KOLEJ Polish PKP Set v2.0
(25-01-2012, 22:13)Czajnikowiec napisał(a): Jak już dzielić wątek, to według mnie można....

Aha, na posty mądre i te inne? Coraz ciekawiej się robi, może dzieleniem się zajmijcie gdy już set powstanie w całości w pierwszej wersji i będzie o czym (trudne słowo) merytorycznie pisać.

(25-01-2012, 21:14)TadeuszD napisał(a): Myślę, że że spokojnie można w OTTD wykluczyć takie kombinacje i zezwolić tylko na łączenie Elfa z innymi Elfami oraz EN57 z EN57, itp.

O to mi właśnie chodziło - połączenie kibla z dowolnym wagonem było możliwe w poprzedniej wersji seta, dlatego też chciałem się upewnić Smile
(25-01-2012, 22:13)Czajnikowiec napisał(a): To jak z tymi kolorami, było sens je robić czy nie, użyjemy ich?

Nie martw się, na pewno je użyję. Smile Kwestia tylko, czy oprócz kolorów będą jeszcze jakieś różnice w parametrach.

@qamil:
Ja myślałem, że ty widziałem tego EN57+bohuny gdzieś w realu. Big Grin Ale skoro to tylko błąd poprzedniego setu, to na pewno nie będę go powielać w nowym...
Teoretycznie się da. Stosowany jest wtedy półsprzęg, która ma, a przynajmniej powinna mieć każda jednostka. Tak samo się podpina "SMrody" do EN57.
No to stworzyłem Traxxa na polecenia Tadeusza, uznałem że najpopularniejszym malowaniem jest malowanie PKP Cargo, więc takie zrobiłem.
[Obrazek: 457traxx.png]
Od kilku dni jestem nieco zajęty przenoszeniem swoich domen na nowe serwery, ale obiecuję, że jutro przysiądę do tego Traxx-a i dodam go do setu.
Traxx już jeździ. Smile GRF-a można pobrać tradycyjnie spod tego samego linku, co zawsze.
Jedyne, co bym zasugerował Czajnikowcowi, to żeby skrócił widok (_) Traxa o 2 pixele i dorysował zderzaki, których obecnie brakuje. Wink Lokomotywa bowiem za bardzo "klei" się do wagonów. Wydaje mi się też, że te paski przy czołach lokomotywy powinny być bardziej żółte ( http://www.fotokolej.pl/data/media/178/traxx.jpg )?
Na razie wygląda to tak:

[Obrazek: 987traxx_et22.png]
Co do jednostek to EN57 i pochodne mają na innej wysokości sprzęg niż nowe EZTy. Zresztą lepiej zrobić żeby Elfy dało się połączyć tylko z Elfami. Jak będzie to 19WE z 19WE itp. A co z EN57/71 będzie opcja przedłużenia?? W końcu EN71 powstało z warsztatowego dostawienia wagonu silnikowego do EN57.
ED73 którego z tego co wiem się nie planuje zrobić nie da się połączyć z żadnym innym EZT żeby współpracował.
Może stworzyć listę co z czym da się łączyć??
Btw. Każdy EZT da się połączyć za pomocą tzw. pół sprzęgu z chociażby lokomotywami. Gdzieś w necie były foty jak jechał taki pociąg. Tylko że Google przebudowało bazę wyników i galerie szlag trafił.
Wagony może niech się nie da podłączyć ale lokomotywy już tak. Czasem to wykorzystuje do przesyłu służbowego EZTy po torze nie zelektryfikowanym.
OTTD ma niestety swoje ograniczenia i takie łączenie EZT z innymi lokomotywami będzie dość problematyczne... Każde bowiem dodanie/usunięcie lokomotywy rozwala rozkład jazdy pociągu, gdyż ten jest związany tylko z wiodącą lokomotywą, a nie z całym składem... Sad Dlatego trudno będzie zasymulować takie sytuacje, o jakich piszesz, np. z tym przeciąganiem EZT przez spalinówkę.

Sądzę więc, że w OTTD można spokojnie ograniczyć ilość dostępnych kombinacji do łączenia ze sobą wyłącznie EZT tego samego typu - EN57 tylko z EN57, Elfów z innymi Elfami, itd.
Ja nie widzę żadnego praktycznego zastosowania połączenia lokomotywy z EZT w Openia. Przecież to kompletnie nie będzie niczemu służyć. Ani to nie powiększy pojemności, ani nie przyśpieszy, tylko koszta wzrosną.
Na www.tt-forums.net była kiedyś dyskusja na temat możliwości automatycznej podmiany w depocie lokomotywy z elektrycznej na spalinową w celu przejazdu odcinkiem szlaku niezelektryfikowanego. Byłby to nawet i ciekawy bajer, ale jak się okazało, niemożliwy do zrealizowania w OTTD na obecnym etapie....
Wrzuciłem małą aktualizację: http://www.modelarstwott.pl/files/ottd/pkp-2.0.1.grf

Doszedł parowóz Pt47. Poza tym, przekompilowałem całego GRFa pod nowszą wersją NML 0.2.2. Poprawili w niej trochę błędów Wink .
Tak przy okazji wyjaśnię, że do tej pory staram się utrzymywać kompatybilność PKP Setu z wersjami 1.1.x OTTD. Dlatego jest pisany zgodnie ze specyfikacją GRFv7. Ale jak już wejdzie na stałe OTTD 1.2, to zapewne będę starał się dostosować kod do wersji GRFv8.
nie wiem czy to ważne ale w spritach w Abdnu pierwszy sprite zielono czerwony ma zły kolorek jest czerwony a powinien być zielony ;] ( kierunek do góry pierwszy sprite)
Masz rację. W następnej wersji setu będzie już zielony. Wink Dzięki za czujność.
Kolejna aktualizacja PKP Setu.
Tym razem doszła lokomotywa EP09. Od tej pory IC-ki mogą więc już pędzić 160km/h. Big Grin
Naniosłem także drobne poprawki, m.in te zauważone przez colt'a.

[Obrazek: 258EP09_IC.png]
Tego GRF mozna juz uzywac zy nie ? Jezeli tak to gdzie mam go wkleic ?
Oczywiście, że można używać. Choć jak na razie można pograć sobie tylko w singla, bo jest jeszcze za wcześnie, żeby umieszczać tego GRF-a na serwerach.
Aby go zainstalować u siebie, wystarczy skopiować pobrany plik do katalogu, w którym OTTD przechowuje inne dodatki. U mnie, pod Windows, XP jest to katalog: Moje dokumenty\OpenTTD\content_download\data
Powoli, ale do przodu... Kolejną wersję PKP Setu wrzuciłem na http://www.modelarstwott.pl/files/ottd/pkp-2.0.1.grf
Tym razem doszły:
  • Ol49 - lekki ale dość szybki i ekonomiczny parowóz,
  • Ty51 - najsilniejszy polski parowóz, który w OTTD jest w stanie uciągnąć nawet 1000-tonowe składy pod wzniesienia 3%. Wink
Nie wiem czy to błąd Opena (beta4), czy Seta, ale nie pokazuje się stopień rozładunku pasażerów. Widnieje załadunek równy 0% i puste wagony.

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord