INNE Lista dobrych NewGRF
Witam!
Jako iż nie znalazłem jeszcze dobrej listy NewGRF, to pomyślałem, że tutaj można by ją zrobić.
A więc można polecać NewGRF, lecz należy dodać do nich krótki opis(gdy nie można ich pobrać z poziomu gry, należy także podać link do pobrania).

Pojazdy:

Pociągi:
  • 2cc Trainset - Dodaje wiele nowych pociągów, wagonów. Kompatybilny z ECS.
  • North American Reneval Set(NARS) - Dodaje amerykańskie pociągi, od wielkich towarowych parowozów, po szybkie elektryczne pasażerskie zespoły. Polecam do FIRS.
  • Polish PKP Set(Link) - Jak sama nazwa wskazuje, dodaje Polskie pociągi. Jest w trakcie tworzenia.
  • Generic European Set(GES) - Europejskie pociągi, fajnie wygląda stary "Krokodyl", czy też nowe TGV na torach.

Autobusy/Tramwaje:
  • Ikarus Set - Dodaje znane, Węgierskie autobusy.
  • Generic Road Vehicles and Trams Set(eGRVTS) - Dużo pojazdów i tramwajów. Rok występowania od 1800 do 2075 roku.
  • Polish Road Set(Link) - Polskie samochody między innymi Żuk ,Star.
  • HEQS - Ciężkie maszyny.

Statki:
  • FISH - Nowoczesne statki, takie jak kontenerowce, czy też promy pasażerskie.
  • Sailing Ships - Baaardzo stare łajby.(Nie jestem pewien czy jest dostępny z poziomu gry)

Samoloty:
  • Aviators Aircraft Set - Samoloty ze wszystkich epok.

Infrastruktura:

Stacje
  • DWE Set(Link) - Obiekty, które mogą urozmaicić rozgrywkę, dodając nowe elementy stacji.
  • CHIPS - Stacje kompatybilne z FIRS.
  • City Stations - Ładnie wyglądające miejskie stacje.
  • Rural Stations - Dodaje piękne, stare pasażerskie stacje.
  • Industrial Stations Renewal - GRF, który dodaje fabryczne stacje. Jest wiele typów stacji. Kompatybilny z FIRS i ECS.

Zmieniające wygląd:
  • Total Town Replacement Set - Nowy wygląd miast.
  • Polish Building Set(Link) - Polskie budynki.
  • Total Bridge Renewal Set - Nowy wygląd mostów.

Przedsiębiorstwa:
UWAGA: Te NewGRF'y nie są kompatybilne ze sobą!
  • Extended Cargo Scheme(ECS) - Wiele nowych budynków. Dostępna wersja przetłumaczona na język polski.
  • FIRS - Nieco różniący się od ECS set. Również istnieje przetłumaczona wersja.
  • UKRS Industries - Niezbyt wiele wiem o tym secie, grałem na nim na Polskiej mapie.

Inne:
  • NuTracks - Dodaje nowe rodzaje torów. Od najwolniejszych(i najtańszych), po nowoczesne tory przystosowane do TGV.

To tyle, wpisujcie swoje propozycje.
Pozdrawiam, Malix.
Z przetestowanych przez siebie z pewnością mogę polecić:

Kolejowe
DB Set XL - bogaty zestaw niemieckich kolejek. Sądzę, że chyba jedna z najbogatszych i najlepiej odwzorowanych grafik kolejowych. Z pewnością da dużo radości każdemu miłośnikowi kolei. Malowania lokomotyw i wagonów z czasem się zmieniają, Z czasem otrzymujemy wagony o coraz większej prędkości max. Przydatnym jest rozszerzenie DB Double Deck Coaches.

xUSSR Railway set - podobnie, bogaty zestaw, dobrej jakości. Odwzorowane kilka ciekawostek np. zespoły trakcyjne należy odpowiednio ustawiać z wagonów motorowych i prowadzących. Jak nazwa wskazuje grafika dotyczy wielkiego brata ze wschodu (TEM2 oczywiście jest).

Lotnicze
Russian Planeset for OpenTTD - kolejny radziecki zestaw. To co jest w zestawie jest bardzo fajnie odwzorowane. Jednakże mogłaby być troszkę większa różnorodność, na początku nie ma za bardzo z czego wybierać. Jednak niesamowitą zaletą grafiki jest klimat byłego bloku wschodniego. Samoloty powinny się pięknie komponować z blokowiskami lat'60.

Ja ostatnio próbując narysować własne drogi pomyślałem że ktoś już to dawno zrobił i znalazłem:

European Road Set v1.24 - Zmienia drogi na ładniejsze, przypominające europejskie (widać je na moich screenach z projektu polskie budynki).

CS Roads v2.0 - podobnie jak wyżej przy czym moim zdaniem jeszcze bardziej ładne drogi, pasujące do polski (bo czeskie) z liniami zatrzymania, przejściami dla pieszych i znakami drogowymi.

Dodatkowo, przy okazji znalazłem:

OpenGFX+ Trees - zmienia drzewa na ładniejsze i realistyczniejsze

Z tymi setami jako wsparciem do mojego setu budynków i pojazdów drogowych, tycoonowa Polska jest... Bardzo Polska Smile
Witam. Jestem tutaj nowy ale mam do czynienia z OTTD od jakiegoś roku może 1,5 a w dawnych czasach oczywiście z TTD.
Mam taki mały problem. Mianowicie przed re-instacją systemu miałem powgrywane troche New-GRF i teraz mam problem ze znalezieniem jednego dotyczącego przedsiębiorstw.
Ten NEW-GRF charakteryzował się tym że drewno i ropę przewoziło się do fabryki zamiast odpowiednio do tartaku i rafinerii oraz tym że żywiec i zboże zamiast do fabryki to do przedsiębiorstwa "przetwórstwo żywności". Na dodatek były jeszcze takie przedsiębiorstwa jak "ujęcie wody", "wieża ciśnień", "kopalnia diamentów", "bank".
Mam nadzieję że ktos z Was się z takim spotkał i mi pomoże bo mi się na tym najlepiej grałoBig Grin

Z góry dziękuje i pozdrawia wszystkich fanówSmile
FIRS? Ujęcie wody, wieżę ciśnień i kopalnie diamentów masz standardowo w klimacie pustynnym. Bank w każdym, ale nie w każdym mieście.
To że w pustynnym klimacie jest ujęcie wody to wiem z tym że ja to miałem w normalnym i tak jak wyżej pisałem nie było rafinerii i tartaku bo te surowce były przetwarzane w fabryce, no i jeszcze żywieć i zboże nie woziło się do fabryki.
Próbowałem dodać tego FIRSa bo być może to był ten ale podczas wlaczenia nowej gry wyskakuje mi taki komunikat:
http://odsiebie.pl/hlg9jvnvjaiu/komunikat.JPG.html
Wyłącz Manual Industries, a najlepiej wszystkie NewGRF, jakie masz.
To tez nie FIRS, być może tego NewGrfa sciaglem z takiej jednej zagranicznej strony ale teraz nie mogejej znalezsc

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord