28-09-2012, 11:46
(27-09-2012, 09:46)TadeuszD napisał(a): @Polo_Crafter:
SA123 bym sobie całkiem odpuścił, tego jest ponoć tylko 5 sztuk w Polsce. Pozostały tabor trzeba by tak dobrać, żeby się jakoś wizualnie od siebie róznił. Granie pojazdami, które wyglądają w skali OTTD niemal identycznie jest nieco utrudnione, vide: SM42 i SP42, które różnią się jedynie drugim tłumikiem wielkości 2 pixeli...
Inną sprawą jest to, że w OTTD w przeciwieństwie do rzeczywistości, przewóz pasażerów w późniejszych latach staje się niezwykle dochodowy, bardziej opłacalny niż przewóz innych towarów. Tak więc puszczanie małych i oszczędnych szynobusów trochę mija się z celem. Może jak Cargodist wejdzie do wersji podstawowej OTTD, to coś się zmieni.
Gram na cargodist i jestem bardziej niż zadowolony, bo nie lubię wozić pasażerów jak bydła. Może dlatego mam trochę inne spojrzenie na maszyny w TTD...
Co do SA 123, to po przemyśleniu sprawy stwierdzam, że to niepotrzebne. Są ważniejsze sprawy. (poza tematem: wczoraj jechałem w środku będąc sam na cały wagon! Wnętrze klasę wyżej od 106!)
Co do SP42 - może zrób je w malowaniu PR (bordowo-szare). Będzie się odróżniać. Podobnie może "turbo kible" EN 57 po modyfikacji przemalować... Wiem, że w rzeczywistości tak nie zawsze tak jest, bo choćby trójmiejska SKM ma standardowe malowanie, a i w PR jeżdżą żółto-niebieskie.
Co do szynobusów (nie mówię tutaj o SN-ach) - czy dobrą opcją byłoby, jakby były 3 typy - SA101 - jednoczłonowe, SA131 - dwu i SA138 - trzy?
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)