moje open TTD
Witam

Chciałem Wam przedstawić moją zabawę w Open TTD Smile. Lubię grać w tą gierkę sam, tak jest moim zdaniem więcej zabawy. Poza tym gra z komputerem nie jest wg mnie satysfakcjonująca, komputer nie potrafi kombinować, ryje cały teren na mapie na początku gry (nie wiem po co, może ktoś z Was wie?Smile ) i w ogóle gra się z nim zbyt łatwo nawet jeśli ustawię że jest maksymalnie inteligentny.

Moja wersja tej gry wygląda tak:
1. Oprocentowanie kredytu maksymalne, maksymalna początkowa pożyczka 3mln (najniższa), najniższa wartość dotacji 1,5 , koszt pojazdów i konstrukcji maksymalny, nastawienie władz neutralne, mapa 128x128, miast mało (2 -3), zakładów mało.

2. Jestem zmuszony (tak sobie ustaliłem) tworzyć połączenia dotowane (oprócz przewozów pasażerów i ropy z platform wiertniczych w które nie bawię się wcale), jeśli nie zdążę zrobić połączenia dotowanego karą jest 4 małe kampanie reklamowe.

3. Wymyśliłem sobie podatek Smile. Od każdego obsługiwanego obiektu (kopalnia węgla, las, farma, huta itd) rocznie (w styczniu) płacę 1 małą kampanię reklamową.

4. Jeśli w styczniu któryś z obiektów jest obsługiwany w stopniu mniejszym niż 51% - kara wynosi 2 małe kampanie reklamowe za każdy obiekt z tym deficytem.

5. Rezygnacja z obsługiwania jakiegoś obiektu - kara 4 małe kampanie reklamowe.

6. Minimalna zaciągana pożyczka: 300tys.

7. Ratę pożyczki spłacam co roku w styczniu w ilości minimum 10% całego kredytu. Nie mogę spłacać pożyczki w innych miesiącach. Pożyczkę mogę zaciągać zawsze ale w ilości co najmniej 300tys. . Jako że minimalną kwotą zaciągania i spłacania pożyczek jest 60tys, jeśli mam kredytu całego np 1.260.000 - rata spłaty wynosi 180tys (bo minimum 10% czyli 126tys, ale mogę zapłacić 120 albo 180 (bo najmniejszą jednostką jest 60tys), stąd rata - 180tys.

8. Towary mogą być ładowane tylko na stacjach o długości peronu powyżej 3 kratki. Cały pociąg musi się mieścić na długości peronu.

9. Mam ograniczenia długości składów (nie twórz długich pociągów), czyli maksymalnie 8 wagonów (które zajmują maksymalnie 5 kratek). Jest to utrudnienie bo do obsłużenia większego obiektu muszę stworzyć kilka składów czyli kilka drogich lokomotyw Smile.

10. Dlatego że najdłuższy pociąg może zajmować max 5 kratek, tworzę stacje w których perony mają długość 5 kratek (każda stacja ma taką długość, tak profilaktycznie żebym nie musiał jej przebudowywać w przyszłości w przypadku zwiększenia produkcji czyli dołożenia wagonówSmile ).

11. Sprawa sygnalizatorów jest trochę skomplikowana, stawiać sygnalizator co 1 kratkę - tak nie ma w rzeczywistości przecież więcSmile :
a) każde rozgałęzienie torów pociąga za sobą postawienie małej stacji (długość peronu 1 kratka, ilość peronów w zależności ile rozgałęzień (coś jak strażnica);
b) sygnalizatory świetlne mogą stać tylko w określonej odległości od takiej stacji, odległość między sygnalizatorami taka żeby zmieścił się między nimi pociąg, czyli 5 kratek; czyli od sygnalizatora jest 2 kratki, stacja na 1 kratkę i dwie kratki za stacją po czym drugi sygnalizator;
c) jeden sygnalizator może być również postawiony z drugiej strony rozgałęzienia, ale w odległości nie większej niż 1 kratka od sygnalizatora należącego do małej stacji;
d) na torach jednokierunkowych możliwe stawianie sygnalizatorów bez małych stacji ale za to z punktami kontrolnymi, zasada taka sama jak w małych stacjach - sygnalizatory maksymalnie 3 kratki od punktu kontrolnego (czyli między sygnalizatorami jest 5 kratek w tym jedna z punktem kontrolnym);

12. W przypadku wymienienia lokomotywy (bo aktualna jest już stara) muszę zmienić również wagony do niej należące (sprzedaję również wagony jeżdżące ze starą lokomotywą).

13. Żeby pociągi nie przystawały na każdych małych stacjach daję im oczywiście same polecenia "non stop".

To chyba tyle, tak się bawięSmile Gratuluję tym którzy dotrwali do końca tego postu Smile

Wiadomości w tym wątku
moje open TTD - przez Lozac - 10-09-2012, 12:23
RE: moje open TTD - przez Mouse - 10-09-2012, 13:44
RE: moje open TTD - przez Lozac - 10-09-2012, 13:51
RE: moje open TTD - przez Mouse - 11-09-2012, 16:31
RE: moje open TTD - przez TechNoir - 12-09-2012, 13:20
RE: moje open TTD - przez TadeuszD - 10-09-2012, 14:08

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord