POJAZDY projekt POLSKIE DROGI
czyli co, mam zrobić te około 20 wesji Nysy, ile jest kolorów do wyboru w grze? To znaczy to nie jest problem, to jest tylko jeden filtr w photoshopie, ale nie wiedziałem ze trzeba w kazdym kolorze zrobić, chyba że pomalujemy ją w kolory milicyjne Wink
(21-10-2010, 08:16)KOZACKI BOHUN napisał(a): dla mnie nysa rewelacjaSmile świetna robota tylko właśnie ona chyba musi być na niebieskim tle:/ jest też jeszcze jeden problem - pojazdy w odróżnieniu do pociągów muszą mieć różne kolory takie jak są kolory firmy bo ciężko będzie się domyśleć czyja to nysa ale z drugiej strony jak się patrzy na Ikarus set to tam tego nie ma... co myślicie o tym problemie?

Ikarus Set ma opcję przemalowania na kolory spółki.
A to musiałem się pomylić co do Ikarusa...

Dobrze że nie będzie problemów z dorobieniem kolorówSmile A co do milicyjnej nyski to kto wie może jak zrobimy pierwszą wersje seta do dorobi się bonus z milicyjnymi nyskami, wojskowymi i strażackimi starami, maluchami, polonezami itpWink

Aktualny spis pojazdów wygląda tak:
Star 20
Star C60
Star "Stonka"
Star N50
Nysa N57
Żuk
Jelcz Karosa
Star 25
Jelcz 272 MEX
Żubr A 80
Jelcz AP 02
Nysa 501
Jelcz 315
Jelcz 316
Jelcz 317
Odra 042
MAT Oławka
Jelcz 021
Star 28
Jelcz 039
Tarpan
Jelcz 044
Jelcz PR-110U
Star 200
Jelcz 420
Jelcz 080
Jelcz PR-110T
Jelcz M11
Jelcz 120M
Jelcz T120
Jelcz M121M
Jelcz M125M Dana
Jelcz T123 Ewa
Jelcz M101I3
Jelcz M083C
No to trochę zajmie to nam czasu, ale co tam, graficy, do roboty ! ;] W sumie to można zrobić jeden pojazd dziennie, powiedzmy ze jest 3 grafików, nie wiem ilu jest dokładnie i kto będzie rysował, to 35 pojazdów : 3 to około 11, 12 więc jak się zaprzemy to szybko pójdzie, ale jeszcze trzeba to wszystko zakodować. Smile
(21-10-2010, 12:01)Czajnikowiec napisał(a): czyli co, mam zrobić te około 20 wesji Nysy, ile jest kolorów do wyboru w grze? To znaczy to nie jest problem, to jest tylko jeden filtr w photoshopie, ale nie wiedziałem ze trzeba w kazdym kolorze zrobić, chyba że pomalujemy ją w kolory milicyjne Wink

1. Mam nadziej że wiesz jak są kodowane kolory w grze? patrz http://wiki.ttdpatch.net/tiki-index.php?...oordinates.
2. Mam nadzieje że dbasz o spójność kolorów miedzy paletą dos a paletą windows patrz "wagony z rudą".
3. Wiesz że są odpowiednie kolory w palecie, które odpowiednio zmieniają się na kolory firmy?
4. Mam nadziej że zdajesz sobie sprawę że tak zaawansowane narządzie jak photoshop to ci dużo pewnie nie pomoże Tongue.

A tak życzę powodzenia może jak znajdę trochę więcej czasu to coś pomogę z kodowaniem ale na razie na mnie nie liczcie.

Pamiętajcie jeszcze o jednolitej wielkości pojazdów.
Cytat:1. Mam nadziej że wiesz jak są kodowane kolory w grze? patrz http://wiki.ttdpatch.net/tiki-index.php?...oordinates.
o kurcze, tego to nie wiedzialem, chyba te "moje" kolory nie pasują... :/
Cytat:2. Mam nadzieje że dbasz o spójność kolorów miedzy paletą dos a paletą windows patrz "wagony z rudą".
Jaka spójność i jakie wagony z rudą??
Cytat:4. Mam nadziej że zdajesz sobie sprawę że tak zaawansowane narządzie jak photoshop to ci dużo pewnie nie pomoże .
Teraz zauważyłem, że chyba nie, ale najłatwiej było mi robić grafiki w tym programie, skoro tak to jakiego oprogramowania używać??

Dzięki, że wogule mnie ostrzegłeś, co by bylo gdybym już zrobił dużo pojazdów a tu nagle że żaden nie pasi Wink
(21-10-2010, 16:10)Czajnikowiec napisał(a):
Cytat:2. Mam nadzieje że dbasz o spójność kolorów miedzy paletą dos a paletą windows patrz "wagony z rudą".

Z PKP seta , jak wiezie rudę to ona taki miga (chyba o to chodzi) Tongue
(21-10-2010, 17:00)Pawilonek napisał(a):
(21-10-2010, 16:10)Czajnikowiec napisał(a):

Z PKP seta , jak wiezie rudę to ona taki miga (chyba o to chodzi) Tongue

Chodzi o różnice miedzy paletami Dos a Windows tu masz przykład jak to wygląda w praktyce:
[Obrazek: screenshot2gk.png]
Cytat:Pawilonek napisał(a):
(Dzisiaj 16:10)
Czajnikowiec napisał(a):
Cytat:
2. Mam nadzieje że dbasz o spójność kolorów miedzy paletą dos a paletą windows patrz "wagony z rudą".

Z PKP seta , jak wiezie rudę to ona taki miga (chyba o to chodzi)

Chodzi o różnice miedzy paletami Dos a Windows tu masz przykład jak to wygląda w praktyce:
Nie jestem pewien czy wiem o co Ci chodzi, według tego linku co dałeś http://wiki.ttdpatch.net/tiki-index.php?...oordinates to w windowsowej palecie nie można używać paru kolorów, a reszta jest tylko pozamieniana miejscami, więc na czym polega błąd w pkp set, widze ze dachy wagonów i lokomotyw są ciemniejsze w DOS, ale od czego to się wzieło i jak tego uniknąć to nie wiem... Smile Może poprostu to jest takie proste ale jakoś nie mogę tego rozkminić... I chyba już wiem w jakim programie rysować, to jest chyba w tym samym do kodowania grafiki, GRF Codec jesli sie nie mylę...
(21-10-2010, 20:10)Czajnikowiec napisał(a):
Cytat:Pawilonek napisał(a):
(Dzisiaj 16:10)
Czajnikowiec napisał(a):
Cytat:

Z PKP seta , jak wiezie rudę to ona taki miga (chyba o to chodzi)

Nie jestem pewien czy wiem o co Ci chodzi, według tego linku co dałeś http://wiki.ttdpatch.net/tiki-index.php?...oordinates to w windowsowej palecie nie można używać paru kolorów, a reszta jest tylko pozamieniana miejscami, więc na czym polega błąd w pkp set, widze ze dachy wagonów i lokomotyw są ciemniejsze w DOS, ale od czego to się wzieło i jak tego uniknąć to nie wiem... Smile Może poprostu to jest takie proste ale jakoś nie mogę tego rozkminić... I chyba już wiem w jakim programie rysować, to jest chyba w tym samym do kodowania grafiki, GRF Codec jesli sie nie mylę...

Nie wiesz o czym mowie bo pewnie nie widziałeś jeszcze swoich grafik jak wyglądają w grze. Przy robieniu grafik musisz pamiętać żeby używać odpowiedniej palety i pamiętać o tym że czarna kropka w jednej palecie może być odczytana jako czerwona mrugająca kropka w drugiej ;].
W grze, w Ustawieniach NewGRF możesz zmienić paletę.
pytanie do osób które mają pojęcie o kodowaniu: jakie dane potrzebujecie? tyle starczy?

Nazwa
Typ
Państwo
Rok
Moc (KM)
Koszt
Prędkość (km/h)
Koszt użytkowania
Pojemność
Ładunek
Żywotność
Maksymalna niezawodność
Z tego co się orientuję, to tylko ja tu jestem od kodowania. W przypadku aut widoczne są dane: Koszt, prędkość, koszty użytkowania, pojemność, data zaprojektowania (data wycofania może też być, ale nie jest konieczna), żywotność, maksymalna niezawodność.

Edit: dla twórców grafik na wiki jednego z użytkowników TT-Forums znajdują się szablony do rysowania:
http://users.tt-forums.net/pikka/wiki/in..._templates
oo Bvader wielkie dzięki za tego linka. A tak pozatym to do Alkomata, czyli jeżeli użyję palety Windowsowej, to mam uzyc do rysowania karoserii tylko kolorów "normal" inne są do stworzone do czego innego??? http://wiki.ttdpatch.net/tiki-index.php?...oordinates
obecna lista:
Star 20 Ciężarówka Polska 1948
Star C60 Ciągnik siodłowy Polska 1953
Star "Stonka" Autobus Polska 1954
Star N52 Autobus Polska 1955
Nysa N57 Dostawczy Polska 1958
Żuk Dostawczy Polska 1959
Jelcz Karosa Autobus Polska 1959
Star 25 Ciężarówka Polska 1960
Żubr A 80 Ciężarówka Polska 1960
Jelcz 272 MEX Autobus Polska 1963
Jelcz AP 02 Autobus Polska 1963
Nysa 501 Dostawczy Polska 1964
Ikarus 556 Autobus Węgry 1965
Jelcz 315 Ciężarówka Polska 1968
Jelcz 316 Ciężarówka Polska 1969
Jelcz 317 Ciągnik siodłowy Polska 1969
Odra 042 Autobus Polska 1964
MAT Oławka Autobus Polska 1965
Jelcz 021 Autobus Polska 1967
Star 28 Ciężarówka Polska 1968
Jelcz 039 Autobus Polska 1970
Ikarus 260 Autobus Węgry 1972
Ikarus 280 Autobus Węgry 1972
Tarpan Dostawczy Polska 1973
Jelcz 044 Autobus Polska 1974
Jelcz PR-110U Autobus Polska 1975
Star 200 Ciężarówka Polska 1976
Jelcz 420 Ciężarówka Polska 1978
Jelcz 080 Autobus Polska 1979
Jelcz PR-110T Autobus Polska 1984
Jelcz M11 Autobus Polska 1985
Ikarus 435 Autobus Węgry 1985
Ikarus 415 Autobus Węgry 1986
Neoplan N4009 Autobus Polska 1988
Neoplan N4016 Autobus Polska 1988
Neoplan N4020 Autobus Polska 1988
Neoplan N4021 Autobus Polska 1988
Jelcz 120M Autobus Polska 1990
Jelcz T120 Autobus Polska 1993
Ikarus 411 Autobus Polska 1994
Ikarus 417 Autobus Węgry 1994
Jelcz M121M Autobus Polska 1994
Jelcz M125M Dana Autobus Polska 1997
Jelcz T123 Ewa Autobus Polska 1998
Solaris Urbino 12 Autobus Polska 1999
Solaris Urbino 15 Autobus Polska 1999
Solaris Urbino 18 Autobus Polska 1999
Jelcz M101I3 Autobus Polska 2000
Solaris Urbino 9 Autobus Polska 2000
Solaris Urbino 10 Autobus Polska 2002
Solaris Vacanza 12 Autobus Polska 2002
Jelcz M083C Autobus Polska 2008

W planach jeszcze Kamaz, Liaz, Ursus, Zetor, współczesne TIRy i ciężarówki. Jakie marki jeszcze trzeba dodać wg Was?
Skoro tu jest Rosyjski Kamaz w Polskim secie, to brakuje mi tu MAN'ów DAF'ów Scanii Mercedesów, i chyba najnowowszych Solarisów typu Urbino 18. A może by dodać polskie tramwaje, przecież też jeżdżą po drogach Wink no to w tej sytuacji mamy Solarisa tramino, masę konstalów, i Alstomów, Düwagi oraz polskie Pesy ;]
(22-10-2010, 20:20)Czajnikowiec napisał(a): Skoro tu jest Rosyjski Kamaz w Polskim secie, to brakuje mi tu MAN'ów DAF'ów Scanii Mercedesów, i chyba najnowowszych Solarisów typu Urbino 18. A może by dodać polskie tramwaje, przecież też jeżdżą po drogach Wink no to w tej sytuacji mamy Solarisa tramino, masę konstalów, i Alstomów, Düwagi oraz polskie Pesy ;]

Hola, hola, nie wszystko naraz. Nie wiem jak z rysowaniem, ale koderów ci u nas niedostatek (jeden uczący się).
Jest jakiś tutorial rysowania rzeczy do ottd? bo mogę zrobić jakieś proste modeliki w blenderze i chętnie bym się nauczył i pomógł przy polskim secie.
(22-10-2010, 20:20)Czajnikowiec napisał(a): Skoro tu jest Rosyjski Kamaz w Polskim secie, to brakuje mi tu MAN'ów DAF'ów Scanii Mercedesów, i chyba najnowowszych Solarisów typu Urbino 18......

Jak już chcecie dawać rosyjskie, to nie zapomnijcie o Ził'ach, Kraz'ach, Tatrach dwóch modeli itd. W latach 70-tych zdominowały przewozy na polskich budowach.
(22-10-2010, 22:51)bvader95 napisał(a): Hola, hola, nie wszystko naraz. Nie wiem jak z rysowaniem, ale koderów ci u nas niedostatek (jeden uczący się).

a w czym to się koduje ??
(23-10-2010, 08:24)raf_79 napisał(a):
(22-10-2010, 22:51)bvader95 napisał(a): Hola, hola, nie wszystko naraz. Nie wiem jak z rysowaniem, ale koderów ci u nas niedostatek (jeden uczący się).

a w czym to się koduje ??

Są dwie opcje:
- NFO - język programowania powstały oryginalnie dla gry TTDPatch, obsługiwane po części przez OpenTTD.
Najważniejsze - nie przerazić się natłokiem liczb heksadecymalnych.
Dokumentacja (na TTDPatch Wiki, po angielsku): http://wiki.ttdpatch.net/tiki-index.php?...phicsSpecs
- NML (NewGRF Markup Language) - projekt mający na celu umożliwienie kodowania GRF'ów w prostszy sposób.
Da się w tym napisać m. in. GRF z pojazdami (na przykład pojazdy z OpenGFX+)
Dokumentacja (niekompletna, po angielsku): http://hg.openttdcoop.org/nml/raw-file/t...rence.html

NML można przerobić na NFO, w drugą stronę już niekoniecznie

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord