Przy okazji dalszych prac nad ogrzewaniem stworzyłem "rodzinkę" lokomotyw SM42/SP42/SU42. Naturalną dla mnie rzeczą było to, że poszczególne typy powinno uzyskiwać się poprzez przebudowę (refit) wersji podstawowej, czyli SM42.
No i tu mały zonk.
Chłopaki z OTTD chyba nie przemyślały do końca tego tematu. Refit lokomotywy jest możliwy tylko wtedy, gdy wozi ona ładunek - musi to być przynajmniej 1 pasażer...
Ponadto koszt przebudowy jest zawsze = 0, gdyż przebudowa następuje w ramach tego samego ładunku... Na domiar złego, refit lokomotywy miesza się z refitem wagonów. Przykładowo, jeśli w oknie refitu mamy zaznaczony cały pociąg (domyślnie) i klikniemy przebudowę wagonów z 2 na 1 klasę, to to nam automatycznie przebuduje też lokomotywę z SM42 na SU42. Aby tego uniknąć trzeba zaznaczać i refitować pojazdy pojedynczo, co jest raczej dość upierdliwe...
Alternatywą jest utworzenie 3 osobnych lokomotyw, każda jako nowa pozycja w menu zakupu. Tyle że w taki sam sposób powinienem postąpić także z innymi przebudowywalnymi typami lokomotyw, a na takie mnożenie bytów za bardzo nie pozwala mi ograniczona pula adresów dostępnych dla tych lokomotyw.
Pytanie więc do was, czy te drobne uperdliwości, związane z przebudową lokomotyw, są dla was do przyjęcia?
EU07 będzie. Co do EU07A, to wiąże się to z wyżej opisanym problemem.
No i tu mały zonk.
Chłopaki z OTTD chyba nie przemyślały do końca tego tematu. Refit lokomotywy jest możliwy tylko wtedy, gdy wozi ona ładunek - musi to być przynajmniej 1 pasażer...
Ponadto koszt przebudowy jest zawsze = 0, gdyż przebudowa następuje w ramach tego samego ładunku... Na domiar złego, refit lokomotywy miesza się z refitem wagonów. Przykładowo, jeśli w oknie refitu mamy zaznaczony cały pociąg (domyślnie) i klikniemy przebudowę wagonów z 2 na 1 klasę, to to nam automatycznie przebuduje też lokomotywę z SM42 na SU42. Aby tego uniknąć trzeba zaznaczać i refitować pojazdy pojedynczo, co jest raczej dość upierdliwe...Alternatywą jest utworzenie 3 osobnych lokomotyw, każda jako nowa pozycja w menu zakupu. Tyle że w taki sam sposób powinienem postąpić także z innymi przebudowywalnymi typami lokomotyw, a na takie mnożenie bytów za bardzo nie pozwala mi ograniczona pula adresów dostępnych dla tych lokomotyw.

Pytanie więc do was, czy te drobne uperdliwości, związane z przebudową lokomotyw, są dla was do przyjęcia?
(13-09-2012, 16:26)Czajnikowiec napisał(a): ...czy będzie dodany EU07? a później unowocześniony EU07A?
EU07 będzie. Co do EU07A, to wiąże się to z wyżej opisanym problemem.
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)