KOLEJ Polish PKP Set v2.0
gdyby można to czekam bardzo na współczesne cysternySmile
Cysterny oczywiście będą... w swoim czasie... Wink W planach jest m.in. cysterna 406R (Zaes), ale dopóki set jest w budowie, to zawsze jakieś braki w taborze będą. Ewentualnie można uzupełniać te braki używając wagonów z dowolnego innego setu.

@niemiec:
Stawiam na błąd w wersji beta Opena. U mnie w 1.1.5 wszystko działa poprawnie. Na wszelki wypadek przed chwilą sprawdziłem, czy aby coś nie umknęło mojej uwadze.
Wybaczcie moją długą nieobecność, nie mialem internetu.

Poprawiłem to co Tadeusz napisał.
[Obrazek: 826traxx.png]

U mnie wszystko działa poprawnie
(13-02-2012, 00:49)TadeuszD napisał(a): @niemiec:
Stawiam na błąd w wersji beta Opena. U mnie w 1.1.5 wszystko działa poprawnie.

Używam wersji OTTD 1.2.0-b4 oraz tych setów:
firs r2710,
fish_ship_set-0.9.2,
pkp-2.0.1.grf,
old_wagons_new_cargos.1.1,
opengfx_trains-0.3.0,
opengfx_road_vehicles-0.3.1,
opengfx_trees-0.2.2,
climate_dependant_airports-0.3.0,
total_bridge_renewal_set.1.12,
av8_aviators_aircraft_set-2.0,
industrial_stations_renewal-0.8.1,
plroadsetv3w,
plbuildingset1w,

i najnowsza wersja PKP działa poprawnie.

Specjalnie dla KOZACKIEGO BUHUNA: Cysterna 406R, poj. 61 000 l., vmax. 100 km/h. Smile

[Obrazek: 126Zaes.png]

Oprócz dodania wspomnianej 406R dorobiłem także już część ładunków do platformy Pddk oraz wprowadziłem różne drobne poprawki. Plik GRF do pobrania z tradycyjnego linku: http://www.modelarstwott.pl/files/ottd/pkp-2.0.1.grf

W bliżej nieokreślonej przyszłości dodam jeszcze różne wersje kolorystyczne cysterny, odpowiadające przewożonemu ładunkowi. Ropa i wyroby ropopochodne będą jeździły w czerwonych "DEC". Do chemii będzie pasowała kolorystyka: biały + pomarańczowy pas (co prawda do chemii wykorzystuje się inne typy cystern, ale w OTTD nie ma to większego znaczenia). Woda i mleko mogą jeździć w zwykłej szarej.
Mam też jeszcze jeden pomysł... Chciałbym zaprogramować warunek, żeby każdy pociąg złożony z co najmniej 5 cystern musiał posiadać dwa Eaos-y jako wagony osłonowe. Podobne warunki są w innych setach, np. na wagon hamulcowy, więc powinno sie udać... Wink
Tylko że to by trza było jakoś zrobić żeby było rozróżnienie od ładunku albo zrobić dwa Zaesy. Jeden dla towarów wymagających wagonów ochronnych drugi dla nie wymagających. Bo jakoś nie wyobrażam sobie żeby mleko wieść z ochronnymi wagonami.
Jak by dało radę to zrobić żeby nie tylko Eaosy jeździły jako kryte ale praktycznie każdy poza Zaesami wagon towarowy. Choć widziałem już składy gdzie za ochronny jechał wagon bagażowo-rowerowy ale to szczegół.
Tak jak wspomniałem to tylko pomysł - taki "smaczek", który by fajnie wyglądał, ale nic nie wnosił. Jeśli nie da się go zrealizować w rozsądny sposób, to nic się nie stanie. Wink
A prosto nie będzie... Już samo uzależnienie konieczności dodania wagonu ochronnego od przewożonego w cysternach ładunku będzie wymagało jakichś sztuczek z flagami bitowymi. Ale najgorsze jest jednak to, że jak na razie nie ma możliwości określenia, czy te ochronne Eaos-y są na końcu składu, czy też w jego środku. A to trochę stawia pod znakiem zapytania sens całej zabawy... Sad
Ten cały wagon ochronny, to po prostu pusty wagon. Może być nawet ta sama cysterna, obojętnie jaki wagon.
(20-02-2012, 15:29)TadeuszD napisał(a): Tak jak wspomniałem to tylko pomysł - taki "smaczek", który by fajnie wyglądał, ale nic nie wnosił.

Szczerze? Nie wiem czy nie szkoda czasu na próby. Nie ma sensu na siłę zbliżać się w OTTD do reala bo to w zasadzie gra ekonomiczna i temu trzeba podporządkowywać sety aby były miodne.
Moim zdaniem trzeba skończyć podstawową wersję PKP, następnie rozwinąć ją o ładunki np z first'a, a ostatnim etapem jest dodawanie wydających się może niepotrzebnymi ale jak dla mnie nadającymi tak naprawdę klimat duperelkom.

Atrakcyjność set'a można określić na trzy sposoby: grafiki, grywalności i przydatność to rozgrywki online oraz rozbudowanej rozgrywce offline dzięki szerokim dodatkom pobocznym. Jako że grafika PKP 2.0 jest nieziemska i jak dla mnie niespotykana dotąd, za co należą się wielkie ukłony w stronę Tadeusza, to nie można tylko na tym poprzestać. Nie warto też zaprzestać prac na stworzeniu 10 podstawowych lokomotyw które to tak na prawdę wystarczą do rozgrywki bo cały urok nadają dodatkowe smaczki.

Jak dla mnie - osoby która głównie gra offline, najważniejsza jest różnorodność. Bardzo chętnie zobaczę cysterny do przewozu ropy w kilku różnych, losowy kolorach. Ciekawie wyglądałoby stworzenie zespołów trakcyjnych w kilku realnych malowaniach tak by np każdy region mapy miał swoje indywidualności. Poza tym każdemu może spodobać się inne malowanie i będzie miał wolną rękę. Dlaczego drezyna nie jest dodana do podstawowego PKP przecież wygląda genialnie i świetnie prezentuje się jeżdżąc sobie od tak po rozbudowanych magistralach przemysłowych nadając im realizm. Przecież tego samego rodzaju towary można transportować wieloma rodzajami wagonów, ich pojemności mogą być takie same ale łatwo sobie wyobrazić jak sympatycznie będzie się prezentować skład do przewozu towarów z fabryki w formie kontenerów i zamkniętych wagonów. Futurystyczne pociągi przyszłości to oczywistość jak dla mnie.

Pamiętajcie że każdemu graczowi może spodobać się coś innego w tym secie i nie przycinajmy go bo wg mnie jest to klucz do popularności Polskich Lokomotyw potęgujący ich Wielkie walory graficzne!
Podpisuję się pod powyższym. Wypowiem się na przykładzie japońskiego setu pociągów.
EZT - można sobie dowolnie wybrać ich malowanie aby uzyskać indywidualne malowania do regionów mapy, albo wybrać te co się nam podoba
Lokomotywy - dużo nieróżniących się za bardzo - ot smaczek bo tam też podział na pośpieszne, osobowe towarowe (w PL secie mimo że mogę użyć EP09 do pociągu towarowego i tak wybieram np ET22 bo tak jest w życiu)
Wagony - Kontenery, cysterny pojawiają się w losowych kolorach, jest sporo wagonów do przewozu tego samego towaru "towary" ale jako - wagony samochodowe, wagony kontenerowe, wagony z innymi różnymi produktami jak maszyny. (sami tak zdecydujemy czy ta fabryka jest maszyn czy samochodów, mimo że z punktu widzenia gry to dalej towar, ale jaka radocha)
Więc moim zdaniem w PKP secie powinno się mieć też wybór detali które może nic nie zmieniają poza wyglądem który cieszy. EN57 na północy mapy w malowaniu Kolei mazowieckich, na południu coca-cola. Losowe kolory kontenerów. Dodatkowe wagony na produkty fabryk dla urozmaicenia np. wspomniane samochody (mieszkam przy lini którą jeżdżą samochody z Tyskiego Fiata) i takie cieszące smaczki. Po prostu podpisuję się pod powyższym.
Dzięki, chłopaki! Jak Was czytam, to od razu widzę, jaka masa roboty jeszcze przede mną... Big Grin
Oczywiście dążę do tego, aby nadać PKP Setowi wszystkie te cechy, o których pisał Kozacki - grywalność, uniwersalność i wygląd, czyli "smaczki", itp...
Tylko doba, kurczę, nie chce być z gumy... Sad

A wracając do pomysłów:
  • kolorowe kontenery - oczywiście TAK, tylko najpierw muszę się nauczyć programować triggery losowe w NML, a to trochę namotane...
  • różne towary w różnych wagonach - już na obecnym etapie wiele towarów można wozić w różnych wagonach (np. alkohol w cysternach lub chłodniach), choć niezbędna będzie jeszcze drobna kosmetyka w tym temacie. W planach są jeszcze kontenerowce i samochodowce, więc docelowo wybór będzie jeszcze większy. Jak opanuję losowość w NML (patrz: wyżej), to będzie można pobawić się różne wersje tego samego ładunku, np stal w postaci zwojów blachy, rur lub prętów. Ale to już na sam koniec.
  • dołączenie drezyny WM-15 do setu to nie problem. Wymaga ona jednak odpowiedniego podrasowania, aby była zgodna z FIRS-em.
  • pomysł z wagonami ochronnymi, choć pierwotnie wydawał się tylko bajerem, może być całkiem przydatny. Cysterny 406R mają bowiem ponad 2x większą pojemność niż analogiczne wagony z setu podstawowego, są więc znacznie wydajniejsze. Konieczność dostawienia pustych wagonów zmniejszy trochę tą dysproporcję.
(21-02-2012, 00:58)TadeuszD napisał(a): pomysł z wagonami ochronnymi, choć pierwotnie wydawał się tylko bajerem, może być całkiem przydatny. Cysterny 406R mają bowiem ponad 2x większą pojemność niż analogiczne wagony z setu podstawowego, są więc znacznie wydajniejsze. Konieczność dostawienia pustych wagonów zmniejszy trochę tą dysproporcję.

Taka argumentacja ma większy sens, ale oryginalne cysterny mają pojemność 50k. L, Twoje 61k. więc różnica nie jest b. znacząca a w zasadzie zanika gdy weźmie się pod uwagę że set PKP ma ograniczenia prędkości dla wagonów (wiem, wiem, można wyłączyć) Wink , ponadto "buforowymi" musiały by prawdopodobnie być "nowe" dla OTTD wagony aby za bardzo nie mieszać w towarach.
Pomyśl może na przyszłość czy i jak można by wykorzystać opcję "Parametry", to może być ciekawe, np. parametrami ustawiać zgodności z setami typu FIRS i inne nie zawsze kompatybilne.

W OpenGFX+, który traktuję jako podstawowy dla FIRSa, cysterny mają "zaledwie" 30k L. Zapewne wynika to z faktu, że transport ropy w FIRSie jest bardzo dochodowy. Oczywiście pojemność 406R można zmniejszyć do podobnej wartości, ale chyba ciekawsze będzie dodanie "przeszkadzajek" w postaci tych wagonów ochronnych. Wink

Co do parametrów PKP Setu, to oczywiście można dodać jakieś opcje. Tylko jak na razie nie spotkałem się z taką koniecznością. Dobrze napisany GRF powinien sam uwzględniać różne sytuacje, wynikające np. z obecności innych GRF-ów.
Z rzeczy, które ewentualnie można by parametryzować, to np. włączanie/wyłączanie w secie osobno lokomotyw i wagonów. Albo ustawianie globalnie dla całego Setu mnożnika cen zakupu taboru (np. 1x, 2x, 4x), gdyby ktoś chciał sobie zagrać na poziomie "super-hard"... Wink
(21-02-2012, 01:51)wib_wk napisał(a): Taka argumentacja ma większy sens, ale oryginalne cysterny mają pojemność 50k. L, Twoje 61k.
Zaes (406Ra) ma pojemność 61 000 litrów. 61 m3 Wink
Wersja kolorystyczna "DEC" - do przewozy ropy i produktów ropopochodnych.
Wymaga jeszcze poprawy kilku pixeli, ale ogólnie jestem z niej zadowolony: Wink

[Obrazek: 321Zaes_ropa.png]
Hbbins gotowy. [Obrazek: 642hbbins.png]
Ale fajnie nam sie set powiększa Big Grin super !

Zauważyłem że w NARS jest pług śnieżny, jako wagon, można by zrobic taki sam w pkp Big Grin
http://koleje-pkp.kolej.org.pl/galeria/u...CF0467.jpg
Witam wszystkich!
Jestem tutaj nowy Smile
Bardzo zaciekawił mnie wasz pomysł i powiem Wam, że odwalacie kawał dobrej roboty! Big Grin

Podczas gry zauważyłem pewną rzecz...
[Obrazek: parowozy.png]

Lokomotywa i wagon nie są na tym samym poziomie.
To taki szczególik ale jeśli dla Was ważny to można by coś z tym zrobić.
Pozdrawiam! Big Grin
(26-02-2012, 20:37)Ćlimak napisał(a): Lokomotywa i wagon nie są na tym samym poziomie.
To taki szczególik ale jeśli dla Was ważny to można by coś z tym zrobić.

Akurat te lokomotywy i wagony, które pokazałeś, należą do starego setu PKP (v. 1.6), który nie jest już rozwijany.
W nowym nie ma już tego problemu. A przynajmniej staramy się, żeby się nie pojawił. Smile
Narysowałem wagon 203Z wraz z przykładowym samochodem (Fiat Panda) załadowany w 50% i w 100% w dwóch wersjach - jaśniejsza i ciemniejsza (bo nie wszystkie wagony mają nową/tą samą farbę). Wiem że samochód trochę duży ale chciałem aby stylem pasował do mojego drogowego setu.

[Obrazek: 203z.png]

Jeśli może tak być dorobię towar dla wersji jaśniejszej i to w różnych możliwych do wylosowania kolorach a nawet modelach (bo z fabryki Fiata prócz Pand wychodzi też Fiat 500)

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord