27-09-2012, 00:02
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-09-2012, 00:02 przez Polo_Crafter.)
Cytat:Czy w tym secie są tylko pociągi PKP czy planowane są też jeżdżące po prostu w Polsce? Czy powstał by set uzupełniający o składy prywatnych przewoźników?
Przypomnę, że jako takiego PKP już nie ma. Nawet Przewozy Regionalne już się nie przyznają do tej "marki". Przewoźnikami, którzy mają w nazwie PKP to IC i Cargo (chyba tylko oni?). Set ten więc jak najbardziej jest po prostu odwzorowaniem maszyn spotykanych w Polsce. Przecież choćby Gagariny nie były produkowane u nas.
Mam parę pomysłów. Prócz tego, że pierwszym będzie przetestowanie nowej wersji, to chciałbym się zapytać, czy set ten będzie rozróżniał szybkości załadunku pasażerów? Jest to świetny patent użyty choćby w 2CC secie. Tam pociągi dużych szybkości mają zredukowane tempo przeładunku (np. TGV). Wprowadza to klimatyczny balans do gry, gdyż zupełnie nie opłaca się używać tych maszyn w ruchu lokalnym (zwożenie pasażerów do większej stacji). Nie mówię tutaj o tym, że będziemy mieli Pendolinio, czy maszyny pokroju TGV w Polsce, ale:
Fajnie, jakby Kibel (EN 57), czy szynobusy miały większą szybkość przeładunku, niż zwykłe wagony (bo w realu mają takie możliwości), sprawiłoby to, że byłyby bardziej atrakcyjne na małe dystanse.
Może EN 57 dać opcje przebudowy do EN 71? Albo jak z EP07A - nowe wersje do przebudowy wychodziłyby z czasem?
Można by wprowadzić SA 123 jako wagon, w rozumieniu TTD, ale taki, który sam by się ogrzewał, jednak zajmował dość dużo miejsca (chyba 24,5m) i z wolnym przeładunkiem (jedne drzwi). To, czy byłby kompatybilny tylko z serią SA 10X, to już inna sprawa (do rozważenia).
Przykład SM42 natchnął mnie do innego pomysłu... może by tak pojazdy typu SA 106, SA 132(133, 134...), SA 138 miałyby możliwość przebudowy, która zmieniałaby malowanie na barwy poszczególnych województw, albo po prostu miały schemat kolorów gracza?
To są moje pomysły, wiadomo, że wszystko wymaga dyskusji, bo to, co dla mnie jest fajne, dla innych może być bez najmniejszego sensu. Co o tym sądzicie? Tadeuszu, czy to jest możliwe do wykonania?
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)