30-05-2013, 13:27
(30-05-2013, 12:30)Zozo napisał(a): Tylko, że taka informacja przeczytana z maszyny nic o niej nie mówi, a komuś - kto nie ma pojęcia o charakterystykach trakcyjnych i dynamice składów (zwatych/luźnych), jeszcze ugruntuje błędne o niej pojęcie (odsyłam parę postów wyżej, do moich wspomnień o EP przez Góry Świętokrzyskie).
Co to znaczy "towarowa" ? można ją zapiąć na pociąg ciężki (75% dop. brutto), czy lepiej na lopka (zwarty) ? Jak stabilny ma układ biegowy - wytarga 2000 pod górkę bez "gwiazania" ? A co to znaczy pasażerska ? a już wogóle uniwersalna ? Wiesz, że skład zwarty 300-400 T to już masakra przy rozruchu, podczas gdy 2000 T na luźnych - to tak w sam raz (przynajmniej jest czym hamować).
Najbardziej chodzi mi o to, żeby informacja była rzetelna - nie wolno podawać czegoś, co jest niekompletne, albo mylące. Każdy ma swój mózg i ciekawość i potrai sobie wygooglowć "dane techniczne lokomotyw".
Gra jest uproszczona w stosunku do rzeczywistości, to nie jest symulator pociągów 1:1. Dla zwykłego, szarego gracza te dane, o których wspominasz są nieistotne. Śmiem nawet twierdzić, że przeciętny gracz nawet nie ma pojęcia o tym, że lokomotywy dzielą się na rodzaj ich przeznaczenia, a patrzy wyłącznie na jego prędkość (a jeszcze rzadziej na moc). Gram w TTD od wielu, wielu lat i nigdy nawet o tym nie pomyślałem. Gorzej dla ciebie podać informację uproszczoną, czy podpinać źle i żyć w nieświadomości? Trzeba zaznaczyć to, że przecież w OTTD nie grają tylko ludzie, którzy interesują się kolejami. Nawet mógłbym się założyć, że ogromna większość ma pojęcie o pociągach tyle, co o której jest odjazd i przyjazd oraz który wagon to 1 czy 2 klasa, a stojąc samochodem na przejeździe kolejowym w głowach mają "oo pociąg towarowy, ciekawe czy coś wiezie".
Podsumowując - myślę, że proste wyjaśnienie "T to towarowy" czy "do przewozu ciężkiego ładunku" by wystarczyło, ewentualnie wspomniana wyżej blokada.
@TadeuszD
Co do tej blokady - może zrobisz po prostu parametr, gdzie można by było odhaczyć blokowanie tego podpinania wagonów pod niewłaściwą lokomotywę? Wyobraźmy sobie, że grany jest jakiś turniej z polskim setem - myślisz, że ktoś będzie się szczypał z tym, że EP w teorii nie może ciągnąć tego węgla? Otóż pewnie każdy będzie to robił, byleby szybciej przewieźć ładunek do celu.
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)