Odstępy między pojazdami
Witam,

Czy jest jakaś metoda żeby pojazdy zachowywały między sobą jakiś odstęp, bądź jakiś trick? Bo wysyłam autobusy/tramwaje w odstępach przystankowych, a w pewnym momencie jedzie jeden długi skład i cierpią na tym pasażerowie.

Pozdrawiam
jest, nie wypuszczać ich zbyt wiele
maxon zrób tak że puszczaj Tramwaje co 10 sekund a Autobusy co 15-20 sekund.Wtedy korków nie bedziesz miec Smile
W oknie poleceń klikasz na "Rozkład" i tam na pierwszym rozkazie ( na kolejnych nie musisz ( chyba że jest dużo rozkazów ( chodzi o to by były odstępy, ale pojazdy nie stały długo na każdym przystanku ( rozumiesz? ( a, zrobię jeszcze jedne nawias Tongue ) ) ) ) ) ustawiasz czas postoju. Do tego dajesz mały przystanek.

Nie do końca Smile

Znalazłem Rozkład i mam tak:
1. Idź do stacja A
2. Przejazd
3. Idź do zajezdnia
4. Przejazd
5. Idź do stacja B

Jak ustawić rozkład? Żeby na przystankach stały po 1 dzień (ale wtedy to nie zmniejszy zatłoczenia, bo razem przyjeżdżają i razem będą stały)? Czy na czas przejazdu?
pierwsza stacjia ( w twoim przypadku stacja B ( czyli pierwsza po zajezdni ) ), ma działać jak bloki startowe ( czyli co ileś tam dni wyruszają pojazdy ), teraz musisz tak dostosować czas oczekiwania i wielkość przystanku

Przykład, mały przystanek:
dwa autobusy wjeżdżają
i czekają
i odjeżdżają,
kolejne dwa wjeżdżają
i czekają
i odjeżdżają,
kolejne dwa wjeżdżają
i czekają
i odjeżdżają,
kolejne dwa wjeżdżają
i czekaj ą
i odjeżdżają,
znika korek,
podjeżdżają pierwsze dwa
i czekają
i odjeżdżają,
a korka niema

Z początku będzie korek ale jak wszystko wjedzie na trasę w równych odstępach to korek zniknie, dlatego ustawiasz czekanie co kilkanaście rozkazów ( stacji ).

(08-09-2011, 22:21)maxon napisał(a): bo razem przyjeżdżają i razem będą stały

To zmniejsz przystanek, chyba że mówisz o trasie kiedy masz dwa autobusy....

dzięki za pomoc! Smile

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord