OpenTTD katuje procesor
Cześć.
Mam starszego laptoka, nic szczególnego: 1GB RAM, 1.86GHz Pentium Mobile, Windows XP, jakiś układ Intela (GMA coś tam).

Nowa wersja OpenTTD, 1.2.2 strasznie katuje mi procesor przy przesuwaniu widoku gry. Dotyczy to każdej rozdzielczości, każdego rozmiaru mapy. W trybie multi nie da się grać, gra się delikatnie zacina (to raczej taka seria zacięć, przez co wydaje się że gra jest niby płynna, ale dyskomfort jest).

Jeszcze jakiś czas temu grałem w starszą wersję (to była chyba 1.1.x) i było OK!
Czy ma ktoś jakąś poradę dla mnie?
Witaj, ja gram na Maczku (macintosh) i też wyje mi wiatrak, szczególnie jak miasto już jest rozwinęte i "dużo się dzieje". Ja robie po prostu mniejsz eokno, nie gram na pełnym ekranie, chyba że chce coś zbudować, przeglądnąć... wtedy się "rozwijam".

Mac należy do wydajnych maszyn, 8 RAMu mam, ale tak jak u ciebie, czasem wyje strasznie...
Ale się nie zacina, jes płynnie, tylko się grzeje niesamowicie i w łóżku, pograć ne można, bo poparzyć można sobie kolana.

WIęc, mmniejsze okno, wyłączyć w opcjach deale, nazwy stacji...etc...

pozdrawiam, Fi
Wyłączyłem dodatkowy program zabezpieczający i zauważyłem znaczną poprawę.
Dziwna sprawa, bo wyłączyłem go od tak "a może to coś da?".
Dzięki za porady, pokombinuję z ustawieniami zaawansowanymi. Może coś jeszcze wyciągnę Smile
(22-08-2012, 19:08)Makabryczny napisał(a): Cześć.
Mam starszego laptoka, nic szczególnego: 1GB RAM, 1.86GHz Pentium Mobile, Windows XP, jakiś układ Intela (GMA coś tam).

Nowa wersja OpenTTD, 1.2.2 strasznie katuje mi procesor przy przesuwaniu widoku gry. Dotyczy to każdej rozdzielczości, każdego rozmiaru mapy. W trybie multi nie da się grać, gra się delikatnie zacina (to raczej taka seria zacięć, przez co wydaje się że gra jest niby płynna, ale dyskomfort jest).

Jeszcze jakiś czas temu grałem w starszą wersję (to była chyba 1.1.x) i było OK!
Czy ma ktoś jakąś poradę dla mnie?

przyczyną może być łącze, mam podobny procesor i 2 gb ramu nie ma problemu ,grafika tez ma wpływ możesz mieć w kompie tzw wąskie gardło
Tak jest. Wolne łącze powoduje poklatkowe chodzenie gry. Dotyczy tylko multiplayer.
Włącz w opcjach, płynne przesuwanie mapy. Może pomoże.

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord