Jak osiągnąć wyższy poziom transportu?
Mam "mały" problem z transportowaniem między fabrykami tych 80% transportu... Przeczytałem już masę informacji i dalej nie wiem czemu tak jest. Wyliczając z tego:
http://wiki.openttd.org/Game_Mechanics
Powinienem mieć
0-17%+13%+51%+16%=80-97%... ale wcale tak nie jest... maksimum jakie wyciągam(samochodami) to 74% i pociągami(130km/h, elektryki) to też 74%...
Rozkazy pojazdów to "załaduj WSZYSTKO" a potem rozładuj w stacji wyjściowej(w tym przypadku hucie), zawsze chodź jeden pociąg się ładuje żelazem(w tym przypadku) i niestety nie mogę tych 80% wyciągnąć...

Obrazek poglądowy:
http://oi48.tinypic.com/ws5wrs.jpg

Jest to nawet specjalny zapis w którym próbuję różnych metod... ale i tak najwyższy stały wynik jaki osiągnąłem to 75%.

Wiem że szybszymi pociągami może te 80% wyciągnę... ale i tak według tej tabeli 80% to powinno być w tym przypadku z NAJGORSZYM pociągiem jakim się da... a jakimś tam najlepszym to ok.97%...
Zbuduj statuę firmy w mieście, do którego należy kopalnia. Wydaje mi się, że procent odbioru towaru zależy także od roku w grze. Spróbuj także zrobić transport na jednej stacji do jednej kopalni, puść tam pociągi jeden po drugim, tak, aby zawsze jeden stał i się ładował.
(21-06-2012, 13:14)Mouse napisał(a): Zbuduj statuę firmy w mieście, do którego należy kopalnia. Wydaje mi się, że procent odbioru towaru zależy także od roku w grze. Spróbuj także zrobić transport na jednej stacji do jednej kopalni, puść tam pociągi jeden po drugim, tak, aby zawsze jeden stał i się ładował.

O tym ze statuą wiedziałem ale zapomniałem(bo na głównym zapisie na którym teraz gram, miasto nie ma opcji jej zakupu bo ma 120? czy 130ludzi a kopalnia 250ton).

To że od roku, to raczej nie prawda bo zrobiłem na szybko zapis z dwiema ciuchciami tak by jedna cały czas się ładowała, poszedłem sobie i minęło 35lat... 0 zmian. Dopiero po wymianie ciuchci 80km/h na 160km/h wzrosło o 9%.

Ogólnie dzięki statule mój nowy rekord to 86%(z ciuchcią poziomu jednoszynowego). ale dalej nie widzę sposobu na to by zdobyć te 97% które wyliczyłem że się da bez kampanii reklamowej(o ile ona działa na np.kopalnie węgla)

Ogólnie dziękuje Smile. Ale to jeszcze nie to czego szukam... Jakieś porady?
Jak tylko spada poniżej 85% to używaj opcji "duża kampania reklamowa"
(21-06-2012, 15:36)TechNoir napisał(a): Jak tylko spada poniżej 85% to używaj opcji "duża kampania reklamowa"

Tak... tylko ta opcja ma 2minusy...
1.Dużo kosztuje względem czasu trwania...
2.Stacja musi być maks.20kratek(czy tam 22) od miasta, a często nie jest to możliwe.

Mi chodzi jak osiągnąć stałe %, w jak największej liczbie.

Patrząc po tej tabeli:
http://wiki.openttd.org/Game_Mechanics#Station_rating
Powinienem mieć
0-17% za szybkość(nie czytałem jak to się wylicza więc nie wiem ile akurat z tego powonieniem mieć)
51% za to że podnoszę towary częściej niż co 7,5dnia(jak jeden pojazd zawszę jest na stacji/zajezdni i ładuje się do pełna)
16% za to że na stacji czeka mniej niż 100ton(zazwyczaj nic nie czeka bo jest załadowywane non-stop, ponieważ zawsze chodź jeden pociąg ładuje towary w stacji)
oraz na koniec 13% za to że pojazd co mniej niż rok wjeżdża na stację

0
51
16
13
---
80%

Tyle powonieniem mieć nie licząc szybkości pociągu... ale licząc to że mam pociągi średniej klasy(elektryki-130km/h) to pewnie z 7% z tych 17% mam

więc
80
7
---
87%

Około tyle powonieniem mieć...

Jeszcze dodać statuę 10%

87
10
---
97%

żadnych wypadków nie ma...

więc Powinieniem mieć min. z 97% transportu... a mam góra 85%(tylko jak wykupie, wspomniane przez ciebie reklamy mam na miesiąc 99%) więc coś chyba źle robię...

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord