługiwanie stacji przez 20 i więcej składów w taki sposób, żeby żaden skład nie czekał przed stacją.

no tak, wyższa szkoła jazdy Smile
Przy odpowiednim ustawieniu stacji można budować tunele przez miasto. Trzeba tylko pamiętać by stacje były rozłożone w takiej odległości by nie zatykały się pasażerami. Najlepiej jakby strefy zasięgu trochę na siebie nachodziły. Takie rozwiązanie ma swoje plusy bo możemy korzystać z całego miasta nie wykorzystując do tego żadnych pojazdów dodatkowych (przeładunku).
[Obrazek: screenshot9za.png]

Jeśli chcesz szybko przeprowadzić tory przez miasto to zawsze możesz usuwać drogi i tam budować, wychodzi najtanej.

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord