(10-09-2012, 13:38)Lozac napisał(a): Wydaje mi się właśnie, że miałem już takie sytuacje w poprzednich moich grach i jeśli dobrze pamiętam to tam dawałem wyładuj (rozładowywał stal) i rudę załadowywał automatycznie (bo są wagony rudy w składzie i jest ruda zalegająca na stacji.
Problemem jest to iż po rozładowaniu stali na stacji A masz dostępną rudę i stal więc jeśli oba typy wagonów są w składzie to automatycznie ładuje oba towary. Powodem tego jest iż w ottd najpierw jest wykonywana operacja rozładunku, następnie sprawdzenie co jest dostępne, co możemy załadować do składu i ładowanie tego co można.
w rozkazach niestety nie możesz ustalić co będziesz ładować konkretnie poza "któryś z towarów", czyli aby Twój plan wypalił będziesz chyba musiał dorobić opcję z przebudową wagonów.
Spróbowałem na singlu odtworzyć sytuację, o której tu rozmawiamy i niestety tylko z przebudową wagonów zadziałało wszystko zgodnie z założeniami.
Jedyna opcja nie ładowania ponownie rozładowanej stali na stacji A to gdy czekał tam pociąg ze zbożem, żywcem i pustymi wagonami na stal z opcją pełny załadunek wszystkiego.
Dowoziłem 4 wagoniki stali i 4 wagoniki odbierałem, ale jeśli pociąg odbierający nie stał na stacji oczekując na transport wtedy dowożący niestety ponownie zabierał stal do huty.
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)