Edycja (2016-01-25) - Poniżej znajduje się oryginalny pierwszy post:

Wybitnie kolejowe... nie znam się za bardzo na ważnych punktach kolejowych...
Cytat:PIRANHA stworzył dużą, fajną mapę Polski, jednak IMO pozostaje niedosyt jeśli chodzi jej o jakość, głównie przez jej starą datę utworzenia. Teraz można już tworzyć rzeki, więc odejdą wielkie kanały w górach no i same góry będą o wiele wyższe. Mamy dopracowane zestawy polskich pociągów PKP, samochodów i zabudowań miast. Do tego można dorzucić FIRS (jeśli zostanie wydany Polish PKP Set v2.0 to będzie idealnie w połączeniu z FIRS).
Przygotowałem już sobie mapę wysokości (w programie MicroDem - wygląda świetnie), zbieram mapki Polski z informacjami o rzekach, jeziorach, krainach, zasobach, zakładach przemysłowych itp. (wszelkie pomoce mile widziane). Zamierzam zamieścić kilka "smaczków", typu wszystkie 15 polskie latarnie morskie ; )
W związku z tematem mam kilka pytań:
1. Czy oznaczać granice państw na mapie? Jeśli tak, to w jaki sposób? Stawiać kamieniste tereny?
2. Czy na mapie ma być widoczny Sztokholm?
3. Rozmiary mapy - tworzyć 2048x2048, mniejszą, czy może przygotować kilka wersji?
4. Czy wystarczy umieszczenie miast powyżej 100 000 mieszkańców? Byłoby ich 39. W takim wypadku nie byłoby np. Sopotu. Tutaj ładnie widać miasta powyżej 20 tys. mieszkańców. BTW - ile maksymalnie może być miast w OpenTTD?
5. Czy podpisywać zatoki, góry, krainy, przejścia graniczne itp.? Z tym byłoby dużo roboty, ale myślę, że można to zaliczyć do tych "smaczków", o których wspomniałem wyżej.
6. Na koniec pytanie, czy tworzenie tej mapy ma jakikolwiek sensJaka jest kondycja polskiej sceny OpenTTD na ten moment?
(09-05-2013, 20:16)TadeuszD napisał(a): Ad.3. 2048 daje mozliwość odwzorowania wielu szczegółów, ale ja osobiście wolę mniejsze mapy, bo na nich jest więcej interakcji i trzeba więcej kombinować...Również wolę mniejsze mapy - cięższa rywalizacja daje więcej frajdy z gry

(09-05-2013, 20:16)TadeuszD napisał(a): Ad.4. Niektóre z mniejszych, ale wybitnie kolejowych, też bym dodał, np. Jelenia Górę, Leszno, Ostrowiec Świętokrzyski, itp.
Wybitnie kolejowe... nie znam się za bardzo na ważnych punktach kolejowych...
(09-05-2013, 20:16)TadeuszD napisał(a): P.S.Nie mam zamiaru ingerencji w teren, który wrzucam do edytora jako mapę wysokości - mapa sama w sobie ma nierówności w wielu miejscach, a góry wyglądają naprawdę świetnie. Kiedy zacznę prace, wrzucę pierwsze screeny. Najpierw chciałem zasięgnąć kilku rad, żeby nie powtarzać roboty
Mapa Polski jest z zasady dość płaska i monotonna, z wąskim grzebieniem gór na południu. Czy uwypuklisz jakoś wzniesienia w centrum kraju, żeby nie było tak płasko?
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)