KOLEJ Polish PKP Set v2.0
To nie jest Flirt (EN75). On ma okna w jednej linii. Czajnikowiec narysował Elfa (EN76).
Czy poza linią okien i innymi barwami są jeszcze jakieś różnice w wyglądzie zewnętrznym elfa i flirta? Bo tak na pierwszy rzut oka nie widzę żadnej różnicy, dane na wikipedii też podobne - nie wiem więc czy jest sens dodawać je oba, czy w grze normalnej będzie sens używania nowszych elfów niż starszych flirtów (chyba, że by była jakaś różnica w cenie/kosztach używania).

Co do malowań, to widziałbym takie coś: set ma być realistyczny, więc dodać wszystkie malowania występujące w Polsce - możliwość przebudowy za darmo (albo za grosze jakieś) na malowanie z dowolnego województwa/firmy (jeśli chodzi o malowania występujące tylko w pewnym okresie czasu to możliwość przebudowy na nie tylko wtedy, gdy w rzeczywistości były one tak malowane).
(23-12-2011, 12:23)qamil napisał(a): Czy poza linią okien i innymi barwami są jeszcze jakieś różnice w wyglądzie zewnętrznym elfa i flirta? Bo tak na pierwszy rzut oka nie widzę żadnej różnicy, dane na wikipedii też podobne

Elf i flirt mają zupełnie inne czoła.
Co do malowań to dobry pomysł aby można było "przemalowywać" pociągi na różne malowania używane w danym okresie (np obecnie tj 2011 elfa albo na barwy kolei śląskich albo mazowieckich czy jakie jeszcze tam elfy dziś mają), podobnie jest to rozwiązane w secie japońskim i moim zdaniem sprawdza się dobrze.

Są różnice, ale nie do odzwierciedlenia w Openie. W takich małych rysunkach nie zrobi się bardziej lub mniej zaokrąglonego czoła. Elf i Flirt. Elf, jako produkt polski, jest o wiele tańszy od Flirta.
To co zauważyłem do wymiany to:
1. dorysować harmonię między członami
2. zauważyłem że na zdjęciu rzutu _ po lewej stronie przód jest ścięty, a na moim rysunku spritów to nie występuje
3. no i według mnie można by ustawić maksymalną prędkość maksymalną jaką jest 190 km/h. Wtedy Flirt i Elf nie były by chyba takie same
Poprawka:

Usunąłem tę gumę w rzutach / i \ bo nie widać ich nawet w realu jak patrzymy pod kątem. Te gumy które były wcześniej były dobrze zrobione, oprócz lewego spritu czołowego _ .
Sądze że to sprity są jakoś źle poustawiane, że nie widać gum pomiędzy członami.

Wersja poprawiona z otwartymi drzwiami.
[Obrazek: 314elf_sprite.png]
(22-12-2011, 21:47)wib_wk napisał(a):
(22-12-2011, 19:39)Czajnikowiec napisał(a): U mnie problem z tą węglarką nie występuje.
Sorry, u mnie już też nie, to była wina wczorajszej wersji FIRS, dzisiejsza już ten bug usunęła (r.2656), ponieważ to pierwszy raz się zdarzyło nie przyszło mi do głowy że tam coś nabałaganili.

No więc aby już nikogo nie denerwować/stresować/marnować czasu itd. itp. nie trafionymi raportami, zrezygnowałem z używania wersji testowych gry i Firs'a i zainstalowałem 1.1.4 i Firs 6.4, jedynym - jak na razie zauważonym - problemem seta PKP jest niepoprawne wyświetlanie tekstur pod paletą Windows, reszta chyba ok. tyle że po przeinstalowaniu OTTD nie mam już możliwości dużego powiększenia i nie pamiętam jak go się ustawia. Podpowiecie coś?

No na pierwszy rzut oka widać że coś jest nie tak:

pierwsze to w grze, a drugie to jak powinno wyglądać
[Obrazek: 933r_nica.png]

Przepraszam że tak spamuje, ale co jakiś czas zauważam co nowego można zmienić...
Oczywiście macie rację z tym Flirt-em i Elfe-em. To miał być Elf, tylko machnąłem się, pisząc posta.Rolleyes
Podmieniłem sprite'y na najnowsze od Czajnikowca. Zaktualizowaną wersję Setu można ściągnąć z tego samego linku, co poprzednio. Teraz wygląda to tak (tym razem zrzut bezpośrednio z gry):
[Obrazek: 667EN76.png]

Poprzedni zrzut był trochę kiepski, bo pokazywał pojazd w zajezdni, a tam jest on rysowany nieco skrócony, co trafnie zauważył Czajnikowiec.

@Czajnikowiec:
Jak będziesz jeszcze poprawiał gumy lub inne detale, to pamiętaj, że rysunek przedstawia człony 1 i 3, zaś człony 2 i 4 są tworzone przez obrócenie ich o 180 stopni. Gdy pociąg jedzie w prawo, człony są ustawione następująco: 4-3-2-1 -->
Druga sprawa, to widok poziomy ( _ ) też powinien posiadać wersję z otwartymi drzwiami. Chociaż stacje są zawsze skośne, to wersja _ jest wyświetlana w okienku informacji o pociągu.
I trzecia rzecz: w ostatniej wersji rysunku sprite'y przesunęły Ci się o 3px w dół. Jeśli możesz, to nie rób mi takich niespodzianek... Big Grin

Wracając do malowań - osobiście też skłaniałbym się do zadania qamila i Sojity - jak realizm, to realizm, czyli też chętnie widziałbym Elf w oryginalnych barwach województw...Tongue
klopot z tym ze nie ma tych lokow jak sciagnolem tego GRF.... PKP 2.0
Cytat:Druga sprawa, to widok poziomy ( _ ) też powinien posiadać wersję z otwartymi drzwiami. Chociaż stacje są zawsze skośne, to wersja _ jest wyświetlana w okienku informacji o pociągu.
Oki, naprawię to.
Cytat:I trzecia rzecz: w ostatniej wersji rysunku sprite'y przesunęły Ci się o 3px w dół. Jeśli możesz, to nie rób mi takich niespodzianek...
nie rozumiem jakie sprity w stosunku do czego przesunęły mi się o 3 px. Jak mam zrobić żeby pasowało?
Cytat:Wracając do malowań - osobiście też skłaniałbym się do zadania qamila i Sojity - jak realizm, to realizm, czyli też chętnie widziałbym Elf w oryginalnych barwach województw...
Panowie, rozumiem realizm, ale to jest całkowicie bez sensu, podczas rozgrywki nie będziemy dbali o wybranie pojedynczo koloru każdego składu, będziemy wybierali to co jest w standardzie. Nie sądze żeby był sens rysowania np cystern w barwach Dec, PKP Cargo, Lotos i jeszcze innych nie wiem jakich. To jest bez sensu bo i tak weźmiemy oryginalny który jest w standardzie... Rozumiem set ma być fajny, ale robimy sobie pod górę jak nie wiem. Moim zdaniem można by zrobić coś co odróżniałoby firmy od siebie ale bez przesady. Może trzeba ustanowić jakiś uniwersalny kolor dla wszystkich lokomotyw i średniej wielkości pas koloru firmy, bo nie da się zrobić, żeby lokomotywy pkp się odróżniały
<hr/>
Wydaje mi się też że lepiej by było zmienić nazwę topic'u z Polish PKP Set na Polish Train Set, albo coś w tym stylu bo te lokomotywy i wagony które się w nim znajdą, nie należą w większości do pkp tylko do innych mniejszych spółek. A i w zagranicznych forach mogą nie zrozumieć o co chodzi z tym PKP, co to takiego jest. Lepiej napisać że to jest set o pociągach to każdy to zrozumie.
(25-12-2011, 00:40)Czajnikowiec napisał(a): nie rozumiem jakie sprity w stosunku do czego przesunęły mi się o 3 px. Jak mam zrobić żeby pasowało?

Chodzi o to, że w Twoich pierwszych rysunkach, podstawowy zestaw sprite'ów miał lewy górny narożnik we współrzędnych (4, 20), a po dodaniu zestawu z otwartymi drzwiami przesunął się i miał współrzędne (4, 23). Wystarczy, że cofniesz rysunki z powrotem na stare miejsce.

Przy okazji znalazłem też dziś inny błąd, powodujący m.in. błędne wyświetlanie gum łączących człony w widokach skośnych. Otóż w szablonie oba rysunki dla widoków \ i \ oraz / i / nie są identyczne. Jak się przyjrzysz, to są przesunięte o 2px. Tymczasem Ty wykonałeś je jako wierne kopie. Musisz je więc teraz przesunąć, aby były dokładnie w tych samych miejscach co w szablonie.

Cytat:Nie sądze żeby był sens rysowania np cystern w barwach Dec, PKP Cargo, Lotos i jeszcze innych nie wiem jakich.

A właściwie czemu nie? Wg mnie byłoby to fajne. Przebudowujesz skład do przewozu ropy i cysterny przybierają malowanie właściwe dla CPN lub późniejszego Lotos-u. A jak przebudujesz je do przewozu chemikaliów, to zmieniają wygląd na typowy dla cystern do chemii...Tongue

(25-12-2011, 16:15)TadeuszD napisał(a): Przebudowujesz skład do przewozu ropy i cysterny przybierają malowanie właściwe dla CPN lub późniejszego Lotos-u. A jak przebudujesz je do przewozu chemikaliów, to zmieniają wygląd na typowy dla cystern do chemii...Tongue

Mnie też dokładnie o taki typ "przemalowywania" wagonów chodziło, żeby na pierwszy rzut oka było widać co mniej więcej pociąg przewozi. Często zdarza mi się budować skomplikowane połączenia gdzie pociągi są przebudowywane "w locie" i takie "przemalowanie" ułatwia i urozmaica b. rozgrywkę.
A to już rozumiem o co wam chodzi, ja myślałem że chodzi wam o to żeby tak dla zabawy mieć kilkanaście malowań wagonu na rope. Smile A czy kupując tego Elfa, zmiana koloru da jakieś zmiany w pojemności albo v max?
(26-12-2011, 12:31)Czajnikowiec napisał(a): A czy kupując tego Elfa, zmiana koloru da jakieś zmiany w pojemności albo v max?
To by było zakłamanie rzeczywistości. Można by zrobić tak, aby dokupywać człony. Elf jest w wersji od dwu- do sześcio-członowej.
Powiedziałbym że nawet należy tak zrobić, przecież rozbudowa składów to podstawa ekonomi.
Cytat:To by było zakłamanie rzeczywistości. Można by zrobić tak, aby dokupywać człony. Elf jest w wersji od dwu- do sześcio-członowej.
To znaczy każda firma może złożyć inne zamowienie i np zwiększą ilość miejsc albo cos. Tak tylko mówie, bo w niektórych wypadkach tak sie dzieje. Ale można by zrobić tak że 4 czlonowy to np warszawskie ZTM, 5 czlonowy koleje śląskie a 6 czlonowy np koleje mazowieckie. Wydaje mi sie ze takie cos mialo by najwiekszy sens, niz zmienianie barw składu dla zabawy. Wink
Tzn. że podstawowy skład jest dwuczłonowy i do niego można dokupić wagony środkowe w ilości max. 4-rech sztuk. Jest to do zrobienia koderzy?
Poprawka. EN76 może być złożony od 3 do 8 członów, jednak do gry może być również wersja dwuczłonowa. W zależności od przeznaczenia, Vmax wynosi 130, 160 lub 190 km/h, a razem z tym zmienia się liczba par drzwi. Warto się w takie szczególiki bawić?
Wagony A/Bhxz są pospieszne, nie pośpieszne. Taki mały błąd ortograficzny Wink

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord