Kilka pytań o pociągi i torowiska
Witam

Jako że jestem już w roku 1990 i mam ponad 200 pociągów zaczynają się robić korki związku z tym urodziło mi się kilka pytań Smile
Oto one :

- mam stacje ro-ro (wjazd z jednej wyjazd z drugiej strony - to tak dla pewności że dobrze kojarzę nazwę) niech ma ona 4 tory a obsługuje 5 pociągów. Na każdym torze stoi pociąg i przybywa ten piąty jak zrobić żeby stał on przed rozjazdami na perony a nie pakował się na tego pierwszego, gdyż jak się zwolni którykolwiek to on się już tam nie pojedzie i czeka aż się zwolni ten tor pierwszy. Czy rozwiązuje się to jakoś inaczej.
- mam dwa tory w jedną stronę i co jakiś czas robię możliwość zmiany toru tylko że w tej chwili przed nimi się robią mi korki gdyż każdy pociąg chce sobie zmieniać tory. Czy stosujecie takie łączniki torów czy tylko przed jakimiś zjazdami
- przymusowe depoty gromadzą pociągi w sobie znaczy więcej wjeżdza niż wyjeżdza jak zrobić żeby ruch odbywał sie płynnie przy wjezdach mam światła pbs

Z góry dzięki za odpowiedzi

Pozdrawiam
Rafał
są na to 2 rozwiązania:

pierwsze fajnie rozpisane przez Rysha w tym temacie:
http://openttd.prochy.pl/thread-11.html

i drugie (nowsze, dzięki rozszerzeniu gamy sygnałów) wygląda w ten sposób:

[Obrazek: nowyobrazmapybitowej3e.png]

sygnał w kółeczku działa w ten sam sposób co główny sygnał w poprzednim rozwiązaniu ale nie potrzebuje dodatkowych sygnałów przy każdym rozjeździe. Sam rozpoznaje czy jest jakiś wolny tor i jeśli jest to wysyła na niego pociąg, jeśli nie zatrzymuje się przed nim.

Drugi i pierwszy sposób działa tak samo ale drugi jest wygodniejszy do budowy bo nie trzeba stawiać dodatkowych świateł i ten będę Ci polecał.
co do mijanek i depotów to mam takie metody:

[Obrazek: nowyobrazmapybitowej3a.png]

takie stosowanie przymusowego depotu jest ogólnie znane i wszyscy to stosują na serverach a co mijanek to ja stosuje taką metodę. Podejrzewam że metod na tworzenie mijanek jest sporo i pewnie są jeszcze lepsze rozwiązania.
Dzięki za odpowiedź już wiem gdzie robię błąd przy stacjach za pbs'em daje zwykłe światło. źle zrozumiałem istotę tego światła ale jest już oki.
Co do epotu właśnie tak robię może mam za duży ruch na wyjeździe i dlatego tak mi się blokuje w depocie. Mam już sporo kasy to poeksperymentuje Smile

Jeszcze raz dzięki
mam też jeszcze 1 rozwiązane ale to wtedy dotyczy gdy jest wiecej na pewnej trasie pociagow np . Weglarka = Elektorownia) lub mieszanka wedlowska czyli (Życiec i Zboże + Ruda żelaza+ Stal + Towary(do miasta i potem od poczatku) ale jezelichcesz wiedziec to narysuje w paincie bo sam sie gubie w openttd w trudnej wersji skrzyżówki
Nie chciałem robić nowego wątku, to dołączę się do kolegi, żeby nie zaśmiecać.
Stworzyłem dość długą trasę, na której mam kilka punktów kontrolnych i za nimi serwisy. Niestety problem jest z serwisem podwójnym, bo ni jak nie da się dodać do rozkładu, wymyślił już ktoś coś na ten problem? Nie chcę dawać przymusowych (stosuję je tylko przy wjeździe i wyjeździe ze stacji). Tutaj chciałem, aby pociąg sam decydował kiedy potrzebuje serwisu.
Podejrzałem na forum takie rozwiązanie...ale klik Smile
Dlaczego pociąg blokuje mi drugi tor, przecież sygnał1 jest do wyboru trasy, ewidentnie pociąg wybrał już trasę (na wprost) ale sygnał2 dalej jest czerwony?
Wszelkie sugestie co do ulepszenia mile widziane Rolleyes
(10-02-2012, 12:02)działek napisał(a): Dlaczego pociąg blokuje mi drugi tor, przecież sygnał1 jest do wyboru trasy, ewidentnie pociąg wybrał już trasę (na wprost) ale sygnał2 dalej jest czerwony?
Wszelkie sugestie co do ulepszenia mile widziane Rolleyes
Ponieważ, na torze obok nie masz PBS'a. Tak samo w drugim kierunku.

Ja na szybko wymyśliłem coś takiego.

(10-02-2012, 12:12)niemiec napisał(a): Ponieważ, na torze obok nie masz PBS'a. Tak samo w drugim kierunku.

Ja na szybko wymyśliłem coś takiego.

No właśnie tak myślałem, że może chodzić o PBSa, ale nie rozumiem tego trochę, bo przecież PBSa stosuje gdy pociąg ma do wyboru kilka możliwości. Przy sygnale2 (gdyby tam stał jakiś pociąg) ma jedną możliwość (na wprost), więc teoretycznie nie ma znaczenia tu PBS...chyba, że coś źle rozumuje?

Z tego co czytałem na forum, punkty orientacyjne są gorsze, bo są pojedyncze i trzeba wskazać konkretny punkt w rozkładzie. W moim przypadku gdy mam stację 1x2-kratkowe pociąg może jechać którymkolwiek torem. Ma większy wybór przy mijankach co zmniejsza ewentualne korki.

Jak zrobiłeś w rozkładzie "serwisuj w najbliższy zajezdni"? U mnie trzeba wskazać dokładną zajezdnię.
Ja, jak i większość z nas, stawiamy semafory bez jakiegokolwiek zastanowienia, to już weszło w krew Wink Jeżeli masz dwa tory w jednym kierunku i robisz zjazd z jednego na drugi, to na obu musisz mieć PBSy. Zwykle semafory działają na zasadzie sygnalizacji blokowej. Przy nich pociąg nie rezerwuje sobie toru tak, jak jest w przypadku PBSów. Dla zwykłych semaforów, tory pomiędzy Sygnał1 i Sygnał2 razem z odcinkiem na wprost do następnego semafora, to jeden odstęp, który może być zajęty tylko przez jeden pociąg. Nie wiem jak to najprościej opisać.

Punkty orientacyjne obecnie nie są pojedyncze. Już jakiś czas to funkcjonuje. Przypatrz się, że pomimo podwójnych, nadal jest to jeden punkt kontrolny Wink

Dałem najpierw takie rozkazy: Stacja A > pkt kontrolny > Stacja B. Następnie kliknąłem na Stacja B w rozkazach, aby dodać przed nią kolejny rozkaz. Następnie rozwiń Idź do i wybierz Idź do najbliższej serwisowni. Na koniec zmień nowy rozkaz na Serwis.

U mnie masz jeden depot na jeden tor. U Ciebie jest jeden depot na dwa tory Wink
(10-02-2012, 15:16)niemiec napisał(a): Dałem najpierw takie rozkazy: Stacja A > pkt kontrolny > Stacja B. Następnie kliknąłem na Stacja B w rozkazach, aby dodać przed nią kolejny rozkaz. Następnie rozwiń Idź do i wybierz Idź do najbliższej serwisowni. Na koniec zmień nowy rozkaz na Serwis.

U mnie masz jeden depot na jeden tor. U Ciebie jest jeden depot na dwa tory Wink

JESTEŚ WIELKI, niechaj wieszcze piszą na Twą cześć wiersze i pieśni! Tongue
No właśnie dlatego mam 1 depot na 2 tory, żeby nie były dwa różne depoty (i w rozkazach burdel). Teraz mogę swobodnie dać podwójny depot na każdą linię i pociągi same sobie wybiorą! Dzięki Smile

A czy da się zrobić autoodnowienie na nowszy model?
I czy da się hurtowo np. dodać 2 wagony do wielu pociągów (bo ja widzę tylko zamianę)?
Czy jest możliwość szybszego klonowania, bo klonuję pojedynczo i już mnie to drażni Wink
Da się zrobić autoodnowę, w opcjach się ustawia. Możesz też ustawić automatyczne zastępowanie pojazdów przy serwisie (przytrzymaj obrazek pociągu w menu górnym->zastępowanie pojazdów).
Nie da się hurtowo 2 wagonów dodać. Wszystkie albo jeden (o ile jest 1 pociąg w serwisie).
Klonować można pojedyńczo. wybierasz pociąg, klonuj (trzymając CTRL - dla współdzielenia poleceń) i wielokrotnie naciskasz Wink
(10-02-2012, 17:03)Mouse napisał(a): Da się zrobić autoodnowę, w opcjach się ustawia. Możesz też ustawić automatyczne zastępowanie pojazdów przy serwisie (przytrzymaj obrazek pociągu w menu górnym->zastępowanie pojazdów).
To wiem. Mam ustawioną autoodnowę na -5miesięcy, ale chodzi mi o to, żeby wtedy komputer wymienił na lokomotywę nowszą (którą ja mu wskażę), a nie na ten sam model. Takie trochę połączenie autoodnowy i zastępowania Wink

(10-02-2012, 17:03)Mouse napisał(a): Nie da się hurtowo 2 wagonów dodać. Wszystkie albo jeden (o ile jest 1 pociąg w serwisie).
Nie czaję :/ Może wyjaśnię o co mi chodzi. Mam z 70 pociągów na trasie i wyskoczyło, że mogę przewozić kosztowności. Chciałbym dodać każdej ciuchci po 2 wagony na nowy towar, ale nie nie za bardzo widzi mi się zatrzymywać każdy pociągu po kolei i dodawać ręcznie 2 wagonów. Czy jest szybsza metoda?

(10-02-2012, 17:03)Mouse napisał(a): Klonować można pojedyńczo. wybierasz pociąg, klonuj (trzymając CTRL - dla współdzielenia poleceń) i wielokrotnie naciskasz Wink
CTRL używam i automatyczny wieloklik praworęczny też Wink
(10-02-2012, 23:58)działek napisał(a): To wiem. Mam ustawioną autoodnowę na -5miesięcy, ale chodzi mi o to, żeby wtedy komputer wymienił na lokomotywę nowszą (którą ja mu wskażę), a nie na ten sam model. Takie trochę połączenie autoodnowy i zastępowania Wink
http://openttd-polska.pl/showthread.php?...54#pid7754

(10-02-2012, 23:58)działek napisał(a): Nie czaję :/ Może wyjaśnię o co mi chodzi. Mam z 70 pociągów na trasie i wyskoczyło, że mogę przewozić kosztowności. Chciałbym dodać każdej ciuchci po 2 wagony na nowy towar, ale nie nie za bardzo widzi mi się zatrzymywać każdy pociągu po kolei i dodawać ręcznie 2 wagonów. Czy jest szybsza metoda?
Zrobić jeden skład po nowemu, sklonować, resztę sprzedać.
Ech, ciągle jakieś niuanse których nie ogarniam. Czym różni się "Idź bez przerwy do" od zwykłego "idź do" Smile
Jak użyjesz zwykłego "idź do", a na trasie przejazdu będzie stacja, obsługująca dany towar, to pociąg zatrzyma się na niej i dokona rozładunku/załadunku.
"Idź bez przerwy do" spowoduje, że pociąg przejedzie przez wszystkie stacje pośrednie bez zatrzymywania się i dowiezie towar aż do stacji docelowej.

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord