(12-06-2013, 13:31)TadeuszD napisał(a):(12-06-2013, 13:18)pAter napisał(a): Hmm @TadeuszD, a mógłbyś wytłumaczyć ile powinno być wagonów z hamulcem?
Na razie przelicznik jest prosty - na jeden wagon bez hamulca muszą przypadać 2 wagony z hamulcem. Przy czym lokomotywa, w zależności od swojej kategorii (ciężka/lekka), już sama z siebie może wyhamować 2-3 wagony.
Ale jak mnie natchnie, to przeliczę te współczynniki, żeby zdolność hamowania była zależna od rzeczywistej masy wagonu/lokomotywy.
Ciekawe czy nie będzie komplikacji przy wymianie wagonów - jeśli wymieniam na dłuższe, to jakieś są usuwane. Jeśli będzie chciał usunąć te z hamulcami to może być problem, dobrze myślę?
Edycja:
Błędne me myślenie - tylko te najstarsze wagony nie mają hamulców?
Zatem mało kto będzie wymieniał wagony nowe, z hamulcami, na te bez hamulców 
(12-06-2013, 13:31)TadeuszD napisał(a): No i jeszcze czeka mnie przerobienie tego ficzeru tak, żeby dotyczył jedynie graczy 'ludzkich' - żadne AI sobie z tym nie poradzi...
To AI niech wybiera tylko z hamulcami
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)